CBIS 6334174
Visa på karta

Verket & Avesta Art - interaktivt museum och konsthall

  • Telefon: +46 0226645162
  • Hemsida: www.verket.se
  • E-post: verket@avesta.se
  • Besöksadress: Kanalvägen 1 Postadress: 77430 Avesta
  • Öppettider: Öppnar för sommarsäsongen i maj 2020. Höstsalong fredag 11/10 - söndag 13/10 kl.12.00 – 16.00.
    Tomtemarknad 14/12-15/12 kl. 11.00-17.00

Upplev en magisk mix av historia, konst och modern teknik. Den slaggstenskimrande gamla järnbrukshyttan från 1874 har förvandlats från tung, sotig, mullrande industrimiljö till en ny mötesplats - VERKET!

Information

I den gamla industrimiljön är det spännande att gå runt och upptäcka och utforska utställningarna. Skapa ett eget verk i konstverkstan eller utmana familjen på någon klurighet i Bagdads matematik. Genom varsam renovering har Rostugnshallen blivit en säregen och spännande utställningshall, Masugns- och Martin-delen ett inlevelsemuseum.

Höstsalong
Under Höstsalongen kan medlemmar i Folkare konstförening och/eller
bosatta i kommunen ställa ut i Verket. En härlig, återkommande konstfest i höstmörkret.
Öppet fredag 11/10 - söndag 13/10 kl.12.00 – 16.00 Verkets café och butik har öppet samma tider.

Vernissage torsdag 10/10 kl.18.00 – 20.00
med soppservering, mingel och lotteri.
Fri entré!

Gå en annorlunda historisk vandring!
Du startar i Rostugnshallen där Verkets entré, butik och café ligger. Verkets värdar guidar dig vidare in i Masugnshallen där du med en interaktiv ficklampa med inbyggd fjärrkontroll letar efter hyper-spots; gula, lysande ringar. Använd ficklampan, lys och tryck – och Verket börja leva!

Avesta Art – en internationell konstutställning
Utställningen är årligen återkommande under sommaren med nya inbjudna konstnärer, som med inspiration av industriarvets mäktiga arkitektur gestaltar samtiden med spännande konstnärliga uttryck. Varje sommar samlas konstnärer från hela världen för att tolka ett givet tema.

Varje dag under utställningen erbjuds guidade visningar av konsten i Verkets fantastiska miljö. Ingen bokning krävs för mindre sällskap. Vid grupper om minst 10 pers., kontakta Verket för bokning.

Barn och familj
På Verket är stora som små välkomna att ta del av verksamheten! Fundera över och diskutera konsten tillsammans, forma en fantasifull skulptur tillsammans med morfar i ”Konstverkstan”. Under familjedagarna erbjuds barnaktiviteter med olika workshops där barnen får pyssla och göra egna konstverk som ställs ut i en gemensam utställning.

Butik och café
I direkt anslutning till Verkets entré finner ni en fin souvenir- och presentbutik och café. I caféet där det erbjuds fika i form av varma och kalla drycker, glass, blandat fikabröd och smörgåsar.

Verksamhet sept-april
Guidade gruppvisningar av industrihistorien samt Kjell Engmans glaskonst går att boka mot förfrågan. Dessutom kreativa workshops för barn.
I december hålls den populära Tomtemarknaden.

Praktisk information
Verket är en antikvariskt bevarad industrimiljö från dess verksamhetstid. Vissa delar är anpassade men det mesta är i ursprungligt skick. Barn under 13 år skall vara i vuxens sällskap.

Tillgänglighet
Till huvudentrén finns ingen ramp. Barnvagnar och rullstolar hänvisas istället till en ingång till höger om stora entrén. Ring 0226-645162 så kommer vi och öppnar. Inne i Verket finns hiss till samtliga sju plan och våningar.

Faciliteter och service

  • Barn & Familj
  • Handikapptoalett

Vägbeskrivning

Följ grön/gul skyltning "Avesta Art/Verket" från rv 68/70. Verket ligger i Koppardalens industriområde, nära Avesta centrum.