Gesundaberget

För att ta sig till toppen av Gesundaberget och beskåda utsikten över Siljan, Sollerön och det kringliggande landskapet, 514 m ö h, så vandrar man uppför berget eller tar stolsliften (tillfälligt stängd p.g.a. brist på reservdelar). Det finns flera olika gulmarkerade vandringsleder. ”Långrundan” är den snällaste leden med några brantare partier, efter ca två kilometer har man nått toppen.

Boka

Beskrivning

Geologi:
Gesundaberget bjuder på en fantastisk vy över Sollerön och den sydvästliga delen av Siljansringen. Även det skogbeklädda landskapet uppe på kupolen är synligt på andra sidan sjön. Kraterkanten som orsakades av meteoritnedslaget har bildat de branta sluttningarna i området.

Slagkäglor i graniten uppstod genom meteoritnedslaget och finns i närheten av liftanläggningen vid foten av Gesundaberget. Håll utkik efter strukturer i berggrunden där du kan se distinkta kurvor i stenen som bildar en komplett eller delad kon. Strukturen kan vara ganska stor, ibland upp till en meter.

Praktisk information:
På toppen återfinns Toppstugan med mat, dryck och fika. Vid bergets fot finns en reception med möjlighet att hyra cyklar. Från toppen på Gesundaberget finns markerade downhillbanor ned för berget. Här finns även uthyrning av boende i stugor och rum.

Vägbeskrivning

Vid Siljans västra strand, i byn Gesunda, 17 km söder om Mora.