l1.jpg

Lofjätåsens Fäbod

Lofjätåsens fäbod ligger i väglöst land i Städjan-Nipfjällets naturreservat. Fäboden drivs med kor och getter. Djuren handmjölkas och tas in i fjös om natten. Mjölken förädlas på plats av vilka en del produkter äts på plats medan en del ost lagras vidare. Produkter som tillverkas på fäboden är bland annat fäbodost, getost, blandost, gubbost, dravle, stekost, bredbar ost (lactique), småost, messmör, messost och smör. Finns också rökt kött från egna djur. RÖK-rökt getkött från Lofjätåsens fäbod vann guld vid SM i Mathantverk 2008.

Beskrivning

På vallen finns fäbodstuga, fjös, störrös/eldhus, kylhus och diskskjul. Genom kylhuset rinner en kallkälla ut i en bäck som leds in i en träkista och ut igen till tappstället. Systemet fungerar utmärkt som kyl för mjölk och andra livsmedel då vattnet håller en temperatur på 4 grader.

Fäbodkurser och fäboddagar anordnas. För övriga besök tillämpas en tradition som har anor långt tillbaka och som fortfarande lever kvar på sina ställen. När man besöker fäboden tar man med sig något som inte tillverkas i fäboden. Det kan vara en dagstidning, färsk frukt eller grönt mm. I gengäld berättas om livet här uppe och ni får smaka på det som tillverkas här.

Ring gärna innan ni kommer så de kan vara på plats.

Fakta

  • Barn & Familj
  • Sommar

Vägbeskrivning

Efter att du kört norr om Lillfjäten kört in på en grusväg börjar den 2 km långa stigen upp till fäboden. Vandringen tar dig fram över myr, gles tallhed och granmo i storslagen natur. Vallen öppnar sig som en glänta i skogen. Går man upp till väster om vallen ser man fjällen i både Härjedalen och Dalarna.