Renar i Idre-Grövelsjön.

Höstlov i Dalarna

Dags för höstlov med massa bus, skoj och aktiviteter för barn i alla åldrar. Runt om i Dalarna är det full fart hela höstlovsveckan och det finns mycket spännande, roligt, lärorikt – och lite läskigt – att uppleva. Här har vi samlat en guide med 10 förslag och en hel del tips på olika höstlovsaktiviteter runt om i Dalarna. Välkommen att fira höstlovet i Dalarna!


1. Spöklov på Orsa Grönklitt

I trakterna kring Mora och Orsa har höstlovet blivit lika med Spöklov, en egen och extra rolig variant av Halloween-firande. Då går hotell, anläggningar och besöksmål in för att vara lite extra spöklika, busiga och läskiga. På Orsa Grönklitt kan ni besöka Orsa Rovdjurspark, säga hej till de många olika djuren och gå på en lärorik upptäcktsfärd i parken. Eller så utmanar ni varandra i skidspåren – för ja, det finns snö! Spökpyssel, spökvandring och spökbuffé på Toppstugan är andra spännande aktiviteter för hela familjen. Självklart finns det mycket mer att göra på anläggningen. Hösten på Orsa Grönklitt inkluderar till exempel både cykel, vandring och fiske. Kanske avrundar ni med en familjeturnering i bowling på Orsa Bowling, alldeles bredvid Orsa Camping.

Vandring i skogen vid Orsa Grönklitt.
Cykla Flowtrail, vandra, besök Rovdjursparken eller häng med på någon av de olika Halloween-inspirerade aktiviteterna som anordnas under höstlovet på Orsa Grönklitt.

2. Häxan firar Spöklov på Tomteland

På Sagolandet Tomteland i Gesunda är det förstås häxan som står för programmet i den stora utomhusparken och hon är på sitt bästa bushumör. Tillsammans med Häxkusinerna, Alven, Huldran, Sagofén, busmössen och Tomten bjuder de på äventyr och show med sång, musik, teater, lek och upptåg. I Felodimestivalen tävlar sagofigurerna i en spännande melodifestival där du får vara med och rösta fram vinnaren.

Dessutom dyker flera sagofigurer upp som bara hälsar på under Spöklovet, som Lyktgubben som bor i sitt mystiska Lykthus mitt i Skugglandsbyn. Vampyria och hennes Fladdermusbjörn smyger runt i Förtrollade skogen och Eldalven bjuder på fantastiska eldshower i Drakland.

Alla Spöklovsdagar avslutas med ett superhäftigt Spöklovsdisco där du kan dansa loss ute på sagotorget med alla sagofigurer.

Spöklovet på Tomteland 2021 är öppet 2–6 november kl 10-16.

Häxan på Sagolandet Tomteland, som står i fokus under temaparkens Spöklov.
Häxan står i fokus under Spöklov på Sagolandet Tomteland.

3. Äventyr vid Falu Gruva

Under en Gruvtur vid Falu Gruva får ni följa med under jord, till den del av gruvan med anor från 1600-talet. Lär er mer om hur livet i gruvan var och ta del av den spännande historien, de sägner och legender som lever kvar. Besökare måste vara minst tre år och alla barn under tolv år måste ha sällskap av vuxen. Gruvturen innebär många trappor och du behöver kunna gå den 670 meter långa promenaden. På Gruvområdet ovan jord finns det spännande Gruvmuseet. Utställningen är interaktiv och uppskattas lika mycket av vuxna som av barn. Här kan du åka i gruvschaktets tunna, prova en medeltida stridshjälm och testa hur geologer arbetar. Ett bra tillfälle att lära om historien tillsammans.

Under höstlovet 2021 finns två olika höstlovspaket att välja mellan. Stora höstlovspaketet (från 3 år) passar hela familjen och inkluderar en guidad familjevisning i gruvan, entré till Gruvmuseet och en rad andra spännande aktiviteter ovan jord. Om ni inte vill gå ner i gruvan är det Lilla höstlovspaketet att rekommendera. Höstlovspaketen går att boka 1–6 november 2021. Läs mer på Falu Gruvas hemsida.

Vill ni sova över? Strax intill Falu Gruva ligger hemtrevliga Polhem B&B. Somna gott och vakna till den hisnande utsikten över dagbrottet Stora Stöten, extra häftig upplevelse.

Besökare på Gruvtur under jord i Falu Gruva.

Barn och vuxna på besök på Gruvmuseet vid Falu Gruva.
Följ med på en Gruvtur under jord i Falu Gruva och utforska det interaktiva Gruvmuseet.

4. Höstlov i fjällen på Idre Fjäll

Idre Fjäll är det ett aktivt höstlov som gäller. Vandring, längdskidåkning på riktig snö och spännande äventyr och aktiviteter för barn och familjer är bara några roliga aktiviteter på schemat. Självklart är själva fjället utgångspunkten för det mesta. Gör en vandring upp på Nipfjället eller det välkända Städjan. Följ med på Natur-, Fjäll- eller Äventyrsskola, bowla, bada, halloweenpyssla, träffa renen Aske, rid på fjället eller testa höghöjdsbanan. Fast det förstås, det är ju minst lika mysigt att samlas i stugan och bara mysa också, efter en dag av fartfyllda aktiviteter.

Barn som cyklar och vandrar på Idre Fjäll.

Barn som rider i skogen på Idre Fjäll.
Cykling, vandring och ridning är några av de aktiviteter som väntar på höstlovet på Idre Fjäll. Foto: Idre Fjäll.

5. Kulturell roadtrip längs Kulturresan

Ta med barnen på en spännande upptäcktsfärd genom Dalarna under höstlovet. Flera av besöksmålen som utgör Kulturresan bjuder på lärorika, roliga och äventyrliga saker att göra speciellt för lovlediga barn. Passa också på att införskaffa Kulturpasset, så att ni kan samla stämplar på varje ställe. Det blir ett extra roligt mål att ta sikte på den unika dalahäst ni får efter att ha besökt alla nio stopp.

Barnen kan till exempel följa med på speciella barnvisningar på Carl Larsson-gården i Sundborn och på Zorngården i Mora. Spännande inblickar i unika och fantasifulla konstnärshem. På Ornässtugan i Borlänge är det riddartema och barnen får möta en korsriddare, som dessutom dubbar barnen och ger dem ett eget riddarnamn. Även Dalarnas museum har ett gediget höstlovsprogram med en mängd aktiviteter och familjevisningar. Gör en egen fågelmatare, gissa djurskelettet och känn på historien via arkeologiska föremål. Hos Nils Olsson dalahästar i Nusnäs går det att se hur en dalahäst blir till och förstås även testa att måla sin alldeles egen variant.

En extra rolig utmaning blir att samla alla stämplar i Kulturpasset. Gör det till ett mål att besöka alla nio platser längs Kulturresan och när ni är i mål får ni den speciella dalahästen i pris.

Läs mer om respektive besöksmål och deras höstlovsaktiviteter: Höstlov för barnen längs Kulturresan.

Barn som målar en dalahäst.

En kvinna visar Carl Larsson-gården för ett barn.
Måla en egen dalahäst eller gå på en barnvisning på Carl Larsson-gården.

6. Äventyrsbad, experiment och strutsar i Borlänge

Borlänge har också sitt äventyrsbad och det är alltid full fart på Aqua Nova. Här finns rutschkanor som passar alla smaker, en vildfors, vågbassäng och en massagebubbelbänk. För de allra minsta barnen finns dessutom ett område där de kan leka med pirater i piratskepp. I Borlänge finns även 2047 Science Center. Här går det att experimentera i de interaktiva miljöerna på olika teman som teknik, människan, fysik, matematik och energi. Toppa Borlängevistelsen med att hälsa på strutsarna hos Sahlins Struts – och varför inte smaka strutsglass? 

Struts på Sahlins Struts i Borlänge.
Hälsa på hos strutsarna hos Sahlins struts utanför Borlänge.

7. Stugmys

Lämna vardagen bakom er och spendera höstlovet i en egen stuga. Att bo i egen stuga är ett både bekvämt, enkelt och smidigt sätt att spendera lovdagarna på era egna villkor. Dessutom har ni alla möjligheter att spendera dagen precis så som ni vill. Kombinera till exempel boendet med någon av aktivitetsförslagen som finns med i den här listan. Förutom utflykter finns det ofta en mängd aktiviteter precis utanför stugdörren, som en upptäcktsfärd i skogen, grillning i slogboden eller klassiskt stugmys – det är ni själva som sätter agendan bland allt som står till buds.

Här kan du söka och hitta boende i Dalarna.

8. Maxade utomhusaktiviteter: vandra, cykla och åk skidor

I Dalarna är det alltid nära till naturen och det finns många fina naturområden att utforska. Stadsnära vandringar finn till exempel i Gyllbergen i Borlänge eller Säterdalen i Säter. Om marken fortfarande är bar: vandra i Sälen och Sälenfjällen, Grövelsjön eller Idre. I Idre och Grövelsjön går det också att hälsa på och vandra med renar. En minst sagt annorlunda och minnesvärd upplevelse.

Ett annat aktivt alternativ är att besöka någon av de fina anläggningarna i cykelnätverket Biking Dalarna. Kanske går det att göra någon sista tur med cykeln om underlaget fortfarande tillåter? Om inte annat har flera anläggningar som Sälen, Orsa Grönklitt, Idre Fjäll och Säfsen kortare teknikbanor som kanske fortfarande är tillgängliga. Om snön har valt att göra entré går det till och med att göra tidig skidpremiär hos någon av de snösäkra anläggningarna! Lugnet i Falun, Orsa Grönklitt, Idre Fjäll och Hemus-området i Mora brukar vara tidigt ute.

Barn som cyklar på Orsa Grönklitts Flowtrail.
Om det fortfarande är barmark, ge er ut på cyklarna på härligt flowiga banor speciellt anpassade för unga cyklister.

9. Lär mer om naturen på naturum Siljansnäs

Naturum Dalarna ligger högt upp på Björkberget i Siljansnäs och på området finns spännande platser för både små och stora barn att upptäcka. Inomhus kan barnen göra allt från att mata fisken Harry till att lyssna på vargens yl och i barnhörnan går det att spela spel och rita. Vid forskningsstationen kan barnen undersöka olika naturfynd med hjälp av stereoluppar. Utomhus finns HumleBumlestigen, en 350 meter lång naturstig som är framkomlig med barnvagn. Där kan ni leta efter haren, hackspetten, grävlingen, ekorren, räven och mården som gömt sig längs stigen. Särskilda barnskyltar berättar spännande fakta om de olika djuren. Det finns slogbodar och rastplatser för matsäck. Om det nya utsiktstornet är öppet är det en given (bokstavlig) höjdare att ta sig upp för att spana ut över vidderna.

Utsiktstornet vid naturum Dalarna i Siljansnäs.
Gå upp i det nya tornet vid naturum Dalarna och spana ut över Siljansområdet.

10. Spela dalabingo

Fyll både lediga dagar och våra dalainspirerade bingobrickor med nya besöksmål och upplevelser. Samla besöksmål, aktiviteter eller upplevelser – kryssa i brickan och ropa bingo. Här finns flera olika varianter för alla smaker och åldrar. Välj till exempel mellan Våffelbingo, Bingo med dalasmak, Dalahästbingo eller Barnens dalabingo.

Ett höstlov i Dalarna bjuder helt enkelt på många möjligheter för hela familjen och för den delen alla som vill fira ett roligt, spännande och lärorikt lov. 

Nygräddade våfflor med sylt och grädde.
Spela Våffelbingo under höstlovet.

Tänk på att öppettider kan variera under året. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.

Höstlovsevenemang

Valda filter