Vandrare i röd jacka på vandringsled, har en vit hink i handen.

Gyllbergen - Vandringsleder 5-10 km

Gyllbergen är Borlänges största naturreservat. Det är ett 1020 hektar stort vildmarksområde med fina vandringsleder på sommaren och längdskidspår på vintern. Här kan du vandra på spångar genom myrarna, plocka hjortron och blåbär, eller utforska det rika djurlivet. Ta en tur med familjen och njut av en fikapaus vid någon av de många vindskydden med grillplats. Eller ge dig ut på en längre tur till någon av övernattningsstugorna.

Boka

Beskrivning

Längd: 5 km
Ledmarkering: Vandringslederna är uppmarkerade med orange färg.
Svårighetsgrad: Lätt, beräknad tidsåtgång 1 timme.

Beskrivning: Från Gyllfäbodarna ta vandringsleden upp på höjderna mot Fjortasjön. Stanna vid andra vindskyddet. Fortsätt lite till så kommer du till Jättebordet. Samma väg tillbaka.


Längd: 5 km
Ledmarkering:Vandringslederna är uppmarkerade med orange färg.
Svårighetsgrad: Medel, beräknad tidsåtgång 2 timmar
Beskrivning:Från Bergslagsplan ta vandringsleden till Dragbergsstugorna. Gå sedan via Dragbergsgatan runt till Bergslagsstugan och tillbaka till Bergslagsplan. OBS! Om du tar bil till Bergslagsplan tänk på
att vägen bitvis är dålig.


Längd: 10 km
Ledmarkering:Vandringslederna är uppmarkerade med orange färg.
Svårighetsgrad: Tuff, beräknad tidsåtgång 3 timmar.
Beskrivning:Från Gyllfäbodarna ta vandringsleden upp på höjderna via Saras
sjö mot Dragsjön. Sen vandringsleden längs grusvägen tillbaka till Gyllfäbodarna. Framtill Dragsjön är leden kuperad.

I Gyllbergen finns flera raststugor och vindskydd. Här kan du grilla korv och övernatta i raststugor/övernattningsstugor. Glöm inte att ha rejält på fötterna eftersom lederna ofta är blöta.

Bilparkeringar omkring naturreservatet; Gyllfäbodarna, Spånsfäbodarna, Långmyran och Prästbodarna. Vid parkeringarna finns också informationsskyltar, raststugor/övernattningsstugor och torrdass. Vid Gyllfäbodarna, Spånsfäbodarna samt Prästbodarna finns också vindskydd med eldplats. Vid Bergslagsplan finns endast sommarparkering. Notera att raststugorna/övernattningsstugorna inte är bokningsbara.

En folder med information om naturreservatet samt ledkarta finns att ladda ner eller beställa på länsstyrelsens hemsida.

Bra att veta

  • Barn & Familj
  • Handikapptoalett
  • Sommar

Vägbeskrivning

Vägbeskrivning från Borlänge: Ta riksväg 50 mot Ludvika. Efter Lerbäcken svänger du in höger mot Idkerberget och följer gamla riksvägen till vägvisaren ”Gyllberget 5”.