På tu man hand

Paret

Semester i Dalarna för par


Vare sig ni letar efter lyx, lugn eller fartfylld action finns det många möjligheter att hitta en unik upplevelse i gemytlig dalamiljö.


Parsemester i Dalarna? Här har vi samlat de bästa tipsen på boende, aktiviteter och evenemang som vi tror passar er som reser som par – vare sig det är med en partner, kompis eller någon annan kär vän. Checka in för en spaweekend på något av hotellen i Tällberg, upplev lugnet och stillheten i en fäbodstuga eller utmana varandra i ett fartfyllt race på cykel eller skidor. Möjligheterna är många och det finns något för alla inriktningar och smaker. Självklart finns även alla möjligheter att toppa upplevelsen med lokal mat och dryck, konserter eller andra evenemang, ofta i färdiga paket med boende. Utforska möjligheterna och hitta din perfekta parsemester i Dalarna.

Paket & Erbjudanden

Inspiration inför resan

Falu Gruva

World Heritage Journeys of Europe

Falu Gruva och Falu Kommun i spännande samarbete med Unesco och National Geographic. Visit Dalarna har sedan tidig höst 2017 samarbetat med Falu Gruva och Falu Kommun kring projektet ”World Heritage Journeys of Europe”. Vi har deltagit i 3 workshops och i ett omfattande arbete med att leverera material till Unesco som byggt en ny hemsida som uppmärksammar utvalda världsarv. Sidan lanseras den 13 september och därefter rullar en marknadsföringskampanj igång. Bakgrund: Unesco har uppmanats att under det Europeiska Kulturarvsåret 2018 belysa hållbar turism kopplat till de europeiska världsarven, och därför tillhandahållit ekonomiska medel av EU-kommissionen. Unesco i samarbete med National Geographic lyfter fram 34 av Europas 320 världsarv i 19 länder och synliggör dem på en digital plattform. Hela projektet går under namnet World Heritage Journeys of Europe. Det viktigaste syftet är att öka medvetenheten om våra mest intressanta europeiska världsarv och attrahera fler internationella besökare. I samarbete med National Geographic visas de utvalda världsarven på inspirationssidan World Heritage Journeys under fyra teman: Royal Europé, Ancient Europé, Romantic Europé och Underground Europé. Sverige representeras av Världsarvet Falun under temat Underground Europe och av Drottningholms slott under temat Royal Europe. I samband med lanseringen av hemsidan har tio attraktioner/besöksmål och 10 upplevelser i närheten av Falu Gruva i Världsarvet Falun valts ut vilka har erbjudits utrymme på Falu Gruvas landningssida. Dessa bidrar på så sätt till att bygga ett mervärde för besökaren genom att addera kända besöksmål i vårt närområde. Medverkande besöksmål i Dalarna är Carl Larsson gården, Zornmuseet, Dalarnas museum, Orsa Rovdjurspark, Nils Olsson Dalahästar, Fulufjällets nationalpark, Ekomuseum Bergslagen, Biking Dalarna. Med är även Hälsingegårdar och Sala Silvergruva. https://visitworldheritage.com/FalunMine www.visiteuworldheritage.com Pressrelease från Falu Gruva

Fryksås hotell Orsa

Fäbodställe med goda utsikter

Från fäbod till sommarviste för gourmander och vinterparadis för livsnjutare. På Fryksås Hotell och Gestgifveri är det lätt att trivas och njuta av allt från längdturer på skidor och cykling på branta sluttningar till avsmakningsmenyer med vilda inslag och bastubad med vidunderlig utsikt. Fryksås vackra södersluttning 500 meter över havet var en gång i tiden ett fördelaktigt läge för fäbodbruk. Hit vandrade gårdsfolk med sina djur för att odla och låta djuren beta under sommarmånaderna. Vem vet, kanske fanns det också lite tid över att njuta av den storslagna utsikten över bergen, skogarna och Orsasjön. Det kan i alla fall vi som besöker Fryksås nuförtiden göra. Dessutom kan vi bo bekvämt och äta bra på Fryksås Hotell och Gestgifveri som ligger mitt i det gamla fäbodstället. – Även om här är fullt med folk ibland så är det ändå tyst och lugnt, säger Ulla Karlsson, krögare och hotellägare på Fryksås Hotell och Gestgifveri, samtidigt som hon blickar ut mot de blånande bergen och Orsasjön långt där nedanför sluttningarna. Hon har drivit hotellet sedan 2011 och tröttnar aldrig på utsikten som ständigt fyller hennes mobil med bilder. Vyn skänker lugn och tar genast ner pulsen, även de dagar när det är fullbelagt och bråda tider på hotellet. Fryksås ligger vid vägs ände och väl här känner man som besökare genast för att stanna kvar och njuta så länge som möjligt. Därför är det för väl att Fryksås Hotell och Gestgifveri erbjuder såväl bekvämt boende som härliga menyer med många lokala inslag. Här serveras välkomponerade rätter signerade köksmästare Scott Ferguson och hans team och restaurangen passar lika bra för långlunch som för en helkväll med avsmakningsmeny. Rätter med viltkött är kökets specialitet och inte sällan finns en eller två rätter med björn på menyn. Vad sägs till exempel om Wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärsmarinerad björnytterfilé med fryksåspotatis, gräddkokta murklor, fönsterlav och granskott? – Vi är också i det närmsta självförsörjande här på svamp och bär eftersom trattkantareller, blåbär, lingon och hjortron finns i skogarna här, berättar Ulla Karlsson. Hon jagade själv en hel del tidigare men nu har hon lagt bössan på hyllan och hinner hon med en tur i skogen så blir det tillsammans med hennes man Hasse som är ”galen i att plocka svamp”.   Från kaffestuga till vegansk avsmakningsmeny  På Fryksås kan den som föredrar vegansk eller vegetarisk mat också njuta av meny om fem eller sju rätter och här finns en diger vinkällare som Ulla i framtiden drömmer om att kunna öppna för besökare. Men det är ett projekt som hela tiden fått flyttas fram för sedan hon tog över hotellet har fokus varit på att renovera hotellrum och få de viktigaste ytorna upp till standard. Idag kan hotellet stolt erbjuda 45 bäddar i prydliga rum med olika inredning och här finns också tre ”fäbodsviter” i egna små stugor inredda med vackra tapeter, mysiga kaminer och egen bastu med utsikt över Orsasjön. Dagens hotell ligger delvis i den byggnad som entreprenören Anders Frelin 1932 lät öppna som turistgård med namnet Fryksåsgården. Det var några år efter att turistnäringen i Fryksås fått sig en blygsam start på 1910-talet då en handarbetslärarinna från Strängnäs öppnade en servering som växte till ett litet pensionat. Det är inte svårt att tänka sig att många av de tidiga gästerna blev stammisar direkt, för Fryksås är bestämt en plats som besökare gärna återvänder till. Menyerna på Fryksås har fokus på vilda smaker på Dalavis och nyzeeländske kökschefen Scott Ferguson kryddar upp med influenser utifrån. – Jag träffar många gäster som varit här som barn och som nu kommer med sina egna familjer, berättar Ulla Karlsson, som ser det som den stora charmen med sitt arbete att hinna prata med sina gäster och träffa de som återkommer, en del år efter år. – Om jag ”bara” drev restaurang skulle jag inte få så nära och trevlig kontakt med gästerna, förklarar hon. Från att på trettiotalet endast ha dragit besökare sommartid är Fryksås numera tillgängligt året om och även snöfattiga vintrar finns här fina skidspår. Julen firas ordentligt på Fryksås Hotell och Gestgifveri och julbordet och slädturer blir oförglömliga minnen hos nya generationer besökare. Orsa Grönklitts skidanläggning med 23 nedfarter och 100 kilometer längdspår nås bilvägen eller genom det två kilometer långa skidspåret rakt igenom skogen mellan Fryksås och Grönklitt. Även på sommaren kommer många aktiva gäster till Fryksås och Ulla Karlsson har sett en stor ökning av cyklande gäster de senaste åren. Tänk dig – det finns väl ingen bättre belöning än ett dygn på Fryksås med skön hotellsäng, egen bastu med utsikt och en vällagad avsmakningsmeny efter en cykeltur vägen upp till det vackra gamla fäbodstället. Det skulle vilken vallpiga som helst skriva under på!

Salsfjället Grövelsjön

Grövelsjöfjällen

En rofylld oas i norra Dalarna. Där allmän väg tar slut i nordligaste Dalarna sträcker fjällvärlden ut sig framför dig. Det tjocka lagret snö som täcker landskapet för tankarna till sanddyner i öknen. Det är något speciellt med Grövelsjön. Något rent magiskt. Och känslan bär du med sig en längre tid efter besöket, som minnena från den krispiga snön under turskidorna, tystnaden och solen som värmer dina kinder. Grövelsjön ligger mitt bland svenska och norska fjäll längst uppe i det nordligaste hörnet av Dalarna och omfattar den milsvida vildmarken på båda sidor om gränsen. Här väntar sköna dagar i längdspåret och fjällinspirerade måltider som avnjuts i avkopplande atmosfär. Sover gör du gott hos någon av Grövelsjöfjällens genuina boendeanläggningar, här finns både stugor, vandrarhem och fyrstjärnigt hotell. Stort aktivitetsutbud Passa på att boka aktiviteter under vistelsen. I utbudet finns till exempel möjligheten att följa med erfarna fjällguider och upptäcka vinterlandskapet bortom markerade leder. Turerna varierar från kalfjäll till gammal fjällskog både på svenska och norska sidan. Eller vad sägs om vandring på snöskor eller berättarafton i tältkåta med avsmakning av samisk mat och inblick i samisk kultur? Grövelsjöfjällen kan även erbjuda många fina öring- och rödingvatten i storslagen fjällmiljö för dig som vill prova fiskelyckan. Ta en tur längs den kryssmarkerade vinterleden med vacker utsikt mot Storvätteshogna och de norska fjällen i väster. Stanna till vid rastskyddet Oskarstugan som ligger uppe på Långfjället. Turen kan inledas från STF Grövelsjöns Fjällstation, Lövåsen och från Storsätern.   Den lokala maten skänker både glädje och energi inför en ny dag på fjället och tillagas med stor vördnad både för dig och omgivningen.  I Grövelsjön erbjuds möjligheter att möta samer, lyssna på deras historier och mata renarna. I Grövelsjöfjällen finns cirka 10 mil preparerade spår som sammanbinder alla anläggningarna i området. Detta möjliggör utflykter med stopp för fika eller lunch innan turen går tillbaka till boendet. Spåren prepareras löpande och underhålls av Grövelsjöfjällens Turistförening. Spåravgift löser du på serviceställen och boendeanläggningar samt på turistbyrån i Idre där du även kan köpa en spårkarta eller fjällkarta till dina utflykter.

Mora Parken

Få upp pulsen på Mora Parken

Mora Parken är ett dalaparadis för den aktiva turisten. Ett stenkast från gågatan i Mora breder Mora Parkens område ut sig, alldeles intill Vasaloppets slutetapp och längs med Österdalälven. När du väl bestämt dig för någon typ av boende – stuga, bekvämt hotellrum, enkelt härbre eller i egen husbil på den året runt-öppna campingen – kommer nästa beslut: Vilken aktivitet ska väljas bland det enorma utbudet? Familjen Røn från Oslo rullar in mot Mora Parkens hotell i full cykelutrustning. Iklädda glasögon och färgglada cykelkläder ser de pigga och obesvärade ut i det gassande solskenet och högsommarvärmen. Den här förmiddagen har de betat av den svåraste, svarta slingan om 18 tuffa kilometrar med omväxlande terräng och tunga sandbackar, på sina MTB-cyklar. – Det var ingen match för våra söner, Jesper och Jørgen, de tävlar för en klubb hemma i Norge, berättar pappa Ketil, som trots morgonens utmaning nu är sugen på att prova någon av de övriga cykellederna om 79 kilometer som finns tillgängliga här, utöver Cykelvasans sträckning om 90 km. Omgivet av stad, vatten och vackra skogar är Mora Parken verkligen ett paradis för den som vill ha en aktiv semester. Om inte cykling lockar så är det bara att välja och vraka bland andra aktiviteter och sporter som kan utövas på och i nära anslutning till Mora Parken. Här finns allt från bad på sandstrand, paddling och äventyrsgolf till långturer med mountainbike och olika typer av träningsläger.  – Det unika här är det stora utbudet av olika sporter och aktiviteter. Nivån väljer du själv – tuffa pass i löp, cykel- eller längdspår eller lugna promenader och kajakfärder i vår underbara natur, säger Inger Rommedahl, som arbetar med marknad och administration på Mora Parken. Om sommaren är Mora Parken en perfekt familjeanläggning med aktiviteter för alla åldrar men Mora Parken passar också par som vill vara ute i naturen och röra på sig och grupper som vill träna några dagar tillsammans, kanske med egen tränare, inför Vasaloppet eller annan tävling. Elitskidåkaren Staffan Larsson har själv vunnit Vasaloppet en gång och håller i träningsläger som anordnas på Mora Parken.   – Här har vi högkvalitativa skidspår och vi kan åka direkt från anläggningen ut i Vasaloppsspåret, det, och bekväma paket med mat, logi, skidaktiviteter med teknikträning och spårkort är något som många värdesätter, säger Staffan Larsson som tränar såväl privatpersoner som grupper och företag genom Aktiv Sport.   Från Mora Parken når skidåkare 12 mil spårsystem, varav 26 kilometer i elljus och tack vare lagrad snö finns det ett 8 kilometer långt tur och retur-spår redan från den 8 november.  Förutom att här finns massor av olika aktiviteter att välja mellan varje säsong, kan besökare välja mellan många olika typer av boenden. På Mora Parkens område finns stugor med eget kök, hotellrum med ”all inclusive”, enkla härbren och camping för husbilar och husvagnar.  Här finns också restaurangen VH:s som serverar en generös buffélunch med stort salladsbord måndag till fredag året om. Sommarens à la carte-meny innehåller minst två rätter med lokal anknytning, som lax från Siljan och gårdsgris från Dalarna. Vid hotellet finns också Ljustret Bistro och Bar, öppen under lågsäsong och på campingområdet finns Tingsnässtugan med pizza, smårätter och fullständiga rättigheter. Här varvas underhållning med familjekvällar och trubadurer om sommarkvällarna och platsen är campingens livliga hjärta. De som bara vill koppla av och inte vill sysselsätta sig med en massa sportsliga aktiviteter ska också trivas på Mora Parken.  – Det finns absolut inga krav. Det är också helt ok att lufsa runt vid campingen, grilla, bada och ta det lugnt, säger Inger Rommedahl.  Och för den som inte vill promenera de femhundra metrarna in till Mora centrum finns till och med ett litet gulligt sommartåg som tuffar mellan campingen och gågatan!  Snabbfakta Mora Parken 5 av Biking Dalarnas turer startar här.  Här finns Älvbadet med strand i Österdalälven.  Från Mora Parkens stugområde kliver du rätt ut i Vasaloppsspårets 9 milaspår för längdskidåkning.  Från mitten av november finns här 5 km träningsspår för längdskidor.  De sista två kilometrarna av Vasaloppsspåret passerar genom Mora Parkens område.  Välj boende på camping, i stuga eller hotellrum.   Du kan enkelt boka paket med träning och boende på Mora Parken genom Visit Dalarna! 

Orsa kaffestuga

Orsa Kaffestuga bjuder på godbitar i alla väder

När höstvindarna viner utanför de timrade knutarna är det dags att krypa in i caféet för en fika. En annan dag fångas de sista varma solstrålarna bäst med en kaffekopp i hand mot husväggen. Ett besök hos Orsa Kaffestuga värmer i alla väder. Lugnet efter sommarsäsongen har lagt sig, även om ett par eftersläntrande utländska besökare fortfarande dyker upp. Nu när hösten står i full blom börjar istället stammisarna att ta större plats på Orsa Kaffestuga, så vid ett besök är det inte omöjligt att få samsas med någon lokalbo som är inne för att få sin dagliga fika. – Nu när det börjar bli höst ute är det många som köper te och sätter sig ner och myser, säger Helen Olpers på Orsa Kaffestuga. Även om det kanske är just kurandet inomhus som lockar mest ska de soliga höstdagarna inte underskattas. Att då ta med kaffekoppen ut i den lilla trädgården framför caféet och låta solstrålarna värma ansiktet är livskvalitet på hög nivå. Utbudet i diskarna är lika stort och lockande året om, där matiga smörgåsar trängs med både klassiska och mer moderna bakverk. För den som är ute efter något extra värmande har Helen en solklar egen favorit att tipsa om. – Jag tycker man ska prova någon av de varma smörgåsarna. Speciellt den med älgkött och pepparrot passar bra såhär års. Kaffe eller te till såklart, eller varför inte varm choklad. Det är ju också lite höstigt. På fikafronten är det klurigare att peka ut bara ett hustips – det finns ju så mycket gott att välja mellan. Först faller valet på biskvierna – ”de är väldigt goda” – men de trumfas sedan av glasswienerbröden. Framför allt för att det verkar vara en ännu ganska oupptäckt specialitet. – Det känns som att det inte är så många som vet vad det är. I somras var det många besökare, både från utlandet och från Sverige, som aldrig hade sett sådana förut och därför absolut fick lov att testa. Så det skulle jag rekommendera att prova. En utflykt till Orsa med sikte på smörgås och wienerbröd i den anrika kaffestugan är med andra ord väl värt att ta sikte på. Det är helt enkelt höstmys när det är som bäst. Helens tre guldkorn i Orsa Orsa Saluhall ”De har många goda ostar från Hansjö och mycket annat gott plock och chark, korvar och kallskuret. Det finns så himla mycket där och mycket som är från Dalarna. Jag brukar för det mesta köpa en supergod fårkorv.” Hällorna ”Klipphällarna ligger mellan Storstupet och Helvetesfallet. Sommartid är det fint att bada här och nu på hösten är ju naturen i sig vacker. Jag var där första gången i somras. Jag tror inte så många vet om det – förrän nu då.” Stopån ”Ett stort vattenfall norr om Orsa. Det ligger i ett naturreservat, så det är gammal skog, mossa och grönt, en lite fuktig känsla. Det är så mysigt. Det var lätt att gå dit också. Jag var där med mina barn på 3 och 7 år.”

Leonarden i Sälen

Leonard Lissdaniels och livet i Sälen

Sälen är ett vinterparadis och för många det självklara resmålet när det vankas fjällsemester. Men för vissa är Sälen så långt ifrån semester det går att komma. Så är det för Leonard Lissdaniels - dit andra åker på semester går han till jobbet. Leonard Lissdaniels är född och uppvuxen på fjället. I byn där hans mamma drog runt honom i längdspåren. Där han åkte skidor på både längden och tvären. Där han och kusinen svor över att behöva gå ut på tur – det var ju både bakhalt och jävligt. Men idag ser han hur det har format honom. – Det präglar en och man uppskattar det på annat sätt när man blir äldre. Att jag idag gillar fjäll och natur är för att jag är uppväxt med det. Efter några avstickare för utbildning och värnplikt blev längtan tillbaka till fjällen var för stark och behovet av att vara nära naturen blev för stort. – Jag saknade att kunna gå ut på fjället när jag ände för det. Att känna lugnet men ändå få farten under turistsäsongerna. Jag bodde ett tag i Stockholm och visst är det trevligt, men det blir väldigt inrutat och stressigt. Det ska planeras långt innan om man ska träffa någon. Det blir nästan som en sketch. Det passar mig bättre här. Så han flyttade hem till Sälen med siktet inställt på att bygga sin egen verksamhet kring just den natur som han saknade. Resultatet blev Leonarden, där olika typer av outdoorupplevelser står i fokus. – Jag vet inte om det är en trend eller ett förändrat beteendemönster, men det finns ett stort intresse för naturen. Jag tycker att det har förändrats påtagligt senaste femton åren. Det är inne att vara ute igen. Folk vill ut i naturen och det passar bra ihop med vår verksamhet, naturen är den röda tråden vi försöker erbjuda. Allt ska ha en anknytning till fjället. Vintern är både Sälens och hans egen högsäsong. Då går verksamheten på högvarv och skoteråkningen – som till stor del är kärnan i Leonarden – gör att många under semestern kan uppleva fjällens vita vidder, rykande kaffe framför en lägereld i skogen eller våfflor i vinterparadiset Storfjällsgraven. Men när andra åker på semester går Leonard Lissdaniels till jobbet. – Mina två döttrar frågar ibland varför vi måste jobba när andra är lediga. Men det är ju lite så när du verkar på en semesterort. Det blir inte samma sak med nyår, påsk och de här högtiderna. Det är ju då vi har som mest folk och som mest att göra. Ja, vi måste jobba när andra har semester. Det är så det ser ut här i Sälen. Han själv får passa in sina semestrar mellan högsäsongerna. – Det blir ju så när man är egen och det svårt att ha semester på hemmaplan. Men däremot brukar jag säga att jag avundas de som åker på semester till Sälen, det hade jag också gärna gjort, det verkar så mysigt. Samtidigt gör vi många av de saker andra gör på semestern till vardags. Vi åker skoter, vandrar, åker skidor. Vi utnyttjar vad Sälen har att erbjuda i vårt vanliga liv. Frågan är då bara vart den som bor i ett semesterparadis själv åker för att koppla ner och koppla bort. – Vi gjorde en fantastisk grej med familjen. Vi åkte till Svalbard med en annan familj och deltog i världens nordligaste maraton. De minsta sprang tre kilometer, mellanbarnen 10 kilometer och jag och kompisen gjorde halvmaran. Man glömde bort hur långt man sprang för det var så vackert. Fast inte ens på semestern slår entreprenörstankarna av på takten. Nu ska han erbjuda arrangerade löpresor till Svalbard som en del av aktivitetsutbudet på Leonarden. Fast även om han ibland åker iväg, kommer han alltid tillbaka till Sälen. – Här får jag det bästa av två världar. En natur som är fin alla fyra årstider och som är väldigt lättillgänglig. Det är lätt att ta sig ut på fjället och till skogen. Sen har vi ändå en puls stora delar av året, med influenser utifrån. Vi får besök från hela landet och även utlandet vilket gör att vi möter många intressanta världar. Här finns både naturen och lite stadskänsla stora delar av året. Det är unikt. Det gör att jag älskar Sälen. Leonard Lissdaniels tre favoriter i Sälen Storfjällsgraven. ”En plats man bara inte får missa. Det är en oas på fjället som saknar mobiltäckning och är vackert som få ställen. Du kan ta dig dit både med skoter, längdskidor och hundspann och när du väl kommer fram är det som att tiden stått stilla. Här finne n våffelstuga från 1951. Det är magiskt, du mår bra där. Själv tycker jag såklart att man ska åka skoter dit.” Trollskogen. ”Barnområdet på Hundfjället är roligt för alla åldrar och bra för den som vill lära sig åka skidor. Det är så mycket roligt runt omkring och man tänker inte på att man åker skidor, plötsligt har man släppt förälderns stav och åker själv.” Turskidor på fjället. ”Jag tycker man ska gå på tur på fjället. Det är en bortglömd konst – att bara ta turskidorna och gå ut på fjället.”   Fakta: Leonarden  Leonarden har sin utgångspunkt i Lindvallen och erbjuder det mesta inom motor, natur och äventyr. Förutom skoterverkstad samt skoter - och friluftsbutik ligger fokus på upplevelser. Vintertid finns skoteruthyrning, skotersafari, guidade turer på skoter och hundspann. Boka din skotertur.

Café Wahlman i Hedemora

Café Wahlman i Hedemora – god mat och fina bakverk i historisk miljö

Ett besök i på Café Wahlman är ett måste vid ett besök i Hedemora. Inte bara för den som är fikasugen och vill uppleva ett klassiskt konditori. För den som är intresserad av byggnadsvård och vill uppleva genuina historiska miljöer har också mycket att hämta på det unika caféet. I kvarteret Ugglan, vid Hedemoras och Dalarnas äldsta torg, förenas kärleken till gamla miljöer och lokal mat. Det gamla kulturkvarteret invid Stora Torget är från 1700-talet. Här driver Maritha Gunnarsson och Fredrik Jansson byggnadsvårdsföretaget Klassiska Byggvaror med butik och verkstad sedan 2015. Vägg i vägg med butiken finns Café Wahlman som sköts av Marithas syster Sofia Gustavsson, bagare och konditor och Kim Jarl som är kock. Butiken och caféet samspelar på ett väldigt bra sätt med varandra. – Många kunder har åkt en bra bit för att komma till butiken och då passar det bra med caféet. Och de som kommer för att fika tar sig gärna en titt i butiken, berättar Sofia. När Maritha och Fredrik köpte husen från kommunen hade de använts som kontor i många år. Sedan har rum för rum renoverats varsamt enligt byggnadsvårdsmetoder och nu är så gott som hela kvarteret upprustat. Byggnadsvårdsbutiken finns i en lokal som en gång i tiden rymde Hedemoras apotek och Café Wahlman är inrymt i huset där apotekarfamiljen bodde. Varje rum har sin stil och här kan man till exempel välja att äta sin lunch och dricka sitt kaffe i biblioteket som är varmt och ombonat med vacker grön tapet, bröstpanel och sammetsfåtöljer. "Kungarummet" är ljust och elegant med medaljongtapet i blått och guld och porträtt på Kung Oscar och drottning Sophia på väggen. Stil- och tidsmässigt är caféet inrett som det hade kunnat se ut omkring år 1900. Hela kvarteret är byggnadsminne och den sista apotekarfamiljen bodde här så sent som på 1970-talet. – Genom att öppna café gjorde vi det här vackra gamla huset tillgängligt för allmänheten. Om vi hade tänkt ekonomiskt då skulle vi ha byggt om det till lägenheten, säger Maritha. Innan hon började arbeta professionellt med byggnadsvård var hon lantbrukare, satsade tidigt på KRAV och drev en egen liten gårdsbutik. Det är ingen slump att återbruk, närodlat och miljövänlighet genomsyrar hela verksamheten idag, från byggnadsvårdsbutiken ut i minsta kaka som serveras i caféet. Att välja så lokala och närodlade produkter som möjligt är helt självklart. – Vi köper en hel del ekologiskt, men viktigast är att det är lokala produkter, säger Sofia och pekar på en lista på väggen där alla lokala leverantörer de använder finns angivna. Till exempel kommer skinkan till smörgåsarna från Rältagården i Leksand och mejerivarorna från Grådö. På caféet serveras enklare luncher som paj, sallad och smörgåsar och på vintern finns det soppa. Det söta utbudet rymmer många klassiker som chokladbollar med pärlsocker, toscakaka, vaniljhjärtan och i sortimentet finns alltid gluten- och laktosfria alternativ. – En stor del av ingredienserna är ekologiska men det ser vi som en självklarhet och vi bemödar oss inte med att skylta om det. Sofia tycker att hon har världens bästa jobb som får arbeta med mat och bak i den här fantastiska miljön. Om sommaren är gården en riktig oas, omgärdad av de gamla husen, stockrosor mot väggarna och glada gäster som fikar vid små bord i gruset på gårdsplanen. Om vintern brinner det ofta i de öppna spisarna och det är fantastiskt mysigt i de vackra rummen. Det är bara att titta sig omkring för att förstå själva essensen av byggnadsvård. Det är en mycket kärleksfull behandling av äldre miljöer som ger något alldeles extra i atmosfär, stämning och kvalitet. Dessutom: – Byggnadsvård behöver inte bli dyrt, bara man har tid att återbruka, inflikar Maritha. Hon, om någon, vet. Redan som 17-åring köpte hon sitt första hus och restaurerade det enligt byggnadsvårdsmetoder. Idag blomstrar minst sagt intresset kring byggnadsvård i Sverige och i Hedemora förenas det på ett unikt och mycket passande sätt med förmågan att servera god mat och fina bakverk i en enastående historisk miljö.

Linda illustrerar årets julknäckepaket

Linda illustrerar årets julknäckepaket

Knäckebröd från Leksands knäckebröd är för många en självklarhet i jultider. I år är julknäckepaketet dessutom extra fint dekorerat, med en tomte klädd i Leksandsdräkt. Idén kommer från Leksandstjejen Linda Leander som fick uppdraget att illustrera årets paket i klassiskt jultema. Linda Leander är född och uppvuxen i Leksand, där hon idag bor tillsammans med man och tre barn. Till vardags arbetar hon inom familjeföretaget Sverigealmanackan och i yrket som illustratör handlar det mesta om färg och form. Det handlar också om att låta de två delarna samspela för att skapa en vacker och inbjudande helhet. I utformingen av motivet på knäckepaketet är tanken att illustrationen redan i butikens hylla ska sprida glädje och värme. I idéarbetet var målet att tänka utanför ramen, men fortfarande behålla och ta vara på den traditionella känslan. Linda har tidigare illustrerat knäckebrödspaket för Leksands knäckebröd och står bakom varianten med den omtyckta dalahästen och de vackra kurbitsarna, så att ge sig i kast med just brödpaket är långt ifrån något nytt. Resultatet är alltså den glada tomten som i sin Leksandsdräkt och med öppna armar bjuder in till en julig smakupplevelse. När Linda och hennes familj dukar upp för jul har knäckebrödet en given plats på bordet. - Min favorit är julknäcket med julskinka och senap. Sillen också, säger Linda. Hennes jul spenderas med familjen och är en välkommen möjlighet att andas ut. - Tiden innan jul är väldigt intensiv på arbetet med allt från julmarknader till beställningar inför det nya året så när julen kommer så är det skönt att få mer tid att umgås med mina nära och kära. De vuxna köper varsin julklapp som delas ut i form av julklappsspel. Detta sker på kvällen medan barnen får sina paket från tomten innan julbordet. Leksands Knäckebröd har försäljning i butiken vid bageriet i Häradsbygden utanför Leksand.