CBIS 5010972
Visa på karta

Balserjungfrun

– en offerplats mellan Svartberg och Balser. Mellan Svartberg och Balser, vid vägskiljet till Nupps fäbodar, finns en stubbe, som är uppklädd i kvinnokläder. Denna uppklädda kvinnofigur har traditionellt bevarats till minne av en ung kvinna, som en gång omkom på denna plats.

Information

En tradition, som också bevarats in till våra dagar, är att lägga en sten eller träbit på ett offerkast intill för att hedra minnet, men också för att slippa ”gå trött”, under den långa vandringen eller att drabbas av någon olycka. Jungfrun är också försedd med en ”lidukupp”, en penningpung. I den skall man lägga silverpengar, som på hennes dödsdag, skall tömmas i offerstocken Lasarus vid kyrkan i Älvdalen.

Faciliteter och service

  • Barn & Familj
  • Höstlov
  • Sommar

Vägbeskrivning

Från Älvdalens centrum: Kör norrut på RV70, sväng höger mot Sveg/Klitten. Sedan ta vänster mot Sveg & följ vägen 14,6km. Sväng vänster till svartbergsvägen. Håll vänster och fortsätt följa svartbergsvägen upp till Svartberg. Där finns det en vändplan man kan parkera vid & det är skyltat till Balserjungrfrun. En promenad på ungefär 2km fram till Balserjungrfrun.