Paddla kanot på en sjö

Hemester i Dalarna

Att semestra på hemmaplan – att ta hemester – är i dag ett självklart alternativ för många. Ägna sommaren åt att upptäcka allt det som finns på nära håll i Dalarna. Hitta nya platser och tidigare dolda guldkorn, vare sig det handlar om udda boenden, vattenfallssafari eller en tur på cykel. Kika närmare på våra 9 tips för semester i Sverige – en hemester i Dalarna.

Ordet ”hemester” är en sammanslagning av ordet ”hemma” och ”semester” – helt enkelt handlar det om att spendera semestern på nära håll och utforska de äventyr som inte kräver långa (flyg-)resor. Gör en dagsutflykt eller spendera några dagar med att upptäcka vad som finns i Dalarna. Här finns mycket att göra för den som är sugen på natur och kultur, mat och musik, äventyr eller avkoppling.

9 tips för semester på hemmaplan

Att resa behöver inte alltid betyda att man reser långt bort. Det kan lika gärna vara att besöka en ort i närheten av där du bor eller en plats du varit nyfiken på i en stad du redan besökt. Ta hemester i sommar och semestra på nära håll. Vare sig du bor i Dalarna eller kommer på besök finns här många nära och hållbara resmål.

Upptäck kulturella sevärdheter och nationella skatter på de nio kulturhistoriska besöksmål som tillsammans utgör Kulturresan. Hälsa på hos Anders Zorn, Carl Larsson och Munthes Hildasholm. Kliv ner i Falu Gruva, se dalahästen tillverkas och besök platser där historien blir levande. Köp Kulturpasset för att få förmånliga erbjudanden och samla stämplar på varje besöksmål.

Att leta upp det perfekta picknick-stället är ett spännande vardagsäventyr för både stora och små. Oavsett om du längtar efter blånande berg, mäktiga fjäll eller vidsträckta skogslandskap behöver du inte åka särskilt långt. Det finns gott om hänförande platser, slående utsikter och minst sagt maffiga vyer i Dalarna. Städjan i Idre, Gesundaberget utanför Mora, Söderås i Rättvik och Bispbergs klack i Säter är bara några av de platser som levererar en utsikt utöver det vanliga.

Insup doften av ljuvliga blomsterrabatter och promenera genom engelska trädgårdar som anlagts för flera hundra år sedan. Efter alla intryck passar det bra med en kaffe och kaka i bersån.

Ge dig ut och jaga vattenfall runt om i Dalarna. Upplev kraften från forsen som brusar och känn pirret i magen när du vandrar på svindlande höjder genom trolska dalaskogar. Här är tre fall att checka av i sommar: Ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär finns i Fulufjällets nationalpark utanför Särna. I Boda utanför Rättvik väntar Styggforsen, medan Storstupet och Helvetesfallet finns utanför Orsa.

Ta sikte på några av alla välsmakande utflyktsmål och gör en riktig smakresa med hjälp av Taste of Dalarna i sommar. Testa strutsburgare hos Sahlins struts, spännande ostar hos Murboannas, nygräddat Skedvibröd hos Kulinariet i Stora Skedvi eller sköna sommarpubar hos dalabryggerierna. Eller boka bord på gourmetrestaurangen ”The Edible Country”, där gästerna lagar sin egen mat och äter vid ett bord mitt ute i naturen, i Kloster utanför Hedemora.

Loppisskyltarna står tätt längs byvägarna och hos second-hand affärerna fylls det på under sommaren. Satsa på återbruk och skapa din egen stil genom att bland gammalt med nytt. I Dalarna går det att göra riktiga fynd. Stanna till längs vägen för att fylla på med energi på ett mysigt café – att vara en effektiv sakletare kräver påfyllning.

Checka in på ett udda boende och få en hemester-upplevelse utöver det vanliga. Hos Näsets Marcusgård i Furudal hänger lyxiga trädkojor högt upp i träden. Lilla Tangsjöstugan i Fulufjällets nationalpark har vare sig el eller rinnande vatten, men däremot en hänförande omgivning och ett totalt lugn. Bo i ett gammalt stationshus utanför Vansbro eller i samisk kåta i Grövelsjön.

Paddla längs Dalarnas vattenvägar i sommar. Utforska älvar och insjöar, ta in stillheten, naturen och vackra kulturmiljöer. Om det är farten och det actionfyllda som lockar, ska du prova forspaddling, där adrenalinet får pumpa under din färd genom pulserande forsar.

Dalarna är som gjort för att upptäckas och utforskas på cykel – vare sig det handlar om avslappnad cykling på lugna vägar eller mer adrenalinfyllda cykeläventyr för den som söker spänning. Cykelnätverket Biking Dalarna samlar en rad cykelområden som har leder och cykelturer för alla, både nybörjare och vana cyklister, för den som cyklar på egen hand, med kompisgänget eller tillsammans med familjen.

Boendeförslag inför din vistelse

Drömmer du också om att byta miljö och få nya intryck? Äventyret finns mycket närmare än du tror. Checka in på ett boende, unna dig miljöombyte och gynna samtidigt din lokala företagare som mer än någonsin behöver dig. En rad anpassningar har dessutom genomförts för att garantera dig ökad trygghet under vistelsen.

Inspiration inför resan

Stötta det lokala

Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Stötta det lokala” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare.

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.