På tu man hand

Paret

Semester i Dalarna för par


Vare sig ni letar efter lyx, lugn eller fartfylld action finns det många möjligheter att hitta en unik upplevelse i gemytlig dalamiljö. Här finns många olika typer av semester för par och för er som vill resa tillsammans på tu man hand.


Parsemester i Dalarna? Här har vi samlat de bästa tipsen på boende, aktiviteter och evenemang som vi tror passar er som reser som par – vare sig det är med en partner, kompis eller någon annan kär vän. Checka in för en spaweekend på något av hotellen i Tällberg, upplev lugnet och stillheten i en fäbodstuga eller utmana varandra i ett fartfyllt race på cykel eller skidor. Möjligheterna är många och det finns något för alla inriktningar och smaker. Självklart finns även alla möjligheter att toppa upplevelsen med lokal mat och dryck, konserter eller andra evenemang, ofta i färdiga paket med boende. Utforska möjligheterna och hitta din perfekta parsemester i Dalarna.

Paket & Erbjudanden

Inspiration inför resan

Café Wahlman i Hedemora

Café Wahlman i Hedemora – god mat och fina bakverk i historisk miljö

Ett besök i på Café Wahlman är ett måste vid ett besök i Hedemora. Inte bara för den som är fikasugen och vill uppleva ett klassiskt konditori. För den som är intresserad av byggnadsvård och vill uppleva genuina historiska miljöer har också mycket att hämta på det unika caféet. I kvarteret Ugglan, vid Hedemoras och Dalarnas äldsta torg, förenas kärleken till gamla miljöer och lokal mat. Det gamla kulturkvarteret invid Stora Torget är från 1700-talet. Här driver Maritha Gunnarsson och Fredrik Jansson byggnadsvårdsföretaget Klassiska Byggvaror med butik och verkstad sedan 2015. Vägg i vägg med butiken finns Café Wahlman som sköts av Marithas syster Sofia Gustavsson, bagare och konditor och Kim Jarl som är kock. Butiken och caféet samspelar på ett väldigt bra sätt med varandra. – Många kunder har åkt en bra bit för att komma till butiken och då passar det bra med caféet. Och de som kommer för att fika tar sig gärna en titt i butiken, berättar Sofia. När Maritha och Fredrik köpte husen från kommunen hade de använts som kontor i många år. Sedan har rum för rum renoverats varsamt enligt byggnadsvårdsmetoder och nu är så gott som hela kvarteret upprustat. Byggnadsvårdsbutiken finns i en lokal som en gång i tiden rymde Hedemoras apotek och Café Wahlman är inrymt i huset där apotekarfamiljen bodde. Varje rum har sin stil och här kan man till exempel välja att äta sin lunch och dricka sitt kaffe i biblioteket som är varmt och ombonat med vacker grön tapet, bröstpanel och sammetsfåtöljer. "Kungarummet" är ljust och elegant med medaljongtapet i blått och guld och porträtt på Kung Oscar och drottning Sophia på väggen. Stil- och tidsmässigt är caféet inrett som det hade kunnat se ut omkring år 1900. Hela kvarteret är byggnadsminne och den sista apotekarfamiljen bodde här så sent som på 1970-talet. – Genom att öppna café gjorde vi det här vackra gamla huset tillgängligt för allmänheten. Om vi hade tänkt ekonomiskt då skulle vi ha byggt om det till lägenheten, säger Maritha. Innan hon började arbeta professionellt med byggnadsvård var hon lantbrukare, satsade tidigt på KRAV och drev en egen liten gårdsbutik. Det är ingen slump att återbruk, närodlat och miljövänlighet genomsyrar hela verksamheten idag, från byggnadsvårdsbutiken ut i minsta kaka som serveras i caféet. Att välja så lokala och närodlade produkter som möjligt är helt självklart. – Vi köper en hel del ekologiskt, men viktigast är att det är lokala produkter, säger Sofia och pekar på en lista på väggen där alla lokala leverantörer de använder finns angivna. Till exempel kommer skinkan till smörgåsarna från Rältagården i Leksand och mejerivarorna från Grådö. På caféet serveras enklare luncher som paj, sallad och smörgåsar och på vintern finns det soppa. Det söta utbudet rymmer många klassiker som chokladbollar med pärlsocker, toscakaka, vaniljhjärtan och i sortimentet finns alltid gluten- och laktosfria alternativ. – En stor del av ingredienserna är ekologiska men det ser vi som en självklarhet och vi bemödar oss inte med att skylta om det. Sofia tycker att hon har världens bästa jobb som får arbeta med mat och bak i den här fantastiska miljön. Om sommaren är gården en riktig oas, omgärdad av de gamla husen, stockrosor mot väggarna och glada gäster som fikar vid små bord i gruset på gårdsplanen. Om vintern brinner det ofta i de öppna spisarna och det är fantastiskt mysigt i de vackra rummen. Det är bara att titta sig omkring för att förstå själva essensen av byggnadsvård. Det är en mycket kärleksfull behandling av äldre miljöer som ger något alldeles extra i atmosfär, stämning och kvalitet. Dessutom: – Byggnadsvård behöver inte bli dyrt, bara man har tid att återbruka, inflikar Maritha. Hon, om någon, vet. Redan som 17-åring köpte hon sitt första hus och restaurerade det enligt byggnadsvårdsmetoder. Idag blomstrar minst sagt intresset kring byggnadsvård i Sverige och i Hedemora förenas det på ett unikt och mycket passande sätt med förmågan att servera god mat och fina bakverk i en enastående historisk miljö.

Melodifestivalen 2019 Leksand

Melodifestivalen i Leksand – Maxa Mellohelgen

Den 16 februari smäller det. Då är det äntligen dags för Melodifestivalen i Leksand. Redan nu är det dags att börja ladda för en helg fylld av musik, glitter och festliga aktiviteter. Varför inte boka en riktig Mellohelg med både hotellmys och festivalhäng? Under lördagen 16 februari fylls Leksand med aktiviteter för hela familjen som en uppladdning inför kvällens stora höjdpunkt – Melodifestivalens tredje deltävling som går av stapeln i Tegera Arena. Bland artisterna i startfältet syns bland andra Martin Stenmarck, Jon Henrik Fjällgren, Dolly Style och Lina Hedlund. Se till att vara ute i god tid och säkra dina biljetter – endera till kvällens direktsändning eller till något av de två genrepen under fredag kväll och lördag eftermiddag. Visit Dalarna säljer biljetter över disk, så besök din närmsta Turistbyrå eller ring oss på 0771-62 62 62. Fotograf: Magnus Rolands, Leksands kommun Du kan också boka ett smidigt paket där helgens boende är fixat och klart! Flera hotell och anläggningar i närområdet erbjuder olika paketlösningar under helgen. På Green Hotel i Tällberg bor du på samma hotell som flera av artisterna – kanske stöter du på någon av dem vid frukosten eller i gillestugan! Bor du på Leksands Strand ligger arenan på gångavstånd. Dessutom har du en hel stuga där ni både kan dansa och sjunga loss till era favoritlåtar. Siljansnäs Hotell i Siljansnäs har ett Mellopaket med boende och middagar.

Linda illustrerar årets julknäckepaket

Linda illustrerar årets julknäckepaket

Knäckebröd från Leksands knäckebröd är för många en självklarhet i jultider. I år är julknäckepaketet dessutom extra fint dekorerat, med en tomte klädd i Leksandsdräkt. Idén kommer från Leksandstjejen Linda Leander som fick uppdraget att illustrera årets paket i klassiskt jultema. Linda Leander är född och uppvuxen i Leksand, där hon idag bor tillsammans med man och tre barn. Till vardags arbetar hon inom familjeföretaget Sverigealmanackan och i yrket som illustratör handlar det mesta om färg och form. Det handlar också om att låta de två delarna samspela för att skapa en vacker och inbjudande helhet. I utformingen av motivet på knäckepaketet är tanken att illustrationen redan i butikens hylla ska sprida glädje och värme. I idéarbetet var målet att tänka utanför ramen, men fortfarande behålla och ta vara på den traditionella känslan. Linda har tidigare illustrerat knäckebrödspaket för Leksands knäckebröd och står bakom varianten med den omtyckta dalahästen och de vackra kurbitsarna, så att ge sig i kast med just brödpaket är långt ifrån något nytt. Resultatet är alltså den glada tomten som i sin Leksandsdräkt och med öppna armar bjuder in till en julig smakupplevelse. När Linda och hennes familj dukar upp för jul har knäckebrödet en given plats på bordet. - Min favorit är julknäcket med julskinka och senap. Sillen också, säger Linda. Hennes jul spenderas med familjen och är en välkommen möjlighet att andas ut. - Tiden innan jul är väldigt intensiv på arbetet med allt från julmarknader till beställningar inför det nya året så när julen kommer så är det skönt att få mer tid att umgås med mina nära och kära. De vuxna köper varsin julklapp som delas ut i form av julklappsspel. Detta sker på kvällen medan barnen får sina paket från tomten innan julbordet. Leksands Knäckebröd har försäljning i butiken vid bageriet i Häradsbygden utanför Leksand.

Ekomuseum Bergslagen – Historiska upptäckter i järnets fotspår 

Ekomuseum Bergslagen – Historiska upptäckter i järnets fotspår 

Historien kittlar och är oerhört spännande. Den om hur Sverige växte fram och formades, med järntillverkningen i centrum. Bergslagsområdet var en motor för detta, som skapade möjligheten för Sverige att bli en av världens främsta järnproducenter från mitten av 1200-talet och ända fram till 1800-talet. Att Stockholm blev vår huvudstad är också kopplat till Bergslagen – det behövdes en stor hamn i Östersjön för att klara exporten. Omkring år 1750 svarade järnet för cirka 70 procent av hela Sveriges export.   Tiden har gått, det är nu ungefär 100 år sedan den traditionella produktionen stannade av, som Flogbergets gruva och Flatenbergs hytta, båda lades ner 1918. Det är tur att Ekomuseum Bergslagen finns – som tillsammans med olika aktörer, inte minst ideella föreningar – kan återberätta hur det gick till förr.   – I Ludvika och Smedjebacken går det att återuppleva en hel del, kolproduktionen, gruvorna, hyttorna och järnbruken. Det var här produktionen låg, Strömsholms kanal användes som transportled ner till Mälaren i söder.   Totalt brukar 600 000 besökare ta del av denna järnhistoria i Bergslagen, varje år. Till sommaren har sex nya besöksmål adderats, varav två finns i Dalarna, ett helt nytt och ett utökat, Finngården Skifsen, en nyuppförd finnmarksgård på en vacker plats vid sjön Skifsen, i närheten av Fredriksberg. Detta är en av flera platser som man med fördel kombinerar med en skön vandring genom klassisk Bergslagsnatur.   – På alla de olika besöksmålen finns det informationstavlor att läsa, och på flera av dem, främst nu under sommaren, är det flera olika aktiviteter som pågår. Totalt 40–50 olika föreningar ser till att detta är möjligt. Många av aktiviteterna är gratis, eller är väldigt billiga att delta i. Ibland är det aktiviteter som kostar en slant, som olika arrangerade dagsturer, eller den populära båtturen i Smedjebacken tillsammans med den lokala ångbåtsföreningen.   Ett tips är att besöka Flogbergets besöksgruva som fem-sex gånger varje sommar har ett intressant gruvspel där vi som publik får följa med tillbaka i tiden och se hur man levde och arbetade. Det finns även en mängd platser att äta på, allt från enklare hembygdsfika till herrgårdsrestauranger.    För den som vill uppleva allt i koncentrat finns ”Järnrutten”, en sommarvecka med över 100 evenemang.    – Vi är väldigt stolta över ”Järnrutten” och allt den står för. Under den här perioden botaniserar vi runt bland alla besöksmål och ger förslag på olika rutter och teman. Vi har samlat all information på hemsidan ekomuseum.se, där finns också en karta att skriva ut till de olika besöksmålen.   Fakta: Ekomuseum Bergslagen Ekomuseum Bergslagen är ett av världens största Ekomuseum och knyter samman en lång rad besöksmål i Västerbergslagen och söderut. Området omfattar cirka 750 kvadratkilometer och sträcker sig från Grangärde finnmark i norr, där skogsfinnar producerade träkol för hyttor och smedjor, ner till Mälaren och Borgåsunds hamn i söder, där järntackor och stångjärn lastades om för vidare transport till Stockholm.   Det gemensamma temat är ”järnets historia” med fokus på teknik, människans villkor, transportvägar och de naturresurserna som fanns att tillgå.    Läs mer om de olika besöksmålen, få tips och inspiration på ekomuseum.se.

Murboannas Mat i Dalarna – Hitta besöksmålen med dalasmak

Mat i Dalarna – Hitta besöksmålen med dalasmak

Runt om i Dalarna finns många möjligheter till kulinariska upplevelser. Det lokala mat- och dryckeshantverket är kännetecknande för flera av de aktörer som hälsar välkomna i vinter. Hälsa på hos några av alla gårdsbutiker, hantverksbryggerier, caféer och restauranger. I Idre i norr finns Renbiten som låter dig uppleva den traditionella samiska matkulturen. Renkött i alla dess former - färskt, torkat, rökt och suovas finns självklart bland delikatesserna. Renbiten har även en nyöppnad deli med samiska delikatesser på Åsgatan i Falun. På Rättviks Tunnbrödsbageri och Handelsbod bakas det dagligen mjukt tunnbröd och så snart du kliver in i butiken slår doften av nybakat emot dig. Förutom den klassiska varianten med mjöl och potatis kan du även smaka den något mer kryddade, lokala varianten Tuttul. Stanna till hos Murboannas utanför Borlänge och botanisera bland ostar för olika smaker och tillfällen. Avnjut dem till både vardag och fest – och kanske på en bit mjukt tunnbröd. Känner du för att krypa upp framför brasan med en kopp varm choklad, är Café Wahlmans i Hedemora ett mysigt utflyktsmål. En resa genom matlandskapet Dalarna är en upplevelse för alla sinnen och förutom att kittla smaklökarna bjuder många aktörer på god mat i unika miljöer. Storsätra Fjällhotell ligger mitt i Grövelsjöns fjällvärld, där middagen intas med de blånande bergen som fond. På Fryksås Hotell & Gestgifveri är det en magnifik utsikt över Orsa sjön som ackompanjerar matupplevelsen. Tällberg är känt för sina pittoreska och vackra by-miljöer och mitt i den genuina dalaupplevelsen kan du njuta av såväl klassiska husmansrätter som gourmetmat på Åkerblads Gästgiveri. I Västerdalarna finns Dala-Floda Värdshus som är helt och hållet ekologiska och gärna bjuder på grönt från sina egna odlingar. Taste of Dalarna Taste of Dalarna är ett nätverk av gårdsbutiker, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. På de olika platserna hittar du mat- och dryckesupplevelser som präglas av ledorden äkta, ärligt, genuint och tydligt ursprung. Här möter du människor som jobbar med mat och dryck utifrån ett hållbart och lokalt perspektiv, med alltifrån ekologiska odlingar, gårdar med småskalig köttproduktion och nytänkande hantverksbagerier.

Draken, Ayla och David bjuder på show inför Melodifestivalen i Leksand

Draken, Ayla och David bjuder på show inför Melodifestivalen i Leksand

Vi säger hej till Ayla Kabaca, som tillsammans med kompisen David Skogman och Bolibompadraken dyker upp på torget i Leksand under Melodifestivallördagen den 16 februari. Vad kommer du hitta på i Leksand? – Jag, Draken och David kommer att köra en show tillsammans med massa musik, sång, dans, glädje och kalas. Alla som vill får komma dit och det blir förhoppningsvis en härlig upplevelse för både barn och vuxna. Man brukar ju kalla det festivalcirkusen som ett positivt ord. Jag har i alla fall svårt att inte dras med. Det är som flera veckor av ballonger, glitter och konfetti. Där festivalen drar fram blir det glad stämning helt enkelt och det vill jag såklart att det ska bli även i Leksand. Har du varit i Leksand tidigare? – Jag har varit där ett par gånger. Det var så himla trevligt och jag träffade så många härliga människor, så det kan ju inte bli annat än bra den här gången heller. Jag har bara goda minnen från Leksand. Har du någon favorit bland årets artister? – Åh vad svårt! Jag gillar ju att det är både gamla trogna och helt nya artister som jag ännu inte har koll på. Dolly Style alltid roliga att träffa och sjunga med. Och Linda Hedlund är ju med som soloartist i år – hon är jätteduktig tycker jag. Överlag är det alltid spännande att bli överraskad – och det kan ju gälla både gamla rävar och nykomlingar. Vilken är din bästa Melodifestivalenlåt genom tiderna? – Jag var ett stort Herreys-fan och var med i deras fanclub. Så Diggiloo Diggiley ligger mig varmt om hjärtat. Foto: David Skoglund Tipsen som maxar Mellomyset Under melodifestivalen i Leksand finns chansen att se artisterna på scen hela tre gånger. Ett genrep på fredagen, ett på lördagseftermiddagen och sen den stora livesändningen på lördag kväll. Satsar ni på något av genrepen – eller rent allmänt vill ha en härlig kväll i tv-soffan – bjuder Ayla Kabaca på sina bästa tips för att maxa Mellomyset i tv-soffan under livesändningen! 1. Uppladdningen ”Såklart ska man ladda med att hälsa på mig och David och se Draken på torget. Det är kanske det absolut bästa. Då kommer man garanterat komma i rätt stämning. Sen kan man bara dra hem, svira om och ta på mystofflorna.” 2. Outfiten ”Det bästa är att kombinera sin outfit med dels paljetter och fest, dels mystofflor och mjukisbrallor, så att det blir både och. Så om man känner att man ska somna är det bara att ta av fjäderboan.” 3. Temat ”Jag gillar teman! Som tema ”Grönt” inspirerat av Draken. Fixa grönkålschips och till middagen kan ni ha pasta med grön pesto och ta pepparkaksformar för att stansa ut gurkbitar som figurer. Grejer med teman blir helt enkelt lite roligare.” 4. Pyntet ”Här ska det vara mycket enkelt, men ändå effektfullt. Man kan köra sitt egna lilla pyssel – jag är för enkla pyssel. Som att vika servetter på ett roligt sätt.” 5. Snacksen  ”Hitta på något nytt Mellosnacks. Där kan man också blanda, det behöver inte bara vara sötsaker. Kör lite fruktsallad med vaniljsås. Eller som sagt hitta på något helt nytt!” 6. Sällskapet ”Ett hett tips är att göra det till en helkväll. Man kan dela upp allt så att någon ansvarar för soffmyset, någon för middagen, någon har pyntet. Om man är många blir det extra roligt och gärna att man sitter och tittar många. Då kan man sjunga med och härma koreografin tillsammans.”

Välkommen in i värmen på Kulinariet

Välkommen in i värmen på Kulinariet

Hos Kulinariet i Stora Skedvi står den lokala maten i första rummet. Vi gör ett nedslag hos den goda mötesplatsen där såväl brödugnar som atmosfär lockar med värme i vinterkylan. Det finns alltid något nytt att upptäcka på Kulinariet. Är det inte lansering av en ny ost, arrangeras det skinksläpp eller serveras läckra rätter i restaurangen.    – Vi öppnar för lunchservering 1 november och vid jul går vi över till jullunch och julbord. Sedan stänger vi tillfälligt restaurangen under januari-februari för ombyggnad innan det blir nyöppning 28 februari. Därefter är lunchserveringen kvar i fast form, säger Anders Åkerberg på Kulinariet.   Kulinariet är ett centrum för småskaligt mathantverk – ”en god mötesplats” – som de själva beskriver sig. Här finns Visthus-bodens saluhall, där fokus ligger på närproducerat kött, ost, potatis, bröd och ägg. Stora Skedvi mejeri står för mjölk, ost och glass, Dalakassen levererar middagsmat från närområdet till hungriga hemmalagare och Skedvi Bröd gräddar knäckebröd i de vedeldade ugnarna.   – Finns det något mysigare en kall vinterdag än att komma in i bageriet och känna värmen från ugnarna när de gräddar knäckebröd? Att bli bjuden på en färsk mjukbulla som kommer alldeles varm direkt från ugnen.   En av årets nyheter som Anders Åkerberg själv ser fram emot extra mycket är knäckebrödet Wintervört som nyligen dykt upp i Kulinariets brödhylla.    – Det är ett samarbete mellan Skedvi Bröd och Oppigårds bryggeri, där vi bytt ut vätskan i knäckebrödet mot vört – ett riktigt vinterbröd alltså. Dessutom är det fantastiskt gott och verkligen min vintergrej i år.   Att vara en knutpunkt för lokala råvaror och producenter, dit såväl bevandrade gastronomer som nyfikna besökare kan komma och alltid känna sig säkra på att hitta varor av hög kvalitet, är en av grundbultarna i Anders Åkerbergs tanke med Kulinariet.   – Är man inte så hemma i matvärlden är Kulinariet ett fantastiskt ställe att besöka. Här finns en samlad kunskap om maten och man får hjälp och vägledning av alla duktiga människor som jobbar där.

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

När pubkedjan Bishops Arms öppnar hotell och gastropub i Mora är det med ambitionen att erbjuda en plats för god mat och dryck, värme och avslappnat umgänge. – Vi vill skapa en komma hem-miljö, säger pub- och hotellchef UllaCarin Nylund. Tidigare Hotell Siljan har de senaste månaderna varit en hektisk byggarbetsplats. Hela nedervåningen har fått en rejäl uppfräschning inför nyöppningen, när hotellet officiellt blir en del av Bishops Arms. En helt ny restaurangdel har inretts, med den autentiska och unika pubmiljön som löper som en röd tråd genom kedjans restauranger. Den mesta inredningen är original inköpt i England. I Mora är det en valnötspanel från tidigt 1800-tal som sätter stämningen. Troligtvis har den tidigare suttit i en bank eller advokatbyrå.  – Jag gillar det här lite ombonade, den engelska avslappnade stilen. Vi är ju en mötesbar, en mötesplats. Det blir inte ett standardmässigt hotell, utan receptionen är till exempel i anslutning till puben. Du kommer in i miljön direkt i och med att du checkar in i puben. Det känns trevligt tycker jag, säger UllaCarin Nylund, pub- och hotellchef. Det har varit bråda dagar inför öppningen och nu ser hon fram emot att äntligen få slå upp dörrarna. – Det har varit otroligt mycket jobb, men det har också varit jättekul! Att få vara med från början och i hela uppstarten. Hon själv är uppvuxen i Mora och har under åren arbetat inom många olika yrken och branscher, både i Sverige och utom-lands. Ambitionen för den nya verksamheten är att skapa en mötesplats för såväl lokalbor som besökare kring verksamhetens hjärta – puben. – Grunden är vällagad, hemlagad mat. Alltifrån husman till klassisk pubmat. Det kan vara fish and chips, charkbrickor och hamburgare. Vi jobbar med lokalproducerat-rat så mycket vi kan, som ost från Hansjö och kött från närliggande producenter. Mora blir den 41:a puben under Bishops Arms flagg i Sverige. Det är dessutom en av sju orter där restaurangdelen kompletteras med hotellverksamhet. – Vi har sett att det finns en positiv utveckling i Mora under längre tid. När möjligheten dök upp var det lätt att ta beslut om etablering. Kombinationen med puben och hotellet är dessutom väldigt trevlig, så Hotel Bishops Arms blir ett fint komplement, säger Oskar Svanström, operativ chef på Bishops Arms. Tanken är att kombinationen av hotell och pub ska skapa dynamik – där gästen direkt efter incheckning kan slå sig ner för att äta. Det blir liv, rörelse och en lobby där det alltid finns människor. Dessutom kommer de populära luncherna att finnas kvar. – Vi försöker ha något för alla. Det är inte bara öl och dryck, utan bra mat och trevlig atmosfär. Det ska vara ett bra ställe för att fira en födelsedag, träffa kollegorna eller ta en familjemiddag. En bra bredd, bra kvalitet och hemlagad mat, säger Oskar Svanström. Nu står UllaCarin Nylund och hennes personal redo att hälsa de första besökarna och gästerna välkomna. – Jag vill skapa en komma hem-miljö. Att man har möjlighet att få en bra service och att bli igenkänd. Att man känner personalen och att personalen känner igen en. Man ska kunna gå hit och få en upplevelse, säger hon.

Kulturresan – En upplevelseresa genom Dalarna

Kulturresan – En upplevelseresa genom Dalarna

Att resa är att uppleva och att genomföra Kulturresan Dalarna är en hänförande upplevelse. Kom bara ihåg att packa ner passet – kulturpasset alltså – innan det bär iväg mot de nio kulturhistoriska besöksmålen. Med Kulturpasset i hand har du en karta över nio av Dalarnas mest unika och ikoniska kulturmiljöer. Gör en rundresa med nedslag på platser som avslöjar spännande delar av Sveriges historia, ta del av autentiska kulturmiljöer och hör berättelser om människor som lämnat bestående avtryck. Kliv in i konstnärshem, världsarv, historiska industrimiljöer och trädgårdar och låt dig omfamnas av de levande berättelserna om Dalarna.   En av de som upptäckt passet är Linnéa Wålstedt från Dala-Floda.   – Jag tyckte det var en fin idé, att det inte var speciellt dyrt och att det skulle ge inspiration till vart jag kunde åka. Jag är ju från Dalarna och det är grejer som jag vet finns, men jag tror att det gör att jag faktiskt kommer iväg.  Hon tror också att passet kan fungera som en ögonöppnare – både för de som bor i Dalarna och för besökare.  – Jag tycker att man ska besöka det som finns i Sverige. Vi har ju så många museer och utställningar och man behöver inte åka så långt för att se något nytt.  Hittills har Kulturpasset tagit Linnéa till Dalarnas museum i Falun, där Christer Björklund är länsmuseichef och landsantikvarie. För honom var det en självklarhet att vara med i samarbetet kring Kulturpasset. Främst för att lyfta länets många kulturmiljöer, men lika mycket för att bredda bilden av vad Dalarna har att erbjuda. Både hos varje besöksmål, men lika mycket på vägarna däremellan.  – Som besökare ska man kunna uppleva, botanisera, bli nyfiken och undersöka och tycka att det är spännande på de enskilda besöksmålen i sig. Resan bidrar också till att skapa en gedigen, rikare bild av kulturen här. En bredare bild. Sen skulle jag också vilja att man ser landskapet här, de miljöer som finns längs vägen.  Han tror att Kulturpasset skapar värde både för länsinvånare som vill upptäcka sitt landskap och för besökare som reser i Dalarna. Dessutom tycker han att symboliken i just passet och tanken på en Kulturresa genom Dalarna är talande.  – Jag vill att de som köper passet får en inblick i Dalarnas kulturmiljöer, förutom att fördjupa sig i och bli hänförda av de enskilda besöksmålen. Bara genom att kalla det en resa har man slagit an tonen. Resan i sig är en upplevelse som tar en genom det kulturlandskap Dalarna är.  På Dalarnas museum innebär vintern utställningen Folkskolan 175 år. De öppnar även en tillfällig utställning med konstnären Anna Linnéa Liljeholm. Dessutom har de flera samarbeten och aktiviteter med olika aktörer runt om i länet, så Christer Björkman har att göra.  För Linnéa Wålstedt fortsätter utforskningarna av Dalarna med passet i hand. Nästa stopp blir troligtvis i Mora.  – Jag har inte varit på Zornmuseet och jag tror att det skulle vara spännande med konstutställningen. Jag har läst mycket om Zorn.  Kulturpasset  Kulturpasset är en guide till Kulturresan Dalarna - en rundresa till nio kulturhistoriska besöksmål i Dalarna. Sex av besöksmålen har öppet vintertid: Zornmuseet, Carl Larsson gården, Falu Gruva, Porfyrmuseet, Dalarnas museum och Nils Olsson Dalahästar. Sommartid har även Hildasholm, Ornässtugan och Avesta Art öppet. Passet säljs på besöksmålen och på din närmsta Turistinformation i Dalarna. I passet finns erbjudande för varje stopp. När erbjudandet använts får passet en stämpel. När alla kulturresemål besökts erhålls Kulturresans dalahäst.   Varje erbjudande i passet gäller för en person vid ett tillfälle under 2018–2019 med startdatum för dagen då passet införskaffas.

Anne Sofie von Otter bjuder på barock och pop

Anne Sofie von Otter bjuder på barock och pop

Under årets Vinterfest ger mezzosopranen Anne Sofie von Otter en konsert i Våmhus kyrka, där hon tillsammans med musikerna Thomas Dunford och Jean Rondeau bjuder på alltifrån Henry Purcell till Björk. Du har medverkat i Vinterfest tidigare – Hur känns det att komma tillbaka? ”Det var faktiskt jag som via min agentur kontaktade Vinterfests konstnärlige ledare Vikingur Ólafsson. Jag har hört honom spela i Hamburg och tyckte det var fantastiskt, plus att det är härligt att komma till Mora i februari. Det drog helt enkelt i Moratarmen. Jag hoppas att det kommer vara vintervackert, jag har upplevt både och. Barmark och regn samt strålande, gnistrande snölandskap. Jag försöker hinna med ett par promenader. Ett besök i hemslöjdsaffären är också obligatoriskt och jag får alltid med mig något hem, som de vackraste vita stickade vantar och en glad röd stickad mössa. Och så det mysiga konditoriet förstås.” Ditt framträdande på årets Vinterfest heter ”Barock är pop” – Vad döljer sig bakom den rubriken? ”Vi har ju barockmusik från England och Frankrike på programmet, men i andra delen övergår vi till Pärt och pop, som Paul Simon. Det finns så väldigt många gemensamma nämnare mellan barockmusiken och vår tids musik. Och luta och cembalo, eller liten orgel, gör sig fantastiskt väl i popmusik – gå dit och lyssna ska ni se!” Har du sett några andra lockande programpunkter under årets Vinterfest? ”Jag tittade på hela programmet för 2019 och tänkte just att någon gång i framtiden ska jag komma och bara lyssna, äta gott, vandra och åka skidor. Det finns mängder av musik och musiker jag skulle vilja höra!” Vad mer har du på gång framöver, under vår och sommar? ”Jag har varit större delen av hösten i Berlin där vi nyligen haft premiär på Bernsteins Candide, en hybrid mellan musikal, opera och operett. I mars är jag i USA och sjunger med barockorkester. Sen är det konserter av olika slag, bland annat med Bengt Forsberg runt om i Europa. I sommar är jag i Salzburg med Offenbachs operett Orpheus i under-jorden.” Anne Sofie von Otter om Dalarna: ”Dalarna är jättevackert. När jag reser till fjällen på sommaren ser jag förstås till att göra ett ordentligt stopp i Dalarna, mina utländska resekamrater tycker också det är så fint. En gång stannade vi länge i Mora för att besöka Zornmuseet och Zorngården. Fantasieggande!” ”Från i somras minns jag en kalasgod lunch på Solgårdskrogen vid Nittsjö där jag sen handlade oemotståndligt fina skålar i gula och gröna färger. Andra år har vi smörjt kråset vid Siljan. Jag har vandrat vid Koppången, ett måste för den som sjungit den sången runt om i världen.” ”Besök i Orsa inför en Kalle Moraeus-inspelning var också magiskt. En sväng genom orten ner till sjön sent på kvällen i juni då det var som vackrast och ljusast, bara jag och några lokalbor ute och rörde oss. Barnen lekte och cyklade, jag turistade. Det var speciellt.”