På tu man hand

Parsemester längd

Semester i Dalarna för par


Vare sig ni letar efter lyx, lugn eller fartfylld action finns det många möjligheter att hitta en unik upplevelse i gemytlig dalamiljö. Här finns många olika typer av semester för par och för er som vill resa tillsammans på tu man hand.


Parsemester i Dalarna? Här har vi samlat de bästa tipsen på boende, aktiviteter och evenemang som vi tror passar er som reser som par – vare sig det är med en partner, kompis eller någon annan kär vän. Checka in för en spaweekend på något av hotellen i Tällberg, upplev lugnet och stillheten i en fäbodstuga eller utmana varandra i ett fartfyllt race på cykel eller skidor. Möjligheterna är många och det finns något för alla inriktningar och smaker. Självklart finns även alla möjligheter att toppa upplevelsen med lokal mat och dryck, konserter eller andra evenemang, ofta i färdiga paket med boende. Utforska möjligheterna och hitta din perfekta parsemester i Dalarna.

Inspiration inför resan

Leonarden i Sälen

Leonard Lissdaniels och livet i Sälen

Sälen är ett vinterparadis och för många det självklara resmålet när det vankas fjällsemester. Men för vissa är Sälen så långt ifrån semester det går att komma. Så är det för Leonard Lissdaniels - dit andra åker på semester går han till jobbet. Leonard Lissdaniels är född och uppvuxen på fjället. I byn där hans mamma drog runt honom i längdspåren. Där han åkte skidor på både längden och tvären. Där han och kusinen svor över att behöva gå ut på tur – det var ju både bakhalt och jävligt. Men idag ser han hur det har format honom. – Det präglar en och man uppskattar det på annat sätt när man blir äldre. Att jag idag gillar fjäll och natur är för att jag är uppväxt med det. Efter några avstickare för utbildning och värnplikt blev längtan tillbaka till fjällen var för stark och behovet av att vara nära naturen blev för stort. – Jag saknade att kunna gå ut på fjället när jag ände för det. Att känna lugnet men ändå få farten under turistsäsongerna. Jag bodde ett tag i Stockholm och visst är det trevligt, men det blir väldigt inrutat och stressigt. Det ska planeras långt innan om man ska träffa någon. Det blir nästan som en sketch. Det passar mig bättre här. Så han flyttade hem till Sälen med siktet inställt på att bygga sin egen verksamhet kring just den natur som han saknade. Resultatet blev Leonarden, där olika typer av outdoorupplevelser står i fokus. – Jag vet inte om det är en trend eller ett förändrat beteendemönster, men det finns ett stort intresse för naturen. Jag tycker att det har förändrats påtagligt senaste femton åren. Det är inne att vara ute igen. Folk vill ut i naturen och det passar bra ihop med vår verksamhet, naturen är den röda tråden vi försöker erbjuda. Allt ska ha en anknytning till fjället. Vintern är både Sälens och hans egen högsäsong. Då går verksamheten på högvarv och skoteråkningen – som till stor del är kärnan i Leonarden – gör att många under semestern kan uppleva fjällens vita vidder, rykande kaffe framför en lägereld i skogen eller våfflor i vinterparadiset Storfjällsgraven. Men när andra åker på semester går Leonard Lissdaniels till jobbet. – Mina två döttrar frågar ibland varför vi måste jobba när andra är lediga. Men det är ju lite så när du verkar på en semesterort. Det blir inte samma sak med nyår, påsk och de här högtiderna. Det är ju då vi har som mest folk och som mest att göra. Ja, vi måste jobba när andra har semester. Det är så det ser ut här i Sälen. Han själv får passa in sina semestrar mellan högsäsongerna. – Det blir ju så när man är egen och det svårt att ha semester på hemmaplan. Men däremot brukar jag säga att jag avundas de som åker på semester till Sälen, det hade jag också gärna gjort, det verkar så mysigt. Samtidigt gör vi många av de saker andra gör på semestern till vardags. Vi åker skoter, vandrar, åker skidor. Vi utnyttjar vad Sälen har att erbjuda i vårt vanliga liv. Frågan är då bara vart den som bor i ett semesterparadis själv åker för att koppla ner och koppla bort. – Vi gjorde en fantastisk grej med familjen. Vi åkte till Svalbard med en annan familj och deltog i världens nordligaste maraton. De minsta sprang tre kilometer, mellanbarnen 10 kilometer och jag och kompisen gjorde halvmaran. Man glömde bort hur långt man sprang för det var så vackert. Fast inte ens på semestern slår entreprenörstankarna av på takten. Nu ska han erbjuda arrangerade löpresor till Svalbard som en del av aktivitetsutbudet på Leonarden. Fast även om han ibland åker iväg, kommer han alltid tillbaka till Sälen. – Här får jag det bästa av två världar. En natur som är fin alla fyra årstider och som är väldigt lättillgänglig. Det är lätt att ta sig ut på fjället och till skogen. Sen har vi ändå en puls stora delar av året, med influenser utifrån. Vi får besök från hela landet och även utlandet vilket gör att vi möter många intressanta världar. Här finns både naturen och lite stadskänsla stora delar av året. Det är unikt. Det gör att jag älskar Sälen. Leonard Lissdaniels tre favoriter i Sälen Storfjällsgraven. ”En plats man bara inte får missa. Det är en oas på fjället som saknar mobiltäckning och är vackert som få ställen. Du kan ta dig dit både med skoter, längdskidor och hundspann och när du väl kommer fram är det som att tiden stått stilla. Här finne n våffelstuga från 1951. Det är magiskt, du mår bra där. Själv tycker jag såklart att man ska åka skoter dit.” Trollskogen. ”Barnområdet på Hundfjället är roligt för alla åldrar och bra för den som vill lära sig åka skidor. Det är så mycket roligt runt omkring och man tänker inte på att man åker skidor, plötsligt har man släppt förälderns stav och åker själv.” Turskidor på fjället. ”Jag tycker man ska gå på tur på fjället. Det är en bortglömd konst – att bara ta turskidorna och gå ut på fjället.”   Fakta: Leonarden  Leonarden har sin utgångspunkt i Lindvallen och erbjuder det mesta inom motor, natur och äventyr. Förutom skoterverkstad samt skoter - och friluftsbutik ligger fokus på upplevelser. Vintertid finns skoteruthyrning, skotersafari, guidade turer på skoter och hundspann. Boka din skotertur.

Ekomuseum Bergslagen – Historiska upptäckter i järnets fotspår 

Ekomuseum Bergslagen – Historiska upptäckter i järnets fotspår 

Historien kittlar och är oerhört spännande. Den om hur Sverige växte fram och formades, med järntillverkningen i centrum. Bergslagsområdet var en motor för detta, som skapade möjligheten för Sverige att bli en av världens främsta järnproducenter från mitten av 1200-talet och ända fram till 1800-talet. Att Stockholm blev vår huvudstad är också kopplat till Bergslagen – det behövdes en stor hamn i Östersjön för att klara exporten. Omkring år 1750 svarade järnet för cirka 70 procent av hela Sveriges export.   Tiden har gått, det är nu ungefär 100 år sedan den traditionella produktionen stannade av, som Flogbergets gruva och Flatenbergs hytta, båda lades ner 1918. Det är tur att Ekomuseum Bergslagen finns – som tillsammans med olika aktörer, inte minst ideella föreningar – kan återberätta hur det gick till förr.   – I Ludvika och Smedjebacken går det att återuppleva en hel del, kolproduktionen, gruvorna, hyttorna och järnbruken. Det var här produktionen låg, Strömsholms kanal användes som transportled ner till Mälaren i söder.   Totalt brukar 600 000 besökare ta del av denna järnhistoria i Bergslagen, varje år. Till sommaren har sex nya besöksmål adderats, varav två finns i Dalarna, ett helt nytt och ett utökat, Finngården Skifsen, en nyuppförd finnmarksgård på en vacker plats vid sjön Skifsen, i närheten av Fredriksberg. Detta är en av flera platser som man med fördel kombinerar med en skön vandring genom klassisk Bergslagsnatur.   – På alla de olika besöksmålen finns det informationstavlor att läsa, och på flera av dem, främst nu under sommaren, är det flera olika aktiviteter som pågår. Totalt 40–50 olika föreningar ser till att detta är möjligt. Många av aktiviteterna är gratis, eller är väldigt billiga att delta i. Ibland är det aktiviteter som kostar en slant, som olika arrangerade dagsturer, eller den populära båtturen i Smedjebacken tillsammans med den lokala ångbåtsföreningen.   Ett tips är att besöka Flogbergets besöksgruva som fem-sex gånger varje sommar har ett intressant gruvspel där vi som publik får följa med tillbaka i tiden och se hur man levde och arbetade. Det finns även en mängd platser att äta på, allt från enklare hembygdsfika till herrgårdsrestauranger.    För den som vill uppleva allt i koncentrat finns ”Järnrutten”, en sommarvecka med över 100 evenemang.    – Vi är väldigt stolta över ”Järnrutten” och allt den står för. Under den här perioden botaniserar vi runt bland alla besöksmål och ger förslag på olika rutter och teman. Vi har samlat all information på hemsidan ekomuseum.se, där finns också en karta att skriva ut till de olika besöksmålen.   Fakta: Ekomuseum Bergslagen Ekomuseum Bergslagen är ett av världens största Ekomuseum och knyter samman en lång rad besöksmål i Västerbergslagen och söderut. Området omfattar cirka 750 kvadratkilometer och sträcker sig från Grangärde finnmark i norr, där skogsfinnar producerade träkol för hyttor och smedjor, ner till Mälaren och Borgåsunds hamn i söder, där järntackor och stångjärn lastades om för vidare transport till Stockholm.   Det gemensamma temat är ”järnets historia” med fokus på teknik, människans villkor, transportvägar och de naturresurserna som fanns att tillgå.    Läs mer om de olika besöksmålen, få tips och inspiration på ekomuseum.se.

Klenshyttan

Museet där miljöerna är huvudattraktioner

Ett museum utan de traditionella föremålen – men med desto fler hänförande, spännande, fantasieggande och intressanta platser. På de många besöksmålen i Ekomuseum Bergslagen står just platserna och dess rika historia i fokus. Malin Andersson, verksamhetschef för Ekomuseum Bergslagen, berättar mer. Vad är ett ekomuseum? - Ett Ekomuseum har alltid ett grundtema, i vårt fall ”järnet”. Men ordet ”eko” kommer från grekiskans ”oikos” som betyder helhet, eller hushåll, och ett ekomuseum ska handla om hela livet kring grundtemat: som hur människor bodde, vad de åt, om religionen, skolan, kulturen. I ett ekomuseum står allting kvar på sin ursprungliga plats, saker är inte flyttade till en museibyggnad. När man åker till besöksmålen står man precis där historien har utspelat sig! Man kan säga att ett traditionellt museum är en byggnad med ditflyttade föremål i medan ett ekomuseum är ett område där platserna motsvarar föremålen i det traditionella museet. Vad innebär det att ni har järnet som grundtema? - Ekomuseum Bergslagen handlar om hur järnet tillverkats här i området i nästan 3000 år - järnet som påverkade hela Sveriges ekonomi och historia och som fortfarande påverkar oss. I området ser du gruvor, hyttor och smedjor, bostäder - alltifrån små finnpörten och arbetarbostäder till herrgårdar och slott! Du ser kyrkor, skolor och andra arbetsplatser. Vad finns att göra hos er sommartid? - Det finns 68 besöksmål i Ekomuseum Bergslagen. Alla går att besöka på egen hand, många har öppet på bestämda tider och man kan boka guidade turer på de flesta. Under sommaren är det många aktiviteter och främst under #järnruttenveckan händer det mycket, med fullspäckade dag-för-dag-program. Kan du rekommendera några besöksmål? - En mycket vacker och dramatisk plats är Stollbergs gruva, med gruvhål, utsiktstorn, lekpark och vandringsleder. I Grängesberg finns både visningsgruva, gruvmuséum, arbetarbostäder, tågmuséum och konserthus. Två fina hyttor, alltså platser där man gjorde järn, är Klenshyttan och Flatenberg. Och så finns ju Ludvika Gammelgård, gammelgården i Smedjebacken med hela Kyrkgatan och hamnområdet och så hembygdsgården och kyrkbyn i Söderbärke - alla med massor med olika hus och aktiviteter.  Ekomuseum Bergslagen finns i sju kommuner i Västmanland och Dalarna. Dalakommunerna är Ludvika, med 16 besöksmål, och Smedjebacken, med nio besöksmål. Sommaren 2019 anordnas #järnruttenveckan lördag 29 juni till och med söndag 7 juli. Ett dag för dag-program finns på http://ekomuseum.se/.

Kryssa med M/S Gustaf Wasa på Siljan

Kryssa med M/S Gustaf Wasa på Siljan

Vi säger hallå där Erik Jalking, skeppare på fartyget M/S Gustaf Wasa, som varje sommar visar dalabygden från sjösidan på fartyget som trafikerat Siljan sedan 1876. Vad händer under en tur med M/S Gustaf Wasa? – Man får se allt det vackra runt Siljan från sjön, vilket ger en lite annan vy och en överblick över det som finns på land. På dagsturerna har vi också guidning, där vi berättar om platserna vi passerar. Sen får man äta och dricka gott och uppleva ett av världens äldsta fartyg, som är K-märkt, byggt 1876 och som gått på Siljan varje sommar sen dess. Vad händer hos dig i kaptenshytten? – Det alltid öppet hos kaptenen, man får hälsa på och fråga om det är något man undrar. De flesta som kommer upp brukar fråga om någon specifik by vi passerar, om båten eller hur djup sjön är. Ja, hur djup är egentligen Siljan? – Vad jag har kunnat mäta så är den 150 meter prick, vilket är djupare än de officiella siffrorna. Jag tror det står 134 meter på sjökortet, men det är lätt att hitta större djup än så. Vilken är din egen favoritplats på sjön? – Österviken är väldigt fin. När man utgår från Leksand, kommer mot Tällberg och ser alla vackra dalabyar längs stranden. Det är också häftigt när man ser bort mot Mora och får en uppfattning om hur stor Siljan faktiskt är. Och solnedgångarna kan vara helt fantastiska, med riktiga färgexplosioner. Du har jobbat på Gustaf Wasa i 30 år, några minnen som sticker ut? – De flesta ska man ju inte berätta… Men det var rätt speciellt när Kungen åkte med. Det var första sommaren jag jobbade här och det var ett väldigt pådrag med bombhundar och Säpo-personal. Genom åren har det också varit många idrottsmän, musiker och kändisar som åkt med, men jag nämner inga namn. Det sägs också att Anders Zorn var en ofta förekommande passagerare, fast det var ju före min tid. Vad tänker du om sommaren som kommer? – Jag drömmer om en sommar som förra året. Varm, lugn och soligt med många glada människor. Kryssningar avgår från Leksand, Rättvik eller Mora enligt turlista 12 juni–18 augusti 2019. Läs mer här. Om M/S Gustaf Wasa - Byggt 1876 och har trafikerat Siljan sedan dess. - Är 30 m lång och 5,3 m bred. - Har sin hemmahamn i Leksand. - Är K-märkt. - Har ett matsäcksdäck för den som vill ta med fika. - Under dagskryssningar serveras dagens lunch eller á la carte i restaurangen och på kvällskryssningar finns förutom den fasta menyn även räkor.

Dala Wärdshus: Hantverk, mat och boende där riksvägarna möts

Dala Wärdshus: Hantverk, mat och boende där riksvägarna möts

Precis i korsningen mellan riksvägarna 69 och 70 utanför Rättvik ligger Dala Wärdshus. Fast låt dig inte luras av namnet – platsen rymmer mycket mer än en uppskattad restaurang. Charmiga timmerstugor ser till att besökare sover gott och i den välfyllda hemslöjdsbutiken finns hantverk av alla de slag. Sommartid lever dessutom butiken upp ytterligare när ett antal hantverkare gör gästspel och flyttar ut sitt skapande i strålkastarljuset. Att ha hantverkare som sitter och jobbar i hemslöjdsbutiken Hantverksbyn är en sedan länge återkommande sommartradition. Det märks inte minst när Lena Jäderbrink, vd och ägare, berättar om vilka som kommer – eller snarare återkommer – i sommar. – Doris ”Dote” Cederbrink har varit här i säkert 25 år. Hon har en skinnverkstad och gör alltifrån väskor till västar och tennarmband. Hon brukar komma från Umeå några dagar före midsommar och sen bor hon här till efter Classic Car Week som är vecka 31. Annika Korall syr naturkläder i lin och Anne-Lie Svensson målar kurbits och blommor på kläder. Också de båda har varit här tidigare.   I Hantverksbyns butik finns bland annat produkter från Käck & Hedbys, Jobs Handtryck, Spegels från Rättvik och dalahästar från Nusnäs, När sedan hantverkarna tar plats, så att besökarna kan se hur föremålen faktiskt blir till, tycker Lena adderar till upplevelsen. Det gör också Hantverksbyn till mer av ett besöksmål. – När hantverkarna kommer på sommaren blir det ytterligare en dimension, som väver ihop allt vi har här – maten, boendet och shoppingen. Så att man verkligen får en helhetsupplevelse. Den här helhetsupplevelsen lockar många besökare, både nya och återkommande. Inte minst märks det på den ofta välfyllda parkeringen och besökarna som flödar ut och in i de olika byggnaderna. – Folk brukar säga att det är fint här och att det passar så bra att stanna till på vägen till och från någonstans. Vi har en stor parkering som är väldigt bra lämpad för bussar, husvagnar och husbilar. Att vi dessutom ligger precis i korsningen vid riksvägarna gör att det inte är så snirkligt att hitta hit. Lena började som anställd på Dala Wärdshus 2007, sedan ”blev hon kvar” och gör nu sin tolfte sommar på plats. – Det är inte bara ett jobb, det är en livsstil som man lever med det året runt. Hela tiden finns saker och utveckla och nya saker att hitta på. Det tar aldrig slut och just det här att träffa gäster och kunder och människor hela tiden gör att jag fortsätter.

Kreativ workshop med trädgårdsmästaren Linda Schilén

Kreativ workshop med trädgårdsmästaren Linda Schilén

"Sinnena ska vara så öppna att det blir korsdrag", säger välkända trädgårdsmästaren Linda Schilén. Hon står som värd för en kreativ höstweekend på Hotell Klockargården i Tällberg där det mesta handlar om skaparlust och glädje. Med hjälp av såväl blommor, färger och pensel, som nyfikenhet och ett öppet sinne är det bara att ta tillfället i akt och börja skapa. Linda Schilén är kanske mest känd som trädgårdsmästare, både från TV-rutan och som författare till flertalet böcker på temat. Blommor och växter har en självklar plats under den kreativa helgen på Klockargården, men hon väver också in måleri. – Måleriet är viktigt för mig av flera anledningar. Dels är det ett sätt att varva ner och bli närvarande i stunden, fokusera på färg, penslar och palett, att glömma tid och rum. Dels är det ett sätt att utmana mig själv med att lyckas komponera färger, former och fånga ett motiv i rätt proportioner. Jag målar för att må bra helt enkelt. Deltagarna kommer till exempel att få måla blommor och landskap, där inspirationen hämtas från morgonpromenaderna i omgivningarna kring Tällberg. Väl tillbaka i målarsalen är det dags att låta intrycken landa på dukarna. – Där finns sedan blomsterbuketter som vi använder som motiv. Dessutom har jag med mig min hemliga låda som är fylld av foton där det finns många idéer att hämta inspiration ifrån. Tällberg som plats har även den en roll att spela för kreativiteten och skaparlusten, menar Linda. – Jag älskar utsikten över Siljan, höjden och rymden som skapas mellan vattnet och himlen. Min relation till Klockargården är rätt ny, men jag fastnade direkt för miljön och historien. Alla små hus som är fyllda med hantverkare sommartid, hantverkstraditionerna och Klockargårdens historia. Det är en plats som andas småskalighet och lugn. Linda står som värd för helgen tillsammans med blomsterkreatören och fotografen Minna Mercke Schmidt. – Deltagarna kommer att få uppleva en hög dos av kreativitet och framförallt finna sin egen lust och glädje till att skapa. Efter helgen har de fått både redskapen och inspirationen att komma igång med att måla och göra blomsterarrangemang. Vi ska visa att det viktigaste som behövs är förmågan att vara öppen i sinnet och nyfiken! Jag vill att de på söndagseftermiddagen ska längta hem för att iordningställa en kreativ hörna. Att sen inreda den med blommor efter inspiration från Minna och måla tavlor med hjälp av kunskapen de fått från mig. Deras sinnen ska vara så öppna att det blir korsdrag! Kreativ höstweekend med workshops anordnas 25–27 oktober 2019 på Hotell Klockargården, Tällberg. Fler kreativa upplevelser i Dalarna Skärmfri weekend, 18–20 oktober, Green Hotel, Tällberg. Välj bort skärmen och hitta till mysiga stunder och upplevelser tillsammans. Gemenskap, kreativitet och glädje är ledorden under helgen fylld med aktiviteter för hela familjen.  Tällbergs Sy och Hantverksmässa, 19–20 oktober, Klockargården Hotell, Tällberg. Ta del av tips, råd, erbjudanden och aktiviteter från en mängd utställare inom bland annat stickning, sömnad, virkning och broderi. Art&Craft Village, Tjugo som Skapar, Siljansnäs. I Siljansnäs finns ett kluster av duktiga hantverkare inom olika inriktningar som regelbundet öppnar upp sina verksamheter för workshops och aktiviteter. Genom så kallade ”tasters”, smakprov, bjuds besökare in att prova på olika hantverk och delta i nya upplevelser. Slöjdcafé, Kaplangården, Mora. Torsdagskvällar kl 18-20 under hela hösten är det möjligt att prova på olika slöjdtekniker som rotslöjd, makramé, vävning och täljning. Ingen föranmälan behövs och det finns prova på-material att köpa på plats. Kostnad för medlemmar i Hemslöjdens vänner är 20 kr, övriga 50 kr. Sätergläntan, Insjön. Sätergläntan är en klassiker inom slöjd- och hantverkssverige med en mängd olika kurser, utbildningar och evenemang inom exempelvis smide, sömnad, trä, väv och särskilda slöjdtekniker.

Café Wahlman i Hedemora

Café Wahlman i Hedemora – god mat och fina bakverk i historisk miljö

Ett besök i på Café Wahlman är ett måste vid ett besök i Hedemora. Inte bara för den som är fikasugen och vill uppleva ett klassiskt konditori. För den som är intresserad av byggnadsvård och vill uppleva genuina historiska miljöer har också mycket att hämta på det unika caféet. I kvarteret Ugglan, vid Hedemoras och Dalarnas äldsta torg, förenas kärleken till gamla miljöer och lokal mat. Det gamla kulturkvarteret invid Stora Torget är från 1700-talet. Här driver Maritha Gunnarsson och Fredrik Jansson byggnadsvårdsföretaget Klassiska Byggvaror med butik och verkstad sedan 2015. Vägg i vägg med butiken finns Café Wahlman som sköts av Marithas syster Sofia Gustavsson, bagare och konditor och Kim Jarl som är kock. Butiken och caféet samspelar på ett väldigt bra sätt med varandra. – Många kunder har åkt en bra bit för att komma till butiken och då passar det bra med caféet. Och de som kommer för att fika tar sig gärna en titt i butiken, berättar Sofia. När Maritha och Fredrik köpte husen från kommunen hade de använts som kontor i många år. Sedan har rum för rum renoverats varsamt enligt byggnadsvårdsmetoder och nu är så gott som hela kvarteret upprustat. Byggnadsvårdsbutiken finns i en lokal som en gång i tiden rymde Hedemoras apotek och Café Wahlman är inrymt i huset där apotekarfamiljen bodde. Varje rum har sin stil och här kan man till exempel välja att äta sin lunch och dricka sitt kaffe i biblioteket som är varmt och ombonat med vacker grön tapet, bröstpanel och sammetsfåtöljer. "Kungarummet" är ljust och elegant med medaljongtapet i blått och guld och porträtt på Kung Oscar och drottning Sophia på väggen. Stil- och tidsmässigt är caféet inrett som det hade kunnat se ut omkring år 1900. Hela kvarteret är byggnadsminne och den sista apotekarfamiljen bodde här så sent som på 1970-talet. – Genom att öppna café gjorde vi det här vackra gamla huset tillgängligt för allmänheten. Om vi hade tänkt ekonomiskt då skulle vi ha byggt om det till lägenheten, säger Maritha. Innan hon började arbeta professionellt med byggnadsvård var hon lantbrukare, satsade tidigt på KRAV och drev en egen liten gårdsbutik. Det är ingen slump att återbruk, närodlat och miljövänlighet genomsyrar hela verksamheten idag, från byggnadsvårdsbutiken ut i minsta kaka som serveras i caféet. Att välja så lokala och närodlade produkter som möjligt är helt självklart. – Vi köper en hel del ekologiskt, men viktigast är att det är lokala produkter, säger Sofia och pekar på en lista på väggen där alla lokala leverantörer de använder finns angivna. Till exempel kommer skinkan till smörgåsarna från Rältagården i Leksand och mejerivarorna från Grådö. På caféet serveras enklare luncher som paj, sallad och smörgåsar och på vintern finns det soppa. Det söta utbudet rymmer många klassiker som chokladbollar med pärlsocker, toscakaka, vaniljhjärtan och i sortimentet finns alltid gluten- och laktosfria alternativ. – En stor del av ingredienserna är ekologiska men det ser vi som en självklarhet och vi bemödar oss inte med att skylta om det. Sofia tycker att hon har världens bästa jobb som får arbeta med mat och bak i den här fantastiska miljön. Om sommaren är gården en riktig oas, omgärdad av de gamla husen, stockrosor mot väggarna och glada gäster som fikar vid små bord i gruset på gårdsplanen. Om vintern brinner det ofta i de öppna spisarna och det är fantastiskt mysigt i de vackra rummen. Det är bara att titta sig omkring för att förstå själva essensen av byggnadsvård. Det är en mycket kärleksfull behandling av äldre miljöer som ger något alldeles extra i atmosfär, stämning och kvalitet. Dessutom: – Byggnadsvård behöver inte bli dyrt, bara man har tid att återbruka, inflikar Maritha. Hon, om någon, vet. Redan som 17-åring köpte hon sitt första hus och restaurerade det enligt byggnadsvårdsmetoder. Idag blomstrar minst sagt intresset kring byggnadsvård i Sverige och i Hedemora förenas det på ett unikt och mycket passande sätt med förmågan att servera god mat och fina bakverk i en enastående historisk miljö.

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

När pubkedjan Bishops Arms öppnar hotell och gastropub i Mora är det med ambitionen att erbjuda en plats för god mat och dryck, värme och avslappnat umgänge. – Vi vill skapa en komma hem-miljö, säger pub- och hotellchef UllaCarin Nylund. Tidigare Hotell Siljan har de senaste månaderna varit en hektisk byggarbetsplats. Hela nedervåningen har fått en rejäl uppfräschning inför nyöppningen, när hotellet officiellt blir en del av Bishops Arms. En helt ny restaurangdel har inretts, med den autentiska och unika pubmiljön som löper som en röd tråd genom kedjans restauranger. Den mesta inredningen är original inköpt i England. I Mora är det en valnötspanel från tidigt 1800-tal som sätter stämningen. Troligtvis har den tidigare suttit i en bank eller advokatbyrå.  – Jag gillar det här lite ombonade, den engelska avslappnade stilen. Vi är ju en mötesbar, en mötesplats. Det blir inte ett standardmässigt hotell, utan receptionen är till exempel i anslutning till puben. Du kommer in i miljön direkt i och med att du checkar in i puben. Det känns trevligt tycker jag, säger UllaCarin Nylund, pub- och hotellchef. Det har varit bråda dagar inför öppningen och nu ser hon fram emot att äntligen få slå upp dörrarna. – Det har varit otroligt mycket jobb, men det har också varit jättekul! Att få vara med från början och i hela uppstarten. Hon själv är uppvuxen i Mora och har under åren arbetat inom många olika yrken och branscher, både i Sverige och utom-lands. Ambitionen för den nya verksamheten är att skapa en mötesplats för såväl lokalbor som besökare kring verksamhetens hjärta – puben. – Grunden är vällagad, hemlagad mat. Alltifrån husman till klassisk pubmat. Det kan vara fish and chips, charkbrickor och hamburgare. Vi jobbar med lokalproducerat-rat så mycket vi kan, som ost från Hansjö och kött från närliggande producenter. Mora blir den 41:a puben under Bishops Arms flagg i Sverige. Det är dessutom en av sju orter där restaurangdelen kompletteras med hotellverksamhet. – Vi har sett att det finns en positiv utveckling i Mora under längre tid. När möjligheten dök upp var det lätt att ta beslut om etablering. Kombinationen med puben och hotellet är dessutom väldigt trevlig, så Hotel Bishops Arms blir ett fint komplement, säger Oskar Svanström, operativ chef på Bishops Arms. Tanken är att kombinationen av hotell och pub ska skapa dynamik – där gästen direkt efter incheckning kan slå sig ner för att äta. Det blir liv, rörelse och en lobby där det alltid finns människor. Dessutom kommer de populära luncherna att finnas kvar. – Vi försöker ha något för alla. Det är inte bara öl och dryck, utan bra mat och trevlig atmosfär. Det ska vara ett bra ställe för att fira en födelsedag, träffa kollegorna eller ta en familjemiddag. En bra bredd, bra kvalitet och hemlagad mat, säger Oskar Svanström. Nu står UllaCarin Nylund och hennes personal redo att hälsa de första besökarna och gästerna välkomna. – Jag vill skapa en komma hem-miljö. Att man har möjlighet att få en bra service och att bli igenkänd. Att man känner personalen och att personalen känner igen en. Man ska kunna gå hit och få en upplevelse, säger hon.

Knappgården Särna

Knappgården lockar med vilda smaker, mäktig natur och härlig gemenskap

På Särnaheden mellan Särna och Grövelsjön ligger Knappgården – dit människor från hela världen söker sig på jakt efter den storslagna naturen. På köpet får de också mat lagad med kärlek, en skön säng och tid att landa i lugnet och nuet. De timrade husen ligger vackert med Städjan som fond och skogen nära bredvid. Här har människor bott ända sedan medeltiden, även om gården i sin nuvarande form byggdes i mitten av 1800-talet. Det var hit Annika Andersson kom i slutet av 80-talet och det dröjde inte länge förrän hon insåg att Särnaheden var en plats på vilken hon ville stanna. Det dröjde heller inte länge innan hon även lockat dit Kjelle Arvidsson. Kjelle och Annika driver Knappgården på Särnaheden sedan 2016.  – Han var frisör i Stockholm, men det behövdes ingen frisör på Särnaheden så han utbildade sig till kock istället. Köket är sedan dess hans domän och Knappgårdens gäster kan i dag njuta av hans kokkonster och smakrika kreativitet. Lokalodlat och ekologiskt är viktiga ledord som anammas i mesta möjliga mån. Viltkock som han är blir det mycket älg, ren och fisk från närområdet. – Jag röker alla produkter själv, som renkött, älgkött och björnkorv. Vi plockar bär efter säsong och använder ofta nässlor, björksav och granskott i matlagningen. Granskottssirap är en höjdare! Den passar både till ost, korv och glass, tipsar Kjelle.  Fast det blev några vändor mellan Särnaheden och världen innan Kjelle och Annika slog sig ordentligt till ro. År av säsongsjobb, utbildningar och resor – men Knappgården drog dem alltid tillbaka till norra Dalarna. – Vi har flackat runt hela yrkeslivet: Sälen, Idre, Fjätervålen, Colorado, Svalbard. Nu njuter vi av att vara på hemmaplan året runt. Tiden var rätt för oss och vi har alltid haft en kärlek till Knappgården, säger Annika. 2016 tog de över verksamheten, där pensionatet består av nio rum och en stuga. Lägg därtill den vida kända och uppskattade matsalen. Nu är det istället omvärlden som kommer till dem. – Människor hittar hit från hela världen! Fulufjället är magneten och när gästerna kommer stannar de länge, ofta tre dygn eller mer. Det är så mysigt! Då hinner vi visa dem mer än Njupeskär. Som att ta vägen dit via skogsvägarna där det inte är ett hus längs hela vägen – de får köra rakt ut i vildmarken. Vi tipsar dem om utsiktsplatser, björniden, vart de kan se vattenfallet på håll, bada i tjärnar, plocka blåbär och hjortron. Annika fortsätter med historien om ett par tyska ungdomar som skulle till Njupeskär. Det slutade med att de kom tillbaka efter en hel dag och berättade att de aldrig kom fram till fallet – det var alldeles för mycket spännande att se längs vägen. – Folk i dag flänger mellan metropoler och man hinner aldrig landa och känna lugnet. Besökarna som kommer längtar efter att vara den lilla människan i den stora naturen. Det är väldigt tacksamt, för allt det finns ju här i området. Att de sen får god mat och en skön säng är grädde på moset. Charmen ligger också i tiden gästerna spenderar på en och samma plats. Tillsammans med varandra och med de andra som är där, att få tid att prata. Mitt i hjärtat av Dalarnas fjällvärld. – Knappgården ligger verkligen ”centralt”, sett till läget mellan Fulufjället och Idre. En perfekt utgångspunkt för den som vill nå de flesta delarna av norra Dalarna, säger Annika.

Mästare i broderi: Mer än 10,000 timmars arbete

Mästare i broderi: Mer än 10,000 timmars arbete

Vi fick en pratstund med Margareta Djoos, en av sju kvinnor i Sverige som är mästare i broderi. Sommaren 2019 ställer hon ut sina alster på Mora Kulturhus tillsammans med Anna-Karin Jobs Arnberg, även hon broderimästare från Dalarna. Hur blir man mästare i broderi? – För att ens få göra provet krävs 10 000 timmar, ungefär sex års dokumenterad erfarenhet. Sedan består själva mästarprovet i sig av ett projekt med 400 timmars arbete under ett halvår. Man ska kunna tyg, tråd och tid. Kontrollanter är med i olika stadier för att se att man klarar av det. Det låter som en omfattande process. – Det här är ju status, ett skrå. En poängsättning av ens yrkesskicklighet. Jag jobbade dessutom heltid på Skansens klädkammare i Stockholm just då och frågade mitt jobb om jag fick göra provet, men det fick jag inte. Så jag gjorde de 400 timmarna på fritiden. Vad består ditt mästarbrev av? – Jag är från Mora och gör alla traditionella stygn som finns i vår dräkt. Mitt mästarbrev är i trådbundet broderi, med fyra delar från Moradräkten. Till största del valde jag en varmt röd färg. Den står egentligen för min längtan hem till Mora. Jag hade bott borta i Stockholm i 14 år och längtade hem. Då blev de röda stugorna självklara. Du anordnar återkommande brodericafé på Mora Bibliotek & Kulturhus, berätta! – Ja, jag har haft det i 6–7 år nu och det blir alltmer populärt, det dyker ofta upp nya. Man tar med sig sitt arbete och sätter sig och gör. Det märks att man blir inspirerad av varandra när man är tillsammans. Alla gör vad de vill, det lägger jag mig inte i, men jag försöker hjälpa om man behöver hjälp. Det är blandade åldrar, ibland barn. Det kommer också folk bortifrån, inte bara Morabor. Det tycker jag också är kul, att man kan blandas. Du växte upp med sömnad och har broderat ända sedan du var liten, kommer du fortsätta? – Absolut, det är mitt liv. Det är långsamhetens lov. I och med att du räknar trådar så måste du vara i jobbet. Tankarna kan inte flaxa vidare utan du måste ha koncentration och vara i det du gör. En typ av mindfullness. Utställningen ”Mästare i broderi” visas på Mora Bibliotek & Kulturhus, 27 maj–10 augusti 2019. Broderimästarna Margareta Djoos och Anna-Karin Jobs Arnberg ställer båda ut sina alster. Margareta Djoos och Anna-Karin Jobs Arnberg ställer ut sina alster på Mora Bibliotek & Kulturhus.

Erbjudanden