På tu man hand

Parsemester längd

Semester i Dalarna för par


Vare sig ni letar efter lyx, lugn eller fartfylld action finns det många möjligheter att hitta en unik upplevelse i gemytlig dalamiljö. Här finns många olika typer av semester för par och för er som vill resa tillsammans på tu man hand.


Parsemester i Dalarna? Här har vi samlat de bästa tipsen på boende, aktiviteter och evenemang som vi tror passar er som reser som par – vare sig det är med en partner, kompis eller någon annan kär vän. Checka in för en spaweekend på något av hotellen i Tällberg, upplev lugnet och stillheten i en fäbodstuga eller utmana varandra i ett fartfyllt race på cykel eller skidor. Möjligheterna är många och det finns något för alla inriktningar och smaker. Självklart finns även alla möjligheter att toppa upplevelsen med lokal mat och dryck, konserter eller andra evenemang, ofta i färdiga paket med boende. Utforska möjligheterna och hitta din perfekta parsemester i Dalarna.

Inspiration inför resan

Hållbart nätverk bakom Stationsgatan 6 i Leksand

Hållbart nätverk bakom Stationsgatan 6 i Leksand

Vem har sagt att det är enkelt att vara småföretagare? Men det kan vara roligt och på rätt plats i rätt tid kan storverk skapas när kreativa krafter samlas och samverkar. Så har skett i Leksand där en butikslänga med hantverk i allt från kalligrafi och keramik till kaffe och koftor har vuxit fram intill järnvägsspåret. Vi börjar i norra änden av det gamla järnvägsmagasinet på Stationsgatan 6 i Leksand. Bakom en källardörr finns keramikverkstaden Faktoritre med fabriksförsäljning och kursverksamhet. Här snurrar Pär Knutz drejskivan och på en bricka intill står muggar som Ylva Skarp beställt till sin butik några dörrar bort. – Här på Stationsgatan samarbetar vi och ger varandra idéer. Häromdagen ville Linn på Crona Craft ha ljusstakar till sin butik. Då drejade jag några, berättar Pär och visar upp en skålformad, ljushållare färdig för ugnen. Nästa stopp blir Crona Craft. Linn Sund öppnade butiken efter att ha drivit Leksands hemslöjd i flera år och i hennes nya butik finns ett handplockat utbud av kläder, smycken, presentartiklar och inredning. Allt är tillverkat eller designat i Sverige. – Varje sak här är något mer än bara en produkt. Den här vackra koftan från Nygårdsanna är stickad av restgarn i olika färger, berättar Linn. Hon tror starkt att det kluster med små butiker som formats på Stationsgatan, där kreativitet, driv och samlade erfarenheter tas tillvara, har många fördelar i dagens bistra klimat inom detaljhandeln. – Alla verksamheter här är unika och genom att vara små och personliga kan vi sticka ut i havet av butiker. Näthandel är inget hot utan en möjlighet. Alla butiksägare här har flera ben i sina verksamheter och kan inte hålla öppet varje dag. För oss är nätet ett viktigt komplement, säger Linn som också är formgivare. En annan som måste tillbringa mer tid i sin ateljé än bakom disk är Ylva Skarp. Annars skulle det inte bli några nya alster i hennes butik. – Det är en ständig balansgång att vara konstnär och samtidigt ha ett bärande företag. För mig innebar flytten hit en nystart. Här sitter vi inte fast i någon tradition, vi kan vara nytänkande och samtidigt lyhörda inför kunder och marknad. Jag har inte öppet varje dag men vill någon hämta en beställning klockan 22 en tisdag så går det att ordna, förklarar Ylva. Som butiksinnehavare brottas även hon med aktuella frågor kring konsumtion och hållbarhet. – Vi måste ju leva på något. Jag måste sälja saker och människor har behov att omge sig av fina ting. Jag tror att vi kan forma hälsosamma konsumtionsmönster om fler väljer att köpa svensktillverkat, hantverk och kvalitet, sådant som kostar lite mer än massproducerat och som håller länge. Den som kommer hit och handlar får dessutom en upplevelse och långt mer än bara en vara i handen, säger Ylva. Men ingen av de nya butikerna på Stationsgatan 6 skulle existera utan fastighetsägaren Sven Erik Andersson. Han har tålmodigt tagit till sig nya idéer och renoverat efter sina nya hyresgästers önskemål. Just nu färdigställer han en lokal som ska rymma Secondaire, en butik med second hand-kläder av kvalitet i regi Ylva Skarp och Derya Akol. –Vi vill locka dem som vanligtvis inte köper second hand och målet är att det inte ens ska märkas att det är en second hand-butik. Vi gör ett hårt urval och kommer inte att öppna förrän vi är helt nöjda, berättar Derya medan vi vandrar några steg till Kaffemagasinet. Här serverar Vivi-Ann Bärlin fräscha luncher och rustika bakverk och det mesta är gjort på ekologiska råvaror. Vivi-Ann var tillsammans med Ylva Skarp först ut att flytta in i det gamla magasinet. – Vi såg potentialen i de 100 år gamla oisolerade träväggarna och sedan satte Sven Erik igång att renovera, berättar Vivi-Ann som här förverkligat sin dröm om ett personligt och mysigt kafé. Kaffemagasinet är också den självklara platsen för Stationsgatans kreativa entreprenörer att samlas för ett torsdagsmöte. Gemensamma event ska planeras och nya idéer skissas upp, bland annat ska grusplanen utanför huset bli mer välkomnande. – Vi har ett otroligt härligt gäng här och jag tror att det roliga och trevliga smittar av sig på våra kunder och besökare, säger Linn samtidigt som hon lyfter sin kaffekopp. Självklart är den tillverkad på keramikverkstan intill. En öppensinnad hyresvärd och en handfull entreprenörer – med större kreativt än ekonomiskt kapital – har gjort det gamla järnvägsmagasinet på Stationsgatan 6 i Leksand till ett nytt besöksmål. Från vänster: Linn Sund, Vivi-Ann Bärlin, Sandra Lindeström, Derya Akol, Ylva Skarp och Pär Knutz. Stationsgatan 6 i Leksand Kaffemagasinet som har öppet för lunch och fika tisdag-lördag. Studio Skarp har öppet fredag-lördag kl. 12.00-16.00, eller enligt överenskommelse. Crona Craft, se aktuella öppettider på facebook. Även nätbutik. Keramikverkstad Faktoritre med workshops och kurser. Second hand-butiken Secondaire öppnar under vintern 19/20. På adressen finns också företaget Solfilm och yogastudion Hälsopunkten Yoga.

9 vinterpärlor i Dalarna

9 vinterpärlor i Dalarna

Det finns mycket att göra i Dalarna, så att välja mellan alla lockande alternativ är inte helt lätt. Här har vi samlat 9 upplevelser, aktiviteter och evenemang som garanterat kommer att göra vinterbesöket i Dalarna extra minnesvärt. 1. Gå på julmarknad. I Dalarna står stora som små julmarknader på programmet varje helg fram till jul, med genuint hantverk, sprakande eldar och värmande glögg. Passa på att njuta av stämningen och samtidigt införskaffa de sista julklapparna. 2. Njut av en vinterkonsert. Slå dig ner och njut av musiken vid någon av de många evenemang och konserter som anordnas vintertid. Fartfyllda shower i Tällberg, stämningsfulla jul- och nyårskonserter med Dalasinfoniettan eller den klassiska festivalen Vinterfest är bara några av höjdpunkterna. 3. Skida fram genom vinterlandskapet. De flesta både större och mindre orter har alla sina egna skidpärlor för längdskidåkning. Ljungåsen i Ludvika, Sörskog i Bjursås, Gyllbergen i Borlänge, Vasaloppsarenan, Idre Fjäll, Orsa Grönklitt. Listan kan göras lång och det är bara att välja och vraka bland godbitarna. Grövelsjöfjällen är en pärla för turskidåkning, med sina vidsträckta vidder. 4. Upplev maten och smakerna. Här tänds de vedeldade ugnarna i bagarstugorna tidigt, när tunnbröd och knäckebröd ska förberedas. Ett måste på julbordet! Besök någon av våra lokala mat- och dryckesproducenter som är medlemmar i nätverket Taste of Dalarna och ta del av hantverket på nära håll. Kulinariet i Stora Skedvi är en pärla för matälskaren där det bland annat går att smaka nygräddat, ugnsvarmt knäckebröd med smältande smör från Skedvi Bröd. 6. Gör en kulturresa. Gör Kulturresan genom Dalarna. Fem av de nio kulturhistoriska besöksmålen som utgör rutten har öppet i vinter: Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Porfyrmuseet och Nils Olsson Dalahästar. Övriga besöksmål är Hildasholm, Ornässtugan, Avesta Art och Dalarnas museum. 7. Glid fram på isen. Långfärdsskridskor på naturis är utmärkt aktivitet för alla åldrar och ett sätt att uppleva en häftig frihetskänsla. Häng sedan på fikat eller maten, på en strand, en ö eller ett café – och utflykten är säkrad. Medlemmar i nätverket Skating Dalarna arbetar hårt med att ploga banor på flera håll i Dalarna. 8. Fira Lucia under jord. Både i Falu Gruva i Falun och Äventyrsgruvan Tuna Hästberg utanför Borlänge, går det att lyssna till ljuva stämmor i bergrum med häftig akustik. Ett minst sagt unikt firande! 9. Åk hundspann. Upplev farten, kraften och naturen när hundarna drar igång släden och ger sig iväg. Kryp ner bland renfällarna eller utmana dig genom att själv styra hundspannen. En tur med hundspann i den snöiga vildmarken är ett riktigt äventyr. Läs mer: Vinter i Dalarna

Bruntegården

Ny bok: Kulinarisk matresa i Dalarna

Det finns många skäl till att älska Dalarna. Att landskapet beskrevs som ett Sverige i miniatyr av Erik-Axel Karlfeldt blir uppenbart när man bläddrar i boken Dalarna mat & dryck året runt: En guide till Dalarna. Här tar författaren Patrik Leje och fotografen Per Eriksson oss med på en kulinarisk upptäcktsresa genom länet där mat, dryck och sinnesintryck från bygden står i fokus. I den här boken har Patrik Leje plockat russinen ur kakan och ägnat mycket tid till att hitta bygdens guldkorn som erbjuder det lilla extra i smakupplevelse. Och man behöver inte resa långt för att upptäcka det exotiska. Den slutsatsen drar han efter många år som reseskribent där han skildrat äventyr och matupplevelser från några av jordens mest spännande platser. - Jag har blivit positivt överraskad över hur många duktiga krögare, kockar och lokalproducenter det finns i Dalarna, säger han och förklarar att boken hade kunnat fyllas med många fler sidor för att få med alla hängivna masar och kullor som brinner för det lokalproducerade. Bok att inspireras av till att göra en egen kulinarisk resa Det här är inte en pocket man stoppar i väskan och bär runt. Det är en riktigt tung bok som snarare går att användas som inspiration till att göra en egen matresa genom länet. Och det är uppenbart att man inte behöver vara turist för att upptäcka nya platser och upplevelser i Dalarna.    - Utgå från krogarna och gör en kulinarisk resa och njut av vacker natur, god mat och dryck, uppmanar Patrik. Det finns en stor variation av både traditionsrika restauranger och nya spännande ställen, som till exempel Frö i Sälen eller Kulinariet i Stora Skedvi. Det har varit roligt att se allt från produktion av Älvdalslax till att träffa den olympiska mästaren i matlagning i Sälen, Fredrik Hedlund som skapat och producerar en lokal ärtsoja. Mötet med STF Grövelsjön Fjällstation och utsikten över Orsasjön från Fryksås Hotell och Gestgifveri beskriver han som en uppenbarelse. - Hit kommer jag att åka fler gånger, det överraskade mig trots att jag är Årebo sedan många år. En annan oas som uppenbarade sig under resans gång var Dala-Floda. Att Carl Von Linné kallade bygden för Dalarnas lustgård är han inte förvånad över. - När vi klev in i trädgården var det ett speciellt lugn, nästa en zenbuddhistisk känsla, förklarar Patrik och säger att han kan förstå varför människor reser långväga för att njuta av både maten och miljön på plats. Matresor ligger i tiden För många har det här med matupplevelser blivit ett sätt att resa. Och att dessutom gör det på hemmaplan hänger ihop med en större medvetenhet om matproduktion och ett hållbarhetstänk. Allt fler vill dessutom ha en helhetsupplevelse där både den exteriöra och det interiöra spelar stor roll. - Det hänger ihop enormt mycket. Ett krogbesök handlar inte bara om vad som hamnar på tallriken, det är helheten som gör skillnaden med omgivningen och bemötandet. En bit mat som serveras med utsikt över Siljan blir en helt annan upplevelse än om det skulle serveras på en trendig krog i Stockholm, menar Patrik. Hur smakar då Dalarna? - Rikt och trivsamt som en välkomponerad och lokalproducerad buffé. Med böcker går det ju att resa utan att flytta sig ett steg. Och för den som vill stanna hemma men ändå göra en kulinarisk resa går det utmärkt att ta del av inspirerade bilder med recept som köksmästare, kockar och andra matkreatörer delar med sig av i boken. Om boken Dalarna mat & dryck året runt: En guide till Dalarna Omfattande krogguiden och inspirerande kokbok som presenteras traktens godbitar. Dalarna har ett unikt utbud av bra restauranger och lokala producenter av mat och dryck. Patrik Leje är en välkänd och respekterad reseskribent. Han har tidigare gett ut en antal böcker och skriver om resor för bland annat Dagens Nyheter. För bilderna står den erkända fotografen Per Eriksson från Falun. Boken finns bland annat till försäljning på turistinformationer i Dalarna. Flera av restaurangerna, gårdsbutikerna och producenterna som lyfts i boken är medlemmar i nätverket Taste of Dalarna som arbetar för att utveckla och lyfta fram Dalarna som mat- och dryckesregion för besökare. Läs mer på tasteofdalarna.se

”Dagarna i Grövelsjön är de bästa på året”

”Dagarna i Grövelsjön är de bästa på året”

I Grövelsjön och Grövelsjöfjällen väntar inte bara magisk natur och fjällnära skidåkning. Här finns även plats för god mat och dryck, ännu godare samtal och middagar som ger vänner för livet. Just den här kombinationen är varför Bengt och Ylva Rådstam återkommer till Grövelsjön vinter efter vinter. Det första fröet såddes av en kollega som pratade om de fina omgivningarna. När Bengt Rådstam och frun Ylva sedan kände sig färdiga med skidsemestrar i Schweiz och hellre ville upptäcka vintern i Sverige hade det där fröet grott till sig. Siktet ställdes således in på Grövelsjöfjällen.  – Vi lyssnade runt och hörde att fjällstationen skulle vara Sveriges finaste och bästa. Dock var det fullt när vi ringde för att boka, men de tipsade om Storsätra Fjällhotell istället, så då hamnade vi där. På just Storsätra Fjällhotell har de sedan blivit kvar. I mer än 15 år har de varje vinter packat skidorna och styrt kosan norrut från hemmet i Knivsta. – Vi åker bil upp vilket är väldigt bekvämt, det är en smidig resa fast det är långt upp i fjällvärlden. När vår dotter är med har hon dessutom kunnat åka med oss upp i bil och sedan ta bussen tillbaka. Den stannar ju precis utanför hotellet och går sen vidare till Mora för direkttåg mot Uppsala. I Grövelsjöfjällen väntar flera mil av preparerade spår, liksom en hel fjällvärld att utforska på turskidor. Varierande skidåkning och vänner för livet Med åren har det sedan blivit många turer genom skogar, över myrar och på fjäll. Bengt konstaterar att han troligtvis har åkt ”allt man kan åka”. Det gör också att han har hittat sina favoritturer. – Ett av de vackraste spåren är det 5 km långa vid Lövåsgården, som går riktigt högt med fin utsikt. Fast fördelen är ju att det finns alla varianter och längder. Det går att varva tuffare pass med mer fin åkning. Annars är en av de saker Bengt och Ylva uppskattar allra mest den trevliga stämningen under kvällens middagar med gemensamma sittningar. – Vi är enormt förtjusta i konceptet med gemensamma middagar på kvällen. De på hotellet har fingertoppskänsla, så vi hamnar alltid med så trevliga människor. Man är alltid väldigt nöjd när man går därifrån och har fått en god middag och härliga diskussioner. Sen ses man på morgonen därefter och hälsar på varandra. Bengt berättar om flera par som de lärt känna och fortsatt att umgås med. Både under sina årliga besök i Grövelsjöfjällen och på hemmaplan.  Konceptet med gemensamma middagar på kvällarna är uppskattat av gästerna och är något som flera av boendeanläggningarna i Grövelsjöfjällen bjuder in till. Det är ett tillfälle till såväl trevligt umgänge som god mat och dryck. Vintersemestern i Grövelsjön – årets tio bästa dagar Under de första semesteråren i Grövelsjöfjällen ägnades middagarna åt att få tips på mer eller mindre dolda pärlor i området från de mer rutinerade besökarna. I takt med att Bengt och Ylva själva utforskat området, är rollerna numera ombytta. – På senare år är det vi som får tipsa de nyare besökarna. För nog har vi samlat på oss en hel del tips på turer och utflykter, konstaterar Bengt och börjar räkna upp de olika spår han föredrar, vilken riktning de helst ska köras, var backarna finns och hur terrängen ser ut. Nog märks det att han är beåkt i de Grövelsjöska omgivningarna. Snart står han dessutom där igen på skidorna. För självklart är årets besök i Grövelsjöfjällen redan bokat. – Absolut! Sen är man alltid lite osäker på om man som 75-åring kommer orka samma tuffa tremilsrunda som föregående år – det är alltid intressant, skrattar han och fortsätter: – Vi har inte stött på något område med så vackra och fina spår, sen i kombination med de trevliga kvällarna. Vi vet att vi alltid får väldigt god mat och väldigt trevligt sällskap. Dagarna i Grövelsjön är nog de tio bästa dagarna på året. För Ylva och Bengt är dagarna i Grövelsjöfjällen årets bästa. Om Grövelsjön och Grövelsjöfjällen Grövelsjöfjällen ligger mitt bland svenska och norska fjäll längst uppe i det nordligaste hörnet av Dalarna och omfattar den milsvida vildmarken på båda sidor om den norska gränsen. Här finns över 100 km preparerade skidspår och en hel fjällvärld för turskidåkning. Övernatta hos någon av Grövelsjöfjällens boendeanläggningar, här finns både stugor, vandrarhem och fyrstjärnigt hotell. Läs mer: Grövelsjön och Grövelsjöfjällen

Orsa Järnvägshotell

Avgång till Dalarnas nya oas

Ett besök på Orsa Järnvägshotell är som att göra en resa hundra år tillbaka i tiden och samtidigt omfamnas av modern elegans och värme. – Man ska kunna stänga ute vardagen när man kliver in här, säger hotell- och restaurangchef Maria Franzon-Ronell. Ett par besökare inspekterar hotellets lounge och de spontana kommentarerna innehåller entusiasm och lovord för den trevliga atmosfären och materialvalen i inredningen. Gästerna från restaurangen börjar strömma ut i foajén, lunchen har precis avslutats. Maria Franzon-Ronell, hotell- och restaurangchef på Orsa Järnvägshotell, är tacksam för den positiva respons som hon dagligen får från gäster. - Vi är en naturlig mötesplats för avkoppling. Även om vi inte haft öppet så länge så märker vi att många i närområdet hittar hit. De väljer att äta middag och övernatta hos oss för en snabb semester med avkoppling, säger Maria Franzon-Ronell. Även gäster från Mälardalen hittar till det gedigna hotellet intill järnvägen i centrala Orsa, med anor från 1893. Historien sitter i väggarna även om byggnaden har totalrenoverats det senaste året. - Allt är nytt men vi har ändå försökt att lyfta fram hotellets historia. Jag har varit med i projektet sedan sommaren och har fått skapa detaljerna. Den lokala omgivningen och originalfasaden har fått styra färgvalet som genomgående består av sandstensrosa, hjortrongult och svart. En plats för eftertanke Värdeorden anrikt, familjärt och elegant efterlevs i såväl den välkomnade atmosfären som i den lyxiga och varma inredningen som skapar en ombonad känsla. Att det ska kännas familjärt vurmar ägaren Oscar Diös för. - Du ska kliva in och känna att du blir omhändertagen och kunna ägna dig åt djupa samtal. Här ska relationer frodas, säger Oscar Diös. En viktig ingrediens för en trevlig vistelse är så klart maten och i hotellets restaurang Kompaniet vurmas det för det lokala. På menyn återfinns både jordärtskocka från Dala-Floda och senapsfrön från Hedemora. - Vi vill skapa rena smaker i köket, vi jobbar lokalt och efter årstiderna. Det ska vara bra rätter till ett bra pris. Vi vill att alla ska känna sig välkomna, oavsett om du vill äta en hamburgare eller mer exklusiva rätter, säger Maria Franzon-Ronell som har en gedigen bakgrund inom mat och dryck. - Vi försöker tänka nytt kring det traditionella. Som att vi serverar klassiska hotelldrinkar men addera gärna en ny tvist. Spännande framtidsplaner Oscar Diös gillar att renovera, rädda och sätta nytt liv till verksamheter. Det 126 år gamla hotellet i Orsa har räddats från förfall men engagemanget slutar inte här. - Vi har ryckt upp detta anrika hotell rejält. Allt är genomtänkt och genuint. Varje utrymme, entré, rum, sängar, badrum är tillgänglighetsanpassat. Och det finns utrymmen att växa i, säger Oscar Diös som i samma mening avslöjar sina planer på att bygga ett spa med möjlighet till behandlingar i hotellets lokaler. Spaavdelning ligger i linjen med hotellets satsning på ökad konferensverksamhet. - Vi skräddarsyr gärna aktivitetsprogram för våra gäster tillsammans med lokala samarbetspartners i Orsa. Det kan handla om dryckesprovning, guidade turer i historisk miljö, hundspann eller skotertur, säger Maria Franzon-Ronell. Bland de lyxiga hotellrummen är det ett som utmärker sig extra mycket – sviten. Med sina fem stora rum är det den perfekta platsen för ledningsgruppen som vill konferera, för det stora kompisgänget eller för släkten som vill samlas. Från balkongen kan gästerna se tågen komma och gå. Hotellet som byggdes när järnvägen kom till byn har fått nytt liv. Om Orsa Järnvägshotell Invigdes 1893 av Oscar II Nyöppnade i oktober 2019 efter en omfattande renovering Ägs av Oscar Diös med familj 23 rum och 1 svit Lounge med servering Restaurang Kompaniet med stort fokus på lokala råvaror Konferensmöjligheter Läs mer om sevärdheter i Orsa Läs mer om Orsa Järnvägshotell

Porträttet är Zornmuseets största och dyraste förvärv på decennier

Porträttet är Zornmuseets största och dyraste förvärv på decennier

”Lite slump och lite tur”. Så beskriver Zornmuseets museidirektör Johan Cederlund den budgivning som ledde fram till att museet i juni i år kunde ställa ytterligare ett Zornverk till sina samlingar. En unik och stor händelse i museets historia. Porträttet av den amerikanska societetsdamen Virginia Walter Bacon finns till beskådan på museet i Mora. Zornmuseet och dess personal har stenkoll på konstmarknaden när det kommer till Zorn och allt som köps, säljs och byter ägare. Det är också vanligt att auktionsbyråer kontaktar museet för att få hjälp inför en auktion, för att de ska titta på och bedöma verk. Att de själva nu kunnat ropa in en Zornmålning är både stort och unikt. – Först tänkte jag att vi inte skulle ha någon chans att ropa in porträttet, men sen fick vi en privat donation som la en grundplåt till att kunna få det. Då såg jag att vi kanske skulle kunna ha en chans. Bara en halvtimme innan auktionen började fick jag ihop en summa som jag trodde kunde räcka. Så det var lite slump och lite tur, på marginalen som alltid, säger Johan Cederlund. Efter ett utropspris på 2,5–3 miljoner kronor landade det klubbade priset till slut på 2,2 miljoner kronor. En Zorn på uppgång Porträttet av Virginia Purdy Bacon beställdes ursprungligen av modellens bror Clarence Barker, som tidigare själv låtit sig avbildas av Zorn. – Virginia vistades i Paris på 1890-talet och där fick Zorn måla av henne. Han hade några år tidigare målat hennes bror i England och nu var det hennes tur. Hon var konstintresserad och så småningom kom han också att måla ett till porträtt av henne som idag hänger på Metropolitan Museum of Art i New York. När den då 31-årige Anders Zorn målade porträttet bodde han själv i Paris och hade två år tidigare slagit igenom på Världsutställningen i samma stad. Han var på uppgång, hade skapat sig ett namn som porträttmålare och börjat etablera sig på den internationella konstscenen. Zornmuseet i Mora hör till Sveriges mest omtyckta konstmuseer. Här visas alltid ett urval av Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar. Porträttet fyller en viktig lucka Med porträttet av Mrs Walter Bacon kan Johan Cederlund nöjt konstatera att museets samlingar är mer kompletta. – Det är naturligtvis väldigt roligt att vi nu har porträttet i våra samlingar och jag tycker verkligen att det fyller en lucka. Många av Zorns amerikanska porträtt finns i USA och det kostar mycket pengar för oss att låna in dem. Vi har inte ägt något sådant sedan tidigare, så nu när vi har ett här i Mora som vi kan visa, blir förvärvet mycket viktigt för oss. Att på det här sättet kunna vara med i en auktion och köpa in en tavla till de egna samlingarna är en stor händelse för Zornmuseet. – Vi har inga egna pengar för att köpa in verk, utan det krävs donatorer som kan hjälpa till. Porträttet av Mrs Walter Bacon är det dyraste jag har köpt in under mina år här, ja det dyraste som köpts in på decennier. Visst har vi fått vissa verk donerade, som Zorns fina målning från Stockholm, för några år sedan, men då har det varit fråga om en ren gåva. Museidirektörens eget drömverk Även om Johan Cederlund med det nya porträttet nu kan blicka ut över en mer komplett samling är han ändå på det klara med vad som vore den ultimata värvningen. – ”Midsommardans” är drömverket, tavlan av dansande människor med solen som går upp i bakgrunden. Det visar en midsommardans i Morkarlby i Mora och det är ett verk jag tycker jag ska vara i Mora. Det finns i två exemplar där ett hänger på Nationalmuseum och det andra finns i privat ägo. Jag känner ägaren och brukar säga att nu måste det hamna på museet. Om porträttet och Mrs Virginia Walter Bacon Porträttet med titeln ”Mrs Walter Bacon” målades 1891 och beställdes ursprungligen av modellens bror Clarence, som tidigare själv låtit sig avbildas av Zorn. Virginia och Clarence var barnbarn till den berömde magnaten och miljardären Cornelius Vanderbilt – en av Amerikas rikaste män. Virginia föddes i New York men flyttade tillsammans med sin familj i unga år till Bordeaux där hon år 1882 gifte sig med Walter Rathbone Bacon, en framstående affärsman som utvecklade spårvagnstrafik över stora delar av Europa. År 1897 målade Zorn ytterligare ett porträtt av Virginia, denna gång i helfigur. Detta porträtt hänger på The Metropolitan Museum of Art i New York, dit det skänktes av modellen 1915. Två år senare skrev tidskriften American Art News att det var ”det finaste damporträtt den svenske mästaren någonsin utfört”. Porträtter av Mrs Walter Bacon är Zornmuseets största och dyraste förvärv på decennier. Det klubbades för 2,2 miljoner kronor vid en auktion i juni 2019 och finns nu för beskådan på museet i Mora. Zornmuseet Hösten 2019 visar Zornmuseet ”Anders Zorn – Verk ur samlingarna”, där porträttet av Mrs Walter Bacon ingår. Museet har öppet 2 sep 2019 – 29 maj 2020, tisdag-söndag kl 11-17. Stängt på måndagar. För avvikande öppettider under helger och röda dagar, se hemsidan zorn.se. Läs mer: Zorn och Zornmuseet

Fryksås Hotell

Fryksås Hotell - Exklusiva dalasmaker med goda utsikter

Från fäbod till sommarviste för gourmander och vinterparadis för livsnjutare. På Fryksås Hotell och Gestgifveri är det lätt att trivas och njuta av allt från längdturer på skidor och cykling på branta sluttningar till avsmakningsmenyer med vilda inslag och bastubad med vidunderlig utsikt. Fryksås vackra södersluttning 500 meter över havet var en gång i tiden ett fördelaktigt läge för fäbodbruk. Hit vandrade gårdsfolk med sina djur för att odla och låta djuren beta under sommarmånaderna. Vem vet, kanske fanns det också lite tid över att njuta av den storslagna utsikten över bergen, skogarna och Orsasjön. Det kan i alla fall vi som besöker Fryksås nuförtiden göra. Dessutom kan vi bo bekvämt och äta bra på Fryksås Hotell och Gestgifveri som ligger mitt i det gamla fäbodstället. – Även om här är fullt med folk ibland så är det ändå tyst och lugnt, säger Ulla Karlsson, krögare och hotellägare på Fryksås Hotell och Gestgifveri, samtidigt som hon blickar ut mot de blånande bergen och Orsasjön långt där nedanför sluttningarna. Hon har drivit hotellet sedan 2011 och tröttnar aldrig på utsikten som ständigt fyller hennes mobil med bilder. Vyn skänker lugn och tar genast ner pulsen, även de dagar när det är fullbelagt och bråda tider på hotellet. Fryksås ligger vid vägs ände och väl här känner man som besökare genast för att stanna kvar och njuta så länge som möjligt. Därför är det för väl att Fryksås Hotell och Gestgifveri erbjuder såväl bekvämt boende som härliga menyer med många lokala inslag. Här serveras välkomponerade rätter signerade köksmästare Scott Ferguson och hans team och restaurangen passar lika bra för långlunch som för en helkväll med avsmakningsmeny. Rätter med viltkött är kökets specialitet och inte sällan finns en eller två rätter med björn på menyn. Vad sägs till exempel om Wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärsmarinerad björnytterfilé med fryksåspotatis, gräddkokta murklor, fönsterlav och granskott? – Vi är också i det närmsta självförsörjande här på svamp och bär eftersom trattkantareller, blåbär, lingon och hjortron finns i skogarna här, berättar Ulla Karlsson. Hon jagade själv en hel del tidigare men nu har hon lagt bössan på hyllan och hinner hon med en tur i skogen så blir det tillsammans med hennes man Hasse som är ”galen i att plocka svamp”. Restaurang med vilda smaker På Fryksås kan den som föredrar vegansk eller vegetarisk mat också njuta av meny om fem eller sju rätter och här finns en diger vinkällare som Ulla i framtiden drömmer om att kunna öppna för besökare. Men det är ett projekt som hela tiden fått flyttas fram för sedan hon tog över hotellet har fokus varit på att renovera hotellrum och få de viktigaste ytorna upp till standard. Idag kan hotellet stolt erbjuda 45 bäddar i prydliga rum med olika inredning och här finns också tre ”fäbodsviter” i egna små stugor inredda med vackra tapeter, mysiga kaminer och egen bastu med utsikt över Orsasjön. Dagens hotell ligger delvis i den byggnad som entreprenören Anders Frelin 1932 lät öppna som turistgård med namnet Fryksåsgården. Det var några år efter att turistnäringen i Fryksås fått sig en blygsam start på 1910-talet då en handarbetslärarinna från Strängnäs öppnade en servering som växte till ett litet pensionat. Det är inte svårt att tänka sig att många av de tidiga gästerna blev stammisar direkt, för Fryksås är bestämt en plats som besökare gärna återvänder till. Menyerna på Fryksås har fokus på vilda smaker på Dalavis och nyzeeländske kökschefen Scott Ferguson kryddar upp med influenser utifrån. – Jag träffar många gäster som varit här som barn och som nu kommer med sina egna familjer, berättar Ulla Karlsson, som ser det som den stora charmen med sitt arbete att hinna prata med sina gäster och träffa de som återkommer, en del år efter år. – Om jag ”bara” drev restaurang skulle jag inte få så nära och trevlig kontakt med gästerna, förklarar hon. Från att på trettiotalet endast ha dragit besökare sommartid är Fryksås numera tillgängligt året om och även snöfattiga vintrar finns här fina skidspår. Julen firas ordentligt på Fryksås Hotell och Gestgifveri och julbordet och slädturer blir oförglömliga minnen hos nya generationer besökare. Orsa Grönklitts skidanläggning med 23 nedfarter och 100 kilometer längdspår nås bilvägen eller genom det två kilometer långa skidspåret rakt igenom skogen mellan Fryksås och Grönklitt. Även på sommaren kommer många aktiva gäster till Fryksås och Ulla Karlsson har sett en stor ökning av cyklande gäster de senaste åren. Tänk dig – det finns väl ingen bättre belöning än ett dygn på Fryksås med skön hotellsäng, egen bastu med utsikt och en vällagad avsmakningsmeny efter en cykeltur vägen upp till det vackra gamla fäbodstället. Det skulle vilken vallpiga som helst skriva under på! Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Isvak i Dalarna

Vinterbad: Så går det till

Social samvaro och en uppfriskande chock för kroppen. När Jacob Dahlfors och kompisarna i Stjärnsund i södra Dalarna träffas varje söndag väjer de inte för årstiderna. Här badar de året runt – även när de behöver ta sig genom isen för att kunna kliva i vattnet. Här berättar han mer om hur vinterbad egentligen fungerar. Vad är grejen med vinterbad? – För egen del är det i huvudsak en social grej. När man får träffas, prata, bada, sitta i bastun och ladda för veckan som kommer. Sen är det väldigt skönt också, både själva bastun och kontrasten med det kalla vattnet. I och med att det inte är något som alla gör blir det även lite exotiskt. Plus att jag tror det är sunt att chocka kroppen lite, säger Jacob. Är det inte fasligt kallt? – Det är ju lite speciellt att kliva ut från en bastu som är 80 grader varm och doppa sig i vatten på 3–4 grader. Det känns såklart kallt när man kliver ner, men när man kliver upp så blir man varm igen på ett par sekunder. Det är en riktigt skön känsla. Man känner sig väldigt ren och uppfriskad efteråt. Hur ser själva badritualen ut? – Vi eldar igång bastun så det blir varmt. Sen sitter vi där och värmer upp oss ordentligt. När vi känner att nu är det riktigt varmt går vi ut, tar ett snabbt dopp i vaken och kyler av oss. Sen brukar vi sitta i ett litet förrum till bastun och prata lite innan vi går in i värmen igen. Vi kör så i 1–1,5 timme, sen är man nöjd. Vi doppar oss bara snabbt och kliver upp direkt. De riktiga entusiasterna med större vakar kan ligga i någon minut.  Vår vak är kanske en kvadratmeter stor med en stege ner, så det blir ner och upp. Hur kom det sig att du började vinterbada? – Våra föräldrar byggde om tvättstugan till bastu i mitten på 80-talet. De började bada där och plötsligt upptäckte de att det var is på vattnet – och så blev de vinterbadare. Så bastun och badandet har alltid funnits där när vi växte upp och vi i kompisgänget hakade väl på som barn. Har du några tips till den som vill testa? – Man ska ha tid och inte stressa. Gärna göra det i en trevlig miljö och i goda vänners lag. Sen att man börjar bada på sommaren, fortsätter under övergången till höst när vattnet blir svalare och sen plötsligt är det vinter och då får man göra sig en vak. Voilá – vinterbadare! Att tänka på vid vinterbad - Bada alltid tillsammans med någon. - Det kan vara skönt med tofflor för promenaden mellan bastun och vattnet. Även en mössa kan sitta fint. - Om du inte har en bastu: ha varma kläder nära till hands och gärna något varmt att dricka. - Var försiktig om du tidigare har haft hjärtsjukdomar eller högt blodtryck – kolla med läkare först.

Från ett stressigt Belgien till lugnet i Dalarna

Från ett stressigt Belgien till lugnet i Dalarna

Det var för tre år sedan de bestämde sig. Goedele François, hennes man Jurgen Raedts och deras två barn. Belgien med samma yta som Dalarna, en folkmängd som hela Sverige och närheten till allt utom naturen, kändes stressigt, bullrigt och trångt. Jakten på karriär, ett större hus, som dessutom kostar tre gånger så mycket som i Sverige och ett prestationsinriktat liv, lockade inte längre. Goedele och Jurgen bytte allt det där mot lilla Gräsberg utanför Ludvika. Istället för storstadsliv fick de en by med hundra bofasta, långt till mycket, men nära till naturen. En lugnare vardag med mer tid för varandra. – Vi hade ett företag i Belgien som sålde mjölk- och kaseinfärger. Företaget expanderade, men allt gick så fort och blev så stort. Vi hamnade i ett vägskäl och var egentligen tvungna att anställa fler, skaffa större lokaler och satsa helhjärtat. Och det kändes inte riktigt rätt, berättar Jurgen. Goedele tittar på sin man med ett leende: – Så vi sålde företaget och flyttade hit. Magkänslan ledde vägen till Dalarna Familjen semestrade i Sverige en sommar.  De besökte Skåne och Småland. Tanken på att lämna larmet i Belgien och flytta till stillheten och lugnet föddes där i de ljusa sommarnätterna. – Magkänslan var väldigt bra och vi blev förälskade i Sverige, berättar Goedele, och Jurgen nickar instämmande och tillägger att de också ville känna på mörkret innan de bestämde sig på riktigt. Testet genomfördes julen 2015. Då tog de chansen att besöka en av sina återförsäljare i deras semesterhus i Färnäs utanför Mora. – Det var supermysigt! Vi hade förväntat oss att mörkret skulle vara skrämmande, men det var oerhört vackert. Det finns inga sjöar i Belgien. Här var det 12 grader kallt och vi vandrade omkring på isen utanför Sollerön, säger Jurgen. – Och vi högg vår egen julgran! utropar Goedele. Det hade vi bara sett på tv. De beskriver Dalarna som autentiskt, det svenskaste av Sverige. Här finns allt landet har att erbjuda samlat på liten yta och Jurgen är uppenbart entusiastisk när han beskriver familjens förtjusning över just södra Dalarna. Som den där första morgonen de vaknade i sitt nya hus i Gräsberg. Under natten hade snön fallit och det låg 20 cm nysnö på marken. Tystnaden var kompakt och det vilade ett lugn över naturen. En granne fick komma med sin fyrhjuling och hjälpa paret att ploga vägen till deras hus. – Människor här är hjälpsamma och nyfikna på ett positivt sätt. Tipsar om café, Orsa Grönklitt och Tomteland De ser vintern som en period för återhämtning. En tid att vara inne, umgås med familj, vänner och ladda batterierna.  När de ändå ger sig ut pratar de varmt om Café 1862 i Smedjebacken. Där tycker de om att sitta och fika i värmen från kaminen. Dit levererar också Jurgen en del av det bröd han bakar. Jurgen är utbildad bagare i Belgien. Här i Sverige finns hans bageri i en stuga på gården. Verksamheten går under namnet Brödladan och hit kommer kunder på fredagar och lördagar för att handla hans produkter. – Jag tycker mycket om alla julmarknader, de lyser upp i mörkret, säger Goedele. Jurgen adderar ytterligare vintertips. – Orsa Grönklitts toppstuga! Vi åker inte skidor, men utsikten därifrån är magisk. När barnen var mindre, älskade vi Tomteland i Mora. Vi har tipsat vänner från Belgien att besöka sagolandet där. – Vårt allra bästa tips är nog att gå omkring i den vackra naturen och uppleva vinterlandskapet. Man behöver inte söka stora äventyr, allt finns precis utanför dörren, säger Goedele. För familjen stämmer det bokstavligt talat. På gården finns Jurgens bageri och Goedele finner inspiration till sina projekt i närmiljön. De tog steget från storstaden och känslan av att allt snurrade för fort till ett jordnära liv på landsbygden. Här har de skapat sig alla förutsättningar för att leva det liv de själva önskar, i den takt de själva vill.

Elsa Billgren: Gör som Karin Larsson och våga skapa ett hem

Elsa Billgren: Gör som Karin Larsson och våga skapa ett hem

En frostig decemberdag kliver Elsa Billgren in på Carl Larsson-gården i Sundborn. Där möts hon av både värme, kärlek och gemenskap. Framför allt väntar där en stor dos av Karin Larsson, kvinnan som idag är mer aktuell än någonsin. För i en flyktig digital tid behöver vi något som får oss att landa. Vi behöver våga göra precis som Karin gjorde – värna om familjen och börja skapa med våra egna händer. Pirret i magen fanns där redan när bloggaren Elsa Billgren närmade sig Lilla Hyttnäs, konstnärshemmet i Sundborn utanför Falun som hon både sett och hört så mycket om på förhand. Nu skulle hon äntligen få uppleva allt med egna ögon. Pirret växte snabbt till eufori. – Det var helt fantastiskt, en inspirationsbomb. Som att kliva in i ett hem fyllt av kärlek, kreativitet och värme. Först trädgården, som man känner igen från alla målningar. Sen kliver man in i hallen och då möts man direkt av Karin. Hon är min stora kärlek och inspiration. Som konstnärsbarn var det en självklar del av Elsas uppväxt att ha koll på den svenska konstvärlden – och därmed Carl Larsson. Det var först på senare år hon upptäckte den andra halvan av den larssonska duon, Karin. – Hennes sätt att se på romantik, familj, hem, kreativitet och konstnärlighet är otroligt inspirerade. Som välkomsttexten i husets hall som berättar om vilka som bor där och brokigheten i att texten byggts på för varje barn. Det tycker jag man kan bära med sig nuförtiden när vi flyttar runt, byter hem och när bostadsmarknaden bara handlar om investeringar. Vi vågar inte vara personliga. Men där på gården var de rotade, de målade namnen på väggarna. Det saknar jag idag. Karin Larssons handgjorda kärleksförklaring Att vandra genom rummen beskriver Elsa som att se fotografier ur ett liv och få ta del av en berättelse om en familj. Där Carl Larsson plötsligt sattes i ett sammanhang och den offentliga konstnären plötsligt blev en del av ett hem. – Och köket! utbrister hon och fortsätter: – Att alla satt tillsammans och barnen fick sitta med. Den känslan av gemenskap. Att man kan fira vardagen och vara lite festlig fast det är en helt vanlig dag. Sen var dottern Solveigs rum underbart, där hon själv målat solrosorna på väggarna med inspiration från trädgården. Likadant med vadden i fönstren, med torkade eterneller. Så många detaljer. Det är också i detaljerna hon ser familjen Larssons starka kärlek till varandra. Som i Karins alla textilier, med alltifrån hemgjorda vävnader till handsydda kuddar.  – Alltså draperiet i hennes sovrum! Hon och Carl sov i olika rum, men hon satte upp det här draperiet och skapade det till honom. Så att när hon ligger där och han i andra rummet kan de ändå se varandra. Så romantiskt! Paret Larsson inspirerar till trygghet i en flyktig tid Paret Larsson – och framför allt Karin – har den senaste tiden fått en rejäl renässans. Alltifrån inredningsföretag till livsstilsbloggare inspireras av Karin och hemmet i Sundborn. En helt ny, yngre målgrupp söker sig till gården för att ta del av atmosfären, kreativiteten, färgerna och formerna. Vad är det egentligen som tilltalar oss idag? – Vi lever i en flyktig digital tid där vi har konsumerat och hetsat så länge. Nu är det dags att gräva där vi står, förkovra oss, laga mat själva, äta och sitta tillsammans, titta varandra i ögonen. Att kunna göra något med händerna har för första gången på länge blivit högstatus. Som att sy, väva eller våga måla på en himla byrå – det är underbart! Där inspirerar paret Larsson. Deras kärlek, trygghet och långsiktighet är sådant vi längtar efter att ha mer av i våra liv, resonerar Elsa. En jul á la Carl och Karin Larsson I juletider finns dessutom ytterligare anledning att låta paret Larsson inspirera. Elsa börjar snabbt måla upp levande bilder av en typisk allmogejul á la Carl Larsson-gården, där alla samlas runt ett dignande och härligt uppdukat bord. – Jag tänker mycket tända ljus och färger som klarblått, klargrönt och klarrött. Hembroderade gardiner och värme, samtal, skratt. Inte så mycket fokus på prylar utan mer på varandra. Det är också just det hon tar med sig in i sitt eget julfirande. – Jag längtar efter att få tända brasan, duka upp julfrukosten och hänga julstrumpor på kakelugnskanterna. Äta äpplen och nötter. Laga en stor god lunch som alla ska äta tillsammans. Vi är nyinflyttade, så jag ser fram emot att skapa traditioner och att göra det mysigt och varmt så att hela släkten känner sig välkomnade hem till oss, säger Elsa. Troligtvis blir det en riktig Larsson-jul även i den nya lägenheten. Där besökaren möter precis samma känsla som den som kliver över tröskeln på gården i Sundborn. Där Carl och Karins värme, kärlek och kreativitet mer än 100 år senare fortfarande lever kvar och lyser upp i vinterkylan. Om Elsa Billgren Bor: Stockholm Gör: Bloggar, driver podcasten Billgren Wood tillsammans med Sofia Wood, författar och programleder. Aktuell: Aktuell med realityserien Äkta Billgrens, som sänds i SVT i början av 2020. Besök Carl Larsson-gården Gården i Sundborn utanför Falun visas under vintern en gång per dag. Vardagar kl 11 och helger kl 13.  Här kan du läsa mer och förboka ditt besök.

Erbjudanden