CBIS 268753
Visa på karta

Gråhålsgrottan

Det här är något för den som gillar grottor. Den här sprickgrottan, bildad genom landisens tryckbelastning är en spännande utmaning. Här finns än mycket outforskat, men den är ingenting för den som börjat växa i färdriktningen.

Information

Här måste man vara ganska smal för att kunna ta del av hela grottans hemligheter. Karl-Erik Forsslund skrev så här om Gråhålsgrottan: "I en klippmur öppnar sig en smal spricka, som en trång port, dess golv lutar inåt, där nertill är en svart glugg så liten att endast en smärt karl kan krypa in - men därinnanför kan han resa sig igen, där är en välvd sal så stor, att tio människor få rum där, och av dem kan fyra eller fem stå raka. Från två håll mynna gångar i denna första kammare, de leda till en liten andra och en större tredje kammare, och i den lär en djärv gubbe ha krupit in, fast det var så trångt att han måste ta av sig skinnbyxorna för att komma igenom!"

Grottan är belägen i en brant del av berget med massor av stenblock ända ner till sjöns strand. Det gör att man måste leta lite för att finna den, men bara den uppgiften är spännande nog. Här är också ett tillhåll för räv, det finns minst ett riktigt rävgryt i omgivningen. Beundra också den vackra utsikten över Rällsjön.