Ljusgården med glasat tak i Naturum Dalarna.

Naturum Dalarna

Naturum Dalarna är ett av Sveriges 33 naturum. Här får du inspiration till ett besök i Dalarnas fantastiska natur och kunskap om varför vi behöver skydda naturen i Sverige. Det nya spektakulära utsiktstornet, byggt i modern träkonstruktion, invigdes i augusti 2021 och erbjuder en fantastisk vy över hela Siljansområdet.

Boka

Beskrivning

Inne på naturum Dalarnas finns utställningar med flera olika teman: skogen, rovdjur, Dalarnas landskap samt geologin. Här kan besökaren bland annat lära sig om meteoritnedslaget som skapade Siljan och beskåda bergarter typiska för området, lyssna på rovdjuren och läsa om fäbodlivet. Här arrangeras också olika aktiviteter så som föreläsningar och temavandringar.

Naturum Dalarna ligger i Siljansnäs naturreservat med ett rikt djur- och växtliv. Vid entrén finns en damm där grodorna leker i april och där vattensalamandern trivs bra. Här finns också en välbesökt fågelmatning där besökaren har goda chanser att se större hackspett, nötvecka, talltita och en mängd andra arter. Runt naturum Dalarna finns flera stigar att vandra för att uppleva naturen och inte minst för att besöka de olika utsiktsplatserna med utsikt över Siljan och landskapet.

Naturum Dalarna och Siljansnäs naturreservat är trygga och spännande platser för små och stora barn att upptäcka. Inne på naturum kan barnen göra allt ifrån att mata fisken Harry till att lyssna på vargens yl. I barnhörnan kan de spela spel och rita. Vid forskningsstationen kan barnen undersöka olika naturfynd med hjälp av stereoluppar. Regniga dagar kanske en naturfilm i naturums biograf lockar? Eller en bra naturbok från vårt bibliotek? Här finns något för alla åldrar.

Under sommaren anordnas roliga aktiviteter som skattjakt, håvning i dammen och upptäcktsfärder runt naturum för barn. Aktiviteterna är åldersindelade och du hittar dem i kalendariet eller i naturums sommarprogram.

Ute finns HumleBumlestigen. Det är en 350 meter lång naturstig som är framkomlig med barnvagn. Där kan ni leta efter haren, hackspetten, grävlingen, ekorren, räven och mården som gömt sig längs stigen. Särskilda barnskyltar berättar spännande fakta om de olika djuren. Sommartid kan ni också spana efter fjärilar i vår fjärilskrog och kika in i naturums bikupa och titta på våra flitiga bin. Tack vare bina brukar vi ha gott om blåbär att plocka!

Naturum Dalarna finner ni på toppen av Björkberget i Siljansnäs med en fantastisk utsikt över Siljan.

Fakta

  • Barn & Familj
  • Handikappvänligt
  • Handikapparkering
  • Handikapptoalett

Vägbeskrivning

14 km NV Leksand