Gammelgården med majstången.

Rättviks Gammelgård

Rättviks Gammelgård är alltid öppen för den som vill vandra runt bland byggnaderna. Gården består av ett 30-tal byggnader från olika tider och från olika byar i socknen och är uppbyggd som en tidstypisk Rättviksgård från bondesamhällets dagar. Kring parstugan finns bondens viktigaste hus samlade i en fyrkant.

Boka

Beskrivning

I anslutning till den kringbyggda gården finns ett fäbodställe med ett stort urval av för fäbodbrukets typiska byggnader. Här hittar man Gammelgårdens äldsta hus, Prästhärbret från Skallbergets fäbodar, dendrokronologist daterat till 1588/89.

I byggnaderna finns drygt 3500 föremål bevarade. Äldsta föremålet är en unik ullkorg med vikingaornament. Korgen, som kommer från Västbjörka, är daterad till 1200-talet. Av stort intresse är väggmålningarna i sommarstugan och i gästabudsstugan. Parstugans klädkammare visar vad kvinnorna i Rättvik kunde skapa av skönhet i färg och mönster, även som en fungerande vävstol från 1580-talet.

Sommartid, under Kafé Nyfikets öppettider är parstugan, tröskladan, fjuset, jässpôdstugu och sturladu öppna för var och en att själv besöka och studera.

Bra att veta

  • Husdjur tillåtna
  • Handikapparkering