The Edible Country – Dalarna

The Edible Country – Dalarna


Att laga mat ute i det fria ger dig alla de positiva hälsoeffekter som en naturnära livsstil ger. Det är därför Sverige har förvandlat landet till världens största gourmetrestaurang med ett antal rustika träbord placerade på natursköna platser.


Bakom initiativet ”The Edible Country” står Visit Sweden som tillsammans med regionala turistorganisationer ger dig möjlighet att boka en-gör det själv-måltid komponerad av stjärnkockar. För Dalarnas bord är det matkreatören Görgen Tidén som står för menyn och recepten till matupplevelsen. Så här säger Görgen:

  • Från att ta fokus på en restaurang som har alla bekvämligheter, så drar vi ut till skogs och för dem som vill följa med blir det en upplevelse som ni sent skall glömma. Till detta bord är det en mycket begränsad tillgänglighet och vi vill skapa en mötes och upplevelseplats och sätta allt fokus på det ”nära köket”. Det är också en begränsad tid som det går att boka plats. Tänk att få sitta vid ett handgjort bord av gammal fura, laga till själv eller bli serverad vid bordet en meny som vi specialdesignat bara för detta datum, kalla det exklusivt… Jag kallar det sunt förnuft.

Bordet vid Klosters herrgård är nu stängt för säsongen och öppnar på nytt igen till sommaren 2020. Varmt välkomna tillbaka då!

Lunchpaket i det gröna

Menyn som Görgen erbjuder vid Dalarnas bord består av lokala råvaror som lax från Älvdalen, lokal potatis, specialsenap från världsmästarna i senap, LissEllas, Skedvi knäcke-bröd, kaffe och kaka. Bokning av korg med råvaror och hyra av utrustningen gör ni när ni har bokat plats vid bordet och kostar 349 kr per person. Då ingår:

  • En korg med råvarorna för er lunch.

  • Meny, recept och instruktioner för tillagning som är framtaget av matkreatören Görgen Tidén.

  • Lån av utrustning för att tillaga er lunch vid bordet.

Förläng upplevelsen – Bo på Klosters herrgård

Efter en dag utomhus kan det vara skönt att krypa ner i en säng på Klosters herrgård – här sover ni gott vid forsens brus. Gästrummen ligger på herrgårdens övervåning, där ni kan rå er själva och njuta av stillheten. Dagen därpå är det sedan nära till fiske, fågelskådning, vandringsleder, vildmark, bär- och svampplockning, konst, mathantverkare och marknader.

Kloster ligger dessutom mitt i Ekomuseum Husbyringen, en natur- och kulturled som är sex mil lång och innefattar ett flertal spännande besöksmål som berättar om Sveriges brukshistoria och storhetstid som järnbruksland.

Andra boenden i närheten
Långshyttans Brukshotell har anor från 1856 och ligger centralt i bruksorten Långshyttan, en del av Husbyringen. Hotellet är omgivet av Engelska parken med grönska, ståtliga träd och den lilla ån. Bengt och Carina lagar all mat i restaurangen från grunden. Älg från traktens jaktlag finns ofta på menyn. Kalv köper de från en lokal producent, mejerivaror från Grådö mejeri, skinka från Solvarbo och knäckebröd från Skedvi Bröd.

Taste of Dalarna - din guide till lokala smakupplevelser i Dalarna!
Vill du veta mer om hur Dalarna smakar så besök sidan tasteofdalarna.se. Samlat hittar du här de aktörer som erbjuder lokala mat- och dryckesupplevelser och är tillgängliga för våra besökare. Här får ni tips om var ni kan handla, smaka och äta lokalproducerat hos våra restauranger, caféer, gårdsbutiker, bryggerier och mat- och dryckesproducenter i Dalarna.

Bra att veta inför besöket

Så fungerar The Edible Country

När du har bokat plats vid bordet får du en bokningsbekräftelse. Den innehåller all information som behövs, inklusive lokala kontaktuppgifter. I bokningsbekräftelsen finns information om hur du bokar matlagnings-kit, råvarukorg med recept, guide eller kocken Görgen Tidén.

Vad händer på plats?

I bokningsbekräftelsen finns all information om hur man tar sig till bordet, som ligger på 10 minuters promenad från Klosters herrgård i Hedemora kommun. Framme vid bordet är det upp till er hur ni lägger upp tiden på plats, förberedelserna och måltiden. Börja gärna med en kort promenad för att bekanta er med omgivningen och de härliga miljöerna. Maten lagar ni själva enligt det medföljande receptet och givetvis äter ni när det passar er. Övrig tid kan ni besöka Kloster med sin genuina bruksmiljö från 1700-talet med museum, klosterruin, och den Engelska parken. Innan klockan 18.00 packar ni ihop allt ni har haft med er till bordet (och kollar så att ni inte lämnar något skräp i naturen) och traskar tillbaka till parkeringen.

För dig som bokat bord

• Bokningen gäller mellan klockan 12-18.
• Notera att bordet, som har 12 platser kan bokas av flera sällskap samtidigt, vilket innebär att ni kanske inte är ensamma på platsen – men bordet är stort så alla får rum.
• Eventuella avbokningar ska ske senast 48 timmar innan ankomst. Notera också att vi har rätt att avboka er reservation vid risk för extremt väder eller vid brandfara.
• Vid frågor om er bokning, kontakta Görgen Tidén,
gorgen@gorgenpahojden.se, tel 070-548 41 05.

Varmt välkommen till Dalarna och Kloster!
Hälsar Görgen Tidén i samarbete med Visit Dalarna och Visit Sweden

Mer information om kampanjen The Edible Country
Kampanjsajt
www.visitsweden.com

Kampanjfilm