Utsikt över skog, berg och sjö.

Skeberget 5 km

Vandring i Skeberg som går genom olika typer av skogsmark, från hygge till lite äldre skog och med möjlighet att vandra upp till Skebergsklitten med milsvidd utsikt över bygden. Vandringen är bitvis krävande, men tydligt skyltad och med bra stigar.

Boka

Beskrivning

Längd: 5 km

Svårighetsgrad: Röd, krävande

Beskrivning: Parkera vid Skebergs bygdegård. Start i byn Backen. Vid startpunkten finns en skylt med karta, från där så följer man sedan orange markering.

Följande beskrivning gäller om man vandrar motsols och om man går till utsikten, men det går även att välja annan väg, vilket kan ses på kartan vid startpunkten. Första 1,5 km vandrar man uppför med delvis brantare delar, detta kan vara krävande men det är värt det när man kommer upp till utsikten som ligger 425 m över havet. Ha gärna med matsäck för här vill man stanna och vila och njuta av vyerna ett tag.

När man känner sig färdig vid utsikten så fortsätter man vandringen på berget och förbi en telemast och sen bär det av neråt, här är det delvis brant lutning och det kan vara halt om det regnat, så ta det försiktigt. När man tagit sig ner till platt mark så kommer man fram till södra Nålbergs fäbodar, här kan man välja att gå mot Nålberg om man vill förlänga vandringen. Om man vill fortsätta tillbaka till parkeringen så är nästa etapp över ett kalhygge där man har vacker utsikt över Djursjön. Sedan är det inte långt kvar till startpunkten.

Vägbeskrivning

Från Leksand: Startpunkten ligger cirka 13 km söder om Leksand.
Åk över Leksandsbron, i rondellen fortsätt rakt fram mot Dala-Järna. Följ denna väg förbi Heden och efter sjön Molnbyggen sväng vänster mot Skeberg. Här övergår vägen efter en stund till grusväg. Fortsätt längs denna väg ca 4 km fram till byn Backen. Startpunkten med skyltar och karta är på höger sida. Parkering vid Skebergs bygdegård.