Frusen sjö med en gammal brygga.

Välkommen till Öje


Öje är en liten by som ligger naturskönt 17 km nord ost om Malung, längs väg E45 mot Mora. Sjön Öjen kallas även Öjesjön och beskrivs ibland som ”sjön med lika många öar som dagar på ett år!” Det stämmer inte riktigt, men det är väldigt många öar som ger fin karaktär åt sjön.


Här välkomnas skridskoåkare på den plogade bana som startar från Öje Camping och badplats. Om isförhållandena medger kan du även starta 12 km söderut i Hånäset. Det finns flera rastplatser utmed sträckan. De har vindskydd, så kallad slogbod, inklusive ved till grillning samt utedass. Isbanorna plogas av Öje IF.

I byn, 750 m från badplatsen, finns restaurangen Vita Älgen som lagar all mat från grunden. Restaurangen har vintertid öppet för lunch på vardagar. Välkommen att boka bord andra tider om ni är ett sällskap om flera personer.
I Öje finns ett trevligt och gemytligt vandrarhem, med 11 rum och 35 bäddar, vackert beläget vid Ogströmmen. På Öje turistgård och vandrarhem finns husvagnsplatser med el och ställplatser för husbilar.

Öjesjöns banor

Öjesjön, kommunens pärla vid Ogströmmens utlopp med 94 vackra öar. Sjön har en strandlinje på 81 km och rinner genom fyra vattendrag innan den når havet efter 389 kilometer. Sjön ligger 326 m över havet och har en yta på 65 km2. Den omges av höga berg i alla väderstreck och på många öar kan man gå i land och rasta. En vacker sandstrand finns vid Vitensand i söder. Naturen runt sjön är fantastisk med stor biologisk mångfald.

Öjesjön blå runda, Bysjön, 2 km

Startar från Öjes Camping och badplats, skyltad från väg E45. Den blå rundan om 2 km vid campingen prioriteras och plogas före de andra banorna.

Öjesjön blå bana, Vitensand, 6 km

I anslutning till Bysjöns 2 km-runda förlängs skridskobanan söderut mot den fina rastplatsen vid Vitensand. Bredvid banan dras ett skidspår.

Öjesjön, grön bana, Hånäset, 12 km

Om hela sträckan från Öjes Camping till Hånäsets badplats är plogad blir isbanan 12 km lång enkel väg.   Det finns flera rastplatser längs banan med vindskydd och utedass. Vid rastplatserna finns ved till grillning.

Övrig service och aktiviteter:

I Öje bor ca 180 invånare som i ett kooperativ driver en bensinpump, restaurang Vita Älgen, vandrarhem, hemtjänst och camping med badplats. Förutom skridskobanorna erbjuds skidåkning i elljusspåret. Det finns en snöskoterled och möjlighet att utforska skogen till fots med snöskor.

Guideservice: skridskoguide finns i Öje, bokas i förväg!

oje.se (övernattning, boka bord, boka guide)

yttermalungscamping.se (uthyrning av skridskor och skidor)