CBIS 268747
Visa på karta

Kungshögen

De flesta har säkert hört talas om Gustav Vasas öden och äventyr i Dalarna. Men hur många vet att det finns stenar resta till hans minne där han färdades fram, en del av dem mitt i skogen.

Information

Nordväst om Marnäs, vid Lungsjöån i kommunens utkant, finns en av dessa stenar.

Den är rest på en stor rund kulle, 18 fot hög och 80 fot i diameter, "Kungshögen" kallad. Inskriften på stenen lyder: "Gustaf I 1520", med en inristad krona ovanför. Sägnen förtäljer att Gustav Vasa blev förd till två kronoskyttar, Per och Mats Olsson i Marnäs by, av Sven Elfsson i Isala. Per och Mats skall i hemlighet ha tagit Gustav till Närbo låga och hållit honom dold där i "trenne dygn under en kullfallen fura". (Där finns också en minnessten).

Gusta Vasa flyttades sedan till "Kungshögen" och hölls gömd där tills han fortsatte sin färd norrut mot Rättvik och Mora. På 1820-talet kom lantmätare till trakten för att staka ut rågångar. När de kom till "Kungshögen" fann de en tall med en kunglig krona inskuren, samt texten: "Gustaf den 1:tes Hwiloplats år 1520". Lantmätarna beslöt att resa en sten istället. År 1829 kom den på plats med hjälp av 75 dalkarlar.