Älg i skogen

Älgjakt i Dalarna - Det här gäller i jakttider

Går det att vara ute i skogen när det är jakt i Dalarna? Frågorna är många i jakttider, när det från och med september till slutet av januari pågår älgjakt i Dalarnas skogar. Därför gäller det att vara försiktig när man rör sig ute i naturen, här har vi samlat information och länkar om vad som gäller samt tips på vad man kan tänka på.


Under de tider det är jakt i Dalarna uppstår ofta frågor kring om det går att vara ute i skog och mark. Går det att vandra och cykla samtidigt som jägarna är i farten och vad är det egentligen som gäller? Det finns 16 olika älgförvaltningsområden i länet, och jakttiderna varierar beroende på vilket förvaltnings- eller licensområde ni befinner er i. Under dessa perioder är jakt tillåten och då gäller att alla visar hänsyn till varandra, skogen är stor och det finns utrymme för samtliga.

Läs här vilka tider som gäller i vilket område

Naturen är öppen för alla och därför råder inga avspärrningar under jaktperioden. Man får röra sig fritt som vanligt enligt allemansrätten. Det är dock bra att vara extra uppmärksam på skyltar eller anslag om att jakt pågår och om möjligt välja ett annat område för att minimera riskerna. Om ni träffar jägare i skogen rekommenderar vi att ni kommunicerar med dem för att se hur ni bäst agerar och om ni ska fortsätta röra er i området.

Några tips för er som ska röra er ute i naturen under älgjakten:

- Var uppmärksam på alla skyltar om att jakt pågår och respektera dessa.

- Färgglada kläder gör att du syns extra bra. Ha gärna på dig färger som annars inte återfinns i naturen.

- Om det är möjligt är en stark rekommendation att röra sig längs märkta leder, där jägarna vet att det vanligtvis rör sig människor.

- Om du möter jägare i skog och mark, försök få dem att uppmärksamma dig och kommunicera att du finns i området. Ta kontakt exempelvis genom en ljudsignal som en kort vissling, viska eller prata med dem vid tillfälle. Kom dock ihåg att hålla lämpligt avstånd och visa hänsyn till varandra.

Läs mer om jakt i Dalarna och vad som gäller på Länsstyrelsens hemsida.