skogsnatur med vandringsled.

Vandra i Malung


Att vandra i Malung är en upplevelse för alla sinnen, där den lugna och tysta naturen utmed vandrings­lederna ger utrymme för nya intryck. Här väntar ett flertal leder att välja mellan av olika längd och svårighets­grad. Vandra längs Västerdalälven, genom de djupa skogarna, upp på toppen av Tandövala eller över väldiga sandstens­platåer. Så ta på vandrings­kängorna, kliv ut på leden och andas in den friska luften.


I skogarna omkring Malung, närliggande Lima och Öje, finns många vackra vandringsleder av varierad längd och svårighet. En centrumnära och tillgänglighetsanpassad vandringsled i Malung är den 1 km långa Kringelkroken. Den går utmed Västerdalälvens östra strand och är även en fortsättning på Hälsostigen, en annan populär och naturskön vandring. Den senare är 5 km lång och går efter Malungs gamla järnvägsspår, älvstranden och mellan sjöarna Hallsjöviken och södra Mosjön.

Eggarnas naturreservat utanför Malung är ett populärt friluftsområde, som förutom vandring med vildmarkskänsla även är intressant ur geologisk synvinkel. Då Malungsåsen löper genom området finns här flera åsgravar och åsryggar från sista istiden som är unika för Västerdalälven. Ett annat uppskattat friluftsområde är Byråsen, med flera motionsspår och vandringsleder – för att inte tala om den härliga utsikten över Malungs samhälle.

I Malung finns också flertalet fäbodar som sätter en unik prägel på vandringen. Vandra den 17 km långa Fäbodstigen förbi tre fäbodar, längs de stigar som en gång i tiden användes av människorna som skulle ta sig och sina djur till sommarvistena ute i skogen. På olika ställen efter stigen finns info-tavlor som berättar om olika saker som har anknytning till skog- och jordbruk i forna tider. En annan fäbodvandring startar vid Yttermalungs camping och går till Myckelberget, en utmanande vandring genom varierad terräng med bäckar och myrar. Från Myckelberget finns det sedan möjlighet till ytterligare vandring, som en tur upp till den vidunderliga utsikten från Klacken eller vidare till Torrberet för att sedan vända tillbaka till Yttermalung igen.

Valda filter