På tu man hand

Paret

Semester i Dalarna för par


Vare sig ni letar efter lyx, lugn eller fartfylld action finns det många möjligheter att hitta en unik upplevelse i gemytlig dalamiljö. Här finns många olika typer av semester för par och för er som vill resa tillsammans på tu man hand.


Parsemester i Dalarna? Här har vi samlat de bästa tipsen på boende, aktiviteter och evenemang som vi tror passar er som reser som par – vare sig det är med en partner, kompis eller någon annan kär vän. Checka in för en spaweekend på något av hotellen i Tällberg, upplev lugnet och stillheten i en fäbodstuga eller utmana varandra i ett fartfyllt race på cykel eller skidor. Möjligheterna är många och det finns något för alla inriktningar och smaker. Självklart finns även alla möjligheter att toppa upplevelsen med lokal mat och dryck, konserter eller andra evenemang, ofta i färdiga paket med boende. Utforska möjligheterna och hitta din perfekta parsemester i Dalarna.

Paket & Erbjudanden

Inspiration inför resan

Salsfjället Grövelsjön

Grövelsjön - En rofylld oas i norra Dalarna

I Grövelsjön upplever du mäktiga fjäll, vidsträckta fjällhedar med strövande renar och rödingrika fiskevatten. Skoterleder på fjället och ett miltal markerade leder tar dig enkelt ut i det gnistrande vinterlandskapet. Hit söker sig många för avkoppling och naturupplevelse. Där allmän väg tar slut i nordligaste Dalarna sträcker fjällvärlden ut sig framför dig. Det tjocka lagret snö som täcker landskapet för tankarna till sanddyner i öknen. Det är något speciellt med Grövelsjön. Något rent magiskt. Och känslan bär du med sig en längre tid efter besöket, som minnena från den krispiga snön under turskidorna, tystnaden och solen som värmer dina kinder. Grövelsjön ligger mitt bland svenska och norska fjäll längst uppe i det nordligaste hörnet av Dalarna och omfattar den milsvida vildmarken på båda sidor om gränsen. Här väntar sköna dagar i längdspåret och fjällinspirerade måltider som avnjuts i avkopplande atmosfär. Sover gör du gott hos någon av Grövelsjöfjällens genuina boendeanläggningar, här finns både stugor, vandrarhem och fyrstjärnigt hotell. På populära Storsätra Fjällhotell har du till exempel längdspår en precis utanför dörren. Efter avslutad tur kan du toppa kvällen med en matupplevelse utöver det vanliga i restaurangen eller kanske ett bad bastu eller badtunna. Även STF Grövelsjön har många populära aktiviteter och ett uppskattat naturnära boende. Här - liksom i hela Grövelsjöfjällen - har du verkligen naturen alldeles runt knuten.  Hitta boende i Grövelsjön. Stort aktivitetsutbud Passa på att boka aktiviteter under vistelsen. I utbudet finns till exempel möjligheten att följa med erfarna fjällguider och upptäcka vinterlandskapet bortom markerade leder. Turerna varierar från kalfjäll till gammal fjällskog både på svenska och norska sidan. Ta en tur på skoter i Grövelsjöfjällen och susa fram över de vita vidderna. Eller vad sägs om vandring på snöskor eller berättarafton i tältkåta med avsmakning av samisk mat och inblick i samisk kultur? Grövelsjöfjällen kan även erbjuda många fina öring- och rödingvatten i storslagen fjällmiljö för dig som vill prova fiskelyckan. Skidåkning är förstås en av huvudattraktionerna och det finns många möjligheter till längdskidåkning i Grövelsjön, både i preparerade spår och med turskidor direkt på fjället. Ett extra tips är också att besöka Grövelsjön Fjällbageri, där Maxime Kindlund bakar surdegsbröd i många olika former. Införskaffa dagens matsäck eller köp med er en surdegspizza tillbaka till stugan. Varje fredag är pizzakväll i bageriet - men var ute i tid och boka, det är rykande åtgång. Ta en tur längs den kryssmarkerade vinterleden med vacker utsikt mot Storvätteshogna och de norska fjällen i väster. Stanna till vid rastskyddet Oskarstugan som ligger uppe på Långfjället. Turen kan inledas från STF Grövelsjöns Fjällstation, Lövåsen och från Storsätern.   Den lokala maten skänker både glädje och energi inför en ny dag på fjället och tillagas med stor vördnad både för dig och omgivningen.  I Grövelsjön erbjuds möjligheter att möta samer, lyssna på deras historier och mata renarna. I Grövelsjöfjällen finns cirka 10 mil preparerade spår som sammanbinder alla anläggningarna i området. Detta möjliggör utflykter med stopp för fika eller lunch innan turen går tillbaka till boendet. Spåren prepareras löpande och underhålls av Grövelsjöfjällens Turistförening. Spåravgift löser du på serviceställen och boendeanläggningar samt på turistbyrån i Idre där du även kan köpa en spårkarta eller fjällkarta till dina utflykter.

Jobs handtryck – En blommig mönsterhistoria

Jobs handtryck – En blommig mönsterhistoria

I en verkstad i byn Västanvik utanför Leksand ligger Jobs Handtryck. Här vid Siljans strand trycks den Jobska mönsterskatten varsamt för hand. Metoden är både ovanlig och tidskrävande. ”Det får ta tid, det är ju först då det blir riktigt bra”, vittnar Åsa Jobs. Att kika in bakom kulisserna på Jobs Handtryck i Västanvik, Leksand är att resa genom en mönstrad historia. En trappa upp ligger hjärtat av verksamheten – den ursprungliga verkstaden från 1944 där man varje år trycker uppemot 14 000 meter textil för hand. Det fläktar från fönstren som står öppna mot sommaren och några betande får.   – Hit vill vi gärna att folk kommer så att vi får visa hur mönstren växer fram när vi trycker färg för färg, varje kulör i sin egen schablon, säger Åsa Jobs som driver familjeföretaget tillsammans med maken Jesper.   Företaget startades 1944 av Jespers far Peer, och många av de tidiga mönstren ritades av hans systrar Gocken och Lisbet. Systrarnas mönster lever ännu kvar, liksom de som skapats av Jespers mor, Eva Jobs. Förutom metervara säljs mönstren på väskor, tofflor och brickor med mera.  Trollslända ritat av Gocken Jobs 1945 – Vi använder samma metod i dag som vid starten, berättar Åsa och drar med handen längs ena tryckbordet. Varje bord är 30 meter långt. Gamla färgstänk bildar tusentals prickar på bordskanterna. Med stor inlevelse beskriver Åsa proceduren som börjar med att Jesper blandar till färg efter konstnärens original. – Vi har två tryckare som jobbar i par med att, färg efter färg, trycka schabloner på det utrullade tyget. För det mesta använder vi möbeltyg i halvlinne, det är slitstarkt och hållbart. Mellan 300 och 900 meter trycks innan det är dags att byta mönster. Bara att ställa in tryckborden tar åtta timmar och är en petnoga uppgift. Åsa visar var schablonerna förvaras. Från golv till tak staplas hundratals namngivna ramar – likt pressade växter i ett herbarium. Åter i verkstaden berättar Åsa att bottenfärgen trycks sist av allt. Därefter hängs hela härligheten upp i taket på tork och bildar böljande vågor. När vi är på plats jobbar tryckarna med 60 meter ”Trollslända”, ett typiskt Jobsmönster som kräver 15 schabloner och en och en halv arbetsdag. – Men tryckningen får ta tid. Alla delmoment är viktiga och det är bara slutresultatet som räknas. Att komma med nya mönster för att tillmötesgå rådande trender är inte intressant. – Vi är inte i nyhetsbranschen, tvärtom. Ett nytt mönster tas fram ungefär vart femte år, däremellan återupplivar vi något av våra gamla mönster. Det finns olika sätt att följa sin tid och vårt sätt hör kanske till det lite ovanligare, avslutar Åsa.

Mora Parken

Få upp pulsen på Mora Parken

Mora Parken är ett dalaparadis för den aktiva turisten. Ett stenkast från gågatan i Mora breder Mora Parkens område ut sig, alldeles intill Vasaloppets slutetapp och längs med Österdalälven. När du väl bestämt dig för någon typ av boende – stuga, bekvämt hotellrum, enkelt härbre eller i egen husbil på den året runt-öppna campingen – kommer nästa beslut: Vilken aktivitet ska väljas bland det enorma utbudet? Familjen Røn från Oslo rullar in mot Mora Parkens hotell i full cykelutrustning. Iklädda glasögon och färgglada cykelkläder ser de pigga och obesvärade ut i det gassande solskenet och högsommarvärmen. Den här förmiddagen har de betat av den svåraste, svarta slingan om 18 tuffa kilometrar med omväxlande terräng och tunga sandbackar, på sina MTB-cyklar. – Det var ingen match för våra söner, Jesper och Jørgen, de tävlar för en klubb hemma i Norge, berättar pappa Ketil, som trots morgonens utmaning nu är sugen på att prova någon av de övriga cykellederna om 79 kilometer som finns tillgängliga här, utöver Cykelvasans sträckning om 90 km. Omgivet av stad, vatten och vackra skogar är Mora Parken verkligen ett paradis för den som vill ha en aktiv semester. Om inte cykling lockar så är det bara att välja och vraka bland andra aktiviteter och sporter som kan utövas på och i nära anslutning till Mora Parken. Här finns allt från bad på sandstrand, paddling och äventyrsgolf till långturer med mountainbike och olika typer av träningsläger.  – Det unika här är det stora utbudet av olika sporter och aktiviteter. Nivån väljer du själv – tuffa pass i löp, cykel- eller längdspår eller lugna promenader och kajakfärder i vår underbara natur, säger Inger Rommedahl, som arbetar med marknad och administration på Mora Parken. Om sommaren är Mora Parken en perfekt familjeanläggning med aktiviteter för alla åldrar men Mora Parken passar också par som vill vara ute i naturen och röra på sig och grupper som vill träna några dagar tillsammans, kanske med egen tränare, inför Vasaloppet eller annan tävling. Elitskidåkaren Staffan Larsson har själv vunnit Vasaloppet en gång och håller i träningsläger som anordnas på Mora Parken.   – Här har vi högkvalitativa skidspår och vi kan åka direkt från anläggningen ut i Vasaloppsspåret, det, och bekväma paket med mat, logi, skidaktiviteter med teknikträning och spårkort är något som många värdesätter, säger Staffan Larsson som tränar såväl privatpersoner som grupper och företag genom Aktiv Sport.   Från Mora Parken når skidåkare 12 mil spårsystem, varav 26 kilometer i elljus och tack vare lagrad snö finns det ett 8 kilometer långt tur och retur-spår redan från den 8 november.  Förutom att här finns massor av olika aktiviteter att välja mellan varje säsong, kan besökare välja mellan många olika typer av boenden. På Mora Parkens område finns stugor med eget kök, hotellrum med ”all inclusive”, enkla härbren och camping för husbilar och husvagnar.  Här finns också restaurangen VH:s som serverar en generös buffélunch med stort salladsbord måndag till fredag året om. Sommarens à la carte-meny innehåller minst två rätter med lokal anknytning, som lax från Siljan och gårdsgris från Dalarna. Vid hotellet finns också Ljustret Bistro och Bar, öppen under lågsäsong och på campingområdet finns Tingsnässtugan med pizza, smårätter och fullständiga rättigheter. Här varvas underhållning med familjekvällar och trubadurer om sommarkvällarna och platsen är campingens livliga hjärta. De som bara vill koppla av och inte vill sysselsätta sig med en massa sportsliga aktiviteter ska också trivas på Mora Parken.  – Det finns absolut inga krav. Det är också helt ok att lufsa runt vid campingen, grilla, bada och ta det lugnt, säger Inger Rommedahl.  Och för den som inte vill promenera de femhundra metrarna in till Mora centrum finns till och med ett litet gulligt sommartåg som tuffar mellan campingen och gågatan!  Snabbfakta Mora Parken 5 av Biking Dalarnas turer startar här.  Här finns Älvbadet med strand i Österdalälven.  Från Mora Parkens stugområde kliver du rätt ut i Vasaloppsspårets 9 milaspår för längdskidåkning.  Från mitten av november finns här 5 km träningsspår för längdskidor.  De sista två kilometrarna av Vasaloppsspåret passerar genom Mora Parkens område.  Välj boende på camping, i stuga eller hotellrum.   Du kan enkelt boka paket med träning och boende på Mora Parken genom Visit Dalarna! 

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Att checka in på anrika Mora Hotell ska vara som en avkopplande andningspaus. När platschef Petter Lund med personal hälsar välkomna är ledordet vardagslyx: ”Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt. Kom in och låt oss ta hand om dig”, säger han. Det är full fart inför stundande lunchservering och Petter Lund sveper vant omkring bland grytor och kastruller. Idag står stuvad torsk på smörstekt bröd och en mustig kycklinggryta på menyn. Även om han har spenderat större delen av sitt yrkesliv i kökssammanhang, är inte tänkt att han ska husera här på Mora Hotell. – Jag är egentligen platschef, men i väntan på ny personal får jag hugga i och hoppa in. Då kan vi verkligen börja jobba mot vårt mål: att vara en av de bästa krogarna inom Dalarna. Han har hållit i trådarna på hotellet sedan april 2018 och mycket har hänt. – Det har varit otroligt mycket att göra. Nya utmaningar varje dag, men det är väldigt givande och det är därför man kommer hit varje dag och tycker det är jätteroligt.   De har bland annat gjort en renovering av spat. På plats finns nu två nya jacuzzier och en kalldusch som komplement till den ångbastu, torrbastu och swimmingpool som finns sedan tidigare. De har även tagit in ett nytt ekologiskt hudvårdsmärke och spetsat till spamenyn med olika behandlingar. Förutom hotellets gäster vill de även att lokalbor ska upptäcka den vardagslyx hotellet kan erbjuda. Därför har de bland annat tagit fram ett koncept med dagspa, där besökaren för en stund får fly undan vardagens stress och känna lugnet infinna sig. – Vi vill att folk ska våga komma in, boka och bli omhändertagna. Det är vardagslyx och det är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig. En annan central punkt är maten och restaurangen. Där är siktet som sagt högt inställt, med målet att bli en av de bästa krogarna i Dalarna. Vägen dit går via lokala smaker.  – Köket är det en hjärtefråga för mig. Vi vill ju visa upp vad som är Dalarna för våra gäster och vi jobba med så mycket lokala råvaror vi bara kan. All vår öl är från lokala små bryggerier i Dalarna. Vi använder primärt kött och grönsaker från omnejden, berättar Petter. Tanken är att alla dessa bitar ska ge en upplevelse utöver det vanliga, som i förlängningen ska ge Mora Hotell utmärkelsen fyrstjärningt superiorhotell. – Vi vill satsa på att erbjuda en bra helhetsupplevelse när du är här. Att man känner att det är bra mat, bra service, att man känner sig uppskattad som gäst. Det genomsyrar hela hotellet – vi vill att du ska bo, äta och leva bra hos oss.

Orsa kaffestuga

Orsa Kaffestuga bjuder på godbitar i alla väder

När höstvindarna viner utanför de timrade knutarna är det dags att krypa in i caféet för en fika. En annan dag fångas de sista varma solstrålarna bäst med en kaffekopp i hand mot husväggen. Ett besök hos Orsa Kaffestuga värmer i alla väder. Lugnet efter sommarsäsongen har lagt sig, även om ett par eftersläntrande utländska besökare fortfarande dyker upp. Nu när hösten står i full blom börjar istället stammisarna att ta större plats på Orsa Kaffestuga, så vid ett besök är det inte omöjligt att få samsas med någon lokalbo som är inne för att få sin dagliga fika. – Nu när det börjar bli höst ute är det många som köper te och sätter sig ner och myser, säger Helen Olpers på Orsa Kaffestuga. Även om det kanske är just kurandet inomhus som lockar mest ska de soliga höstdagarna inte underskattas. Att då ta med kaffekoppen ut i den lilla trädgården framför caféet och låta solstrålarna värma ansiktet är livskvalitet på hög nivå. Utbudet i diskarna är lika stort och lockande året om, där matiga smörgåsar trängs med både klassiska och mer moderna bakverk. För den som är ute efter något extra värmande har Helen en solklar egen favorit att tipsa om. – Jag tycker man ska prova någon av de varma smörgåsarna. Speciellt den med älgkött och pepparrot passar bra såhär års. Kaffe eller te till såklart, eller varför inte varm choklad. Det är ju också lite höstigt. På fikafronten är det klurigare att peka ut bara ett hustips – det finns ju så mycket gott att välja mellan. Först faller valet på biskvierna – ”de är väldigt goda” – men de trumfas sedan av glasswienerbröden. Framför allt för att det verkar vara en ännu ganska oupptäckt specialitet. – Det känns som att det inte är så många som vet vad det är. I somras var det många besökare, både från utlandet och från Sverige, som aldrig hade sett sådana förut och därför absolut fick lov att testa. Så det skulle jag rekommendera att prova. En utflykt till Orsa med sikte på smörgås och wienerbröd i den anrika kaffestugan är med andra ord väl värt att ta sikte på. Det är helt enkelt höstmys när det är som bäst. Helens tre guldkorn i Orsa Orsa Saluhall ”De har många goda ostar från Hansjö och mycket annat gott plock och chark, korvar och kallskuret. Det finns så himla mycket där och mycket som är från Dalarna. Jag brukar för det mesta köpa en supergod fårkorv.” Hällorna ”Klipphällarna ligger mellan Storstupet och Helvetesfallet. Sommartid är det fint att bada här och nu på hösten är ju naturen i sig vacker. Jag var där första gången i somras. Jag tror inte så många vet om det – förrän nu då.” Stopån ”Ett stort vattenfall norr om Orsa. Det ligger i ett naturreservat, så det är gammal skog, mossa och grönt, en lite fuktig känsla. Det är så mysigt. Det var lätt att gå dit också. Jag var där med mina barn på 3 och 7 år.”

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

När Per och Evalotta Ersson tog över Dala-Floda Värdshus för tio år sedan såg gästerna den ekologiska inriktningen som en trevlig överraskning. Idag söker besökarna sig hit för att få en genuin, ekologisk matupplevelse i den gemytliga värdshusmiljön. Katten Sipps tittar slött upp från trappan när de första middagsgästerna kommer släntrande över grusgången mot Dala-Floda Värdshus. En sådan här varm sommarkväll när kvällen är ljus, humlorna surrar och dofter av timjan sprider sig över den lummiga trädgården är värdshuset med sin kringbyggda gård ett riktigt paradis.   Det är tydligt att på Dala-Floda Värdshus, i den idylliska byn Syrholn, vårdas allt med stor kärlek och mycket omsorg. Trädgården, husen, odlingarna och katterna – allt har en hälsosam lyster. I dryga tio år har Per och Evalotta Ersson utvecklat Dala Floda Värdshus och idag kan de erbjuda en unik upplevelse där omtanke för gäst och miljö står i absolut fokus.  – Vår ekologiska profil är viktig och vi vill ha genomgående hög kvalitet. Samtidigt är det inget lyxigt ställe, vi vill förmedla det enkla och är inte så anspråksfulla. Det ska vara skönt, lugnt och harmoniskt här, inte märkvärdigt, säger Per som är kock och basar i köket där maten lagas på 100 % ekologiska råvaror och förädlade produkter.   Kvällens meny om tre rätter inleds med en fylld tuttul, ett mjukt tunnbröd. Till varmrätt serveras lamm från Wålstedts i Dala Floda med ljummen grönsaks- och potatissallad. Det hela avslutas med blåbärsglass gjord på bär från de omgivande skogarna. Smakerna är rena, inget har hastats fram utan allt har lagats från grunden i köket av Per. Omsorgen om råvarorna speglas också i dryckesutbudet där såväl lokalt hantverksöl som viner framställda enligt biodynamiska principer finns med.  Redan när Per och Evalotta tog över värdshuset hade det en miljöprofil som de tidigare ägarna, paret Aarts, byggt upp. Dala-Floda Värdshus var en av de första ekologiskt certifierade restaurangerna i Sverige och redan 2012, efter det att Per och Evalotta tagit över, nådde de den strängaste nivån inom KRAV för restauranger.   För Per och Evalotta, som alltid källsorterat, komposterat och dragit runt sina barn i cykelkärra i stället för att använda bil, kändes det självklart att bygga vidare på det ekologiska konceptet.  – Intresset kommer från en grundläggande tro att vi måste sätta så litet avtryck som möjligt efter oss i naturen och det måste ju vara bättre att inte använda gifter i odling och produktion, berättar Per.  För Evalotta är den ekologiska inriktningen lika viktig.  – Vi är väldigt glada och nöjda att vi kan driva och genomföra allt vi gör till 100 procent ekologiskt. Om vi inte kunde arbeta så skulle vi inte göra det här över huvud taget, förklarar hon.  De är självförsörjande på örter, sallatsblad och blommor och odlar också en del bönor och kål. Om sommaren åker de två, tre gånger i veckan till närbelägna Wålstedts gård för att köpa ekologiska grönsaker och ibland lamm. En del grönt köper de också in från Grönsakshallen Sorunda, som har en ökande andel ekologiskt i sitt sortiment. Idag är det sällan något problem att få tag i ekologiska råvaror och andra produkter till köket men för bara fem, sex år sedan var det svårare, för att inte tala om för tio år sedan.  – Det är som natt och dag! Fler odlare ställer om i takt med att efterfrågan på ekologiskt ökar och de som arbetar med förädlade produkter blir också allt fler. Som Lantbackens gårdsmejeri i Lima, Maria Leksell på Stora Lunån, Mjelga öl och Dalabryggeri som alla gör ekologiska ostar och öl. Dem köper vi in ifrån, berättar Per.  Han fortsätter med att förklarar att lokalt producerat är en rejäl bonus, men att det viktigaste för Dala-Floda Värdshus alltid är det ekologiska. Och äntligen börjar omvärlden också uppskatta och söka det ekologiska alternativet.   – Idag kommer gästerna tack vare vår profilering. För tio år sedan var det inte många som var speciellt intresserade men nu ser vi en trendförändring där fler söker sig just hit för att uppleva vår ekologiska inriktning. 

Leonarden i Sälen

Leonard Lissdaniels och livet i Sälen

Sälen är ett vinterparadis och för många det självklara resmålet när det vankas fjällsemester. Men för vissa är Sälen så långt ifrån semester det går att komma. Så är det för Leonard Lissdaniels - dit andra åker på semester går han till jobbet. Leonard Lissdaniels är född och uppvuxen på fjället. I byn där hans mamma drog runt honom i längdspåren. Där han åkte skidor på både längden och tvären. Där han och kusinen svor över att behöva gå ut på tur – det var ju både bakhalt och jävligt. Men idag ser han hur det har format honom. – Det präglar en och man uppskattar det på annat sätt när man blir äldre. Att jag idag gillar fjäll och natur är för att jag är uppväxt med det. Efter några avstickare för utbildning och värnplikt blev längtan tillbaka till fjällen var för stark och behovet av att vara nära naturen blev för stort. – Jag saknade att kunna gå ut på fjället när jag ände för det. Att känna lugnet men ändå få farten under turistsäsongerna. Jag bodde ett tag i Stockholm och visst är det trevligt, men det blir väldigt inrutat och stressigt. Det ska planeras långt innan om man ska träffa någon. Det blir nästan som en sketch. Det passar mig bättre här. Så han flyttade hem till Sälen med siktet inställt på att bygga sin egen verksamhet kring just den natur som han saknade. Resultatet blev Leonarden, där olika typer av outdoorupplevelser står i fokus. – Jag vet inte om det är en trend eller ett förändrat beteendemönster, men det finns ett stort intresse för naturen. Jag tycker att det har förändrats påtagligt senaste femton åren. Det är inne att vara ute igen. Folk vill ut i naturen och det passar bra ihop med vår verksamhet, naturen är den röda tråden vi försöker erbjuda. Allt ska ha en anknytning till fjället. Vintern är både Sälens och hans egen högsäsong. Då går verksamheten på högvarv och skoteråkningen – som till stor del är kärnan i Leonarden – gör att många under semestern kan uppleva fjällens vita vidder, rykande kaffe framför en lägereld i skogen eller våfflor i vinterparadiset Storfjällsgraven. Men när andra åker på semester går Leonard Lissdaniels till jobbet. – Mina två döttrar frågar ibland varför vi måste jobba när andra är lediga. Men det är ju lite så när du verkar på en semesterort. Det blir inte samma sak med nyår, påsk och de här högtiderna. Det är ju då vi har som mest folk och som mest att göra. Ja, vi måste jobba när andra har semester. Det är så det ser ut här i Sälen. Han själv får passa in sina semestrar mellan högsäsongerna. – Det blir ju så när man är egen och det svårt att ha semester på hemmaplan. Men däremot brukar jag säga att jag avundas de som åker på semester till Sälen, det hade jag också gärna gjort, det verkar så mysigt. Samtidigt gör vi många av de saker andra gör på semestern till vardags. Vi åker skoter, vandrar, åker skidor. Vi utnyttjar vad Sälen har att erbjuda i vårt vanliga liv. Frågan är då bara vart den som bor i ett semesterparadis själv åker för att koppla ner och koppla bort. – Vi gjorde en fantastisk grej med familjen. Vi åkte till Svalbard med en annan familj och deltog i världens nordligaste maraton. De minsta sprang tre kilometer, mellanbarnen 10 kilometer och jag och kompisen gjorde halvmaran. Man glömde bort hur långt man sprang för det var så vackert. Fast inte ens på semestern slår entreprenörstankarna av på takten. Nu ska han erbjuda arrangerade löpresor till Svalbard som en del av aktivitetsutbudet på Leonarden. Fast även om han ibland åker iväg, kommer han alltid tillbaka till Sälen. – Här får jag det bästa av två världar. En natur som är fin alla fyra årstider och som är väldigt lättillgänglig. Det är lätt att ta sig ut på fjället och till skogen. Sen har vi ändå en puls stora delar av året, med influenser utifrån. Vi får besök från hela landet och även utlandet vilket gör att vi möter många intressanta världar. Här finns både naturen och lite stadskänsla stora delar av året. Det är unikt. Det gör att jag älskar Sälen. Leonard Lissdaniels tre favoriter i Sälen Storfjällsgraven. ”En plats man bara inte får missa. Det är en oas på fjället som saknar mobiltäckning och är vackert som få ställen. Du kan ta dig dit både med skoter, längdskidor och hundspann och när du väl kommer fram är det som att tiden stått stilla. Här finne n våffelstuga från 1951. Det är magiskt, du mår bra där. Själv tycker jag såklart att man ska åka skoter dit.” Trollskogen. ”Barnområdet på Hundfjället är roligt för alla åldrar och bra för den som vill lära sig åka skidor. Det är så mycket roligt runt omkring och man tänker inte på att man åker skidor, plötsligt har man släppt förälderns stav och åker själv.” Turskidor på fjället. ”Jag tycker man ska gå på tur på fjället. Det är en bortglömd konst – att bara ta turskidorna och gå ut på fjället.”   Fakta: Leonarden  Leonarden har sin utgångspunkt i Lindvallen och erbjuder det mesta inom motor, natur och äventyr. Förutom skoterverkstad samt skoter - och friluftsbutik ligger fokus på upplevelser. Vintertid finns skoteruthyrning, skotersafari, guidade turer på skoter och hundspann. Boka din skotertur.

Följ med under kepsen på Billy Opel

Följ med under kepsen på Billy Opel

När Billy Opel bjuder in till show på Klockargården är det helt utan flashiga lysen och LED-skärmar. Istället lockar han med en personlig helhetsupplevelse under en kväll fylld av god mat och musikalisk glädje – och en hel del mellansnack förstås. ”Under kepsen på Billy Opel” är både föreställningens namn och ett genomgående tema när den Morabördige underhållaren bjuder in till två personliga kvällar på Klockargården i Tällberg. - Det är en liten inblick i hur det ser ut i mitt huvud och vad jag har för funderingar på musiken och livet. Det kommer bli låtar från alla håll och kanter – allt från låtar från början av min karriär och sen även lite nytt är det tänkt. Många tror att Billy Opel enbart sjunger på Moramål, men så är inte fallet. - Jag träffar folk hela tiden som tror att allt jag gör fortfarande är på mål, men det är kanske 10 år sen jag gjorde en låt på mål senast. Fast det är klart att jag kör några av de låtarna också, men det är inga problem att komma dit även om man inte förstår mål. Det är bara en liten del i allt. Musiken har funnits med ända sedan han var liten. Fascinationen för musik, texter och framför allt för att stå på scenen. Känslan av att få roa och underhålla människor är svårslagen, vilket också brukar märkas i de många berättelser och anekdoter som dyker upp mellan låtarna. - Ibland får jag lägga band på mig själv, det händer att jag pratar för mycket. Samtidigt har det där vuxit fram under åren jag har hållit på. Jag började med det för ett antal år sen och märkte att det uppskattades. Om man hör en artist spela en låt blir den så mycket bättre om man vet bakgrundshistorien, hur den har tänkt och gjort låten. En insikt i det arbetet. Det tycker jag gör att en låt blir så mycket bättre. Han ser fram emot att äntra scenen på Klockargården. - Det ska bli jättekul. Det känns som att Klockargården har blivit ett ställe i Dalarna för nöje, det är en fantastisk miljö och bra mat. Sedan bjuder jag och bandet på riktig musik. Det är så mycket idag som är dolt i flashiga lysen och LED-skärmar och plast. Vi håller på med raka motsatsen. Det är akustiska instrument och glädje från hjärtat. Det är väldigt folkligt, det vi håller på med. Jag tror folk behöver se det också.

Café Wahlman i Hedemora

Café Wahlman i Hedemora – god mat och fina bakverk i historisk miljö

Ett besök i på Café Wahlman är ett måste vid ett besök i Hedemora. Inte bara för den som är fikasugen och vill uppleva ett klassiskt konditori. För den som är intresserad av byggnadsvård och vill uppleva genuina historiska miljöer har också mycket att hämta på det unika caféet. I kvarteret Ugglan, vid Hedemoras och Dalarnas äldsta torg, förenas kärleken till gamla miljöer och lokal mat. Det gamla kulturkvarteret invid Stora Torget är från 1700-talet. Här driver Maritha Gunnarsson och Fredrik Jansson byggnadsvårdsföretaget Klassiska Byggvaror med butik och verkstad sedan 2015. Vägg i vägg med butiken finns Café Wahlman som sköts av Marithas syster Sofia Gustavsson, bagare och konditor och Kim Jarl som är kock. Butiken och caféet samspelar på ett väldigt bra sätt med varandra. – Många kunder har åkt en bra bit för att komma till butiken och då passar det bra med caféet. Och de som kommer för att fika tar sig gärna en titt i butiken, berättar Sofia. När Maritha och Fredrik köpte husen från kommunen hade de använts som kontor i många år. Sedan har rum för rum renoverats varsamt enligt byggnadsvårdsmetoder och nu är så gott som hela kvarteret upprustat. Byggnadsvårdsbutiken finns i en lokal som en gång i tiden rymde Hedemoras apotek och Café Wahlman är inrymt i huset där apotekarfamiljen bodde. Varje rum har sin stil och här kan man till exempel välja att äta sin lunch och dricka sitt kaffe i biblioteket som är varmt och ombonat med vacker grön tapet, bröstpanel och sammetsfåtöljer. "Kungarummet" är ljust och elegant med medaljongtapet i blått och guld och porträtt på Kung Oscar och drottning Sophia på väggen. Stil- och tidsmässigt är caféet inrett som det hade kunnat se ut omkring år 1900. Hela kvarteret är byggnadsminne och den sista apotekarfamiljen bodde här så sent som på 1970-talet. – Genom att öppna café gjorde vi det här vackra gamla huset tillgängligt för allmänheten. Om vi hade tänkt ekonomiskt då skulle vi ha byggt om det till lägenheten, säger Maritha. Innan hon började arbeta professionellt med byggnadsvård var hon lantbrukare, satsade tidigt på KRAV och drev en egen liten gårdsbutik. Det är ingen slump att återbruk, närodlat och miljövänlighet genomsyrar hela verksamheten idag, från byggnadsvårdsbutiken ut i minsta kaka som serveras i caféet. Att välja så lokala och närodlade produkter som möjligt är helt självklart. – Vi köper en hel del ekologiskt, men viktigast är att det är lokala produkter, säger Sofia och pekar på en lista på väggen där alla lokala leverantörer de använder finns angivna. Till exempel kommer skinkan till smörgåsarna från Rältagården i Leksand och mejerivarorna från Grådö. På caféet serveras enklare luncher som paj, sallad och smörgåsar och på vintern finns det soppa. Det söta utbudet rymmer många klassiker som chokladbollar med pärlsocker, toscakaka, vaniljhjärtan och i sortimentet finns alltid gluten- och laktosfria alternativ. – En stor del av ingredienserna är ekologiska men det ser vi som en självklarhet och vi bemödar oss inte med att skylta om det. Sofia tycker att hon har världens bästa jobb som får arbeta med mat och bak i den här fantastiska miljön. Om sommaren är gården en riktig oas, omgärdad av de gamla husen, stockrosor mot väggarna och glada gäster som fikar vid små bord i gruset på gårdsplanen. Om vintern brinner det ofta i de öppna spisarna och det är fantastiskt mysigt i de vackra rummen. Det är bara att titta sig omkring för att förstå själva essensen av byggnadsvård. Det är en mycket kärleksfull behandling av äldre miljöer som ger något alldeles extra i atmosfär, stämning och kvalitet. Dessutom: – Byggnadsvård behöver inte bli dyrt, bara man har tid att återbruka, inflikar Maritha. Hon, om någon, vet. Redan som 17-åring köpte hon sitt första hus och restaurerade det enligt byggnadsvårdsmetoder. Idag blomstrar minst sagt intresset kring byggnadsvård i Sverige och i Hedemora förenas det på ett unikt och mycket passande sätt med förmågan att servera god mat och fina bakverk i en enastående historisk miljö.

Melodifestivalen 2019 Leksand

Melodifestivalen i Leksand – Maxa Mellohelgen

Den 16 februari smäller det. Då är det äntligen dags för Melodifestivalen i Leksand. Redan nu är det dags att börja ladda för en helg fylld av musik, glitter och festliga aktiviteter. Varför inte boka en riktig Mellohelg med både hotellmys och festivalhäng? Under lördagen 16 februari fylls Leksand med aktiviteter för hela familjen som en uppladdning inför kvällens stora höjdpunkt – Melodifestivalens tredje deltävling som går av stapeln i Tegera Arena. Bland artisterna i startfältet syns bland andra Martin Stenmarck, Jon Henrik Fjällgren, Dolly Style och Lina Hedlund. Se till att vara ute i god tid och säkra dina biljetter – endera till kvällens direktsändning eller till något av de två genrepen under fredag kväll och lördag eftermiddag. Visit Dalarna säljer biljetter över disk, så besök din närmsta Turistbyrå eller ring oss på 0771-62 62 62. Fotograf: Magnus Rolands, Leksands kommun Du kan också boka ett smidigt paket där helgens boende är fixat och klart! Flera hotell och anläggningar i närområdet erbjuder olika paketlösningar under helgen. På Green Hotel i Tällberg bor du på samma hotell som flera av artisterna – kanske stöter du på någon av dem vid frukosten eller i gillestugan! Bor du på Leksands Strand ligger arenan på gångavstånd. Dessutom har du en hel stuga där ni både kan dansa och sjunga loss till era favoritlåtar. Siljansnäs Hotell i Siljansnäs har ett Mellopaket med boende och middagar.