På tu man hand

Cykla par

Semester i Dalarna för par


Vare sig ni letar efter lyx, lugn eller fartfylld action finns det många möjligheter att hitta en unik upplevelse i gemytlig dalamiljö. Här finns många olika typer av semester för par och för er som vill resa tillsammans på tu man hand.


Parsemester i Dalarna? Här har vi samlat de bästa tipsen på boende, aktiviteter och evenemang som vi tror passar er som reser som par – vare sig det är med en partner, kompis eller någon annan kär vän. Checka in för en spaweekend på något av hotellen i Tällberg, upplev lugnet och stillheten i en fäbodstuga eller utmana varandra i ett fartfyllt race på cykel eller skidor. Möjligheterna är många och det finns något för alla inriktningar och smaker. Självklart finns även alla möjligheter att toppa upplevelsen med lokal mat och dryck, konserter eller andra evenemang, ofta i färdiga paket med boende. Utforska möjligheterna och hitta din perfekta parsemester i Dalarna.

Inspiration inför resan

Murboannas Mat i Dalarna – Hitta besöksmålen med dalasmak

Mat i Dalarna – Hitta besöksmålen med dalasmak

Runt om i Dalarna finns många möjligheter till kulinariska upplevelser. Det lokala mat- och dryckeshantverket är kännetecknande för flera av de aktörer som hälsar välkomna i vinter. Hälsa på hos några av alla gårdsbutiker, hantverksbryggerier, caféer och restauranger. I Idre i norr finns Renbiten som låter dig uppleva den traditionella samiska matkulturen. Renkött i alla dess former - färskt, torkat, rökt och suovas finns självklart bland delikatesserna. Renbiten har även en nyöppnad deli med samiska delikatesser på Åsgatan i Falun. På Rättviks Tunnbrödsbageri och Handelsbod bakas det dagligen mjukt tunnbröd och så snart du kliver in i butiken slår doften av nybakat emot dig. Förutom den klassiska varianten med mjöl och potatis kan du även smaka den något mer kryddade, lokala varianten Tuttul. Stanna till hos Murboannas utanför Borlänge och botanisera bland ostar för olika smaker och tillfällen. Avnjut dem till både vardag och fest – och kanske på en bit mjukt tunnbröd. Känner du för att krypa upp framför brasan med en kopp varm choklad, är Café Wahlmans i Hedemora ett mysigt utflyktsmål. En resa genom matlandskapet Dalarna är en upplevelse för alla sinnen och förutom att kittla smaklökarna bjuder många aktörer på god mat i unika miljöer. Storsätra Fjällhotell ligger mitt i Grövelsjöns fjällvärld, där middagen intas med de blånande bergen som fond. På Fryksås Hotell & Gestgifveri är det en magnifik utsikt över Orsa sjön som ackompanjerar matupplevelsen. Tällberg är känt för sina pittoreska och vackra by-miljöer och mitt i den genuina dalaupplevelsen kan du njuta av såväl klassiska husmansrätter som gourmetmat på Åkerblads Gästgiveri. I Västerdalarna finns Dala-Floda Värdshus som är helt och hållet ekologiska och gärna bjuder på grönt från sina egna odlingar. Taste of Dalarna Taste of Dalarna är ett nätverk av gårdsbutiker, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. På de olika platserna hittar du mat- och dryckesupplevelser som präglas av ledorden äkta, ärligt, genuint och tydligt ursprung. Här möter du människor som jobbar med mat och dryck utifrån ett hållbart och lokalt perspektiv, med alltifrån ekologiska odlingar, gårdar med småskalig köttproduktion och nytänkande hantverksbagerier.

Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

När restaurangguiden White Guide listar 2019 års bästa restauranger kvalar Dalarna in med hela 15 krogar. Hitta din favorit bland Dalarnas restauranger och se till att planera in din nästa smakupplevelse hos någon av de kvalificerade guldkornen. I Falun har Banken Två rum & kök placerat sig som det självklara valet för såväl lokalbor som besökare som söker en smakupplevelse i toppklass. Här är det personlig hemma hos-känsla som gäller och förutom klassiska affärsluncher och middagar anordnas även spännande matlagningskvällar. I Rättvik kan du planera in ett längre stopp och verkligen låta smaklökarna njuta. På Sjövillan är det inte bara utsikten över Siljan och Långbryggan som levererar. Så gör även krögarparet Magnus och Linn Ollas, som gått in för att sätta restaurangen på den gastronomiska kartan – och lyckats mer än väl. Att de gjort så är kanske inte heller konstigt, då de även driver närliggande restaurang Bruntegården, som även den kvalificerat sig på White Guides lista. Här arbetar de med naturens skafferi och inspireras gärna av det lokala arvet från bygden. Alldeles utanför Rättvik, i byn Nittsjö, finns Solgårdskrogen. Här styr lokala råvaror, säsonger och relationerna till producenterna den mat som köksmästare Jonathan Bjurenstedt serverar. Upplevelsen ackompanjeras av Genevieve Bjurenstedt fingertoppskänsla som sommelier. Räkna med en upplevelse utöver det vanliga – kanske vankas en middag lagad över öppen eld utomhus? På Åkerblads Gästgifveri i Tällberg är det alltid nära till såväl mat som dryck av högsta kvalitet. Här serveras alltifrån klassiska husmansrätter till gourmetmat. Allt tillagat av ett köksteam som ständigt söker efter bästa tänkbara råvaror. Om en fjällsemester lockar är Olarsgården i Sälen den självklara avslutningen efter en dag utomhus. Slå dig ner och ta in den härligt rustika och gemytliga stämningen. Menyn är inspirerad av närområdet och där återfinns läckerheter som älg från Sälen, fjällröding, hjortron och kantareller. På Dala-Floda Värdshus i Dala-Floda serverar Evalotta och Per Ersson mat lagad med både kärlek och bästa tänkbara råvaror. Ekologiskt är en självklarhet och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Slå dig ner för att njuta av en läcker middag med rena smaker. Ekologiska och närodlade råvaror är grunden i den mat som serveras på Dala-Floda värdshus, som ligger vackert beläget i byn Syrholen vid Flosjön. Här hittar du hela listan över 2019 års White Guide restauranger i Dalarna: Appetito Ristorante Italiano, Sälen Banken Två rum & Kök, Falun Bruntegården, Rättvik Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda Frö Mathantverk från grunden, Sälen Fågelboet Mountain Lodge, Sälen Johansson Restaurang, Tällberg Lammet & Grisen i Sälen, Sälen Olarsgården Hotell & Restaurang, Sälen Onkel Jean, Sälen Sjövillan, Rättvik Smak Tapas & Deli, Falun Solgårdskrogen, Rättvik TB Grill Room, Sälen Åkerblads Hotell & Gestgiveri & Spa, Tällberg Om White Gudie White Guide är en restaurangguide och guidesystem som varje år testar och bedömer närmare 800 restauranger runt om i Sverige. Av dessa får 600 en plats i guiden. I White Guides bedömning premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Genom alla bedömningsområden är personlighet avgörande: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning.

”När majstången är rest spelas mer exotiska låtar”

”När majstången är rest spelas mer exotiska låtar”

För Per Gudmundson är traditionen ett ordförråd han använder för att skapa musik. Just den förmågan har gett honom en Grammis för Årets folkmusik. Han ser det som sitt uppdrag att visa både bredare och djupare sidor av folkmusiken, som de som hörs när midsommarstången är rest och spelmännen går hem till sig. Sveriges finaste musikpris har landat i Dalarna, hemma hos spelmannen Per Gudmundson från Leksand. Tillsammans med musikerkollegan Bengan Janson fick de en Grammis för Årets folkmusik, för albumet Hjeltamôs. – Det känns väldigt kul och stort, det är ju ett av de finaste priser man kan få i musiksverige. Bengan och jag har längtat länge efter att göra den här plattan och samtidigt få hedra en fin gammal spelkompis till oss, Björn Ståbi.  Han beskriver musiken de spelar som traditionell. En del av genren som inte alltid får medialt utrymme. – Ofta är det den tydligt nyskapande och gränsöverskridande musiken i genren som lyfts fram, så jag är glad över att det vi representerar uppmärksammas. Tradition ses ofta som stillastående, men förutsättningen för en levande tradition är att den hela tiden går vidare. Det är ofrånkomligt! Vi kan inte undgå att präglas av den musik vi har runt oss när vi växer upp. För min del handlade det förutom folkmusiken om allt från Gullan Bornemarks barnvisor och Vivaldi till Kinks, Beatles, Simon & Garfunkel. Det vore underligt om inte ett och annat av detta även smyger sig in i låtspelet. Per Gudmundsson inspireras av alltifrån Gullan Bornemark och Vivaldi till Kinks och Beatles. Foto: Viktor Gårdsäter Han har spelat fiol sen han var 7 år. När han som ung besökte och lärde sig av olika Rättviksspelmän handlade det inte bara om själva musiken, lika mycket handlade om förhållningssättet till den, människorna och miljöerna. – Dalarna har en stark tradition och en låtskatt som delas av många utövare. Det märks när jag möter andra, att vi ofta har precis samma uppfattning om hur en låt ska spelas. Sedan är folkmusiken en stark del av Dalarnas identitet, folkmusiken spelar roll i människors liv. Den används än i dag, inte minst här i Siljansbygden, på bröllop, kalas och begravningar. Per upplever att folkmusiken i dag mår bra, antalet utövare är fler än någonsin. Däremot är det svårt att livnära sig på att spela folkmusik. Scenerna är få, vilket kräver att utövarna arbetar mer brett genremässigt och turnerar utomlands. Som verksamhetsledare på Folkmusikens Hus i Rättvik är en stor del av Pers uppdrag att stärka folkmusikens plats i dagens musiksverige. Att visa hur levande och samtida den är – och att den är mer mångfacetterad än vad en första anblick kanske visar. – Vad folk inte vet är att när majstången är rest går spelmännen hem till sig och spelar låtar som låter helt annorlunda. Exotiskt, skulle en del tycka. Folkmusiken har så många ansikten. Det glada spelas på resningen och är det besökaren ser, som Gärdebylåten, andra glada gånglåtar och polskor. Inget är finare än det andra, men jag önskar att midsommarpubliken även fick se den andra sidan. Se bredden och djupet. Under sitt eget långa spelmansliv har Per fördjupat och utvecklat sitt spelande. Lager läggs till lager i takt med att han upptäcker nya nyanser, människor och musik. – Ens spel förändras över tid, det är en spännande resa man gör. Det är viktigt att förstå att traditionen är ett ordförråd och en källa, inte ett stängsel. Jag använder orden till att skapa egen musik. Drivkraften för mig är att använda det jag lärt mig så fint jag kan och på så sätt nå andra människor med musiken.

Rättviks tunnbröd

En matresa runt Siljan: Pölsabod, nybakat tunnbröd och hockeybulle

Det finns många smakrika besöksmål runt Siljan – alla unika utflyktstips i sig själva. Här har vi skapat ett turförslag med tre smakrika stopp, perfekt för en välsmakande dagsutflykt i Siljansbygden. Upptäck hemgjord korv, tunnbröden tuttul och kavelbulle och avsluta med hembakade caféklassiker. Starta turen i byn Rälta, 1,5 mil söder om Leksand. Här ligger Rältagården, där familjen Magnusson driver ekologiskt lantbruk. Gör ett besök i deras ”pölsabod” med lokalproducerade kött- och charkprodukter och botanisera bland en uppsjö delikatesser. Här finns till exempel Hans olika sorters dalakorvar, leksandsskinka och farfarskorv. På gården styckar och förädlar de alla produkter själva och gårdens chark och rökeri går bokstavligt talat varmt för att fylla gårdsbutiken med läckerheter. Ta sedan sikte på Rättvik. Åk genom de natursköna om givningarna utmed Siljan. Varför inte ta turistvägen genom byn Tällberg mellan Leksand och Rättvik, för att verkligen uppleva de magiska vyerna? Väl framme, följ doften av nybakat tunnbröd. Hos Rättviks Tunnbrödsbageri och Handelsbod slår pustar från bakugnarna allt som oftast emot en innanför dörren. Ta chansen att se hur traditionellt tunnbröd bakas – en både fascinerande och som sagt väldoftande upplevelse. Den som vill kan få vara en del av ”baklaget” för en dag och lära sig alla momenten, från första utkavlingen till färdiggräddat bröd. I handelsboden går det att köpa med sig av allt som bakas i bageriet, som de lokala tunnbrödsvarianterna Tuttul och Kavelbulle. Dags att börja röra sig norrut, mot byn Furudal ca 40 km bort. Nu går vägen genom djupa dalaskogar och byar som Gärdsjö, Ovanmyra och Boda. Snitths Hantverksbageri är ett uppskattat utflyktsmål som lockar många smaksugna besökare till Furudal. Här bakas allt med svenska, lokala och ekologiska varor i ”mjöligaste” mån. I det genuina caféet serveras matbröd, lättare luncher och förstås en hel del godsaker. Den spännande och något udda utemiljön gör också sitt till för upplevelsen. Slå er ner på det gamla nedlagda järnvägsspåret och ta en fika med riktigt goda nybakade bullar och kakor. Hockeybullen är en klassiker! Därefter vänder ni tillbaka till utgångspunkten – med största sannolikhet mätta av såväl god mat som av nya intryck. Eller så tar ni sikte på någon av de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna. Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Välkommen in i värmen på Kulinariet

Välkommen in i värmen på Kulinariet

Hos Kulinariet i Stora Skedvi står den lokala maten i första rummet. Vi gör ett nedslag hos den goda mötesplatsen där såväl brödugnar som atmosfär lockar med värme i vinterkylan. Det finns alltid något nytt att upptäcka på Kulinariet. Är det inte lansering av en ny ost, arrangeras det skinksläpp eller serveras läckra rätter i restaurangen.    – Vi öppnar för lunchservering 1 november och vid jul går vi över till jullunch och julbord. Sedan stänger vi tillfälligt restaurangen under januari-februari för ombyggnad innan det blir nyöppning 28 februari. Därefter är lunchserveringen kvar i fast form, säger Anders Åkerberg på Kulinariet.   Kulinariet är ett centrum för småskaligt mathantverk – ”en god mötesplats” – som de själva beskriver sig. Här finns Visthus-bodens saluhall, där fokus ligger på närproducerat kött, ost, potatis, bröd och ägg. Stora Skedvi mejeri står för mjölk, ost och glass, Dalakassen levererar middagsmat från närområdet till hungriga hemmalagare och Skedvi Bröd gräddar knäckebröd i de vedeldade ugnarna.   – Finns det något mysigare en kall vinterdag än att komma in i bageriet och känna värmen från ugnarna när de gräddar knäckebröd? Att bli bjuden på en färsk mjukbulla som kommer alldeles varm direkt från ugnen.   En nyhet som Anders Åkerberg själv ser fram emot extra mycket är knäckebrödet Wintervört som nyligen dykt upp i Kulinariets brödhylla.    – Det är ett samarbete mellan Skedvi Bröd och Oppigårds bryggeri, där vi bytt ut vätskan i knäckebrödet mot vört – ett riktigt vinterbröd alltså. Dessutom är det fantastiskt gott och verkligen min vintergrej i år.   Att vara en knutpunkt för lokala råvaror och producenter, dit såväl bevandrade gastronomer som nyfikna besökare kan komma och alltid känna sig säkra på att hitta varor av hög kvalitet, är en av grundbultarna i Anders Åkerbergs tanke med Kulinariet.   – Är man inte så hemma i matvärlden är Kulinariet ett fantastiskt ställe att besöka. Här finns en samlad kunskap om maten och man får hjälp och vägledning av alla duktiga människor som jobbar där.

Fem boenden som maxar våren i fjällen

Fem boenden som maxar våren i fjällen

Det är något speciellt med våren i fjällen. Skidåkningen, solen som börjat värma, kaffekoppen mot stugväggen. Inte bokat vårens fjällsemester än? Bara lugn – här har vi samlat fem boenden i vinterparadiset Idre som garanterat levererar under vårvinterns fjällsemester. Fjällvilla för finsmakaren På Idre Himmelfjäll ligger Toppheden 19, en nybyggd och exklusiv fjällvilla med hög standard. Här bor du i en klassiskt timrad stuga med sex sovrum och alla tänkbara bekvämligheter. Efter en dag i backen eller längdspåret är det bara att dra sig tillbaka och njuta av stugmys deluxe. När solen levererar är den härligt stora altanen den givna platsen för den som vill fånga de värmande solstrålarna. Toppheden 19, Idre Himmelfjäll Klassiska fjällstugan för det större sällskapet ”Gården” ligger i Söderbyn på Idre Fjäll. Här är det stora ytor fördelade på två plan – det perfekta alternativet för dig som vill ta med dig stora familjen, hela släkten eller kompisgänget för en härlig vecka i fjällen. Förutom de givna bekvämligheterna kan ni också sörpla lyxkaffe från stugans kaffemaskin eller se vem i gänget som går segrande ur tv-spelsstriden. 823 "Gården" Söderbyn, Idre Fjäll Nära till allt för barnfamiljen Cenrumbyn har det perfekta utgångsläget för familjen som både vill bo nära backarna och alla kringaktiviteter. Här bor ni i en lägenhet med ski in/ski out-läge. Bastu för den som vill njuta och koppla av efter en heldag i backen. Förutom direktkontakt med backen är det kort gångavstånd till Idre Fjäll centrum, restauranger och ett späckat aktivitetscentrum väntar med bad, bowling, spelhall och lekrum. 618 Centrumbyn, Idre Fjäll När fjällvidderna lockar Om det är turskidåkning och magiska fjällvidder som lockar – kika närmare på det här boendet i Gämmelsätervallen. Här är det nära till det långsträckta Nipfjället med sina snötäckta myrar och sjöar, inbäddade av djupa skogar. Spänn på turskidorna för en tur i den häftiga naturen, njut av omgivningarna och avsluta sedan dagen i den timrade fjällstugan. IGN 54, Gammelsätervallen Vildmarkskänsla i lågornas sken På vägen mot Nipfjället ligger den här timrade fjällstugan som förutom närheten till vildmarken även bjuder på utedass och braskamin. Koka kaffet över öppen eld i eldpallkojan eller samla sällskapet för en utemåltid i lågornas sken. Varför inte testa att brassa kvällens middag på gjutjärnspanna eller muurikka? Det mesta smakar ju bättre utomhus! Troligtvis gäller det också för vattnet, som även det hämtas utomhus. Perfekt för den som vill koppla ner och koppla bort, leva enkelt och bara njuta av närheten till makalös natur. IGN 84, Gammelsätervallen

Stadsvandringar i Mora och Rättvik: Låt platserna få liv

Stadsvandringar i Mora och Rättvik: Låt platserna få liv

Varför har Tiondeladan i Rättvik tre lås? Var i Mora brändes häxor i slutet av 1600-talet? Vad gjorde konstnären Anders Zorn till en av Moras främsta entreprenörer? Följ med på en stadsvandring i Rättvik eller Mora i sommar och låt platserna du besöker komma till liv. I Mora startar stadsvandringen vid Turistinformationen, alldeles bredvid Kyrkogatan. Turen går sedan ner mot Siljan och Saxviken, det berättas om miljöerna och platserna som passeras. Vandringen går vidare längs Kajen, upp genom Tingshusparken bort mot Vasaloppsmålet, förbi kyrkan och Klockstapeln. – Vi berättar om platserna vi passerar och om vad som hänt i Mora förr. Om Mora-Nisse, Vasaloppet, Mora kyrka, häxbränningarna i slutet av på 1600-talet och udden där detta utspelades, ja allting som har med Mora att göra. Vi går aldrig in någonstans, utan rör oss utomhus och pratar om det vi ser, säger Ingerid Manneteg, som liksom sina kollegor i föreningen Dalarnas Guide & Kultur är Auktoriserad Dalaguide. Mycket kretsar kring Anders Zorn, hans liv och vurm för att rädda allmogen till eftervärlden. Här levandegörs historier om Zorns gammelgård, Zorngården och museet. – Zorn var en mångfacetterad man. Och vilken betydelse han har haft för Mora! Han var ju så mycket, inte bara konstnär utan också en driftig entreprenör. Vandringarna som anordnats i Mora har varit uppskattade, vilket nu fått guideföreningen att utöka utbudet inför sommaren 2019. – Folk tycker att det är jättekul. Vi har fått bra respons, både från besökare och ortsbor, så i sommar går vi ett steg längre och gör vandringar både i Mora och Rättvik. I Rättvik blir det två olika vandringar, där båda utgår från centrum. Den ena går mot Enån och Långbryggan. Den andra går mot kyrkan, där bland annat historierna om de unika kyrkstallarna och Tiondeladan får liv. – Utanför kyrkan finns en Tiondelada där man förvarade tiondet, en typ av skatt som bönderna betalade till kyrkan i form av en tiondel av allt som gården producerade. Det som prästen på orten fick in förvarades i en lada eller ett härbre. I Rättvik ligger ladan precis intill kyrkan och där finns inte bara ett nyckelhål i dörren utan tre. Alltså behövdes tre nycklar för att låsa upp ladan. Det sägs att anledningen var att man inte litade på prästen. Därför behövdes både prästen, klockaren och en representant för bönderna för att man skulle kunna låsa upp dörren.  Stadsvandringarna tar ungefär en och en halv timme. – Det är inga långa sträckor och vi går lugnt och fint, så det passar för alla. Man får veta så mycket intressant! Saker man inte visste – och även en hel del man kanske inte visste att man ville veta. Stadsvandringarna 2019 startar den 24 juni och pågår hela sommaren fram till den 23 augusti. Enbart förköp. Biljetter säljs på Dalarnas Turistinformationer samt via visitdalarna.se.

Torrlids levande fäbod

Prova på fäbodlivet i norra Dalarna

Klappa djuren och njut av stillheten på en fäbod i sommar. Under sommaren flyttar en del jordbrukare i Dalarna sina djur till fäboden. Där får korna ströva fritt i skogen om dagarna. Som besökare på fäboden ges du möjlighet att få en inblick i driften, njuta av kokkaffe och handla med dig fäbodprodukter som smör och ost. En garanterad minnesvärd upplevelse. Håltby och Okbodarna fäbod Ca 7 km ifrån Älvdalen mot Evertsberg ligger Håltby fäbod. Den drivs av Bertil och Baqer och här finns fjällkor, rödkullor, jakar, getter och får. Lilla Fäbodbutiken i Håltby fäbod erbjuder spännande hantverk och böcker om fäbodlivet och den samiska kulturen. Det går bra att skräddarsy sin egen upplevelse med fika, middag, fäbodkurser. Övernatta och följ med på morgonen när man löser djuren och sen njuter av en fäbodfrukost. Logi erbjuds både i Älvdalen, Venjan och Rättvik. För bete flyttas djuren mellan Håltby och Okbodarna så inför besök kontakta Bertil eller Baqer. Läs mer: Håltby fäbod Torrlids levande fäbod Välkommen till familjen Halvardssons fäbod! Här på Torrlids fäbod, nära byn Klitten utanför Älvdalen, får du ta del av fäbodens levande historia, hälsa på djuren, smaka på tunnbröd med egenproducerat smör, messmör och ost eller bara njuta av fridfullheten, de unika dofterna och den vackra miljön. Torrlids fäbod har haft en obruten drift sedan 1600-talet då den för första gången nämns i skrift. Precis som man alltid har gjort på fäbodar tar de tillvara på mjölken från korna och tillverkar fäbodprodukter. Unika kunskaper har förts vidare från generation till generation. Familjen Halvardsson bor på fäboden hela sommaren tillsammans med djuren. Under juli månad är det öppet Läs mer: Torrlids levande fäbod

Kulturresan – En upplevelseresa genom Dalarna

Kulturresan – En upplevelseresa genom Dalarna

Att resa är att uppleva och att genomföra Kulturresan Dalarna är en hänförande upplevelse. Kom bara ihåg att packa ner passet – kulturpasset alltså – innan det bär iväg mot de nio kulturhistoriska besöksmålen. Med Kulturpasset i hand har du en karta över nio av Dalarnas mest unika och ikoniska kulturmiljöer. Gör en rundresa med nedslag på platser som avslöjar spännande delar av Sveriges historia, ta del av autentiska kulturmiljöer och hör berättelser om människor som lämnat bestående avtryck. Kliv in i konstnärshem, världsarv, historiska industrimiljöer och trädgårdar och låt dig omfamnas av de levande berättelserna om Dalarna.   En av de som upptäckt passet är Linnéa Wålstedt från Dala-Floda.   – Jag tyckte det var en fin idé, att det inte var speciellt dyrt och att det skulle ge inspiration till vart jag kunde åka. Jag är ju från Dalarna och det är grejer som jag vet finns, men jag tror att det gör att jag faktiskt kommer iväg.  Hon tror också att passet kan fungera som en ögonöppnare – både för de som bor i Dalarna och för besökare.  – Jag tycker att man ska besöka det som finns i Sverige. Vi har ju så många museer och utställningar och man behöver inte åka så långt för att se något nytt.  Hittills har Kulturpasset tagit Linnéa till Dalarnas museum i Falun, där Christer Björklund är länsmuseichef och landsantikvarie. För honom var det en självklarhet att vara med i samarbetet kring Kulturpasset. Främst för att lyfta länets många kulturmiljöer, men lika mycket för att bredda bilden av vad Dalarna har att erbjuda. Både hos varje besöksmål, men lika mycket på vägarna däremellan.  – Som besökare ska man kunna uppleva, botanisera, bli nyfiken och undersöka och tycka att det är spännande på de enskilda besöksmålen i sig. Resan bidrar också till att skapa en gedigen, rikare bild av kulturen här. En bredare bild. Sen skulle jag också vilja att man ser landskapet här, de miljöer som finns längs vägen.  Han tror att Kulturpasset skapar värde både för länsinvånare som vill upptäcka sitt landskap och för besökare som reser i Dalarna. Dessutom tycker han att symboliken i just passet och tanken på en Kulturresa genom Dalarna är talande.  – Jag vill att de som köper passet får en inblick i Dalarnas kulturmiljöer, förutom att fördjupa sig i och bli hänförda av de enskilda besöksmålen. Bara genom att kalla det en resa har man slagit an tonen. Resan i sig är en upplevelse som tar en genom det kulturlandskap Dalarna är.  På Dalarnas museum innebär vintern utställningen Folkskolan 175 år. De öppnar även en tillfällig utställning med konstnären Anna Linnéa Liljeholm. Dessutom har de flera samarbeten och aktiviteter med olika aktörer runt om i länet, så Christer Björkman har att göra.  För Linnéa Wålstedt fortsätter utforskningarna av Dalarna med passet i hand. Nästa stopp blir troligtvis i Mora.  – Jag har inte varit på Zornmuseet och jag tror att det skulle vara spännande med konstutställningen. Jag har läst mycket om Zorn.  Kulturpasset  Kulturpasset är en guide till Kulturresan Dalarna - en rundresa till nio kulturhistoriska besöksmål i Dalarna. Sex av besöksmålen har öppet vintertid: Zornmuseet, Carl Larsson gården, Falu Gruva, Porfyrmuseet, Dalarnas museum och Nils Olsson Dalahästar. Sommartid har även Hildasholm, Ornässtugan och Avesta Art öppet. Passet säljs på besöksmålen och på din närmsta Turistinformation i Dalarna. I passet finns erbjudande för varje stopp. När erbjudandet använts får passet en stämpel. När alla kulturresemål besökts erhålls Kulturresans dalahäst.   Varje erbjudande i passet gäller för en person vid ett tillfälle under 2018–2019 med startdatum för dagen då passet införskaffas.

Falu Rödfärg målar Sverige

Falu Rödfärg målar Sverige

De röda stugorna med vita knutar är för många sinnebilden av Sverige och kanske framför allt Dalarna. I den röda färgen ryms minnen från barndomens somrar och smaken av färska jordgubbar. Falu Rödfärg förvaltar ett rikt kulturarv. – Det finns inget liknande som verkligen varit med och satt färg på ett helt land, säger Janne Waxin på Falu Rödfärg. När Janne Waxin, försäljnings- och marknadschef på Falu Rödfärg, berättar var han jobbar är det sällan samtalet fastnar i färgers tekniska detaljer. – Hade jag jobbat för en annan färgtillverkare hade jag fått prata om kulörer. Visst är Falu Rödfärg en färgsättning och ett skydd för huset. Men samtidigt skickar den oss direkt tillbaka till en känsla av sommar, midsommar, jordgubbar, farmors stuga vid sjön. Det finns så otroligt många associationer till den röda färgen som är så djupt rotad i oss. Här kommer man in i folksjälen och det är häftigt. Istället för att prata teknikaliteter, får man prata om livet som sker i de röda stugorna, om minnen. Traditionen av att tillverka röd färg i Falun sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet. Den industriella tillverkningen av Falu Rödfärg startade mot slutet av 1700-talet – och företaget räknar med att vara med minst lika länge till. Samtidigt krävs ständiga avvägningar för att dels bevara det starka arvet, dels följa med i samhällets utveckling. – Vi får inte fega. Vi måste våga utmana oss själva och utmana marknaden. Vi måste hela tiden vara progressiva och proaktiva i det vi gör. Annars blir vi bara förknippade med torp, lador och gamla byggnader. Då kommer vi tappa fart. Det är en fin balansgång att ha med sig hela tiden. Respekten för traditionen och modet att möta framtiden. Arbetet med att möta framtiden har bland annat resulterat i arkitekttävlingen Rödfärgspriset, där premissen är att den röda slamfärgen ska vara en betydande del av tävlingsbidragets arkitektur. Likaså har Falu Rödfärg tagit fram en serie ullfiltar tillsammans med den Leksandsbördiga formgivaren Mia Svalänge, som blivit en oanad succé. – Vi ville få en chans att berätta om oss i ett nytt format. Förutom att filten är vacker beskriver den också vår historia. De mörka partierna representerar de mörka gruvgångarna nere i gruvan. Sen kommer du upp i solen igen och ser huset och gårdarna. Därefter följer det gröna, med barrskog och lövskog innan de blå sjöarna, åarna och himmelen på toppen. Falu Rödfärg är en naturlig produkt och hållbarhetsfrågan står högt i kurs. Än idag används gamla rester från gruvbrytningen i Falu Gruva, på precis samma sätt som vid starten för 250 år sedan.   – Det är ett traditionellt recept med pigment, vatten, mjöl, linolja och lite såpa. Det är ungefär som att koka ihop en redning hemma. Det som är hemligheten är pigmentet, som vi tillverkar själva från gruvresterna. Det är det som gör Falu Rödfärg unikt.   Även framtiden verkar gå i falurött. Janne Waxin märker att det finns ett intresse för såväl deras färg som för byggnadsvård i stort. Det byggs många nya hus som är röda. Samtidigt är många unga nyfikna på att renovera gamla hus, ta tillbaka den ursprungliga charmen som fanns tidigare, som rationaliserades bort under 60- och 70-talen. Man vill komma tillbaka till mer utsirade detaljer, tillbaka till det genuina. Där tror jag att det finns en fin plats för Falu Rödfärg även för kommande generationer.

Paket & Erbjudanden