Vy över skogen.

Sälen – Cykla broarna runt

Gör en cykeltur i Sälen och dess omkringliggande byar. Cykla turen broarna runt på en tur som i mångt och mycket är inspirerad av Gustav Vasas äventyr i trakten. Självklart är också den magiska Västerdalälven en tongivande följeslagare som med sitt brus och natursköna omgivningar sätter sin prägel på cyklingen.

Boka

Beskrivning

Cykelturen Broarna runt i Sälen går på asfalt, vilket gör den lättcyklad och lämplig för barn och barnfamiljer. För att helt komma bort från biltrafiken är det möjligt att bitvis cykla längs den gamla banvallen på östra sidan av Västerdalälven, då är underlaget grus. Starta turen vid Olnispagården i Sälens by och ge er ut på en tur med många sevärdheter och spännande platser efter vägen.

Om turen: Broarna runt i Sälen
Längd: 6–70 km, beroende på när ni väljer att vända tillbaka mot Sälen.
Svårighetsgrad: Lättcyklad tur i flack terräng (grön). Lämplig för familjer med barn från 6 år.
Tid: ca 1–8 timmar
Startplats: Olnispagårdens hembygdsgård i Sälens by
Slutplats: Olnispagården i Sälens by

Värt ett stopp
Olnispagården i Sälens by
Olnispagården har en historia som går tillbaka till 1500-talet och den var bebodd fram till slutet av andra världskrigets. Här finns en del av bygdens kulturskatter som möbler, hantverk, textilier och litteratur. Sommartid finns här ett café med hembakat bröd och tunnbrödbakning i vedeldad ugn.

Gustav Vasas minnessten i Sälens by
Vid Olnispagården i Sälens by finns den sten som rests till minne av Gustav Vasa. Här övernattade den blivande svenska kungen innan han vände tillbaka mot Mora och för att sedan leda svenskarna i kriget mot danskarna.

Transtrands kyrka, Transtrand
Stanna till för en promenad i omgivningarna kring Transtrands kyrka. Kyrkan är stram och enkel, men med en djärv färgsättning och en altartavla från 1760.

Sälenakvariet i Transtrand
På Sälenakvariet i byn Transtrand går det att uppleva Västerdalälven från fjäll till hav. I unika strömakvarium simmar de vackra laxfiskar som finns i Västerdalälvens fantastiska vattenmiljö – ett spännande möte med vår nordiska fauna och vildmark.

Vasaloppsstarten i Berga by
I Berga by utanför Sälen ligger gärdet där starten för skidtävlingen Vasaloppet går av stapeln första söndagen i mars varje år. Se platsen där 16 000 skidåkare startar sin resa mot Mora. Här står också Vasaloppsstenen som invigdes 1924 och är en obelisk med samtliga vasaloppssegrares namn inhuggna.

Försvarsanläggningar i Torgås
I byn Torgås finns en serie hinder av stora stenblock som kom att kallas ”En spärr mot Hitler”. De anlades under andra världskrigets beredskapstid på de vägar som ledde in i Sverige från norska gränsen.

Västagården i Lima
Västagården har restaurerats varsamt och är idag en autentisk bondgård på ursprunglig plats med fina samlingar från bondesamhällets tid.

Damerna på Storholen, Lima
På gårdsbutiken Damerna på Storholen i Lima finns ett litet café, en gårdbutik med fjällnära smaker och lokalt hantverk. Egen tillverkning av ost, bröd, marmelad, glass och charkvaror.

Vägbeskrivning

1. Utgå från Olnispagården i Sälens by, den fina hembygdsgården med anor från 1500-talet. Vissa dagar i veckan serveras gott hembakat fika här.
2. Ca 200 m norr om Olnispagården på vänster sida uppe på en kulle, ligger Vasaholn, en sten rest till minne av Gustav Vasa.
3. Fortsätt ca 100 m norrut, sväng höger över bron och Västerdalälven.
4. Sväng höger in på RV 311.
5. Cykla söderut mot Transtrand. Efter ca 6 km ligger till Berga by och Vasaloppstarten på höger sida. Vid Vasaloppstarten står obelisken med samtliga vasaloppssegrare inristade. Sommartid är det möjligt att köpa glass och enklare fika här.
6. Fortsätt söderut ca 1,5 km. Här ligger det unika Sälenakvariet, med bland annat en utställning om våra svenska rovdjur.
7. Efter ytterligare 1,5 km skymtar Transtrandskyrka på höger sida. Sväng över bron och gör gärna ett besök i kyrkan som interiört har en djärv färgsättning och en vacker altartavla från 1760.
8. Fortsätt söderut på västra sidan älven fram till en vägkorsning, ca 17 km.
9. Sväng vänster mot Torgås.
10. Kör genom byarna Hammarsbyn och Hjulslätt. Här finns ett mysigt gårdsbageri.
11. Sväng höger mot Västagården.
12. Cykla 1,5 km och den vackra Hembygdsgården passerar på höger sida. Gården är inte öppen, men det är en vacker plats med många fina gamla byggnader.
13. Cykla norrut igen 1,5 km.
14. Sväng höger genom Sörnäs mot Torgås, över bron.
15. Sväng vänster på RV311 mot Sälen, cykla ca 200 m. På vänster sida finns en serie stora stenblock från beredskapstiden som kom att kallas ”En spärr mot Hitler”.
16. Vänd och cykla söderut på RV 311, ca 3 km. Här ligger gårdsbutiken Damerna på Storholen som serverar hembakat fikabröd och säljer lokalproducerade produkter.
17. På vägen tillbaka – cykla gärna på västra sidan älven.
18. Sväng då till vänster över bron i Torgås, genom Hammarsbyn och Hjulslätt. Sväng höger mot Transtrand. Efter ca 17 km kommer Transtrands kyrka. Cykla då rakt fram istället för att cykla till höger över bron.
19 Från Transtrands kyrka är det ca 10 km kvar tillbaka till startpunkten vid Olnispagården i Sälens by.