Klosters bruk med omgivningar
Här, vid Klosteråns strida ström, anlades hyttor för järn och kopparframställning redan under 1400-talet. Platsen fick namnet Kloster efter ett cistercienserkloster som stod färdigt år 1486, Sveriges nordligaste kloster. Grunden efter klosterkyrkan finns kvar än idag bredvid Klosters bruksmuseum där man kan lära mer om Klosters rika historia. På platsen finns även Klosters herrgård från 1700-talet med nyinvigd engelsk park som är öppen för besökare. Herrgården erbjuder idag B&B samt driver jordbruk med dikor och får som betar i hagarna.
Bordet står i Klosters naturreservat, ca 10 minuters lätt promenad från Klosters herrgård nedanför den engelska parken. Bordet är tillgängligt för rullstolsburna.
Bordet i kloster är en del av initiativet ”The Edible Country” som Visit Sweden tagit fram och som ger dig möjlighet att boka en-gör det själv-måltid komponerad av stjärnkockar. För Dalarnas bord är det matkreatören Görgen Tidén som står för menyn och recepten till matupplevelsen. Så här säger Görgen:
- Nu drar vi ut till skogs och för dem som vill följa med blir det en upplevelse som ni sent skall glömma. Tänk att få sitta vid ett handgjort bord av gammal fura, laga till själv eller bli serverad vid bordet en meny som vi specialdesignat bara för detta datum, kalla det exklusivt… Jag kallar det sunt förnuft.

Förläng upplevelsen – Bo på B&B Klosters herrgård eller på Långshyttans Brukshotell
Efter en dag utomhus kan det vara skönt att krypa ner i en säng på Klosters herrgård – här sover ni gott vid forsens brus hos Johan och Therese Backlin. Gästrummen ligger på herrgårdens övervåning, där ni kan rå er själva och njuta av stillheten. Här bor ni ett sällskap i taget och har då boendet för er själva.
Bordet står på Klosters Herrgårds ägor ca 10 minuters promenad från Herrgården. Dagen därpå är det sedan nära till fiske, fågelskådning, vandringsleder, vildmark, bär- och svampplockning.
Långshyttans Brukshotell är ett litet och mysigt hotell med anor från 1856 och ligger centralt i bruksorten Långshyttan, en del av Husbyringen. Hotellet är omgivet av engelska parken med grönska, ståtliga träd och den lilla ån. Här bor du i lugn och ro med gott om ytor både inomhus och utomhus. Bengt och Carina lagar all mat i restaurangen från grunden. Älg från traktens jaktlag finns ofta på menyn. Kalv köper de från en lokal producent, mejerivaror från Grådö mejeri, skinka från Solvarbo och knäckebröd från Skedvi Bröd. Brukshotellet ligger 17 km från Kloster, ca 15 minuter med bil.
Taste of Dalarna - din guide till fler lokala smakupplevelser i Dalarna!
Vill du veta mer om hur Dalarna smakar så besök sidan tasteofdalarna.se. Samlat hittar du här de aktörer som erbjuder lokala mat- och dryckesupplevelser och är tillgängliga för våra besökare. Här får ni tips om var ni kan handla, smaka och äta lokalproducerat hos våra restauranger, caféer, gårdsbutiker, bryggerier och mat- och dryckesproducenter i Dalarna.
Varmt välkommen till Dalarna och Kloster!
Hälsar Görgen Tidén samt Johan och Therese Backlin på Klosters Herrgård i samarbete med Visit Dalarna och Visit Sweden