CBIS 878414
Visa på karta

Världsarv Fågelsjö Gammelgård "Bortom Åa"

Fågelsjö gammelgård, som även kallas gården Bortomåa, är en av de sju hälsingegårdar som sedan 1 juli 2012 finns med på UNESCO´s världsarvslista. Gården har anor från 1600-talets skogsfinska nybyggarepok.

Information

I Gammelgården lämnades alla inventarier kvar och det är dessa skatter som idag visas upp i Fågelsjö. Bland de äldre byggnaderna ingår även ett mathärbre med komplicerat lås samt drängstuga, bössmedja och trösklogar. Vid gammelgården finns också café, hantverksbutik och bakstuga. Delta i en guidad visning av de gamla byggnaderna och bekanta dig med gårdens intressanta historia. Grupper efter överenskommelse. Dagsutflykt från Mora/Orsa med Inlandsbanan möjlig.

Fågelsjö ligger i Ljusdals kommun och Gävleborgs län. Området kallas Orsa Finnmark och enligt landskapsgränserna tillhör landskapet Dalarna.

1910 lämnade man alla möbler och allt husgeråd, låste dörren till det gamla huset och flyttade in i ett nytt hus tvärs över gårdsplanen. Till ett nytt boningshus i en för orten helt ny stil, som de byggt enligt muntlig tradition, inspirerade av ett vykort från Amerika - "Amerikahuset".

Faciliteter och service

  • Sommar
  • Vinter

Vägbeskrivning

Åk E45 N från Orsa. 90 km