Café och servicebyggnaden.

Kanotuthyrning - Ornässtugan

Uthyrning av kanadensare.

Boka

Beskrivning

2 st kanadensare till uthyrning.

Café och souvenirbutik med sittplatser utomhus. Caféutbudet består utav enklare maträtter, fika med hembakat bröd och glass.

Fikat kan avnjutas på servicebyggnadens stora altan med utsikt mot sjön, på det stora grönområdet, i allén från 1700-talet eller vid strandkanten.
Brygga och även badbrygga om gästerna känner för ett dopp i sjön.

Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. Nedre planet fungerade som förråd och det övre som gästhus.Loftbyggnaden ger kunskap om dåtida yrkeskunnighet, men lämnar även spår av dalabergsmännens makt och rikedomar i det senmedeltida Sverige. I slutet av 1600-talet övertog släkten Brandberg Stora Ornäs. Jacob Brandberg tog under 1700-talet fasta på loftbyggnadens anknytning till Gustav Vasa och samlade in föremål och då ännu levande folktraditioner om Vasas äventyr i Dalarna.

Resultatet blev ett museum på Ornässtugan som öppnades redan på 1750-talet. Dagens museum på Ornässtugan är ett av Sveriges äldsta museum.

Fakta

  • Barn & Familj
  • Handikappvänligt
  • Sommar

Vägbeskrivning

Ornässtugan ligger mellan Borlänge och Falun parallellt med riksväg 50. För att komma till Ornässtugan tar man av från riksvägen mot Ornäs. Efter järnvägskorsningen tar man av mot vänster och följer den vägen ca 300 meter. Efter man passerat en tegelbyggnad tar man av mot höger. Den vägen leder ut mot udden där Ornässtugan ligger.
GPS-koordinater: N 60,5072 E 15,5529