CBIS 4940869

Klenshyttans Hyttruin

  • Prisinformation: Fri entré
  • Hemsida: http://ekomuseum.se/besoksmalen/klenshyttan/
  • Besöksadress: Klenshyttevägen , 771 94 Ludvika
  • Öppettider: Öppet dagligen maj - september för besök på egen hand, väl skyltat. Guidade visningar på svenska under sommaren/hösten.

Halvvägs mellan Grängesberg och Ludvika ligger Klenshyttan med välbevarad rostugn, masugn och kalkugn i parkmiljö.

Information

Halvvägs mellan Grängesberg och Ludvika ligger Klenshyttan som anses vara grundad av ättlingar till bergsmannen Lars Rafvaldsson i Norrbo i början av 1600-talet. I början av 1920 så lades driften ner.

Masugnsbyggnaden är välbevarad liksom rostugnen. Dock har den omgivande rådstugan farit illa av tidens tand och endast murverket av slagg återstår. Strax intill finns en liten kalkugn i murad slagg.

Klenshyttan ägs idag av Ludvika kommun. Informationstavlor om järnframställningsprocessen finns i området. Området är grönt och lummigt sommartid med stigar man följer runt platsen om man vill gå på egen hand. Parkering, bänkbord och toalett finns.

Guidade visningar
Följ med på en guidad tur av Klenshyttan där det i över 300 år framställdes tackjärn. En spännande tur genom historiens med guide Anna Karin Fändrik. Guidning pågår ca 1 timme. Fri entré.
Obs! Sommarens planerade visningar är inställda pga rådande restriktioner och förbud av större folksamlingar med anledning av Covid-19.
Inställda datum: 24 juni, 1 juli, 8 juli, 15 juli, 22 juli, 29 juli 2020.