l1.jpg

Lofjätåsens Fäbod

Lofjätåsens fäbod ligger i väglöst land i Städjan-Nipfjällets naturreservat.

Beskrivning

Vi driver fäboden med kor och getter. Djuren handmjölkas och tas in i fjös om natten. Mjölken förädlas på plats av vilka en del produkter äts på plats medan en del ost lagras vidare. Produkter som vi gör på fäboden är bla fäbodost, getost, blandost, gubbost, dravle, stekost, bredbar ost (lactique), småost, messmör, messost och smör. Vi brukar också ha med oss rökt kött från våra egna djur. RÖK-rökt getkött från Lofjätåsens fäbod vann guld vid SM i Mathantverk 2008.

På vallen finns fäbodstuga, fjös, störrös/eldhus, kylhus och diskskjul. Genom kylhuset rinner en kallkälla ut i en bäck som leds in i en träkista och ut igen till tappstället. Systemet fungerar utmärkt som kyl för mjölk och andra livsmedel då vattnet håller en temperatur på 4 grader.

Vi anordnar fäbodkurser och fäboddagar. För övriga besök tillämpar vi en tradition som har anor långt tillbaka och som fortfarande lever kvar på sina ställen. När man besöker fäboden tar man med sig något som vi inte tillverkar i fäboden. Det kan vara en dagstidning, färsk frukt eller grönt mm. I gengäld berättar vi om livet här uppe och ni får smaka på det som tillverkas här. Vill ni vara säkra på att någon är vid fäboden eller fråga vad vi behöver ring då först för vi är ofta ute med djuren i markerna. När ni går upp glöm ej att lägga en sten vid offerkastet för en lyckad fäbodsäsong och ta en paus vid Suptallen!

Ring gärna innan ni kommer så de kan vara på plats!

Fakta

  • Barn & Familj
  • Sommar

Vägbeskrivning

Efter att du kört norr om Lillfjäten kört in på en grusväg börjar den 2 km långa stigen upp till fäboden. Vandringen tar dig fram över myr, gles tallhed och granmo i storslagen natur. Vallen öppnar sig som en glänta i skogen. Går man upp till väster om vallen ser man fjällen i både Härjedalen och Dalarna.