Träbord i vacker naturmiljö.

Laga din egen lunch ute i det gröna!


I Kloster, vid Klosteråns lummiga dalgång i södra Dalarna, finns en naturskön plats iordninggjord med bord, bänkar och matlagningsplats för trevlig gör-det-själv matlagning utomhus.


Bordet är stängt just nu men ni är välkomna tillbaka med er bokning i vår. Bordet öppnar ingen i maj 2021 och är öppet till och med september.

Bordet rymmer 12 personer men kan även bokas för bara 2-4 personer. Bordet är bokningsbart från måndag till lördag (stängt söndag) mellan 11 maj-26 september, 2020 och då kan man boka plats vid bordet och en korg med lokala råvaror från Dalarna, recept och all utrustning för att tillaga maten på plats utomhus. Kloster ligger mitt i ekomuseum Husbyringen, en vacker natur- och kulturled som är sex mil lång och innefattar flera spännande besöksmål utomhus i naturen.

Lunchpaket i det gröna, gör-det-själv lunch

Årets meny består av nötkött från Klosters Herrgård som vi bakar till perfektion till er som ni lägger på grillen. Till det serveras potatis från Roslunds gård, specialsenap från LissEllas, världsmästarna i senap, och egentillverkad Bbq-sås, ”RÖK”. Örter och ätbar sallad plockar ni själva till maten efter säsong. Handgräddat knäckebröd från närbelägna Skedvi bröd, smör och vatten från gårdens trefaldighetskälla är också i korgen liksom kaffe/te och hembakat kaffebröd. Som alternativ till nötköttet finns ärtbiff på Rättviksärtan. I paketet ingår: råvarukorg, recept, plats vid bordet samt allt som behövs för att tillaga maten på plats.

Exklusivt med kocken och matkreatören Görgen Tidén

Avnjut en 5-rättersmiddag i en miljö som inte går att få på en vanlig restaurang. Menyn baserar sig på Dalarnas bästa råvaror som finns att uppbringa efter säsongen. Här kan du verkligen smaka på regionen Dalarna och vad Klosters herrgård med omnejd har att erbjuda dig som gäst. Menyn är säsongsbaserad och sätts efter bokningar. Dryckespaket ingår. Minimum 8 personer, max 12 personer.

Priser

Pris plats vid bord och tillagningskit/person: 200 kr.
Pris lunchkorg med lokala råvaror/person: 149 kr.
Pris per person med kocken Görgen Tidén: 1 795 kr.

Boka bordet

Flygbild på det uppdukade bordet i kloster.

Klosters bruk med omgivningar

Här, vid Klosteråns strida ström, anlades hyttor för järn och kopparframställning redan under 1400-talet. Platsen fick namnet Kloster efter ett cistercienserkloster som stod färdigt år 1486, Sveriges nordligaste kloster. Grunden efter klosterkyrkan finns kvar än idag bredvid Klosters bruksmuseum där man kan lära mer om Klosters rika historia. På platsen finns även Klosters herrgård från 1700-talet med nyinvigd engelsk park som är öppen för besökare. Herrgården erbjuder idag B&B samt driver jordbruk med dikor och får som betar i hagarna.

Bordet står i Klosters naturreservat, ca 10 minuters lätt promenad från Klosters herrgård nedanför den engelska parken. Bordet är tillgängligt för rullstolsburna.

Bordet i kloster är en del av initiativet ”The Edible Country” som Visit Sweden tagit fram och som ger dig möjlighet att boka en-gör det själv-måltid komponerad av stjärnkockar. För Dalarnas bord är det matkreatören Görgen Tidén som står för menyn och recepten till matupplevelsen. Så här säger Görgen:

- Nu drar vi ut till skogs och för dem som vill följa med blir det en upplevelse som ni sent skall glömma. Tänk att få sitta vid ett handgjort bord av gammal fura, laga till själv eller bli serverad vid bordet en meny som vi specialdesignat bara för detta datum, kalla det exklusivt… Jag kallar det sunt förnuft.

Flygbild över ett somrigt Kloster Herrgård.

Förläng upplevelsen – Bo på B&B Klosters herrgård eller på Långshyttans Brukshotell

Efter en dag utomhus kan det vara skönt att krypa ner i en säng på Klosters herrgård – här sover ni gott vid forsens brus hos Johan och Therese Backlin. Gästrummen ligger på herrgårdens övervåning, där ni kan rå er själva och njuta av stillheten. Här bor ni ett sällskap i taget och har då boendet för er själva.
Bordet står på Klosters Herrgårds ägor ca 10 minuters promenad från Herrgården. Dagen därpå är det sedan nära till fiske, fågelskådning, vandringsleder, vildmark, bär- och svampplockning.

Långshyttans Brukshotell är ett litet och mysigt hotell med anor från 1856 och ligger centralt i bruksorten Långshyttan, en del av Husbyringen. Hotellet är omgivet av engelska parken med grönska, ståtliga träd och den lilla ån. Här bor du i lugn och ro med gott om ytor både inomhus och utomhus. Bengt och Carina lagar all mat i restaurangen från grunden. Älg från traktens jaktlag finns ofta på menyn. Kalv köper de från en lokal producent, mejerivaror från Grådö mejeri, skinka från Solvarbo och knäckebröd från Skedvi Bröd. Brukshotellet ligger 17 km från Kloster, ca 15 minuter med bil.

Taste of Dalarna - din guide till fler lokala smakupplevelser i Dalarna!

Vill du veta mer om hur Dalarna smakar så besök sidan tasteofdalarna.se. Samlat hittar du här de aktörer som erbjuder lokala mat- och dryckesupplevelser och är tillgängliga för våra besökare. Här får ni tips om var ni kan handla, smaka och äta lokalproducerat hos våra restauranger, caféer, gårdsbutiker, bryggerier och mat- och dryckesproducenter i Dalarna.

Varmt välkommen till Dalarna och Kloster!
Hälsar Görgen Tidén samt Johan och Therese Backlin på Klosters Herrgård i samarbete med Visit Dalarna och Visit Sweden