CBIS 5962815

Fäbodstigen - Vandringsled i Malung

Fäbodstigen Längd: 17 km Svårighetsgrad: Grön övre Moberget röd Tid: ca 6h Stigen passerar tre fäbodar. Håberget ca 7 km Holselen ca 11km Håliden ca 17 km Denna stig är mycket gammal minst 400 år, kanske ändå från 1000-talet? I gångna tider fanns enbart dessa stigar att färdas på. Man var tvungen att bära sina tillhörigheter på ryggen i mes eller i en skinnränsel upp till fäbodarna. De tyngre varorna kunde ibland klövjas på hästryggen. På olika ställen efter stigen finns info-tavlor som berättar om olika saker som har anknytning till skog- och jordbruk i forna tider. Bl.a om kvarnstensbrott och svedjefall. Stigarna är i terrängen markerade med orange målningar på träden. Samt pilar vid vägövergångar.

Boka

Beskrivning

Den nordiska skogsterräng med mycket barrskog som stigen går igenom. Därför rekommenderas vandringskängor eller stövlar för vandraren.
Stigen som börjar väster om byn Romarheden är de först tre kilometerna en svag uppförsbacke.
Stigen från Hole by är på samma sätt en svag uppförsbacke. Dock är stigen de första två kilometerna ganska fuktig och blöt.
När stigen går ihop väster om Byråsen påbörjas en svag nerförslutning fram till norra spetsen av Gipsjön. Nu börjar en svag uppförsbacke fram till ån Ua. Där dela sig stigen en del går upp mot fäboden Håberget. Där stigen har en brant lutning den sista kilometern fram till fäboden.
Stigen som går upp på Tröskmyråsen har i början en brant stigning upp på åsen, därefter är det en lätt vandring fram till passagen av bilvägen upp till Håberget. Nu börjar en dryg kilometer med kraftig motlut upp mot toppen av Moberget. Därefter är det ganska lätt vandring i 1,5 kilometer. Därefter möter man Anundbergsdalen. En djup dal med en brant nedfart. Återigen en ganska lätt vandring i 1,0 kilometer och där börjar lutningen mot fäboden Holselen.
Från Holselens fäbod och mot Hålidens fäbod går stigen hela tiden i ett svagt motlut.

Fakta

  • Sommar