CBIS 4666698

Nittsjö-Karl Tövåsen - Cykel- och vandringsled

Vandrings- och cykelled som tar dig förbi sevärdheter som Nittsjö keramik, Trollskuru, Karl-Tövåsens fäbod och Amtjärnsbrottet.

Boka

Beskrivning

Nittsjö keramik grundades 1843 som ett rent tegelbruk, men redan 1847 började tillverkningen av terrakotta och kakelugnar. 1895 brann krukmakeriet, men byggdes upp redan året därpå. 1917 ombildades Nittsjö till ett aktiebolag och samtidigt inleddes en storsatsning på ett mer högklassigt lergods. 1924 anställdes den förste keramiske formgivaren, Erik Mornils, vid fabriken. 1933 knöts den Rättviksfödde konstnären Jerk Werkmäster till fabriken. Fabriken är öppen dagligen under sommaren. Du är välkommen att titta in och se hantverkarna i arbete och du kan även handla i butiken.

Trollskuru, Trollens skåra, är en djup dalgång norr om Vikarbyn. Skåran formades av en isälv i gränsen mellan granit och kalksten. Idag växer en äldre granskog i dalgången. Det växer mycket blåsippor i den kalkrika marken. Mitt i dalgången, där den delar sig i två armar, finns det en klippa av ortoceratitkalksten med mycket fossil. Denna hålighet i bergväggen, stor som en bakugn, har mejslats ut av vattnets krafter.

Karl-Tövåsen är en levande fäbod som håller öppet för besökare sommartid. På fäboden finns olika djur som kor, getter, höns med mera.

Amtjärnsbrottet har en unik och stor förekomst av fossil som är cirka 400–500 miljoner år gamla.

FAKTA
Längd: 16 km
Tid att vandra leden: 3-5 timmar
Tid att cykla leden: 1-2 timmar
Svårighet: Några ordentliga uppförsbackar
Start-mål: Nittsjö keramikfabrik
Terräng: Mestadels grusväg, men ca 3 km stig med en del rötter och sten. Mountainbike är att rekommendera.