CBIS 5438034

Gryssenrundan - vandringsled

Från Fågelklubbens stuga vid sjön Gryssen utgår en märkt naturstig. Med naturstig menas att den inte är gamla stigar och leder utan här vandrar man fram över stock och sten längs nya stråk. Rundan är lagd så att man får uppleva naturskogen i området. Hela turen är 4,2 km lång men man kan gena och välja att ta bilvägen på flera platser. Längs naturstigen finns kortfattad information om djur och natur och vid sjön Gränsen ligger en slogbod.

Boka

Information

Här i området är man så nära vildmark som det kan bli i dessa trakter. Gammelskogen med gamla och döda träd, både stående och liggande är en upplevelse i sig. På Draggberget var det en stor skogsbrand för över 100 år sedan. Efter branden har många lövträd växt upp till en så kallad lövbränna. Med lite tur får man längs vandringen se en rovfågel segla iväg, höra en gråspett ropa eller kanske kan man få se spåren efter ett lodjur. Nattviolen trivs bland lövträden och doftar ljuvligt kvällstid. Allt beror på vilken tid på året man gör sitt besök, men myrstackarna, gamla och döda träd, mäktiga stenblock och kanske lite tjäderspillning ser man året om.

Svårighetsgrad röd = medelsvår.

Vägbeskrivning: Åk från Leksand mot Dala-Järna, cirka 17 kilometer. Sväng vänster mot Dala-Floda och kör 8,5 km, parkering på vänster sida.

Faciliteter och service

  • Sommar

Vägbeskrivning

Åk från Leksand mot Dala-Järna, ca 17 km. Sväng vänster mot Dala-Floda och kör 8,5 km, parkering på vänster sida.