Särna Gammelkyrka

Särna – Cykla broarna runt

Cykla i Särna och få en skön cykeltur i de fina omgivningarna. Här finns en naturlig cykelslinga med start mitt i byn, vid Särna Camping som utsetts till en av Sveriges vackraste campingplatser. Cykelturen ”Broarna runt” är en drygt 8 km lång runda på vackra asfaltsvägar runt Särnasjön. Cykelturen leder norröver, förbi nöjesparken Sågudden och över en vacker hängbro till Nordomsjön.

Boka

Beskrivning

Varför inte inleda besöket i Särna med cykelturen ”Broarna runt” som en första introduktion till den hemtrevliga lilla byn. Stanna sedan gärna flera nätter för att ha gott om tid att upptäcka alla andra spännande besöksmål som finns i och kring Särna. Fulufjällets Nationalpark är till exempel en guldgruva för den som vill utforska naturen, fjällen och vildmarken. Här finns naturum Fulufjället, Sveriges högsta vattenfall Njupeskär och världens äldsta träd Old Tjikko.

Om turen: Broarna runt i Särna
Längd: 8 km
Svårighetsgrad: Lättcyklad tur i flack terräng (grön).
Tid: ca 1,5 timmar
Startplats: Särna Camping, Särna by
Slutplats: Särna Camping, Särna by

Värt ett stopp
Särna Gammelkyrka och Gammelgården
Gammelkyrkan i Särna är byggd 1684, en vacker gammal träkyrka som fortfarande håller gudstjänster och musikarrangemang under sommaren. Bredvid kyrkan ligger Särna Gammelgård, som består utav flertalet gamla byggnader från tidigt 1700-tal.

Stora Fjätfallet
Ett vackert vattenfall, ca 3km från Särna – en kort avstickare väl värt ett besök. Efter vägen mot Sveg (samma väg som körs på cykelslingan), följ skylten mot Stora Fjätfallet. Här finns en promenadslinga på ca 2 km med forsar efter stora delar av leden.

Fulufjällets Nationalpark
Ligger väster om Särna och bildades 2002. Här finns ett flertal vandringsleder, spännande vildmark och fantastisk fjällnatur. I nationalparken finns även naturum Fulufjället, där det är möjligt att lära sig mer om Fulufjället och naturen i nationalparken. Här anordnas olika aktiviteter, guidningar och utställningar. Flera av vandringslederna startar här och det finns en stor parkering samt servering.

Njupeskär
Ett av Sveriges högsta vattenfall med en fallhöjd på 97 meter. Fallet ligger i Fulufjällets nationalpark och en 2 km vandring på en välmarkerad och välpreparerad led leder fram till vattenfallet.

Old Tjikko
Världens äldsta träd heter Old Tjikko och ligger i Fulufjällets nationalpark. Det är en granklon som vuxit på samma plats i minst 9 550 år. Under kalla perioder har granen växt mer som en buske och när klimatet varit med gynnsamt har den sett ut som ett träd.

Vägbeskrivning

1. Starta vid Särna Camping. Där finns också boendemöjligheter och parkering för den som vill göra en kortare dagstur.
2. Följ riksväg 70 söderut i 1 km.
3. Sväng vänster vid skylt mot Sveg.
4. Efter bron, sväng åter vänster mot Östomsjön.
5. Vill ni göra en kortare avstickare till Stora Fjätfallet fortsätter ni ytterligare 1 km på väg 311 innan ni svänger av mot Stora Fjätfallet.
6. I Östomsjön går turen över en hängbro som tar er över Särnasjön till Såguddens dansbana.
7. Tillbaka i Särna, sväng vänster på riksväg 70 mot Särna centrum och tillbaka till Särna camping.