Julmarknad vid Falu Gruva.

Advent på gruvan istället för traditionell julmarknad vid Falu Gruva

Julmarknaden vid Falu Gruva är för många en efterlängtad start på julen. I år ställs dock den traditionella marknaden in på grund av den pågående pandemin. Istället anordnas ”Advent på gruvan” under fyra lördagar i december. ”Vi ska göra vårt bästa för att hålla liv i julstämningen även i år”, säger Anna-Karin Hedberg vid Falu Gruva.


Julmarknaden vid Falu Gruva lockar vanligtvis tusentals besökare till gruvområdet. Med tanke på rådande riktlinjer och restriktioner, är ett sådant arrangemang inte möjligt. Därför väljer gruvan istället att anordna ”Advent på gruvan” under fyra lördagar i december.

– Vi får ofta höra av våra marknadsbesökare att de uppskattar den genuina känslan av äkta, gammaldags julstämning med bjällerklang, doft av glögg och en magisk utsikt över det snötäckta dagbrottet Stora Stöten. Vi ska göra vårt bästa för att hålla liv i den även i år när julmarknaden ställs in”, säger Anna-Karin Hedberg, evenemangsansvarig vid Falu Gruva.

Julmarknaden, som i år skulle ha firat 20-årsjubileum, har många återkommande säljare. Nu bjuder Falu Gruva in en handfull av dem till Advent på gruvan. De kommer att sälja lokala delikatesser och hantverk av olika slag i anslutning till Gruvbutiken och försäljningen kommer ske på ett coronasäkert sätt.

Gruvtomten finns på plats för att träffa barnen och ta emot deras önskelistor.

– Eftersom många barn vill träffa Gruvtomten var det en självklarhet att bjuda in honom till Advent på gruvan, han finns på plats tillsammans med en nisse varje lördag i december, säger Anna-Karin Hedberg.

Information om ytterligare aktiviteter, som turer med häst och vagn, kommer att läggas ut på Falu Gruvas hemsida när december närmar sig.

En annan kär tradition vid Falu Gruva i juletid är luciafirandet nere i gruvan.

– Glädjande nog kan vi genomföra Lucia under jord som planerat även i år. Det blir flera underjordiska konserter med elever från Musikkonservatoriet i Falun, vilket vi är jätteglada för. Lucia under jord är en helt magisk upplevelse, säger Anna-Karin Hedberg.

Jultomten sitter på bänk tillsammans med flicka.
Tomten kommer att finnas på plats vid Falu gruva under fyra lördagar i december. Där kommer han och en tomtenisse att ta emot barnens önskelistor.
 

Fakta: Advent på gruvan

  • Under fyra lördagar i december kommer en handfull säljare att finnas på plats vid Falu Gruva, i anslutning till Gruvbutiken.

  • Gruvtomten kommer att ta emot barnens önskelistor i Gruvmuseet. 

  • Information om ytterligare aktiviteter, till exempel turer med häst och vagn, läggs ut på hemsidan falugruva.se.

  • Advent på gruvan ersätter Falu Gruva julmarknad som på grund av restriktioner och riktlinjer i samband med pandemin inte går att arrangera, då besöksantalet brukar ligga på över 10 000 personer.