CBIS 268651
Visa på karta

Böls Kyrka

"En hel kyrkby, med prästgård, klockstapel och sockenstuga", så beskrev en gång en man från Svärdsjö med konstnärlig fantasi, Böls kyrka. Det här är dock ett flyttblock av större format, hitfraktat av inlandsisen för cirka 10 000 år sedan.

Information

Ja, det är inte bara ett, utan flera både mindre och större. Böls kyrka, som det här stenblocket kallas är dryga tolv meter högt. Det lutar som det berömda tornet i Pisa och är smalare nedtill. Det "står liksom på skaft", beskrev Karl-Erik Forsslund det. Han tyckte för övrigt att detta var ett "märkligt naturminne, värt att fridlysas". Så skedde också 1931. Ibland fungerar stenblocket också som en riktig kyrka. Det händer att prästen i Svärdsjö förlägger en högmässa dit.

Vägen till Böls kyrka är en behaglig vandring. Genom mager, blockig tallmark går den väl upptrampade stigen och överallt står lingonriset tätt. Hela vandringen tar ungefär tjugo minuter och man klarar sig utan stövlar. Väl framme vid Böls kyrka kan man slå sig ner på någon av de mindre stenarna och förtära sin medhavda matsäck. Sedan några varv runt det stora stenblocket under djupa funderingar över hur djupt blocket ligger, eftersom det inte välter.