Vinter vid Falu Gruva.

Vinterns mest annorlunda pulkabacke – Åk pulka nedför Falu Gruva

Ingen vinter komplett utan pulkaåkning. Faluns kanske häftigaste och mest historiska pulkamiljö finns garanterat i världsarvet Falun, vid Falu Gruva och dagbrottet Stora Stöten. Ta med åkdon, grillkorv och glatt humör och ta sikte på ett åk i vinterns roligaste pulkabacke.


Vintern betyder utomhusupplevelser, i år kanske mer än någonsin. Att åka pulka och känna fartpirret i magen samtidigt som minusgraderna biter i kinderna är en härlig aktivitet för hela familjen. Nu finns också möjligheten ta åkningen till nya nivåer eller snarare miljöer när Falu Gruva öppnar en pulkabacke längs med Stora Stöten.

Den tidigare bilvägen på västra sidan om dagbrottet har stängts av för trafik vilket gör att det är fritt fram att susa nerför den långa backen. Alldeles intill finns en grillplats med eldstad, utrustad med galler och bänkar runtom. Ved får man ta med själv.

Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva, håller tummarna för att det blir en vinter med snö.

Många längtar ut i friska luften och därför känns det extra bra att vi inviger den nya pulkabacken denna vinter, säger hon.

Från gruvan går den historiska vandringsleden Vattnets väg, som har fått ett lyft genom slyröjning under hösten. Den leder bland annat till Dikarbacken, där Falu naturskola håller till med djur året om.

Läs mer: Välkommen till Falu Gruva