Nyheter!

 


Ny bok – Kulinarisk matresa i Dalarna!Kokbok

Dalarna mat & dryck året runt: En guide till Dalarna är namnet på den nya boken som precis har kommit ut. Det är en omfattande krogguide och inspirerande kokbok som presenteras traktens godbitar från norr till söder. Patrik Leje är skribenten och fotograf är Per Eriksson från Falun.

De tar med oss på en kulinarisk upptäcktsresa genom länet där mat, dryck och sinnesintryck från bygden står i fokus. Flera av restaurangerna, gårdsbutikerna och producenterna som lyfts i boken är medlemmar i nätverket Taste of Dalarna som arbetar för att utveckla och lyfta fram Dalarna som mat- och dryckesregion för våra besökare. Boken finns bland annat till försäljning på turistinformationerna i Dalarna. Läs artikeln om boken.

 


Nyinvigning av restaurant Julius Carlsson i Borlänge!

Den 4 november var det nyinvigning av Dalarna Science Parks restaurang som nu heter restaurant Julius Carlsson. Med namnet hyllar man och lyfter fram en kocklegend från Borlänge som inte så många känner till.

Julius Carlsson föddes 1898 i stora Tuna och var först med mycket. Som att vara först med att servera crêpes på restaurang. Eller som att vara Sveriges första kändiskock då han 1943 pryder framsidan av tidningen SE. Han var skaparen av oxfilé provencale och komponerade rätten Wallenbergare. Nu vill man med den här satsningen berätta om Julius och föra hans hantverk vidare. Bakom satsningen står stjärnkockarna Görgen Tidén samt Peter Zaar-Marcus. Grundpelarna i verksamheten är dels satsningen på att använda lokala råvaror, samt det vegetariska bordet som är placerat i hjärtat av restaurangen. Vid det vegetariska bordet finns det alltid en kock på plats under hela lunchserveringen – redo att tillaga dagens vegetariska rätter på beställning, framför ögonen på dig.

Restaurangen är öppen för lunch månd-fred kl 11-14. Läs mer här!


Vi gratulerar två av våra duktiga mathantverkare till bronsmedaljerna i SM i Mathantverk!

Vi vill gratulera och lyfta fram två av våra duktiga mataktörer i Taste of Dalarna, Murboannas gårdsmejeri, café och gårdsbutik samt Skedvi Bröd, som båda har varit med och tävlat i SM i mathantverk.

Murboannas vann ett brons för sin blåmögelost ”Frostbos Fina”. Motiveringen löd: ”En ost med vällagrad balanserad textur som smälter fint i munnen”. Skedvi Bröd vann också ett brons och då för sitt bröd Wintervört med motiveringen: ”Ett gyllene spisknäcke som vittnar om hög yrkesskicklighet”.

Är ni nyfikna på den vinnande osten och flera av Murboannas ostar så går det bra att besöka gården torsdag-söndag kl 11-17. Här kan ni fika, testa gårdens ost- och charktallrik, smörgåsbordet eller boka in er på årets julbord med lokala delikatesser som börjar den 30 november. Läs mer här!

Vill ni smaka, handla och se vart Wintervört blir till är ni välkomna till Kulinariet och Skedvi Bröd tisdag-fredag kl 10-18 samt lördag kl 10-16. Passa på och handla mer lokala delikatesser i saluhallen Visthusboden som ligger i samma byggnad eller njut av en lokalproducerad lunch i Kulinariets restaurang. Läs mer här!


Skördefest helgen 6-8 september i Dalarna!

Besök flera av våra mat- och dryckesaktörer i nätverket som håller extra öppet i helgen. Besök Stjärnsund på lörd den 7 sept och boka in dig på ”Fröjda i Smedjan”, en hyllning till det hållbara lokala samhället med provsmakning av lokala öler från 5 bryggerier som till ex Stjernsunds brygghus, Sahlins brygghus och Oppigårds. Lokal mat serveras samt underhållning av Fredrik Swahn med gästartister. Från 175 kr. Läs mer och boka här!

I Stora Skedvi, Kulinariet, restaurang Mat På Riktigt, är det jubileumsmiddag på kvällen den 7 sept kl 18.30 med specialkomponerad meny av matkreatören Görgen Tidén. Allt är lokalt och Görgen trollar på årets tema potatis. Tre rätter ex dryck 595 kr. Boka här!

Passa även på och besök och handla lokalt hos flera av våra aktörer som håller extra öppet i helgen som Murboannas ost, Sahlins Struts, Björgårdens syltmakeri, Muddus Hjortron, Kulinariet, Rältagården och Rättviks Tunnbrödsbageri.


Sommaröppet hos bryggerierna för provsmakning

Spendera ljumma kvällar på någon av de pubar som slår upp portarna under årets varmare månader.

  • Oppigårds Bryggeri i Ingvallsbenning, Hedemora, kör sommarpub tisdagar, onsdagar och torsdagar till och med v 32. Köp provsmakning och lättare maträtter.

  • Sahlins Brygghus i Borlänge har öppen utepub på fredagar. Burgare, öl, skön stämning och bra musik utlovas.

  • Även Walhölls Brygghus i Söderbärke har sommarpub på fredagar. Stjernsunds Brygghus i Stjärnsund, Hedemora, har också sommarpubar och kör på lördagar.

Läs mer här om öppettider

Flera av bryggerierna har ställplatser på gångavstånd samt närhet till annat boende som B&B, vandrarhem och hotell.


Lissellas Senap – lokal producent som vinnare av fyra medaljer i senaps-VM

Sveriges mest prisade senapstillverkare, som nyligen vunnit flera medaljer vid senaps-VM i USA, är från Garpenberg, södra Dalarna.

- Det känns otroligt att LissEllas i Garpenberg år efter år vinner medaljer i senaps-VM. Att vinna tre guld samma år och dessutom slår Sverige de grilltokiga amerikanarna där de är som starkast med vår Cowboy BBQ Dream, ja, det är en dröm som gör mig stum av glädje säger LissEllas senapsmakare Olle Bengtsson.

Senaps-VM arrangeras varje år i Wisconsin, USA. Här kan man tävla i 16 olika kategorier. 2019 års tävling samlade deltagare från bland annat USA, Japan, Luxemburg, Nya Zeland, Australien, Sverige, Norge, Frankrike, Tyskland och Kanada.

LissEllas senap och BBQ-såser finns bland annat hos Visthusboden i Kulinariet och flera av våra gårdsbutiker inom Taste of Dalarna. Vill du lära dig mer om senap som smaksättare så erbjuder LissEllas smakprovning och information av alla sina senaper för grupper. Läs mer här!