Kalender med fokus på Våffeldagen.

Maxa våffeldagen i Dalarna

Våffeldagen firas den 25 mars varje år och självklart passar det extra bra att njuta av de frasiga läckerheterna just den dagen. I Dalarna finns det många olika våffelstugor, caféer och utflyktsplatser där det går att hugga in på våfflor både på våffeldagen och resten av året. Här har vi samlat en lista med tips på olika sätt att maxa våffeldagen i Dalarna.


1. Klassiska caféer och våffelstugor

Dalmål Kafé & Kök i Tällberg har det gräddats stora, frasiga våfflor ända sedan 1953. Anslut de våffelsugna stammisarna för våffla toppad med både tradition och kärlek. Våffelstugorna hör framför allt fjällen till, så njut av vårsolen på fäboden i Idre Fjäll eller i Sälen på Lindvallens Fäbodcafé.

Läs mer: Hitta caféer och restauranger i Dalarna

Våffla med grädde och sylt.
På Idre Fjälls fäbodcafé finns våfflor för de flesta smaker, toppade med sylt, grädde, glass eller strössel. Eller kanske någon annan överraskande topping?

2. Bubbligt virala våfflor

I Ludvika, med utsikt över sjön Väsman, ligger Våffelbruket Hammarbacken. Här skapar Katarina Unemar och hennes personal bubbelvåfflor, matvåfflor och frasiga klassiska våfflor i spännande och nytänkande smakkombinationer. Kreativiteten flödar och ambitionen är att skapa godast möjliga våfflor – med maximal Instagramvänlighet.

Läs mer: Våffelbruket Hammarbacken

Bubbelvåfflor.
Våffelbruket Hammarbacken släpper verkligen lös våffelkreativiteten. Här finns både pulled pork-våffla, chokladvåffla och räkvåffla. Passa också på att testa de karaktäristiska bubbelvåfflorna!

3. Spela våffelbingo

Ge dig ut på jakt efter de frasiga läckerheterna. Runt om i Dalarnas vå­ffelstugor finns det en uppsjö av olika varianter, smaker, tillbehör att hugga in på? Här har vi skapat en unik bingobricka med nio våffliga rutor. Perfekta utflyktsmål för både våffeldagen och andra lediga dagar. Bingo!

Läs mer: Spela våffelbingo

4. Fixa egna våfflor och ta med ut

Grädda dina egna våfflor! Endera gör du dem själv hemma och tar med i matsäcken eller så testar du att grädda dem ute på plats, över öppen eld. Gör smeten hemma i köket enligt valfritt recept, häll upp det hela i en flaska och stoppa ner i ryggsäcken. Väl på plats, när elden sprakar och våffeljärnet är varmt, är det bara att hälla upp lämplig mängd ur flaskan direkt ner i järnet. Grädde, sylt och annan topping tas med i små burkar.

Runt om i Dalarna finns mer än 360 naturreservat att upptäcka. Ta sikte på ett av dem och fira våffeldagen i natursköna omgivningar, kanske på någon ny plats?

Läs mer: Hitta besöksmål i Dalarna via Länsstyrelsen Dalarna

Våfflor över öppen eld.

Våffelsmet hälls i våffeljärn ur plastflaska.
Förbered våffelsmeten hemma, häll i en flaska och ta med ut på utflykten.

5. Våfflor med dalatopping

Grädde och sylt är förstås det mest klassiska att toppa sina våfflor med. Men varför inte ta ut svängarna och ge våfflorna extra lokal smak av Dalarna? Björgårdens Syltmakeri står för det klassiska stuket i form av sylt och marmelad. För mer matiga varianter och den som vill vidga de smakmässiga våffelvyerna kanske lägger på en god ost från Murboannas Ost. Varför inte testa lokal chark? Som korv från Korvfabriken i Skattungbyn, chark från Rältagården, ren och vilt från Renbiten eller struts från Sahlins struts på ren. Lissellas senap står för både världsmästarsenap och olika såser. Bara fantasin sätter gränserna!

Läs mer: Taste of Dalarna

Våffla med sylt och grädde.

Burk med marmelad.
Toppa våfflorna med sylt och marmelad från dalaskogarna, ost eller någon lokalproducerad chark.

Tänk på att öppettider kan variera efter säsong, så hitta aktuell information hos respektive aktör inför besöket.