Två längdskidåkare i uppförsbacke i motljus.

Lugnet 0,7 - 15 km

På Lugnet finns stenhårda tävlingsspår som håller internationell tävlingsklass, men även motionären hittar fantastiska skidspår i Lugnet-terrängen. Sedan ett par år tillbaka lagras snö för att säkra en tidig snöpremiär. I slutet av oktober brukar det kunna erbjudas en snöslinga som är drygt en kilometer lång. Elljusspåret prepareras med konstsnö och håller normalt toppskick från början av december till slutet av mars. Samtliga spår på Lugnet prepareras för både fri och klassisk stil.

Boka

Beskrivning

Längd: 0,7 - 15 km.

Svårighetsgrad: Varierad svårighetsgrad beroende på vilket spår du väljer.

Startplats: Vid skidstadion, utanför campingens reception.

Spårbeskrivning:
Elljusspår 3,3 km Sjulsarvsspåren 3,3 km, elljusspår. Välpreparerat motionsspår som tar dig från spårcentralen via vackra Sjulsarvet och tillbaka.

Sjulsarvsspåren 5 km
Sjulsarvsspåren är 5 km och följer elljusspåret men gör en extra slinga upp i skogen. Lätta stigningar.

Sjulsarvsspåren 7,5 km
Sjulsarvsspåren är 7,5 km och följer elljusspåret och 5 km-spåret och fortsätter sedan ytterligare en slinga i kuperad terräng.

Sjulsarvsspåren 10 km
Sjulsarvsspåren är 10 km och är samma som 7, 5 km spåret men med en extra slinga som tar dig upp för några tuffa backar till "Högsta punkten" - 309,5 meter över havet. Belöningen är en lång härlig utförsåkning. Spåret bjuder även på fina flackare partier.

Elitspåret 15 km
Elitspåret följer delvis Sjulsarvsspåren 10 km, men gör några avstickare i början samt en stor extra loop på gamla VM-spår. Spåret är bitvis tufft med branta backar, både uppför och utför. Elitspåret bjuder på mycket fin skidåkning och passerar bland annat Sjulsarvsstugan med utsikt över hela staden. Elitspåret bjuder på fin skidåkning även för vanliga motionärer - ta det bara lugnt i de värsta backarna och unna dig en extra paus då och då.

Sedan ett par år tillbaka lagras snö för att säkra en tidig snöpremiär. I slutet av oktober brukar det kunna erbjudas en snöslinga som är drygt en kilometer lång.

Omklädningsrum, dusch och toaletter finns i Lugnets Sportcenter. Vallabod finns vid skidstadions norra del. Parkering finns vid stadion, bakom campingens reception. Det är förbjudet att medföra hund. Undantag gäller om för hundförare som kan uppvisa Draghundsportförbundets gröna kort.

Tänk på att spåren påverkas av väder och vind, så undersök gärna förhållandena och spårstatus innan du ger dig ut på skidturen.

Vägbeskrivning

Skyltat Lugnets isstadion. Kör förbi ishallen som ligger på höger sidan och sväng därefter vänster där parkering finns.