CBIS 2937102
Visa på karta

Grejsans Fäbod

  • Hemsida: www.grejsan.se
  • Besöksadress: Grejsan Postadress: 790 26 Enviken
  • Öppettider: Open from midsummer and during highseason of summer 2015.

I Grejsans fäbod kan man fortfarande få en upplevelse av hur det gick till i forna dagar. Skogarna genljöd av kornas råmanden, getternas bräkanden och pinglandet från skällor.

Information

Det var en märkesdag när folk, hästar, kor och getter "buffrade" till fäbodvallen. För djuren betydde fäbodsvistelsen att de fick ströva fritt omkring och beta i skogen och för människorna var somrarna en välkommen omväxling från det vanliga livet i byn. Visserligen fick fäbodkullorna arbeta hårt från morgon till kväll med bl a smör- och osttillverkning, men det var ändå ett friare liv än annars.

Idag är fäbodlivet på utdöende, men fortfarande finns några vallar kvar i vårt landskap. Grejsans fäbod är en av dem. Den ligger högt och vackert i sluttningen ovanför tjärnen Grejsen 5 km norr om Lamborn i Enviken. Från den övre delen av fäboden har man en vidsträckt utsikt över skogar och sjöar. Djuren som betar här om somrarna bidrar till att hålla landskapet öppet.

Gårdarna ligger i klungor, många omgärdade av gärdesgårdar. Flera av dem består av små grå timmerstugor, bevarade i ursprungligt skick. Fäboden är en levande fäbod ungefär från midsommar och över högsommaren med tillverkning och försäljning av fäbodprodukter i mindre skala.(se skyltning)

Sommaren 2019 kommer det att finnas getter, får och kor. All verksamhet i fäboden sker i ideell regi.

Två kortare vandringsleder utgår från fäboden, en upp till toppen av Grejsarberget och en genom skogen ner till RV 50. På toppen av Grejsarberget finns ett vindskydd och ungefär halvvägs upp ett fikabord. Från bägge platserna har man en magnifik utsikt.

2 olika datum för pilgrimsvandring den 30 maj och en den 15 sep. Man utgår från vändplanen i Grejsans Fäbod och vandrar i tystnad och egna tankar upp till toppen av Grejsarberget där lunch serveras. Vandringen fortsätter ner för berget och tillbaka till fäboden där vandringen avslutas med fika.

Guidade vandringar anordnas sommartid vid ett flertal tillfällen, se evenemangskalendariet för datum.

Det går även att boka in sig vid andra tillfällen för kortare eller längre vandringar med lättare lunch eller kaffe serverad vid någon vacker plats eller i själva fäboden. För bokning kontanta Gunnel 073-227 36 92 eller Roland 070-609 07 85.

Vill man övernatta i primitiv lyx är det också möjligt i Grejsans Fäbod. Upplev lugnet utan el och rinnande vatten, laga mat över öppen eld ute eller på gasolplatta. Sov i suset till mäktiga furor. För bokning kontakta Airbnb. För frågor kontakta Gunnel 073-22 73 692

Faciliteter och service

  • Barn & Familj

Vägbeskrivning

Fäboden ligger utefter RV 50 mellan Lamborn och Svabensverk. Från RV 50 och upp till fäboden är det 2 km och vägen är skyltad med mindre skylt som det står Grejsan på.