skidspår och skyltning.

Gyllbergen 0,6 - 20 km

Gyllbergen är Borlänges största naturreservat, med riktig fjällkänsla uppe på höjderna. Här finns skidspår som passar hela familjen. Ta med matsäck ut till en av de många vindskydden, eller skida till en av övernattningsstugorna.

Boka

Beskrivning

Längd: 0,6 - 20 km.

Svårighetsgrad: Finns både flacka och kuperade spår.

Startplats: Gyllfäbodarna.

Spårbeskrivning:
Gyllbergen ger intryck av vildmark och orördhet. Miljön uppe på höjderna påminner om ett lågfjällsområde, vilket är ovanligt så här långt söderut. Här kan du skida långa sträckor utan att störas av vägar eller buller.
Området är genom sitt snösäkra läge ett omtyckt skidområde. Tack vare sina 497 meter över havet kommer det ofta snö här när nederbörden istället faller ut som regn nere i dalarna.
I Gyllbergen finns skidleder som passar både nybörjare och elit, barn som äldre. Utgångspunkt för många av spåren, som också ligger närmast Borlänge, är Gyllfäbodarna. Här börjar bland annat Pensionärsleden, ett någorlunda flackt spår som passar barnfamiljen. Samt Vildmarksleden som är ett kuperat och utmanande spår för den mer tekniksäkra åkaren.

Bilparkeringar finns året runt på fem ställen runtom naturreservatet; Gyllfäbodarna, Spånsfäbodarna, Långmyran och Prästbodarna. Vid parkeringarna finns också informationsskyltar, raststugor/övernattningsstugor och torrdass. Vid Gyllfäbodarna, Spånsfäbodarna samt Prästbodarna finns också vindskydd med eldplats. Vid Bergslagsplan finns endast sommarparkering. Notera att raststugorna/övernattningsstugorna inte är bokningsbara.

En populär dagstur på skidor är Gyllfäbodarna-Dragbergssjön och tillbaka. Passa på att fika eller grilla korv vid ett av de flera vindskydden vid den norra delen av sjön, eller ta en längre paus i en övernattningsstuga vid den södra delen av sjön. Väster om Dragsjön kan du skida genom förkastningen Dragbergsgatan, en cirka 400 meter lång, 10 meter bred och 10 meter djup klyfta i berget.

En folder med information om naturreservatet samt ledkarta finns att ladda ner eller beställa på länsstyrelsens hemsida.

Tänk på att spåren påverkas av väder och vind, så undersök gärna förhållandena och spårstatus innan du ger dig ut på skidturen.

Bra att veta

  • Handikapptoalett

Vägbeskrivning

Med bil åker du från Borlänge centrum riksväg 50 söderut mot Ludvika. Söder om Ridcentrum Lerbäcken svänger du in på gamla riksvägen mot Idkerberget och följer den till vägvisaren Gyllberget 5, strax norr om Idkerbergets samhälle.