Par som vandrar på led i skog.

Hemester i Dalarna

Att semestra på hemmaplan – att ta hemester – är i dag ett självklart alternativ för många. Ägna tid åt att upptäcka allt det som finns på nära håll i Dalarna. Hitta nya platser och tidigare dolda guldkorn, vare sig det handlar om udda boenden, vattenfallssafari eller en tur på cykel. Kika närmare på våra 9 tips för semester i Sverige – en hemester i Dalarna.


Ordet ”hemester” är en sammanslagning av ordet ”hemma” och ”semester” – helt enkelt handlar det om att tillbringa semestern på nära håll och utforska de äventyr som inte kräver långa (flyg-)resor. Gör en dagsutflykt eller spendera några dagar med att upptäcka vad som finns i Dalarna. Här finns mycket att göra för den som är sugen på natur och kultur, mat och musik, äventyr eller avkoppling.

9 tips för hemester i Dalarna

Att resa behöver inte alltid betyda att man reser långt bort. Det kan lika gärna vara att besöka en ort i närheten av där du bor eller en plats du varit nyfiken på i en stad du redan besökt. Vare sig du bor i Dalarna eller kommer på besök finns här många nära och hållbara resmål.

Upptäck kulturella sevärdheter och nationella skatter på de nio kulturhistoriska besöksmål som tillsammans utgör Kulturresan. Hälsa på hos Anders Zorn, Carl Larsson och Munthes Hildasholm. Kliv ner i Falu Gruva, se dalahästen tillverkas och besök platser där historien blir levande. Köp Kulturpasset för att få förmånliga erbjudanden och samla stämplar på varje besöksmål.

Att leta upp det perfekta picknick-stället är ett spännande vardagsäventyr för både stora och små. Oavsett om du längtar efter blånande berg, mäktiga fjäll eller vidsträckta skogslandskap behöver du inte åka särskilt långt. Det finns gott om hänförande platser, slående utsikter och minst sagt maffiga vyer i Dalarna. Städjan i Idre, Gesundaberget utanför Mora, Söderås i Rättvik och Bispbergs klack i Säter är bara några av de platser som levererar en utsikt utöver det vanliga.

Insup doften av ljuvliga blomsterrabatter och promenera genom engelska trädgårdar som anlagts för flera hundra år sedan. Efter alla intryck passar det bra med en kaffe och kaka i bersån.

Ge dig ut och jaga vattenfall runt om i Dalarna. Upplev kraften från forsen som brusar och känn pirret i magen när du vandrar på svindlande höjder genom trolska dalaskogar. Ett av Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, finns i Fulufjällets nationalpark utanför Särna. I Boda utanför Rättvik väntar Styggforsen, medan Storstupet och Helvetesfallet finns utanför Orsa. Här är sju fall att checka av i sommar.

Ta sikte på några av alla välsmakande utflyktsmål och gör en riktig smakresa med hjälp av Taste of Dalarna i sommar. Testa strutsburgare hos Sahlins struts, spännande ostar hos Murboannas, nygräddat Skedvibröd hos Kulinariet i Stora Skedvi eller sköna sommarpubar hos dalabryggerierna. Eller boka bord på gourmetrestaurangen ”The Edible Country”, där gästerna lagar sin egen mat och äter vid ett bord mitt ute i naturen, i Kloster utanför Hedemora.

Dalahästar, Falu Gruva, den goda maten och den fantastiska naturen. Det är mycket som lockat journalisten Annika Majak till Dalarna. Tillsammans med maken, tillika fotografen, Daniel och deras husbil gjorde de en resa från Avesta i söder till Grövelsjön i norr. Längs vägen och de många stoppen upptäcker de en mix av allt det Dalarna har att erbjuda.

Checka in på ett udda boende och få en hemester-upplevelse utöver det vanliga. Hos Näsets Marcusgård i Furudal hänger lyxiga trädkojor högt upp i träden. Lilla Tangsjöstugan i Fulufjällets nationalpark har vare sig el eller rinnande vatten, men däremot en hänförande omgivning och ett totalt lugn. Bo i ett gammalt stationshus utanför Vansbro eller i samisk kåta i Grövelsjön.

Paddla längs Dalarnas vattenvägar. Utforska älvar och insjöar, ta in stillheten, naturen och vackra kulturmiljöer. Om det är farten och det actionfyllda som lockar, ska du prova forspaddling, där adrenalinet får pumpa under din färd genom pulserande forsar.

Dalarna är som gjort för att upptäckas och utforskas på cykel – vare sig det handlar om avslappnad cykling på lugna vägar eller mer adrenalinfyllda cykeläventyr för den som söker spänning. Cykelnätverket Biking Dalarna samlar en rad cykelområden som har leder och cykelturer för alla, både nybörjare och vana cyklister, för den som cyklar på egen hand, med kompisgänget eller tillsammans med familjen.

Här kan du bo under hemestern

Drömmer du också om att byta miljö och få nya intryck? Äventyret finns mycket närmare än du tror. Checka in på ett boende, unna dig miljöombyte och gynna samtidigt din lokala företagare som mer än någonsin behöver dig. En rad anpassningar har dessutom genomförts för att garantera dig ökad trygghet under vistelsen.

Valda filter

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.