Kvinna plockar färska grönsaker.

Dalarnas Skördefest – en kulinarisk upplevelse i världsklass

Första helgen i september slår södra Dalarnas lokala matproducenter upp dörrarna och välkomnar matglada besökare. Det ger inte bara möjlighet till kulinariska upplevelser utan också spännande och personliga möten med traktens mathantverkare. Upptäck och utforska matmarknader, gårdsbutiker, caféer och restauranger under en helg i den lokala matens och smakens tecken.


Helgen 4–6 september utgör en höjdpunkt för alla som är intresserade av eller nyfikna på den lokala maten. Då går nämligen Dalarnas Skördefest av stapeln och det är möjligt att åka runt i Dalarna för att njuta av härlig mat, trevliga producenter och mysiga marknader. Från Renbiten i Idre, via Mat Runt Siljan och Tunabygdens skördefest öppnar sig så det kanske allra största klustret i södra Dalarna. Här samlar Skördefest i Södra Dalarna aktörer i Avesta, Hedemora och Säter med omnejd med ett fullmatat aktivitetsprogram.

– Dalarnas Skördefest är en genuin dalamarknad som samlar producenter från Avestas, Hedemoras och Säters kommuner. I södra Dalarna har du en hot spot för lokal mat, vi har hälften av Dalarnas matproducenter i ett väldigt begränsat område. Om du tittar runt om i Sverige är det få ställen som har så mycket intressant matproduktion på ett så litet område. Det fanns alltid förutsättningar och en grund för en bra skördefest, det gällde bara att göra det mer tillgängligt, säger Olle Bengtsson från LissEllas Senap, som är en av initiativtagarna till Skördefesten som varit med från starten 2010.

Den här unika koncentrationen av producenter, mathantverkare och eldsjälar lade grunden till att Dalarnas Skördefest så småningom uppstod.

– Från början var det ett initiativ från oss producenter och en idé som levde hos oss. 25 av oss kom till första mötet där vi pratade om vi ville göra något eller inte år 2010. Efter det bestämde vi att vi ville och vi hade den första Skördefesten samma år. Det är svårt att uppskatta antalet besök, men vi hade kanske 1500 besökare första året och de var så nöjda att vi fortsatte. Förra året hade vi runt 26 000 besökare.

Genuin Dalamarknad med färsk frukt och grönt.

Genuin Dalamarknad med färsk frukt och grönt.
Under Dalarnas Skördefest är det möjligt är det möjligt att besöka producenter och mathantverkare på flera platser runt om i Dalarna.
 

2020 ett speciellt år

Skördefesten har i många år varit en samlingspunkt för matälskare och de flesta besökare rör sig mellan minst 4–5 besöksmål och producenter under helgen. Inför Skördefesten 2020 berättar Olle att det har gjorts många anpassningar och avvägningar, med hänsyn till pandemin.

– Några av våra besöksmål kommer inte klara att hålla restriktionerna, till exempel då deras lokaler kan vara för trånga och de har därför fått lov att ställa in. Andra producenter som har delevent kanske håller till utomhus eller hittar liknande lösningar. Vi har platser med stora utomhusutrymmen och har goda möjligheter för att skapa distans.

Alternativet att helt ställa in Skördefesten var också uppe, men efter många vändor, diskussioner och resonemang valde de ändå att köra.

– Vi en väldigt stark reaktion över att vi funderade på att ställa in, så vi beslutade oss för att genomföra Skördefesten även i år. Vi producenter som kan möta restriktionerna och anpassa oss kommer göra det. Vi för en nära och löpande dialog med varandra och vi följer alla riktlinjer som finns, poängterar Olle.

Trygg och lokal matförsörjning

Varje år har Skördefesten ett speciellt tema. Förra året stod till exempel potatisen i centrum och i år handlar det om ”Trygg och lokal matförsörjning”.

– Det här temat är något vi har jobbat med hela tiden, sedan starten. Vi vill bygga en lokal identitet och trygghet i att vi har en lokal matförsörjning samt att konsumenter och producenter känner varandra, säger Olle.

Han menar också att Skördefesten fyller en viktig symbolisk funktion i sammanhanget.

– Skördefesten är sinnebilden av det här, den är en grundpelare och har alltid varit det. Skördefesten är i första hand till för stamkunder, vi producenter möter våra kunder och tvärt om. 80 % av våra besökare kommer från våra kommuner eller grannkommunerna. Vi tror att om man åker hit för att besöka och uppleva Skördefesten så gör man flera besök, medan en och annan lokalbo kanske bara sticker in huvudet hos sin granne som är producent för att säga hej.

Hylla fylld med produkter på Kulinariet.

Par som besöker Skedvi Bröd.
Muddus Hjortron i Kolarbo utanför Avesta och Skedvi Bröd på saluhallen Kulinariet i Stora Skedvi är två av de aktörer som medverkar under Dalarnas Skördefest.
 

En uppskattad lokal upplevelse

För många matälskare som bor i södra Dalarna är Skördefesten en av höjdpunkterna på året och sedan länge markerad i kalendern. Det är något speciellt att få se hur den lokala maten produceras och att få möta passionerade eldsjälar som brinner för sitt mathantverk.

– Skördefesten har växt mycket mer än vad vi kunnat tro. Det visar också att det behövs olika möjligheter att besöka matproducenter. Det är spännande att åka runt och upptäcka det unika och speciella. Det lilla som kanske egentligen inte är ett besöksmål i sig blir ett tillfälle att möta den lokala maten. Du träffar människor som passionerat jobbar med smaker och upplever, det är en guldgruva där smaken står i centrum. Alla medverkande har dessutom enormt hög kompetens inom sitt område, säger Olle.  

En del av charmen att finnas i ett landskap där det händer mycket gör att det också finns många vägar in för den som är sugen på att testa sina egna matmässiga vingar.

– Det går att testa i liten skala för de mindre producenterna som precis kommit igång. Vi har ett antal producenter som utvecklats och utökat verksamheten, mycket tack vare Skördefesten. Om man börjar att ta emot besökare under en helg lär man sig. Vi håller också en hög kvalitet och det är intressant att se att vi har flera företag som håller en internationell standard.

Bevis på framgång och utveckling

Under Skördefesten har besökarna möjlighet att skriva i den digitala Skördefestloggen och berätta om sin upplevelse av Skördefesten. Olle säger att det alltid är roligt att få höra vad besökarna tyckt och tänkt. Dessutom ökar det möjligheterna för arrangörerna att utveckla och förbättra upplevelsen för besökarna.

– Förra året hade vi faktiskt inte en enda negativ kommentar i Skördefestloggen. Tidigare år har vi varit noga med att ta till oss av besökarnas kommentarer och vi jobbar hela tiden på att förbättra och rätta till. Sen är det alltid lika fantastiskt att läsa kommentarer som ”Jag bor på fel plats” eller ”Jag kanske ska flytta hit ner hit”. Tänk att vi får de reaktionerna från att folk besöker oss, och tycker att de är så bra att de vill flytta.

Det verkar helt enkelt som att det finns något unikt och genuint i maten, smakerna och människorna som jobbar med det här.

– Det visar att det vi gör berör människor, det finns något i södra Dalarna som berör in på djupet i själ och hjärta. Det skapas upplevelser som sitter på djupet och som får oss att växa och knyta an människa till människa, det gör att vi lever ett bättre liv.

Hylla med flaskor.

Cafédisken på Café Wahlman i Hedemora.
Oppigårds bryggeri och Café Wahlman i Hedemora är ytterligare två aktörer som bjuder besökare på lokala smakupplevelser under helgen.
 

Dalarnas Skördefest och Skördefest i Södra Dalarna

Skördefesten 2020 äger rum den 4–6 september. Fullständigt program och karta till de olika medverkande aktörerna finns här: Skördefest i Södra Dalarna.

Tänk på att öppettider hos respektive aktör kan variera, så titta i foldern när just dina favoritbesök har öppet.

Under hela helgen 4–6 september pågår Dalarnas Skördefest runt om i hela Dalarna. Det inkluderar aktiviteter på flera olika platser, från Renbiten i norr via Mat runt Siljan, Tunabygden och hela vägen ner till södra Dalarna. På den gemensamma sidan dalasmak.se presenteras löpande information om varje evenemang.

Taste of Dalarna

Flera av de aktörer som deltar under Dalarnas skördefest är också medlemmar i Taste of Dalarna. Det är ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer om respektive aktör och utforska kartan som tar dig till de olika smakfulla platserna: tasteofdalarna.se.