Frostig natur

Stor-Per Svensa Stenen

Stenen har uppskattats till en vikt på ca 1200 kilo.

Boka

Beskrivning

Denna historia handlade om en sten som låg i älven där dom skulle flotta timmer och den ställde till besvär då timret fastnade på sin väg nerför forsen. Flera gubbar hade under dagen varit ute i forsen och med spett och handkraft brutit på stenen för att få upp den utan resultat. På kvällen satt gubbarna i kojan och diskuterade om hur dom skulle få bort stenen när Per - som inte deltagit i diskussionen men lyssnat i bakgrunden - ursäktade sig och sade att han skulle gå ut en sväng. Det här tyckte gubbarna lät märkligt så dom bestämde sig för att följa efter honom. Då upptäcker dom att Per helt sonika knallar ned till älven och börjar mödosamt baxa den stora stenen upp ur älven för hand. Till slut har han fått upp den hela vägen upp på kanten vid vattnet och där ligger den än idag och går att beskåda för den som är nyfiken.

Det är en omarkerad stig på 600 meter fram till stenen. Så det går bra att gå hit så länge stigen är synlig.

Vägbeskrivning

Från Särna: Kör mot mörkret & passera mörkret. Efter några kilometer så svänger man höger mot Strömsildret 1km. Strax efter 1km finns det en skylt på höger sida med skylt mot Stor-Per Svensa stenen. Parkera bilen här.

Från Idre: Kör RV70 mot flötningen. Efter Grötholen kommer en skylt till vänster mot Strömsildret. Strax innan Strömsildret kommer skylt till vänster mot Stor-Per Svensa stenen. Parkera bilen här.

GPS koordinater där ni kan parkera bilen och stigen börjar: N 61° 43.067' E 012° 37.829'