Två flickor spelar spel på Gruvmuseet vid Falu Gruva.

Höstlov för barnen längs Kulturresan

Ta med barnen på en spännande upptäcktsfärd genom Dalarna under höstlovet. Flera av besöksmålen som utgör Kulturresan bjuder på lärorika, roliga och äventyrliga saker att göra speciellt för lovlediga barn. Passa också på att införskaffa Kulturpasset, så att ni kan samla stämplar på varje ställe. Det blir ett extra roligt mål att ta sikte på den unika dalahäst ni får efter att ha besökt alla nio stopp.


1. Barnvisningar på Carl Larsson gården

På Carl Larsson-gården ekar mottot ”Egna barn och andras ungar – alla är välkomna” mellan de faluröda husen på Lilla Hyttnäs. Här är man angelägen om att även yngre besökare ska trivas.

Under höstlovet, mellan 30 oktober och 7 november, går det att boka barnanpassade visningar kl 13.00 rekommenderade för barn mellan 4 och 8 år. Vuxna kan förstås också följa med och gå en ”vanlig” visning vid samma tid. Barn och vuxen går då in samtidigt och delas sen upp i barn- och vuxengrupp. Om inte visningen kl 13.00 passar tidsmässigt går det även bra att ta med barn på en vanlig visning vid övriga tider.

Läs mer och boka via Carl Larsson-gårdens hemsida.

En kvinna visar Carl Larsson-gården för ett barn.
Under höstlovets barnvisningar får de yngre besökarna en alldeles egen inblick i konstnärsfamiljens hem.

2. Riddartema på Ornässtugan

Höstlovet på Ornässtugan har riddartema. I källaren kommer en återvändande korsriddare från det heliga landet berätta om sina upplevelser och om hur han utbildades och levde. Dessutom dubbas barnen så att de får ett eget riddarnamn. Ni tittar närmare på Ornässtugans rustningar och armborst och få en demonstration i försvar. I ett annat rum är det riddaren i sagans värld som står i fokus, bland annat berättas sagan om kung Arthur och svärdet i stenen. Som avslutning får barnen genom en dramatiserad del inblick i en ung flickas liv i Ornäs på 1600-talet, hennes drömmar och verklighet.

Höstlovets visningar riktar sig till barn mellan 7 och 11 år och det är fri entré. Begränsat antal platser med 10 barn i varje grupp, där det är först till kvarn som gäller. Visningar ges dagligen mellan 4 och 7 november, kl 15.00, 16.00, 17.00, 18.00.

Ornässtugans populära café har dessutom extraöppet 4–7 november kl 15.00-19.00, med en stor del av utbudet kreativt anpassat till riddartemat.

Anmälan till asa.ehlis@borlange.se , senast 25 oktober.

Läs mer om Ornässtugan på Borlänge kommuns hemsida.

Ornässtugan i Borlänge.

Hand som är på väg att öppna en dörr vid Ornässtugan i Borlänge.
Under höstlovet är det riddartema på Ornässtugan.

3. Familjevänlig upptäckarglädje Dalarnas Museum

Lördag 30 oktober kickar Dalarnas museum igång sin fullmatade höstlovsvecka. Först ut är museihelgen "Älskade museer" och därefter fortsätter höstlovet med en rad spännande aktiviteter. Söndagen därpå, 7 november, avslutas höstlovet med en stor ”finissage” av utställningen "Att söka sin väg".

Under veckan kan ni bland annat ta del av en mängd specialutformade familjevisningar på olika teman, så som ”En saga om Selma” om Selma Lagerlöf, ”Vinnare och förlorare i svensk natur”, ”Att söka sin väg” om konstnärsvännerna Ottilia Adelborg och Hilma af Klint”. Dessutom finns det en hel uppsjö andra aktiviteter, där kunskap kombineras med kreativitet. Gör en egen fågelmatare, gissa djurskelettet och känn på historien via arkeologiska föremål.

På egen hand kan ni också gå runt Mörksuggespåret eller vara med i pristävlingen ”Vinnare och förlorare”.

Ett detaljerat schema för respektive dag samt information om hur ni deltar: Besök Dalarnas museums kalendarium eller följ dem i sociala medier.

Kurbitsmålningar och dalahästar på Dalarnas museum.
Det är mycket på gång under höstlovet på Dalarnas museum, med flera familjevisningar på olika teman.

4. Måla en Sverigeikon hos Nils Olsson dalahästar

Besök Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs utanför Mora och titta på tillverkningen av Sveriges mest kända ikoner. Följ hela kedjan − från enkla träbitar till dekormålade hästar i alla storlekar. Kanske vill ni prova på att måla en egen dalahäst? Inspireras av originalet eller släpp loss fantasin. Det finns också mycket spännande i butiken, där det bland annat går att köpa med ett kit för att fortsätta pyssla hemma.

Läs mer och se aktuella öppettider på Nils Olsson Dalahästars hemsida.

Barn som målar dalahäst hos Nils Olsson dalahästar i Nusnäs.
Måla en alldeles egen dalahäst och passa samtidigt på att samla en stämpel i Kulturpasset. När alla nio stämplar är samlade får ni en specialdesignad dalahäst som visar att ni genomfört hela Kulturresan.

5. Höstlovslajv på Falu gruva

På höstlovet bjuder Falu Gruva in till ett levande rollspel där du som tidsagent har det spännande uppdraget att rädda gruvans historia. Så på med agentbrickorna och fram med tidsmaskinerna, det är dags att vara med och rädda gruvans historia. Barnen får en agentbricka som visar att de är en tidsagent med uppdraget att se till att Falu Gruva faktiskt blir ett världsarv i framtiden – och stoppa den skurk som försöker förhindra det. Under äventyrets gång görs nedslag i gruvans långa historia från Vikingatiden och framåt.

Ett lajv är ett levande rollspel där du som deltagare får ta dig an en roll i berättelsen. Tillsammans med andra improviserar du fram vad som kommer att hända. Det behövs inga särskilda kläder eller liknande, men då aktiviteten genomförs utomhus gäller kläder efter väder.

Inga särskilda förkunskaper krävs, alla mellan 9 och 12 år är välkomna. Antalet platser är dock begränsat, så förbokning rekommenderas. Höstlovslajvet arrangeras två gånger dagligen (10.00 och 13.30) mellan den 1 och den 5 november.

Väl på plats vid gruvan finns mycket att se och göra, speciellt under höstlovet. Förutom lajvet står många spännande aktiviteter står på schemat, som läskiga gruvturer, den kluriga bokstavsgåtan, Gruvmuseet och spökhistorier i Erikssons stuga.

Läs mer på Falu Gruvas hemsida.

Man i historiska kläder vid Falu Gruva.
Det är full fart på hela gruvområdet under höstlovet. Till exempel anordnas ett spännande lajv, där ni blir tidsagenter med uppdrag att rädda gruvans historia.

6. Häftig industrihistoria på Verket

Det gamla Verket i Avesta är idag ett prisbelönt Inlevelsemuseum och en spännande plats fylld med unika upplevelser och intryck. Ett besök här bjuder på en mix av historia, konst och teknik. Bland annat finns den interaktiva utställningen om industrihistoria och permanenta konstinstallationer integrerade i miljön, såsom färgglad och häftigt ljussatt glaskonst. Under höstlovet står skapande för både vuxna och barn i centrum, där Rosthuset i det gamla järnverket är fyllt till bredden av inspirerande aktiviteter 1-4 november. Skapa svävande konstverk, designa en egen ljuslykta eller lek loss med LEGO. De färgglada klossarna finns nämligen i mängder för den som är sugen att bygga loss. Drop-in till aktiviteterna och ingen föranmälan krävs.

Den som vill ge julstämningen en kickstart kan bygga ett pepparkakshus. Onsdag 3/11 och torsdag 4/11 går det nämligen att skapa sitt bidrag till tävlingen "Bästa pepparkakshuset" som pågår under Tomtemarknaden i Verket. Här krävs föranmälan och info och länk till anmälningsformuläret finns på Verkets hemsida.

För aktuella aktiviteter och öppettider under höstlovet, se Verket i Avestas hemsida.

Färgglad glaskonst på Verket i Avesta.

Kvinna läser informationsbroschyr på Verket i Avesta.
Inlevelsemuseet på Verket i Avesta gör det extra spännande att ta del av och lära sig mer om industrihistorien. Dessutom finns det många häftiga konstverk och installationer att titta närmare på.

7. Barnvisningar på Zorngården

Anders och Emma Zorn fick inga egna barn men engagerade sig starkt i alla andras barn och Emma blev, vad Ellen Key kallade, en världsmamma. På Zorngården var alla barn välkomna och under höstlovet öppnas det spännande hemmet upp för barnanpassade visningar. Utforska de okonventionellt inredda rummen, där konst och konsthantverk från olika håll blandas med kurbits och dalatradition.

Barnvisningarna av Zorngården är endast till för barn och ges 2–5 november, dagligen kl 11.30.

Läs mer och boka på Zornmuseets hemsida.

Barn som kikar fram bakom trästaket på Zorngården.

Zorngården i Mora.
Under höstlovets barnvisningar är det bara barnen som följer med guiden genom rummen i Zorngården.

8. Stenig musikhistoria på Porfyr- och Hagströmmuseet

I Älvdalen finns Porfyr- och Hagströmmuseet. Här lockar, förutom de ståtliga stenföremålen i sig, berättelserna om människorna som under många generationer kämpat och slitit för att förädla den hårda bergarten till dessa vackra konstverk. I samma lokaler huserar även en hel massa musikhistoria i form av exempelvis gitarrer och dragspel tillverkade i Älvdalen av Hagström. De världskända instrumenten och förstärkarna har använts av storheter som Elvis Presley, Jimi Hendrix, David Bowie och ABBA. En minst sagt unik kombination av lokal industri- och kulturskatt där både porfyren och musiken exporterats världen över.

Museet anordnar inga speciella höstlovsaktiviteter, men från och med vecka 40 har de öppet på lördagar kl 10-15. Fri entré under 18 år.

Läs mer på Porfyrmuseets hemsida.

Gitarrer och porfyrurna på Porfyrmuseet i Älvdalen.
På Porfyr- och Hagströmmuseet går det att titta närmare på både gitarrer och stenföremål.

9. Besök Hildasholm i böckernas värld

Det spännande huset och trädgårdarna vid Munthes Hildasholm i Leksand har stängt för säsongen och hälsar välkomna åter i vår. Under tiden tipsar de om att besöka miljöerna i bokform istället.

Leksandsbördiga författaren Hanna Blixt har skrivit ungdomsboken "Äventyren på Hildasholm", om de tre vännerna Maja, Svante och Ludde som får veta att den ondskefulle härskaren Malum hotar att ta över världen. Av någon anledning har dock Malum svårt att ta över Leksand och kanske är det på grund av ortens starka traditioner och kultur. Spännande lovläsning utlovas!

Omslag till boken Äventyren på Hildasholm samt en bild på utsidan av Hildasholm.
Gör höstlovet till ett läslov och läs om Hildasholm i den spännande ungdomsboken "Äventyren på Hildasholm" av Hanna Blixt.

 

Vad är Kulturresan Dalarna?

Kulturresan är en kulturell roadtrip genom Dalarna med stopp vid nio kulturhistoriska besöksmål, där ni besöker intressanta platser fyllda med både historiens vingslag och mer moderna influenser.

Läs mer: Kulturresan i Dalarna.

Vad är Kulturpasset?

Passa på att köpa Kulturpasset som ger extra fina erbjudanden och rabatter hos respektive besöksmål. Samla en stämpel på varje plats. När passet är fullstämplat får ni den speciella dalahästen som markerar en genomförd Kulturresa.

Kulturpasset finns att köpa hos respektive besöksmål. Du kan också beställa Kulturpasset här på vår hemsida.

Hand som håller i Kulturpasset.
Samla stämplar i Kulturpasset under höstlovet.