Barn cyklar på fjället i Idre Fjäll.

10 favoriter för höstlovet


Dags för höstlov med massa bus, skoj och aktiviteter för barn i alla åldrar. Runt om i Dalarna är det full fart hela höstlovsveckan och det finns mycket spännande, roligt, lärorikt – och lite läskigt – att uppleva. Här har vi samlat en guide med 10 förslag och en hel del tips på olika höstlovsaktiviteter runt om i Dalarna. Välkommen att fira höstlovet i Dalarna!


1. Häxan firar Spöklov på Tomteland

Sagolandet Tomteland i Gesunda utanför Mora är det förstås häxan som står för programmet i den stora utomhusparken och hon är på sitt bästa bushumör. Tillsammans med Häxkusinerna, Alven, Huldran, Sagofén, busmössen och Tomten bjuder de på äventyr och show med sång, musik, teater, lek och upptåg. I Felodimestivalen tävlar sagofigurerna i en spännande melodifestival där du får vara med och rösta fram vinnaren.

Dessutom dyker flera sagofigurer upp som bara hälsar på under Spöklovet, som Lyktgubben som bor i sitt mystiska Lykthus mitt i Skugglandsbyn. Vampyria och hennes Fladdermusbjörn smyger runt i Förtrollade skogen och Eldalven bjuder på fantastiska eldshower i Drakland.

Alla Spöklovsdagar avslutas med ett superhäftigt Spöklovsdisco där du kan dansa loss ute på sagotorget med alla sagofigurer. Kom gärna lite ruskigt utklädd och smält in bland alla troll och häxor.

Spöklovet på Tomteland 2022 är öppet 1–5 november kl 10-16.

Häxan på Sagolandet Tomteland, som står i fokus under temaparkens Spöklov.
Häxan står i fokus under Spöklov på Sagolandet Tomteland. Foto: Tomteland.

2. Äventyr vid Falu Gruva

Passa på att besöka ett världsarv under höstlovet! Världsarvet Falun består av staden, gruvan och det kringliggande landskapet. För lovlediga barn är ett besök vid Falu Gruva något extra häftigt. Tänk att få sätta på sig den gula lånecapen, en hjälm och ta sig nerför trapporna till underjorden. Där nere berättar guiden spännande historier om hur livet i gruvan var och visar vägen genom gruvgångarna.

Tänk på att ha rejäla skor och gärna en varm tröja. Temperaturen i gruvan är fem plusgrader året runt. Åldersgränsen för att gå ner i gruvan är tre år, barn under tolv år måste ha en vuxen med sig.

Läs mer på Falu Gruvas hemsida.

Vill ni sova över? Strax intill Falu Gruva ligger hemtrevliga Polhem B&B. Somna gott och vakna till den hisnande utsikten över dagbrottet Stora Stöten, extra häftig upplevelse.

Följ med på en Gruvtur under jord i Falu Gruva och utforska det interaktiva Gruvmuseet.
Följ med på en Gruvtur under jord i Falu Gruva och utforska det interaktiva Gruvmuseet. Foto: Falu Gruva.

3. Roadtrip längs Kulturresan

Ta med barnen på en spännande upptäcktsfärd genom Dalarna under höstlovet. Flera av besöksmålen som utgör Kulturresan bjuder på lärorika, roliga och äventyrliga saker att göra speciellt för lovlediga barn. Passa också på att införskaffa Kulturpasset, så att ni kan samla stämplar på varje ställe. Det blir ett extra roligt mål att ta sikte på den unika dalahäst ni får efter att ha besökt alla nio stopp. Gör det till ett mål och en extra rolig utmaning att besöka alla nio besöksmål.

Dalarnas museum har till exempel ett höstlovsprogram med extra många aktiviteter för lovlediga barn. Hos Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs går det att se hur en dalahäst blir till och förstås även testa att måla sin alldeles egen variant. På Zornmuseet anordnas speciella barnvisningar kring höstens och vinterns stora utställning "The Vikings Begin". Under två lovdagar får barnen upptäcka vikingarnas mystiska och magiska värld.

Här kan du läsa mer om Kulturresans besöksmål och köpa Kulturpasset

Barn som målar en dalahäst.
Måla en egen dalahäst hos Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs. Foto: Anton Jerkeby.

4. Bästa Borlänge: Äventyrsbad, trampoliner och strutsar

I Borlänge är det alltid full fart och kanske extra mycket under höstlovet. Här finns till exempel äventyrsbadet Aqua Nova med rutschkanor som passar alla smaker, en vildfors, vågbassäng och en massagebubbelbänk. För de allra minsta barnen finns dessutom ett område där de kan leka med pirater i piratskepp.

Ännu mera lek och pirr i magen blir det på trampolinparken Yoump. Hoppa loss på de stora trampolinytorna, bigairbagen eller airtracken. Gå balansgång på slackline, testa bollsporter som slamdunk och dodgeball. Det finns helt enkelt en hel massa roligheter att ge er i kast med. Alla parker är noggrant byggda utifrån kvalitets- och säkerhetskrav.

I Borlänge finns även 2047 Science Center. Här går det att experimentera i de interaktiva miljöerna på olika teman som teknik, människan, fysik, matematik och energi. Toppa Borlängevistelsen med att hälsa på strutsarna hos Sahlins Struts – och varför inte smaka strutsglass?

Struts på Sahlins Struts i Borlänge.
Hälsa på hos strutsarna hos Sahlins struts utanför Borlänge. Foto: Anna Holm.

5. Utomhushäng på Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt är det fullt fokus på utomhusaktiviteter. Under höstlovet bjuds det på ett program med alltifrån grillning vid Rädsjön till spännande skattjakt. Ni kan också utmana varandra i skidspåren – för ja, det finns snö redan nu! Ta sikte på Längdcentrum, som är navet för de flesta aktiviteter på anläggningen. Där går det också att hyra utrustning och få ännu fler tips på vad som är på gång.

Vandring i skogen vid Orsa Grönklitt.
Häng utomhus på Orsa Grönklitt under höstlovet. Vandra, cykla, åk längdskidor och gå på skattjakt. Foto: Orsa Grönklitt.

6. Höstlov i fjällen på Idre Fjäll

Idre Fjäll är det ett aktivt höstlov som gäller. Vandring, längdskidåkning på riktig snö och spännande äventyr och aktiviteter för barn och familjer är bara några roliga aktiviteter på schemat. Självklart är själva fjället utgångspunkten för det mesta. Gör en vandring upp på Nipfjället eller det välkända Städjan. Följ med på Natur-, Fjäll- eller Äventyrsskola, bowla, bada, halloweenpyssla, träffa renen Aske, rid på fjället eller testa höghöjdsbanan. Fast det förstås, det är ju minst lika mysigt att samlas i stugan och bara mysa också, efter en dag av fartfyllda aktiviteter.

Barn som cyklar och vandrar på Idre Fjäll.
Cykling och vandring är några av de aktiviteter som väntar på höstlovet på Idre Fjäll. Foto: Idre Fjäll.

7. Stugmys

Lämna vardagen bakom er och spendera höstlovet i en egen stuga. Att bo i egen stuga är ett både bekvämt, enkelt och smidigt sätt att spendera lovdagarna på era egna villkor. Dessutom har ni alla möjligheter att spendera dagen precis så som ni vill. Kombinera till exempel boendet med någon av aktivitetsförslagen som finns med i den här listan. Förutom utflykter finns det ofta en mängd aktiviteter precis utanför stugdörren, som en upptäcktsfärd i skogen, grillning i slogboden eller klassiskt stugmys – det är ni själva som sätter agendan bland allt som står till buds.

Här kan du söka och hitta boende i Dalarna.

Barn som grillar marshmallows i stuga.
Mys tillsammans i en stuga i fjällen eller nära naturen. Att grilla marshmallows är förstås ett måste! Foto: Anna Holm.

8. Upptäck naturen: Vandra och cykla

I Dalarna är det alltid nära till naturen och det finns många fina naturområden att utforska. Ta till exempel sikte på något av de många naturreservaten för en utflykt. Packa matsäcken och hitta en fin rastplats att njuta på. Stadsnära vandringar finns till exempel i Gyllbergen i Borlänge eller Säterdalen i Säter. Om marken fortfarande är bar: vandra i Sälen och Sälenfjällen, Grövelsjön eller Idre. I Idre och Grövelsjön går det också att hälsa på och vandra med renar. En minst sagt annorlunda och minnesvärd upplevelse.

Ett annat aktivt alternativ är att besöka någon av de fina anläggningarna i cykelnätverket Biking Dalarna. Kanske går det att göra någon sista tur med cykeln om underlaget fortfarande tillåter? I bland annat Sälen, Orsa Grönklitt, Idre Fjäll och Säfsen brukar det finnas kortare teknikbanor som kanske fortfarande är tillgängliga.

Barn som cyklar på Orsa Grönklitts Flowtrail.
Om det fortfarande är barmark, ge er ut på cyklarna på härligt flowiga banor speciellt anpassade för unga cyklister. Foto: Orsa Grönklitt.

9. Gör längdpremiär

Lagom till höstlovet brukar flera anläggningar lägga ut sparad snö och dra upp säsongens första längdskidspår. Lugnet i Falun, Orsa Grönklitt, Idre Fjäll och Mora Skidstadion i Mora brukar vara tidigt ute. Plocka fram skidutrustningen eller hyr på plats och låt höstlovet bli en extra härlig försmak av vintern.

Barn och vuxen åker längdskidor på Idre Fjäll.
Gör premiär på längdskidor under höstlovet. På vissa ställen i Dalarna är det supertidig snöpremiär. Foto: Anna Hållams.

10. Lär mer om naturen på naturum Siljansnäs

Naturum Dalarna ligger högt upp på Björkberget i Siljansnäs och på området finns spännande platser för både små och stora barn att upptäcka. Inomhus kan barnen göra allt från att mata fisken Harry till att lyssna på vargens yl och i barnhörnan går det att spela spel och rita. Vid forskningsstationen kan barnen undersöka olika naturfynd med hjälp av stereoluppar.

Utomhus finns HumleBumlestigen, en 350 meter lång naturstig som är framkomlig med barnvagn. Där kan ni leta efter haren, hackspetten, grävlingen, ekorren, räven och mården som gömt sig längs stigen. Särskilda barnskyltar berättar spännande fakta om de olika djuren. Det finns slogbodar och rastplatser för matsäck. Om det nya utsiktstornet är öppet är det en given (bokstavlig) höjdare att ta sig upp för att spana ut över vidderna.

Utsiktstornet vid naturum Dalarna i Siljansnäs.
Gå upp i tornet vid naturum Dalarna och spana ut över Siljansområdet. Foto: Anna Holm.

Tänk på att öppettider kan variera under året. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.

På barnensdalarna.se finns fler barnvänliga besöksmål och aktiviteter

Höstlovsevenemang

Valda filter