Ett vintrigt fjäll i Grövelsjön.

”Dagarna i Grövelsjön är de bästa på året”

I Grövelsjön och Grövelsjöfjällen väntar inte bara magisk natur och fjällnära skidåkning. Här finns även plats för god mat och dryck, ännu godare samtal och middagar som ger vänner för livet. Just den här kombinationen är varför Bengt och Ylva Rådstam återkommer till Grövelsjön vinter efter vinter.


Det första fröet såddes av en kollega som pratade om de fina omgivningarna. När Bengt Rådstam och frun Ylva sedan kände sig färdiga med skidsemestrar i Schweiz och hellre ville upptäcka vintern i Sverige hade det där fröet grott till sig. Siktet ställdes således in på Grövelsjöfjällen. 

– Vi lyssnade runt och hörde att fjällstationen skulle vara Sveriges finaste och bästa. Dock var det fullt när vi ringde för att boka, men de tipsade om Storsätra Fjällhotell istället, så då hamnade vi där.

På just Storsätra Fjällhotell har de sedan blivit kvar. I mer än 15 år har de varje vinter packat skidorna och styrt kosan norrut från hemmet i Knivsta.

– Vi åker bil upp vilket är väldigt bekvämt, det är en smidig resa fast det är långt upp i fjällvärlden. När vår dotter är med har hon dessutom kunnat åka med oss upp i bil och sedan ta bussen tillbaka. Den stannar ju precis utanför hotellet och går sen vidare till Mora för direkttåg mot Uppsala.

Ledkryss skyltar längs en led på fjället.
I Grövelsjöfjällen väntar flera mil av preparerade spår, liksom en hel fjällvärld att utforska på turskidor.

 

Varierande skidåkning och vänner för livet

Med åren har det sedan blivit många turer genom skogar, över myrar och på fjäll. Bengt konstaterar att han troligtvis har åkt ”allt man kan åka”. Det gör också att han har hittat sina favoritturer.

– Ett av de vackraste spåren är det 5 km långa vid Lövåsgården, som går riktigt högt med fin utsikt. Fast fördelen är ju att det finns alla varianter och längder. Det går att varva tuffare pass med mer fin åkning.

Annars är en av de saker Bengt och Ylva uppskattar allra mest den trevliga stämningen under kvällens middagar med gemensamma sittningar.

– Vi är enormt förtjusta i konceptet med gemensamma middagar på kvällen. De på hotellet har fingertoppskänsla, så vi hamnar alltid med så trevliga människor. Man är alltid väldigt nöjd när man går därifrån och har fått en god middag och härliga diskussioner. Sen ses man på morgonen därefter och hälsar på varandra. Bengt berättar om flera par som de lärt känna och fortsatt att umgås med. Både under sina årliga besök i Grövelsjöfjällen och på hemmaplan. 

Restaurangen på Storsätra Fjällhotell.
 

Den öppna spisen på hotellet.
Konceptet med gemensamma middagar på kvällarna är uppskattat av gästerna och är något som flera av boendeanläggningarna i Grövelsjöfjällen bjuder in till. Det är ett tillfälle till såväl trevligt umgänge som god mat och dryck.

 

Vintersemestern i Grövelsjön – årets tio bästa dagar

Under de första semesteråren i Grövelsjöfjällen ägnades middagarna åt att få tips på mer eller mindre dolda pärlor i området från de mer rutinerade besökarna. I takt med att Bengt och Ylva själva utforskat området, är rollerna numera ombytta.

– På senare år är det vi som får tipsa de nyare besökarna. För nog har vi samlat på oss en hel del tips på turer och utflykter, konstaterar Bengt och börjar räkna upp de olika spår han föredrar, vilken riktning de helst ska köras, var backarna finns och hur terrängen ser ut.

Nog märks det att han är beåkt i de Grövelsjöska omgivningarna. Snart står han dessutom där igen på skidorna. För självklart är årets besök i Grövelsjöfjällen redan bokat.

– Absolut! Sen är man alltid lite osäker på om man som 75-åring kommer orka samma tuffa tremilsrunda som föregående år – det är alltid intressant, skrattar han och fortsätter:

– Vi har inte stött på något område med så vackra och fina spår, sen i kombination med de trevliga kvällarna. Vi vet att vi alltid får väldigt god mat och väldigt trevligt sällskap. Dagarna i Grövelsjön är nog de tio bästa dagarna på året.

Bengt & Ylva Rådstam vid STF Grövelsjön Fjällstation.
För Ylva och Bengt är dagarna i Grövelsjöfjällen årets bästa.

 

Om Grövelsjön och Grövelsjöfjällen

Grövelsjöfjällen ligger mitt bland svenska och norska fjäll längst uppe i det nordligaste hörnet av Dalarna och omfattar den milsvida vildmarken på båda sidor om den norska gränsen. Här finns över 100 km preparerade skidspår och en hel fjällvärld för turskidåkning. Övernatta hos någon av Grövelsjöfjällens boendeanläggningar, här finns både stugor, vandrarhem och fyrstjärnigt hotell.

Läs mer: Grövelsjön och Grövelsjöfjällen