Interiörbild från skidmuseet, handavtryck i guld, skyltdocka med skidkläder i glasmonter.

Lugnets Bergbana, Hoppbackar och Skidmuseum

Skid-VM på Lugnet genom tiderna. Det är temat för skidmuseet vid Lugnets hoppbackar. Besöket börjar med en tur med Lugnets bergbana upp till foten av hoppbackarna.

Boka

Beskrivning

Där väntar en paviljong med trevliga överraskningar. Vid entrén till hissen som ska ta dig vidare upp i hopptornet visas bilder och filmer från när Lugnet byggdes på 1970-talet och hur det gick till när Falun sökte och fick skid-VM 2015. Väl uppe i hopptornet väntar resten av utställningen som tar dig med på en resa genom Lugnets VM-historia, från 1954 fram till 2015, Faluns OS-drömmar och Boklöv-platsen med bl a en inspelad specialintervju.

Ytterligare en utsiktsplats finns i tornet där du kan uppleva känslan av att hoppa i backen.

Vid entrén visas hur Lugnet anläggningen byggdes samt avdelningen SkidVM 2015.

Lugnets hoppbackar reser sig mäktigt ovanför skidstadion och har blivit Faluns viktigaste landmärke. De syns på flera mils avstånd.
• Stora backen HS134/K120
• Normal backen HS100/K90
• HS = Hill Size- Storlek på backen. K= K-punkten, där backen går från konvex till konkav.
• Bergbanan byggdes 2014 och ersatte den lift som tidigare fanns på plats. Bergbanan fungerar som transportmedel för att ta sig upp och ner samtidigt som det är ett besöksmål i sig för turister.
• I stora backen finns hiss och trappor för att ta sig upp och i normala backen är det trapp som gäller för att ta sig upp.
• I stora backen finns en utsiktsplats högst upp där du kan se den milsvida utsikten över Falun och Runn.
• Tornet i stora backen reser sig 53 M över backen och högst upp befinner du dig 303 M över havet.
• Båda backarna är utrustade med spår från MANA, spåren innefattar ett kylsystem som gör det möjligt att frysa spåren även vid sommarbackhoppning.
• Stora backens underbacke är plastbelagd.
• Stora hoppbacken innefattar idag ett Skidmuseum.

Lugnet är även en imponerande friluftsanläggning som erbjuder ett stort utbud av sport- och fritidsaktiviteter. Idrottsarenor, outdoor, bad och evenemang.

Enklare café finns vid Skidmuséet där man säljer glass, kaffe och dricka. Även souvenirer från VM. Utanför ligger en boulebana.

Guidad tur vid hoppbackarna

En uppskattad specialvisning som innehåller berättelser från VM-arrangemangen i Falun. Turen leds av särskilt utvalda guider som själva har personliga upplevelser från flera av arrangemangen. Guld-turen passar perfekt som aktivitet i samband med konferenser, fester och födelsedagar. Förbeställs och anpassas till aktuellt önskemål.
Pris: 1 900 kr (1 maj-31 oktober) eller 1 500 kr (under lågsäsong)
Deltagarnas entrébiljetter tillkommer.

Information/bokning: Telefon: 023-864 96 E-post: kommunikation@lugnet.se