Bild på ett stort trähjul inne i en gammal byggnad.

Gravendal Bygdegård och räckhammaren

Besök byn Gravendal under en visningsdag under sommaren och upplev hur tysksmidet gick till. Den vattendrivna räckhammaren demonstreras och det är öppet med kaffeservering i bygdegården.

Boka

Beskrivning

Gravendal är en by i Ludvika kommun, belägen cirka 15 km sydöst om Fredriksberg och cirka 60 km väster om Ludvika.

Gravendals bruk var det av Säfsnäsbruken som fick sitt namn av grundaren Grave, som år 1720 fann platsen vid Skärsjöns utlopp där älven hade en fallhöjd på 30 meter inom loppet av en kilometer. Vattnet gav kraft åt såg, kvarn och räckhammare samt en spik- och plåtsmedja. Senare byggdes ytterligare en räckhammarsmedja som kallades Stensmedjan. Där tillverkades stångjärn för export bl a till England och Amerika. Mot slutet av 1800-talet byggdes ett valsverk. Råvaran tackjärnet kom från hyttan i Strömsdal och järnmalmen från Grängesbergs gruva. 1916 upphörde driften i Gravendal.

Stensmedjan revs på 1930-talet, men 1987 gjordes en rekonstruktion av hammaren tillsammans med vattenhjul och hjulstock. 2003 invigdes den nyuppförda tyskhärden. Räckhammarsmedjan körs under sommaren, då besökare får uppleva hur tysksmidet gick till.

Guidade visningar och fikaservering sommartid
Passa på och besök Gravendal under en visningsdag under Gravendalsdagen i Säfsenveckan den 14 juli och den 4 augusti under Dan Anderssonveckan. Den vattendrivna räckhammaren demonstreras flera gånger under sommardagarna.

Samtidigt som visningarna pågår finns kaffeservering i bygdegården. Labbi är öppen för besök. Labbi var smedernas övernattningsställe, för ingen smedmora ville få hem en lortig karl med de begränsade tvättmöjligheter som fanns. På området finns boulebana och vandringsleder tillgängliga.

Bakarstugan är även öppen med nybakat bröd till försäljning och i Spiksmedjan har du möjlighet att prova-på smide. En liten utställning i Spiksmedjan 1848:an.

Hembygdsföreningen Gravendals Byalag har till sin uppgift att bland annat vårda och förvalta de byggnader som ägs av Gravendals Byalag, liksom de byggnader som står på ofri grund och knyter an till Gravendals Bruks historia. Samarbetspartner Gravendals bygdegårdsförening.

Gravendal är en miljö i Ekomuseum Bergslagen.

Dokument & länkar

http://www.ekomuseum.se