Kollage med bilder från Falu Gruva, Zorngården och Verket i Avesta.

Kulturpärlor på dalavis

Sommaren i Dalarna är ett mecka för den kulturintresserade. Det formligen kryllar av utställningar och aktiviteter för den som är nyfiken på konst och kultur, både med historisk och nutida touch. Låt konsten förflytta dig till andra världar, fly verkligheten för en stund och res i både tid och rum. Hälsa på hemma hos Anders och Emma Zorn eller njut i trädgården hos Axel och Hilda Munthe. Vandra genom stora gruvsalar, vindlande gångar och djupa schakt. På vägen genom landskapet bjuder små gallerier med stora ambitioner och konsthallar i storformat på oväntad magi. Här har vi samlat 5 kulturella måsten i sommar.


1. Dalarna Art Trail

Sommardalarna bjuder på ett rikt och imponerande konstutbud och där är Dalarna Art Trail en perfekt guide till såväl små gallerier med stora ambitioner som konsthallar i storformat. Från Avesta Art i söder till Zornmuseet i norr träder en resa i konstens tecken fram. Fylld av intryck, nya perspektiv och oväntade möten. De utvalda aktörerna lyfter Dalarnas mest intressanta och högkvalitativa konstupplevelser i en spännande mix av upplevelser, där resultatet är en stor variation och bredd i vad som visas. Den röda tråden mellan de olika konstscenerna är att var och en ligger i framkant i vad de visar.

Dalarna Art Trail startar i mitten av maj, när Avesta Art öppnar för säsongen. I mitten av juni brukar de flesta aktörer ha öppnat för sommaren och välkomnar därefter besökare till mitten av september. Tänk på att varje aktör har specifika öppettider och -dagar, så planera inför ditt besök. Tänk också på att vissa besöksmål behöver förbokas.

Se mer på Dalarna Art Trails hemsida.

Målningen Utsikt med björk av Hilda af Klint, målad år 1906, som ställs ut på Dalarnas museum.

Konstverk av Lina Sofia Lundin som ställer ut på Meken i Smedjebacken samt målning av Carl Larsson som ställs ut på Konsthallen Kvarnen i Sundborn.
Dalarnas museum visar en utställning med bland annat verk av Hilda af Klint, här ovan syns oljemålningen "Utsikt med björk" (1906). Lina Sofia Lundin är en av de konstnärer som ställer ut på Meken i Smedjebacken i sommar och på Konsthallen Kvarnen i Sundborn är temat "Välkommen till bords!".

2. Falu Gruva

Ett besök vid Falu Gruva är en upplevelse utöver det vanliga. Här befinner du dig i hjärtat av Världsarvet Falun, på en plats med tusen år av historia. Följ med på en tur under jord och se spåren av hundratals år av gruvdrift i stora salar, vindlande gångar och djupa schakt. Nytt för i år är möjligheten att upptäcka gruvan på egen hand. Du följer en markerad led i eget tempo. Gruvguider är utplacerade vid en rad platser under jord, på alla ställen där gruvgången delar sig, och de berättar gärna mer om gruvan och svarar på frågor.

Temperaturen under jord ligger omkring fem grader oavsett tid på året. Utrusta dig med en varm tröja och oömma skor eller stövlar som går att spola av då gruvgångarna är smutsiga. Marken är lerig och det kan vara lite blött. Regncape och hjälm finns att låna.

Ovan jord breder det mäktiga dagbrottet Stora Stöten ut sig, på platsen som i dag förvandlats till ett besöksmål med lunchrestaurang, kafé och butiker.

Se mer på Falu Gruvas hemsida.

Vy över Falu Gruva och Gruvmuseet.

Människor på väg ner i gruvan.
Det finns mycket att se och göra på området kring Falu Gruva, både ovan och under jord.

3. Munthes Hildasholm

Hildasholm i Leksand är läkaren och författaren Axel Munthes bröllopsgåva till sin fru Hilda och här väntar ett överraskningarnas hus och trädgårdar. Huset byggdes 1910 och här finns inredningen från familjens liv i huset bevarade. Gå på en guidad visning i huset eller på egen hand i parken och de grönskande omgivningarna. Sommartid står den två hektar stora naturparken i full blom och runt huset finns många fantasifulla trädgårdsrum. Just trädgårdarna är Hildas storverk. Så snart huset stod färdigt började hon skissa på olika små trädgårdsanläggningar: påfågelsträdgården, den nedsänkta trädgården, rosenträdgården, ekotemplet, medicinal- och köksträdgården.

I Hildas Trädgårdskafé finns hembakade småkakor, fruktpajer, gårdsglass från Leksand och lättare måltider. Sitt ute eller inne, eller få fikat i en korg så att du kan njuta av allt det goda mitt i den prunkande parken.

Se mer på Hildasholms hemsida.

Grönskande trädgårdar på Hildasholm i Leksand.
Hildasholm i Leksand.
De många olika trädgårdsrummen på Hildasholm är en riktig upptäcktsfärd. Ta med en fikakorg från Hildas trädgårdscafé och hitta en egen plats att landa.

4. Verket/Avesta Art

Här bland rostugnar, krossverk, masugnar och götvalsverk möter du en mångfald utöver det vanliga. Det gamla järnverket Verket i Avesta fylls varje år med spännande konstinstallationer när Avesta Art intar hallarna och blir en konstutställning där själva lokalen också är ett konstverk i sig. Låt den magiska mixen av historia, konst och modern teknik kittla dina sinnen och skapa din högst personliga upplevelse.

I sommar visas återigen förra årets succéutställning "Aquanauts – Expeditionen". Vad hände deltagarna under en av förra sekelskiftets mest dramatiska forskningsexpeditioner? I mystiska miljöer visas dagböcker, fotografier, teckningar och 120 år gamla doftspår från den övernaturliga berättelsen om släktet Homo Aquatis. Följ den lika fängslande som ödesdigra expeditionen till Siljansringen i juni 1897.

Verket är också ett prisbelönt inlevelsemuseum, med sin interaktiva utställning om industrihistoria och ytterligare både tillfälliga och permanenta konstinstallationer.

Se mer på Verket/Avesta Arts hemsida.

Utställningsmiljö från Aquanauts Expeditionen.

Entrén till Verket i Avesta.
Det gamla järnverket är en annorlunda utställningsmiljö, som blir lika mycket en upplevelse som konsten i sig. I år visar Avesta Art återigen förra årets succé "Aquanauts - Expiditionen", om den mystiska och magiska expeditionen till Siljansringen 1897.

5. Zornmuseet

Zornmuseet hör till Sveriges mest omtyckta konstmuseer med världens största samling av Zorns verk. Mitt i centrala Mora, alldeles bredvid kyrkan, finns världens största samling av konstnärens verk; virtuosa vattenskildringar, folklivsbilder från Dalarna, nakenstudier, raffinerade porträtt och snidade skulpturer. Hans akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar finns alltid utställda, ofta tillsammans med konst och konsthantverk ur Zorns egna samlingar. I sommar får den egna konsten dessutom sällskap av storstjärnor som Manet, Monet, Gauguin och Cézanne i den mest påkostade utställningen någonsin i Dalarna.

En kilometer från museet, alldeles vid Siljans strand, finns Zorns gammelgård med en av Sveriges finaste samlingar av äldre timmerhus. Sommartid är även Textilkammaren öppen och här visas Anders och Emma Zorns samling av vackra allmogetextilier och folkdräkter från Siljansbygden, de äldsta från 1700-talet.

Se mer på Zornmuseets hemsida.

Zornmuseet i Mora.

Zorngården i Mora
Ta del av Anders Zorns ikoniska konst på nära håll, i sommar får den dessutom sällskap av verk skapade av internationella storheter så som Manet, Monet, Gauguin och Cézanne.

Kom ihåg!

Tänk på att öppettider och -tillfällen kan variera under sommaren. Ofta krävs förbokning, speciellt för eventuella guidade visningar. Likaså kan förutsättningar för öppethållande och hur besöken kan genomföras påverkas av aktuella riktlinjer och rekommendationer. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.