Vy över Siljan och Laknäs brygga utanför Rättvik i Dalarna

Semester på nära håll

Hemester i Dalarna


Att semestra på hemmaplan – att ta hemester – är i dag ett självklart alternativ för många. Ägna sommaren åt att upptäcka allt det som finns på nära håll i Dalarna. Hitta nya platser och tidigare dolda guldkorn, vare sig det handlar om udda boenden, vattenfallssafari eller bastubad i guldägg. Kika närmare på våra 9 tips för semester i Sverige – en hemester i Dalarna.


Ordet ”hemester” är en sammanslagning av ordet ”hemma” och ”semester” – helt enkelt handlar det om att spendera semestern på nära håll och utforska de äventyr som inte kräver långa (flyg-)resor. Gör en dagsutflykt eller spendera några dagar med att upptäcka vad som finns i Dalarna. Här finns mycket att göra för den som är sugen på natur och kultur, mat och musik, äventyr eller avkoppling.

9 tips för semester på hemmaplan


Att resa behöver inte alltid betyda att man reser långt bort. Det kan lika gärna vara att besöka en ort i närheten av där du bor eller en plats du varit nyfiken på i en stad du redan besökt. Ta hemester i sommar och semestra på nära håll. Vare sig du bor i Dalarna eller kommer på besök finns här många nära och hållbara resmål. Välkommen!


1. Gör en Kulturresa

Upptäck kulturella sevärdheter och nationella skatter på de nio kulturhistoriska besöksmål som tillsammans utgör Kulturresan. Hälsa på hos Anders Zorn, Carl Larsson och Munthes Hildasholm. Kliv ner i Falu Gruva, se dalahästen tillverkas och besök platser där historien blir levande. Köp Kulturpasset för att få förmånliga erbjudanden och samla stämplar på varje besöksmål.

2. Hitta vackra vyer

Att leta upp det perfekta picknick-stället är ett spännande vardagsäventyr för både stora och små. Oavsett om du längtar efter blånande berg, mäktiga fjäll eller vidsträckta skogslandskap behöver du inte åka särskilt långt. Det finns gott om hänförande platser, slående utsikter och minst sagt maffiga vyer i Dalarna. Städjan i Idre, Gesundaberget utanför Mora, Söderås i Rättvik och Bispbergs klack i Säter är bara några av de platser som levererar en utsikt utöver det vanliga.

3. Fira midsommar

Midsommar i Dalarna är för många sinnebilden av svensk sommar. Dans runt midsommarstången, Små grodorna, fioler och spelmän, folkdräkter, folkdans, ljusa sommarnätter och blommor i håret. Om du ska uppleva äkta midsommar, då ska du bege dig till hit – till den ursprungliga platsen för de svenska midsommartraditionerna.

4. Åk på vattenfallssafari

Ge dig ut och jaga vattenfall runt om i Dalarna. Upplev kraften från forsen som brusar och känn pirret i magen när du vandrar på svindlande höjder genom trolska dalaskogar. Här är tre fall att checka av i sommar: Sveriges högsta vattenfall Njupeskär finns i Fulufjällets nationalpark utanför Särna. I Boda utanför Rättvik väntar Styggforsen, medan Storstupet och Helvetesfallet finns utanför Orsa.

5. Smaka på Dalarna

Ta sikte på några av alla välsmakande utflyktsmål och gör en riktig smakresa genom Dalarna i sommar. Testa strutsburgare hos Sahlins struts, spännande ostar hos Murboannas, nygräddat Skedvibröd hos Kulinariet i Stora Skedvi eller sköna sommarpubar hos dalabryggerierna. Eller boka bord på gourmetrestaurangen ”The Edible Country”, där gästerna lagar sin egen mat och äter vid ett bord mitt ute i naturen, i Kloster utanför Hedemora.

6. Njut av musiken

Det formligen kryllar av musikevenemang i Dalarna sommartid – djupdyk i vårt kalendarium och hitta guldkornen. Besök Europas mäktigaste utomhusarena Dalhalla, ta en svängom på Dansbandsveckan i Malung, festivalyra under Peace & Love, njut av spelglädjen under Bingsjöstämman eller lyssna på maffig opera i Vattnäs.

7. Testa ett annorlunda boende

Checka in på ett udda boende och få en hemester-upplevelse utöver det vanliga. Hos Näsets Marcusgård i Furudal hänger lyxiga trädkojor högt upp i träden. Lilla Tangsjöstugan i Fulufjällets nationalpark har vare sig el eller rinnande vatten, men däremot en hänförande omgivning och ett totalt lugn. Bo i ett gammalt stationshus utanför Vansbro eller i samisk kåta i Grövelsjön.

8. Bada bastu i ett guldägg

Bada bastu på Långbryggan i Rättvik – i ett guldägg. Världsattraktionen Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen landar längst ut på den 628 meter långa bryggan i sommar. Ägget har bland annat listats som en av de tre bästa sakerna att uppleva i världen under en livstid. Boka ett bastubad i det unika ägget och checka samtidigt av en punkt på er bucketlist.

9. Cykelhemestra

Dalarna är som gjort för att upptäckas och utforskas på cykel – vare sig det handlar om avslappnad cykling på lugna vägar eller mer adrenalinfyllda cykeläventyr för den som söker spänning. Cykelnätverket Biking Dalarna samlar en rad cykelområden som har leder och cykelturer för alla, både nybörjare och vana cyklister, för den som cyklar på egen hand, med kompisgänget eller tillsammans med familjen.

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.