Ingmarspelen, Dan Andersson-veckan och Alfvéngården anordnar musikevenemang på dalavis.

Musikal på dalavis

Hugo Alfvén, Dan Andersson och Selma Lagerlöf. Tre ikoner som inte bara skapat svenska kulturskatter – de har även satt musikaliska spår i Dalarna. Ta del av äventyr, kärleksbekymmer och historier präglade av magi, sägner och dramatik. Lyssna till sång, dans och musik på stämningsfulla utomhusscener. Här väntar klingande dalmål, färgglada folkdräkter och finnmarkens skogar. Upplev stämningen och känslan på plats. Det är musikal på dalavis.


1. Alfvéngården, Leksand

Besök tonsättaren och konstnären Hugo Alfvéns hem i den idylliska byn Tibble i Leksand. Hör den stämningsfulla musiken, se hans fantastiska tavlor och njut av naturen vid Österdalälvens strand. Många anser Alfvén vara Sveriges främsta nationalromantiska tonsättare, som kompositör av klassiska sommarvisor som ”Och jungfrun hon går i ringen” och ”Uti vår hage”.

Gården är öppen för besökare sommartid och då ges även visningar i huset, där det berättas om såväl hans skapande som livet i Leksand. Verksamheten består dessutom av unika kammarmusikkonserter, nyskapande musikworkshops för barn och unga, romans-, sång- och körverksamhet och fördjupande föreläsningar.

Öppet helger från 5 – 20 juni 2021. Därefter öppet onsdag-söndag 23 juni – 15 augusti.

Se Alfvéngårdens hemsida för mer information om bokade visningar, uppdaterat sommarprogram samt program för konserter och evenemang.

Läs mer på Alfvéngårdens hemsida.

Konstnären och kompositören Hugo Alfvéns hem Alfvéngården i byn Tibble i Leksand.
Vy över Österdalälven från Alfvéngården i Leksand.
Alfvéngården ligger i den mysiga lilla dalabyn Tibble i Leksand, med utsikt över Österdalälven. Sommartid agerar bryggan utomhusscen för olika evenemang och konserter.

2. Dan Andersson-veckan, Ludvika

Under åtta somriga kulturdagar bubblar det i skogarna kring Ludvika. Då går Dan Andersson-veckan av stapeln med en mängd evenemang i poetens anda och fotspår. Runt om i finnmarkens kulturmiljöer bjuds det på bland annat musik, poesi och öppen scen.

Invigningen sker vid Ludvika gammelgård och avslutas vid Luossastugan i Skattlösberg. Några axplock ur programmet i övrigt är Barnens dag, kulturfrukost med diktläsning av skådespelaren Stina Ekblad, helgdagskväll vid timmerkojan samt Luossafesten.

Dagarna är inte bara fyllda med evenemang. Veckan belyser även bygdens många kulturmiljöplatser, där besökare på egen hand kan upptäcka och göra utflykter i Dan Andersson-land. I Skattlösbergs by finns fina vandringsleder och här ligger även den omsjungna Loussastugan som är öppen för besökare sommartid.

31 juli – 7 augusti 2021.

Besök hemsidan för uppdaterat program och senaste information. Arrangörerna följer folkhälsomyndigheternas aktuella rekommendationer och varje arrangemang anpassas utifrån förutsättningarna. Alla programpunkter är bokningsbara.

Läs mer, hitta besöksmål och se Dan Andersson-veckans program.

Kolbullar och brinnande kolmila under Dan Andersson-veckan.

Loussastugan i Skattlösberg, som är öppen för besökare hela sommaren och där det sker flera evenemang under Dan Andersson-veckan.
Luossastugan i Skattlösberg är öppen för besökare hela sommaren och där anordnas olika evenemang under Dan Andersson-veckan.

3. Ingmarsspelen, Nås/Vansbro

Ingmarsspelen bygger på Selma Lagerlöfs roman ”Jerusalem”, som handlar om hur 37 personer från Nås socken i slutet av 1800-talet sålde allt de ägde för att utvandra till Jerusalem. Mannen som ledde väckelsen, Hellgum, står mot den unga Ingmar, som blir trogen hemmet och gården men som tvingas överge sin käresta, Gertrud. Rune Lindström dramatiserade verket inför premiären 1959. Sedan dess har Ingmarsspelen blivit en återkommande tradition som spelas på en utomhusscen alldeles vid Västerdalälvens strand i Nås, mellan Vansbro och Dala-Floda.

Sommaren 2021 blir annorlunda, då spelen inte kan genomföras på grund av pandemin. Dock planeras för andra evenemang och aktiviteter i spelens anda. Den 5 juli ges exempelvis webinariet ”Nåsbor i världshändelsernas centrum”. Inbjudna gäster pratar om hur verkligheten på många sätt kom att överträffa dikten, när de människor som sockenborna där hemma såg som förlorare trots allt lämnat spår som imponerar.

Själva Ingmarsspelen är inställda sommaren 2021 på grund av pandemin. Se Ingmarsspelens hemsida för senaste information om alternativa aktiviteter och evenemang.

Läs mer på Ingmarsspelens hemsida.

Scen ur Ingmarsspelen i Nås utanför Vansbro.

Sång, teater och musik under Ingmarsspelen i Nås utanför Vansbro.
Ingmarsspelen bygger på Selma Lagerlöfs klassiska roman om Nåsborna som utvandrade till Jerusalem. I sommar blir det inga spel på grund av pandemin, men det planeras för andra aktiviteter som knyter an till spelens innehåll och teman.

 

Kom ihåg

Tänk på att öppettider och -tillfällen kan variera under sommaren. Ofta krävs förbokning, speciellt för eventuella guidade visningar. Likaså kan förutsättningar för öppethållande och hur besöken kan genomföras påverkas av aktuella riktlinjer och rekommendationer. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.