Rännkölen i solskenet

Rännkölen 4,5 km - 22 km

På Rännkölen lägger sig snön ofta tidigt och det dras spår så fort det går. Tidigt på säsongen går längdskidspåren längs vägarna och lite senare utökas de med spår längs myrarna.

Boka

Beskrivning

Längd: 4,5 km, 10 km och 22 km.

Svårighetsgrad: Enkel till medel, det längsta spåret är lätt kuperat.

Startplats: De flesta spår startar vid värmestugan.

Spårbeskrivning: I snösäkra Rännkölen som ligger 640 m.ö.h. dras det spår på natursnö tidigt på säsongen så snart snötillgången är tillräcklig. Det finns olika spår beroende på snötillgång. I normala fall finns fem- och tiokilometersspår över myrarna, med förlängning på vägen ytterligare en mil.
Det finns också tävlingsspår på 1, 1,5, 2,5, 5 och 10 km. Dessa spår prepareras enbart när tävlingar behöver flyttas till Rännkölen, till exempel vid snöbrist eller sträng kyla i Älvdalen.
Efter turen kan du passa på att njuta av din medhavda matsäck inne i värmestugan som är öppen dygnet runt. Där kan du även lösa din spåravgift med kontanter eller med swish (med reservation för dålig täckning på plats). Utedass finns.

Tänk på att spåren påverkas av väder och vind, så undersök gärna förhållandena och spårstatus innan du ger dig ut på skidturen.

Vägbeskrivning

Åk norrut från Älvdalen på riksväg 70 mot Idre, sväng höger in till Rot strax före bron över Rotälven. Skyltning mot Sveg. Sedan vänster och fortsätt följ skylt mot Sveg.

Efter ett tag svänger du höger upp mot Ribbåsen och Rännkölen. Skyltat Ribbåsen och en liten skylt med Rännkölen. Högersvängen kommer "plötsligt" i en kurva så ta det lugnt.

Följ Ribbåsenvägen, passera Ribbåsen och fortsätt en lång stund tills plogning upphör och du är framme vid Rännkölen, en liten parkering och värmestuga.

Observera att vägen kan vara spårig och att den är smal, kör lugnt och fint. Fina skiddagar är vägen väldigt trafikerad.