CBIS 6669435
Visa på karta

Fiskekort Lingheds Fiskevårdsområde

Lingheds FVOF bjuder på ett flertal välskötta och fiskrika vatten, bla Acktjärn, Hafsen, Hyn, Nysjön, Rödfisksjön och Kroksjön.

Boka

Information

Utskriven bokningsbekräftelse gäller som fiskekort.

Acktjärn är en ca 29 ha stor tjärn med fint vatten och attraktivt läge. Här gör vi minst fyra inplanteringar per år av öring och regnbåge som därigenom ser till att tjärnen är fylld med stor ädelfisk under hela året. Vägen som leder ända fram till tjärnen hålls plogad så att funktionshindrade ska kunna ta sig dit även på vintern. En husvagnscamping med plats för ca sex husvagnar ligger också med anslutning till tjärnen. Det finns även en brygga och utedass anpassade för funktionshindrade. Acktjärn stänger 1/10 och öppnar under vintern i samband med pimpelpremiären.

Runt tjärnen finns fem vindskydd med grillplatser. Röjda kastgator och vadarvänliga bottnar finns för flugfiskare. Reglerna är max tre fiskar och ett spö per fiskekort. Flytring får användas vid flugfiske.
Det finns bara dagkort att lösa och de kostar 120 kr st.

Hafsen är en ca 30 ha stor sjö med kristallklart vatten och ett siktdjup som är unikt för området i övrigt. Här finns öring, röding, abborre, sik och gädda. Alla arter förutom röding förekommer naturligt. På attraktiva platser runt sjön finns tre vindskydd med grillplatser. Hafsen är en väldigt attraktiv sjö för flugfiskare i flytring då det på våren kläcker stora mängder sjösandsländor som storöringen gillar att sätta i sig. Båt finns också att hyra och kostar 50 kr per tillfälle.

Nysjön är ca 58 ha stor och ligger 392 meter över havet i ett naturskönt område i direkt anslutning till en levande fäbod. Abborre är den domninerande fiskarten men det finns även gott om gädda. En naturlig stam av öring har alltid funnits i sjön och årliga inplanteringar gör att det finns en fin stam av stor öring. Flytringsfiske är väldigt populärt på våren och sommaren och varje år brottas flugfiskarna med stora öringar. Båt finns också att hyra och det kostar 50 kr per tillfälle.

Rödfisksjön har ett bra bestånd av röding som vi fyller på varje höst, öring förekommer också naturligt i den vackert belägna tjärnen.Här får man bara fiska om man löser ett dagkort specifikt för Rödfisksjön, dagkortet kostar 120kr, max ett spö och tre fiskar gäller, flytring är tillåtet att fiska ifrån men endast med flugspö.
Kroksjön har ett bra bestånd av öring och även röding förekommer en och annan, här planterar vi in öring varje höst.I Kroksjön får man bara fiska om man löser ett dagkort specifikt för Kroksjön, dagkortet kostar 120kr, max ett spö och tre fiskar gäller, flytring är tillåtet att fiska ifrån men endast med flugspö.

Sjöarna Hafsen, Nysjön, Rödfisksjön och Kroksjön stänger 1/10 och öppnar igen 1/1 varje år.

Hyn är vår största sjö på ca 750 ha. Den stjärnformade sjön som är över 30 meter djup lämpar sig väldigt bra för trollingfiske. Idag finns en bra stam med stor öring. Inplanteringar varje år har gett ett positivt resultat och exemplar på över sju kilo har fångats. Det finns också ett bra bestånd av sik och exemplar på över två kilo har fångats.

Gäddorna som simmar i sjön är heller inte små, den största dokumenterade gädda som fångats i Hyn vägde imponerande 15 kg.

Spjärsen är en spännande sjö med bra bestånd av stor fisk. De vanligaste arterna är sik, gädda, abborre och öring. Öringen växer till sig väldigt snabbt då tillgången på betesfisk är stor. Det finns fler dokumenterade fångster på öring som överstiger 8 kg.

Priser:
Årskort fiskerättsägare och ortsbor! 350 kr
Årskort 450 kr, kalenderår
Dagkort Acktjärn, Rödfisksjön och Kroksjön 120 kr (max 3 ädelfiskar per kort)
Dagkort övriga vatten (ej Acktjärn, Rödfisksjön och Kroksjön) 100 kr
Båthyra (Hafsen och Nysjön 50 kr
Trollingkort Hyn, årskort, 500 kr
Trollingkort Hyn, dagkort, 150 kr (gäller i 12 timmar och löses 1st per båt)

Fiskeförbud:
Spjärsbäcken mellan spjärsen och Hyn (året runt). St Acktjärn stänger den 1 oktober och öppnar igen vid pimpelpremiären. Hafsen, Nysjön, Rödfisksjön och Kroksjön stänger den 1 oktober och öppnar igen den 1 januari. Yflytet vid skjutbanan råder fiskeförbud året runt.

Utterfiske:
Är förbjudet i St Acktjärn, Hafsen, Nysjön, Rödfisksjön och Kroksjön.

Kräftfiske:
Är tillåtet bara för fiskerättsinnehavare, ortsbor och sommarstugeägare om man har löst ett årskort. Allt kräftfiske sker inom det egna skifteslaget. I Vinnerån, Svärdsjön, Iskan och Lingansjöarna får man ta kräftor endast under ett dygn, tidpunkten för det dygnet varierar från år till år och bestäms av styrelsen och annonseras ut på föreningens anslagstavlor.

Nätfiske:
Fiske med nät, ryssja och andra utestående redskap är tillåtet inom hela det vatten som respektive skifteslag har del i (förutom Acktjärn, Hafsen, Nysjön, Spjärsviken i Hyn, Rödfisksjön och Kroksjön). Alla dessa redskap ska märkas med ägarens namn. Högst 5 stycken sammankopplade nät eller en sammanlagd längd av max 150 meter. 5 stycken mjärdar, 12 stycken angeldon och 10 stycken kräftburar per fiskekort.

Fiskekorten går att köpa på Visit Dalarnas turistbyråer, tfn 0771-62 62 62,
via fiskekortsautomater eller återförsäljare

För mer info om våra vatten eller frågor gå in på: www.linghedsfiske.se
Kontakt: Johan Apel, tel 070-3491158, info@linghedsfiske.se

Fakta

  • Sommar
  • Vinter