Allan – För allting stort och starkt är byggt av smulor, Fredriksberg
Ett varmt och levande porträtt av mänskan Allan Edwall, som i år skulle ha fyllt 100 år, av Elsa Berggren och i regi av Patrik Pettersson.
Vi känner honom som den lycksökande drängen Carlsson i Hemsöborna. Vi känner honom som Emil i Lönnebergas gormande far och den sjungande luffare som slår följe med Rasmus. Vi känner honom från Fanny och Alexander, Utvandrarna, Spöksonaten och Limpan. Vi har sett honom på de största teaterscenerna och på nära håll i hans egen källarteater. Vi känner igen hans röst när vi hör den på radio. Vi känner glimten i hans blick. Vi har läst hans böcker, sjungit med i visan om den lilla bäcken som rinner mot stora hav, vi har dansat i en omfamning till hans Dystervals. Men vem var Allan Edwall? Och hur kom han att bli en sån som alla känner igen?
I en arbetarbarack i Hissmofors får Kalle och Magdalena – som folk i byn snart kommer börja kalla kommunist-Magda, sitt första barn. Allan växer upp bredvid pappersmassafabriken, där pappa Kalle eldar kis så att röken bolmar ur fabrikens skorsten och mamma Magda delar ut flygblad om politisk organisering. Fackföreningsrörelsen samlar kraft, slås tillbaka, tar nya tag. I Folkets Hus byggs ett bibliotek där arbetarungarna får läsa teatermanus. Kan framtidsdrömmar sträcka sig bortom den erbjudna tjänsten på massafabriken.
Pjäsen Allan är ett varmt och levande porträtt av mänskan Allan Edwall. Och om de själar, sammanhang och tillfälligheter som böjt och format hans väg.
”I arbetet med pjäsen försöker jag nysta i de trådar som väver en mänskas liv. Hur påverkas vi av grannar, samhälle, klass, ekonomi, kropp, kläder? Förutom en gedigen research och samtal med människor som levt kring Allan har jag också gått på jakt efter Allans egna konstnärliga ton. Jag vill att pjäsen ska genomsyras av hans humor och det där ärliga, kroppsnära.” – Elsa Berggren, dramatiker.
Produktionen är ett samarbete mellan Estrad Norr och Dalateatern. Urpremiär 2 mars i Hissmofors och på turné i norr under våren 2024 och på turné i Dalarna hösten 2024.
Manus: Elsa Berggren
Regi: Patrik Pettersson
Scenografi: Jens Gustavson
Mask & kostym: Cajsa Jackson
På scen: Andreas Liljeholm, Susanne Ekman Hellström och en musiker
Föreställningens längd: ca 110 min inkl. paus
Nypremiär 28 september i Falun med efterföljande turné.
Spelperiod i Dalarna: 28 september – 24 november
Vi känner honom som den lycksökande drängen Carlsson i Hemsöborna. Vi känner honom som Emil i Lönnebergas gormande far och den sjungande luffare som slår följe med Rasmus. Vi känner honom från Fanny och Alexander, Utvandrarna, Spöksonaten och Limpan. Vi har sett honom på de största teaterscenerna och på nära håll i hans egen källarteater. Vi känner igen hans röst när vi hör den på radio. Vi känner glimten i hans blick. Vi har läst hans böcker, sjungit med i visan om den lilla bäcken som rinner mot stora hav, vi har dansat i en omfamning till hans Dystervals. Men vem var Allan Edwall? Och hur kom han att bli en sån som alla känner igen? I en arbetarbarack i Hissmofors får Kalle och Magdalena – som folk i byn snart kommer börja kalla kommunist-Magda, sitt första barn. Allan växer upp bredvid pappersmassafabriken, där pappa Kalle eldar kis så att röken bolmar ur fabrikens skorsten och mamma Magda delar ut flygblad om politisk organisering. Fackföreningsrörelsen samlar kraft, slås tillbaka, tar nya tag. I Folkets Hus byggs ett bibliotek där arbetarungarna får läsa teatermanus. Kan framtidsdrömmar sträcka sig bortom den erbjudna tjänsten på massafabriken. Pjäsen Allan är ett varmt och levande porträtt av mänskan Allan Edwall. Och om de själar, sammanhang och tillfälligheter som böjt och format hans väg. ”I arbetet med pjäsen försöker jag nysta i de trådar som väver en mänskas liv. Hur påverkas vi av grannar, samhälle, klass, ekonomi, kropp, kläder? Förutom en gedigen research och samtal med människor som levt kring Allan har jag också gått på jakt efter Allans egna konstnärliga ton. Jag vill att pjäsen ska genomsyras av hans humor och det där ärliga, kroppsnära.” – Elsa Berggren, dramatiker. Produktionen är ett samarbete mellan Estrad Norr och Dalateatern. Urpremiär 2 mars i Hissmofors och på turné i norr under våren 2024 och på turné i Dalarna hösten 2024. Manus: Elsa Berggren Regi: Patrik Pettersson Scenografi: Jens Gustavson Mask & kostym: Cajsa Jackson På scen: Andreas Liljeholm, Susanne Ekman Hellström och en musiker Föreställningens längd: ca 110 min inkl. paus Nypremiär 28 september i Falun med efterföljande turné. Spelperiod i Dalarna: 28 september – 24 november
Visa mer Visa mindreKontakt
- Besök webbplats
- Kontaktperson: Dalateatern
- Telefon: 023-77 76 00
Mer information
Bra att veta
- Framkomlighet för synskadade
- Parkering för rörelsehindrade
- Hörslinga
- Rwc
Länkar
- Webbsida: https://dalateatern.se/