CBIS 5693644
Visa på karta

Dalarnas museum

Avvikande öppettider på Dalarnas museum höst 2019: Museibyggnaden i Falun kommer helt eller delvis att vara stängd, med start från den 1 oktober 2019. Under 500 dagar kommer museet att bryta upp från det traditionella mönstret för hur verksamheten bedrivs. Huvudanledningen är att de stora museisamlingarna ska flyttas till nya magasin. Museets ordinarie utställningar kommer att vara stängda under perioden, dock kommer ett antal andra programpunkter och arrangemang bedrivas, till exempel föreläsningar och konstutställningar.

Information

Mitt i centrala Falun ligger Dalarnas museum. I deras stora samlingar finns konst, möbler, glas, keramik och mycket annat – både historiska och nutida föremål.

Här finns en rik folkkonstsamling med sockenhantverk som dalmålningar, textilier och dräkter. Det är också möjligt att titta på världens största samling av dalahästar. Dalarnas museums utställningar speglar regionens samlade kulturarv med sin säregna historia, tradition och kultur, som du kan uppleva än i dag.

Dalarnas museum har ett antal fasta utställningar, som världens största samling av dalahästar. Där visas bland annat den allra minsta, som mest liknar ett halvt lingon på en enkrona.

Utställningen Dräkt och textil visar sockendräkter från olika delar av Dalarna medan Dalmåleri visar både äldre klassiskt dalamåleri och mer moderna tolkningar av de traditionella mönstren. På museet finns även en utställning som fokuserar på Semla Lagerlöfs liv i Dalarna. Selma Lagerlöf bodde en lång tid i Falun och skrev många av sina stora berättelser här. Hennes arbetsrum finns bevarat på muséet.

Faciliteter och service

  • Handikappvänligt
  • Handikapparkering
  • Handikapptoalett
  • Sommar
  • Framkomlighet för synskadade
  • Vinter