Barn och vuxna som cyklar på olika platser i Dalarna, cyklar på fjället och i skogen.

Flow på dalavis

Vi alla jagar den där känslan av när allt stämmer. En perfekt tagen kurva som ger extra fart vidare på leden. När allt fokus ligger på nästa sväng, gupp eller nedförsbacke. Tramporna som flyger som av sig själv, svetten som lackar och glädjen som bubblar i benen tillsammans med ett litet uns mjölksyra. En solnedgång skymtar mellan trädstammarna eller över fjället. Det är inte livet på en pinne – det är livet på en cykel. Det är flow på dalavis.


Slingrande stigar genom tät tallskog, doserade kurvor med skönt flow och vackra vyer. Cykling är hetare än någonsin och allt fler vill ta sig ut i naturen på sadeln. Att komma igång och hitta rätt områden och leder kan vara en utmaning – men inte i Dalarna. Här är fyra cykelområden där alla i sällskapet kan hitta en cykelled på sin nivå och tröskeln är extra låg att komma igång. Dessutom bjuder anläggningen runt omkring på alla förutsättningar för en sommarvistelse fylld av aktiviteter för hela familjen.  

1. Idre Fjäll

Cykling på Idre Fjäll är en aktivitet att göra tillsammans. I Skills area kan hela familjen samlas och träna sin teknik. Här kan du träna kurvteknik, köra stentrappan eller träna hopp i grön, blå eller röd linje eller varför inte utmana varandra i Dual pumptrackbanan. Den lekfulla cykelleden som sträcker sig runt Idre Fjäll bjuder på härliga avstickare som Sagoskogen, AllaKan och Jippi. Lederna slingrar sig som en berg-och-dalbana längs fjällsidan och ner i gammelskogen som omger Idre Fjäll.

För den som söker fler utmaningar i form av uppförsbackar ger sig på Toppleden, en multiled som tar startar vid Skills Area för att sedan letar sig upp till topprestaurangen Utsikten – allt inramat av Dalarnas högsta fjäll Städjan. En magisk upplevelse!

Läs mer om cyklingen på Idre Fjäll på deras hemsida.

Vuxen och barn sitter på toppen av fjället i Idre, med cyklar bredvid sig.

Man som cyklar på led i skogen.
Cykla på fjället med storslagna vyer eller susa fram på flowiga stigar i skogarna kring Idre Fjäll.

2. Orsa Grönklitt

Samtliga leder utgår från Längdcentrum där det också finns cykeluthyrning, verkstad och sportshop. De flesta lederna är blå, men av väldigt olika karaktär. Några slingrar sig kring anläggningen med närliggande Rädsjön och Orsa Rovdjurspark i blickfånget. Andra tar dig ut i den riktiga vildmarken med ett lugn och storhet som är svår att beskriva, men fantastisk att uppleva.

En rolig och varierad röd led är 5,5 km långa Fryksåsrundan. Där väntar både fantastisk utsikt, fikamöjligheter och spännande single track. Längs vägen finns även möjlighet till grillning vid grillplats. Underlaget varierar, med allt från större lättcyklad stig till lite mer tekniska och steniga stigar.

Läs mer om cyklingen på Orsa Grönklitt på deras hemsida.

Mountainbike i Fryksås med Orsasjön i bakgrunden.

Två cyklar står lutade mot ett träd i skogen vid Orsa Grönklitt.
Varierande cykling för hela familjen i Orsa Grönklitt. Cykla till exempel till närliggande fäbodbyn Fryksås med sin maffiga utsikt över Orsasjön och Siljansbygden.

3. Vasaloppsarenan

Stigcyklingen i Mora bjuder på snabba, roliga och lättcyklade stigar. Hedterrängens vackra omgivningar skapar en härlig fart- och naturupplevelse. Med Vasaloppsleden som en del av lednätverket finns traditionen och känslan med året om. Utgångspunkten för alla Biking Dalarnas leder i Moraområdet är centralt belägna Mora Parken, där det också finns camping, hotell och stugboende. Då Vasaloppsspåret och Vasaloppsarenan går genom själva campingen är det lätt att direkt ge sig ut på leden. Gör turer av valfri längd längs de klassiska 90 kilometrarna via de många klassiska kontrollerna. Av den totala sträckningen går 87 km på skogsväg eller grus, och 7 km asfalt.

I augusti går sedan Vasaloppets sommarvecka av stapeln, med motionslopp på cykel i olika längd och för hela familjen. Här finns alltifrån från Cykelvasan 30 med sina 30 km till Cykelvasan 90 som går hela vägen från Sälen till Mora. Förra året anpassades upplägget av loppen utifrån rådande omständigheter och genomfördes i form av Hemmavasan. Håll dig uppdaterad om genomförandet för 2021 års cykelevenemang via Vasaloppets hemsida.

Läs mer om Cykelvasan, Hemmavasan och cykling i Vasaloppsarenan på Vasaloppets hemsida.

Familj som cyklar i Vasaloppsarenan.

Skylt som visar vägen längs Vasaloppsspåret.
Cykla på klassisk mark i Vasaloppsarenan mellan Sälen och Mora. Utgå från Mora Parken i Mora, där leden passerar genom anläggningen. Terrängen är lättcyklad och här kan hela familjen ta sig ut tillsammans.

4. Säfsen Resort, Ludvika

Säfsen ligger i en dal omringat av böljande berg, stora skogar och många sjöar. Det gör cyklingen i området omväxlande och det spelar ingen roll om du tränar distans inför långlopp, törstar efter stökig stigcykling eller bara vill ut på en tur med familjen, så har Säfsen alltid något att erbjuda. Framför allt är Säfsen en familjeanläggning, där 20 km långa Stackrundan är nybörjarvänlig. MTB-leden är en lättcyklad grusvägstur liksom en perfekt halvdagsutflykt med fika. Turen startar på cykelbanan från Hyttan och går ner genom Fredriksberg och vidare ut på den gamla järnvägsbanken och längs Lisjöns stränder.

Dessutom finns Säfsens cykelarena, med en bana där det går att träna på balans, teknik, stabilitet och fokusering. Ofta finns också anläggningens egna MTB-instruktörer på plats och kan komma med användbara tips. Alldeles bredvid cykelarenan ligger Filurius BMX-bana, för de yngre cyklisterna som kanske ännu inte kommit igång med mountainbike. Här väntar hopp, skutt, minivelodromer och andra roliga nybörjarutmaningar som garanterat kommer ge mersmak för cykling.

Läs mer om cyklingen i Säfsen på deras hemsida.

Barn och vuxen cyklar i skogen utanför Säfsen i Dalarna.
Det finns många spännande cykelleder att upptäcka i skogarna kring Säfsen.

Kom ihåg

Tänk på att tillgänglighet på lederna kan variera under säsongen, mycket beroende på väderförhållanden. Likaså kan förutsättningar för öppethållande och hur besöken kan genomföras påverkas av aktuella riktlinjer och rekommendationer. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.

Medlemmar i Biking Dalarna

Idre Fjäll, Vasaloppsarenan, Orsa Grönklitt och Säfsen är alla medlemmar i Biking Dalarna, ett samarbete mellan cykelområden i Dalarna som verkar för att erbjuda gäster cykelupplevelser av hög kvalitet. Med gemensam ledmarkering, gradering av leder och bra kringservice är detta Sveriges största cykelparadis.

På Biking Dalarnas områden är det garanterat lätt att hitta rätt, då alla leder är välmarkerade i terrängen. Det är också lätt att välja rätt led, då samtliga cykelområden har graderat sina leder enligt en gemensam matris. Det innebär att en blå led i Orsa Grönklitt ska vara ungefär lika lättcyklad som en blå led på Idre Fjäll. Dessutom är det lätt att komma igång. Bra kringservice är en viktig del av cykelupplevelsen. På alla destinationer inom Biking Dalarna ska det finnas möjlighet att hyra en cykel, att äta och bo samt att tvätta sig själv och sin cykel efter turen.

Läs mer, hitta cykelområden och leder: Biking Dalarna.