Bord och bänk.

Näcksjövarden Naturreservat

I Näcksjövarden får du den där härliga vildmarkskänslan! Här finns resliga granar, som växer på toppen av ett porfyrberg. Nedanför berget ligger Näcksjön och Näckån omgivna av myrar och källor. Här finns många ovanliga växter och djur. Den fina rastplatsen är iordningsställd så att den är tillgänglig för de flesta.

Beskrivning

Hela området är av stort biologiskt intresse trots den magra höjdnivån och trots att skogsbruket bedrivits ganska hårt under förrförra århundradet, då Näckån nyttjades som flottled. Här möter man naturskogens provkarta på nästan bisarra trädformer och en hel rad av barrnaturskogens arter, t.ex. de ovanliga svamparna fläckporing, stjärntagging, rynkskinn, lappticka, doftskinn, taigaskinn och de nordliga barrskogsfåglarna tallbit och lavskrika. Stråken av sumpskog är ekologiskt viktiga för området. Myrarna domineras av sluttande tuvsävkärr men även flarksystem och mindre rikkärr förekommer. Där kan man stöta på kung karls spira och björnbrodd.Vill ni gå leden som går upp till toppen av Näcksjövarden tar du en skogsbilväg strax norr om Bösjön. Vägvisare till reservatet saknas så karta behövs. Vid vägs ände finns en vändplan och ett skyltställ med information om reservatet. Här stigen upp till toppen. Väl uppe möts du av ett litet torn samt ett vindskydd. Utsikten är fantastisk! Tornet beträds på egen risk.

Vill ni åka till den tillgänglighetsanpassade delen av reservatet kan du ta 45:an från Orsa och svänga av mot Näckådalen. Cirka 1 km innan du kommer fram till Näckådalen börjar skyltningen mot reservatet, följ den. Kommer ni från Mora börjar du på Kanonvägen och svänger sedan av till Bösjövägen. Cirka 1 km efter att du passerat Nedre Blecket tar du höger in på Näckådalsvägen och följer den i 5 km, därefter börjar skyltningen mot reservatet.

Efter 10 km kommer du fram till en stor parkeringsplats där vägen även delar sig. Det finns två rastplatser i området och tar du vägen till vänster kommer du till en rastplats med vindskydd med möjlighet att grilla vid, bord och tillgängliggjort utedass. Detta vindskydd går att komma till med bil. Om du vill komma till det andra vindskyddet i området parkerar du vid den stora parkeringsplatsen där vägen delar sig. Där får du sedan gå eller rulla rullstol den 800 meter långa grusade vägen. Väl framme vid rastplatsen finns ett vindskydd med möjlighet att grilla, bord samt utedass anpassade för rullstol.

Näcksjövarden når du med bil från den så kallade Kanonvägen mellan Våmhus och Rot, via en skogsväg norrut längs Böån. När du passerat Bleckets fäbod och Prästvallen kan du parkera bilen ca 1500 meter norr om Bösjön och bara 50 meter från reservatet. Härifrån leder en markerad stig till reservatet.