Nyheter!


Skördefest helgen 6-8 september i Dalarna!

Besök flera av våra mat- och dryckesaktörer i nätverket som håller extra öppet i helgen. Besök Stjärnsund på lörd den 7 sept och boka in dig på ”Fröjda i Smedjan”, en hyllning till det hållbara lokala samhället med provsmakning av lokala öler från 5 bryggerier som till ex Stjernsunds brygghus, Sahlins brygghus och Oppigårds. Lokal mat serveras samt underhållning av Fredrik Swahn med gästartister. Från 175 kr. Läs mer och boka här!

I Stora Skedvi, Kulinariet, restaurang Mat På Riktigt, är det jubileumsmiddag på kvällen den 7 sept kl 18.30 med specialkomponerad meny av matkreatören Görgen Tidén. Allt är lokalt och Görgen trollar på årets tema potatis. Tre rätter ex dryck 595 kr. Boka här!

Passa även på och besök och handla lokalt hos flera av våra aktörer som håller extra öppet i helgen som Murboannas ost, Sahlins Struts, Björgårdens syltmakeri, Muddus Hjortron, Kulinariet, Rältagården och Rättviks Tunnbrödsbageri.


Sommaröppet hos bryggerierna för provsmakning

Spendera ljumma kvällar på någon av de pubar som slår upp portarna under årets varmare månader.

  • Oppigårds Bryggeri i Ingvallsbenning, Hedemora, kör sommarpub tisdagar, onsdagar och torsdagar till och med v 32. Köp provsmakning och lättare maträtter.

  • Sahlins Brygghus i Borlänge har öppen utepub på fredagar. Burgare, öl, skön stämning och bra musik utlovas.

  • Även Walhölls Brygghus i Söderbärke har sommarpub på fredagar. Stjernsunds Brygghus i Stjärnsund, Hedemora, har också sommarpubar och kör på lördagar.

Läs mer här om öppettider

Flera av bryggerierna har ställplatser på gångavstånd samt närhet till annat boende som B&B, vandrarhem och hotell.


Mat På Riktigt – ny restaurangsatsning

På Kulinariet i Stora Skedvi väntar den nyöppnade - och nytänkande – lunchrestaurangen Mat På Riktigt. Idén är att på ett modernt, elegant och tankeväckande sätt servera smaksensationer av råvaror från närliggande gårdar med de lokala producenterna i strålkastarljuset.

- För oss handlar det om att de lokala bönderna måste börja få mer betalt, synas och komma in på restaurangerna – in i finrummen, säger grundaren och matkreatören Görgen Tidén.

En aspekt i restaurangens filosofi är att lyfta fram sådant som många anser vara för fult att serveras och som slakterierna vanligtvis gör färs av.

- Det kan vara exempelvis fläsksida, fläsk, grisfötter, nötbog, oxsvans och nötlägg – vi ska ta tillvara på allt. Vi ska vara ledande i att profilera Dalarna som ett matlän och sätta ett exempel hur resten av landets restauranger bör arbeta med råvaror.

Restaurang Mat På Riktigt serverar a la carte-lunch torsdag till söndag kl 11-15 och har plats för 70 personer. From. 6/6 till och med 8/9 har restaurangen öppet för lunch varje dag, Måndag- Söndag. Läs mer här!


 

Lissellas Senap – lokal producent som vinnare av fyra medaljer i senaps-VM

Sveriges mest prisade senapstillverkare, som nyligen vunnit flera medaljer vid senaps-VM i USA, är från Garpenberg, södra Dalarna.

- Det känns otroligt att LissEllas i Garpenberg år efter år vinner medaljer i senaps-VM. Att vinna tre guld samma år och dessutom slår Sverige de grilltokiga amerikanarna där de är som starkast med vår Cowboy BBQ Dream, ja, det är en dröm som gör mig stum av glädje säger LissEllas senapsmakare Olle Bengtsson.

Senaps-VM arrangeras varje år i Wisconsin, USA. Här kan man tävla i 16 olika kategorier. 2019 års tävling samlade deltagare från bland annat USA, Japan, Luxemburg, Nya Zeland, Australien, Sverige, Norge, Frankrike, Tyskland och Kanada.

LissEllas senap och BBQ-såser finns bland annat hos Visthusboden i Kulinariet och flera av våra gårdsbutiker inom Taste of Dalarna. Vill du lära dig mer om senap som smaksättare så erbjuder LissEllas smakprovning och information av alla sina senaper för grupper. Läs mer här!