Holens Gammelgård.

Holens Gammelgård, Tällberg

Hembygdsvårdaren, konstnären och arkitekten Gustaf Ankarcronas hem och ateljé – en timmergård med byggnader från 1600-1800-talen, högt beläget med hänförande utsikt över Siljan. Intill Gammelgården finns en kaffestuga.

Beskrivning

Visningar på engelska, tyska och visning för grupper endast förbokning. Entré 75 kr (barn gratis). Tel/sms 076-767 78 00, e-post guidning@valkommentilltallberg.se.

Holen skänktes till Leksands hemslöjdsförening och 1934 kunde man ta emot de första besökarna. Gården förvaltas och ägs nu av Leksands kommun. Den besökande får se Ankarcronas arbetsrum och ateljé med ett urval av hans rikhaltiga samling av folkkonstföremål. Dessutom visas i de olika byggnaderna redskap och nyttoföremål som användes i det traditionella jordbruket. Holen kan främst karakteriseras som en minnesgård över sin upphovsman och är sedan 1985 förklarat som byggnadsminne.

Gustaf Ankarcrona (1869 - 1933) var av adlig ätt från Huskvarnatrakten i Småland. Han har själv vittnat om hur hans intresse för den gamla dalakulturen väcktes vid en hemslöjdsutställning i Gävle 1901. Han blev bl a initiativtagare till bildandet av den första hemslöjdsföreningen på svensk landsbygd i Leksand 1904.

Dokument & länkar

http://leksand.se/kultur

Vägbeskrivning

12 km N Leksand