Två fädbodbyggnader, en tredje skymtar i bakgrunden.

Grejsans Fäbod

I Grejsans fäbod kan man fortfarande få en upplevelse av hur det gick till i forna dagar. Skogarna genljöd av kornas råmanden, getternas bräkanden och pinglandet från skällor.

Boka

Beskrivning

Det var en märkesdag när folk, hästar, kor och getter "buffrade" till fäbodvallen. För djuren betydde fäbodvistelsen att de fick ströva fritt omkring och beta i skogen och för människorna var somrarna en välkommen omväxling från det vanliga livet i byn. Visserligen fick fäbodkullorna arbeta hårt från morgon till kväll med bl a smör- och osttillverkning, men det var ändå ett friare liv än annars.

Idag är fäbodlivet på utdöende, men fortfarande finns några vallar kvar i vårt landskap. Grejsans fäbod är en av dem. Den ligger högt och vackert i sluttningen ovanför tjärnen Grejsen 5 km norr om Lamborn i Enviken. Från den övre delen av fäboden har man en vidsträckt utsikt över skogar och sjöar. Djuren som betar här om somrarna bidrar till att hålla landskapet öppet.

Gårdarna ligger i klungor, många omgärdade av gärdesgårdar. Flera av dem består av små grå timmerstugor, bevarade i ursprungligt skick. Fäboden är en levande fäbod ungefär från midsommar och över högsommaren.

Sommaren 2021 kommer det att finnas getter, får och kor. Getterna går fritt på fäboden dagtid. Djuren kommer upp i olika omgångar och finns på plats till midsommar.

Fäbodprodukter finns till försäljning i mån av tillgång. All tillverkning och skötsel av djuren sker ideellt och i privat regi.

Det går att uppleva fäboden genom att vandra omkring på de fägator som finns. I självafäboden finns ett fikabord där man är välkommen att slå sig ner med egen medhavd fikakorg.
Från fäboden utgår två kortare vandringsleder. En går upp till toppen av Grejsarberget där det finns ett vindskydd. Ungefär halvvägs upp på berget finns ett fikabord. Från bägge platserna har man en magnifik utsikt över sjöarna Hemmen, Draggan och Balungen åt söder och Amungen åt norr. Den andra vandringsleden går genom skog och går ner till RV 50. Denna vandringsled får man gå fram och tillbaka efter samma led. Vacker utsikt över sjön Hemmen och bergen i Hälsingland.

Det går att boka in sig för kortare eller längre vandringar med lättare lunch eller kaffe serverad vid någon vacker plats eller i själva fäboden. För bokning kontanta Gunnel 073-227 36 92 eller Roland 070-609 07 85.

Vill man övernatta i primitiv lyx är det också möjligt i Grejsans Fäbod. Upplev lugnet utan el och rinnande vatten, laga mat över öppen eld ute eller på gasolplatta. Sov i suset till mäktiga furor. För bokning kontakta Airbnb. För frågor kontakta Gunnel 073-22 73 692

Vägbeskrivning

Fäboden ligger utefter RV 50 mellan Lamborn och Svabensverk. Från RV 50 och upp till fäboden är det 2 km och vägen är skyltad med mindre skylt som det står Grejsan på.