CBIS 1365807
Visa på karta

Slipstensgruvorna i Mässbacken

I Orsa Slipstensgruvor har man bearbetat sandstenen i mer än 1000 år. Varje by hade sitt eget gruvlag och de hade sin egen gruvstuga, stall och smedja. Slipstenstillverkning var i århundraden den viktigaste inkomstkällan för Orsaborna. Idag hålls hantverket levande av Slipstensgruppen.

Information

Det var ett yrke att vara stolt över men det kostade. Den hemska "Osskallsjokan" (stenlungan) tog många liv. När Linné besökte området år 1734 under sin Dalaresa, såg han att det knappt fanns några män kvar över 40 års ålder.

Många som arbetade i gruvorna hade långt hem och stannade därför kvar över helgerna. På lördagskvällen roade man sig med fiolmusik och man berättade historier och legender om folk och väsen. På söndagen hölls gudstjänst uppå Mässbacken och på måndagen var det åter arbete.

Slipstensområdet har ett 30-tal gruvor/dagbrott. Skyltad strövstig genom det trolska gruvområdet.

Sommaren 2020
Orsa Slipstensförening kommer inte att genomföra några aktiviteter under sommaren. Ev kommer de genomföra förbokade guidningar och historievandringar under hösten. För mer information kontakta Ann-Marie Engström 070-689 14 65.

Fakta

  • Sommar
  • Barn & Familj